Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

De nem ideiglenes megoldás kellene, hanem jó megoldás, ideiglenesre nem dobok ki semennyi pénzt sem. Most IS/PM adapterem van a Revalationön, de a Reba PM-es lesz. Tényleg nem kapni ilyen vackot? :(

mgy:Átlag pm adapterek átmenősek, azaz csak a villában fognak sztem...

Egyébként jól értem, a Tri-Align™ Caliper Positioning System™ annyit tesz hogy fellazítom a csavart, behúzom a féket és ezzel durván jó helyre kerül a féktest? Gyakorlatban ez közelítésre elég.

Nagyjából igen, fellazítás után pörgesd meg a kereket és úgy húzd be a féket, csavar meghúzásáig maradjon behúzva.

https://www.bike-com...-180-mm-p44800/

Holnap megnézem, lehet van egy ilyenem.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

De nem ideiglenes megoldás kellene, hanem jó megoldás, ideiglenesre nem dobok ki semennyi pénzt sem. Most IS/PM adapterem van a Revalationön, de a Reba PM-es lesz. Tényleg nem kapni ilyen vackot? :(

Nem nagyon, mindenhol azt írják, hogy discontiued :(

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

a PM-PM gyakran csak alátétet jelent,nem? úgyértem nekem volt pl. gyári 10mm körüli távtartó, kis csövecskéből 2db. és slussz. nem azt mondom, hogy barkácsolj, de pl. 180ról 185re ideiglenesen azért elvan a rendszer egy pár közönséges 6os alátéttel.

mgy:Átlag pm adapterek átmenősek, azaz csak a villában fognak sztem...

Egyébként jól értem, a Tri-Align™ Caliper Positioning System™ annyit tesz hogy fellazítom a csavart, behúzom a féket és ezzel durván jó helyre kerül a féktest? Gyakorlatban ez közelítésre elég.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Igen, de.

Az ilyenkor a para, hogy minden egyes alkalommal, amikor a féket állítod, a vázban (villában) lévő menetet izgatod. Pedig egyszerűbb gond esetén egy 1500 forintos adaptert cserélni...

a PM-PM gyakran csak alátétet jelent,nem? úgyértem nekem volt pl. gyári 10mm körüli távtartó, kis csövecskéből 2db. és slussz. nem azt mondom, hogy barkácsolj, de pl. 180ról 185re ideiglenesen azért elvan a rendszer egy pár közönséges 6os alátéttel.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Egyelőre úgy néz ki haver mégsem viszi a meglévő Juicy3ast (185/160), illetve mindkét kinézett fék hátsó vezetékei rövidek, bringaboltban még egy ötöst rá kéne dobni a megfelelő hosszúságúra átszerelésért. :(

75kg körül vagyok, lefelé nem szeretek sokat fékezni, azért van a lejtő hogy haladjunk- ha csak nincs folyós sár köves terepen, nem b*sztatom én sokat a féket (és olyankor meg főleg a hátsót).

Kb egy széria a két fék, erőben szerintem a 3/9 hasonló (a 9 Trail ami 4 dugattyús), elvileg a mostaninál picit erősebbek.

Most viszont a villacsere miatt ha marad a mostani fékem, adaptert akkor is kéne szereznem, és úgy látom a fehér holló egy elég sűrűn előforduló állat a PM/PM 185ös adapterhez képest  :huh: . Ehhez jól tippelem hogy hosszabb csavar is kellene? 180as adapter plusz a kúpos alátét gondolom még véletlenül sem jó a 185 tárcsához? Igen, vidéki vagyok, akinek 1-2 hetet kell arra várnia ami nincs készleten valami (ilyen adapter nincs, és egyelőre azt se látják honnan lenne) vagy webshopon rendelni ha 2-4 napon belül szeretné. Bár megyek bükkre hétvégén, vasárnap a maraton ellenére sem hiszem hogy nyitva lenne ott valamilyen bringabolt. Ebay de-n is titánból, meg 15 eurós szállítási díjjal találtam csak. Tippetek hogy hol lehetne beszerezni/megoldani?

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Gondolkodok, hogy elég-e a 160as tárcsa (CS G3) előre, 120/120mm-es 26"-os kerekű maraton gépre. Most 180as van elöl, de sosem volt kevés, (Salz 54/60/72 távot beleértve) bár korábban a mereven a 160-as BB7 sem. Gondolom a 160as a 180ashoz képest kevésbé hajlamos hullámosodni - remélem eleve a G3 több pálcája is segít ebben a G2-höz képest. Plusz nem kell adapter.

Elixir 3 vagy 9 lassítaná, tárcsa még egyikhez sincs.

Jól gondolom, hogyha nem fékezek állandóan akkor bőven jó a 160as is?

Ha állandóan fékezel, könnyebben megállsz, mintha csak néha, ergo nem elég :) Nem ismerem az Avidot, de gondolom a 3-as és 9-es között azért lehet különbség fékerőben is. Egyébként nincs olyan eget verő különbség közöttük, viszont lehet, hogy egy kicsit óvatosabb stratégiát igények a 160-as (korábban érdemes elkezdeni fékezni) Az agyadnak kell átállnia, és akkor nem lesz probléma. 

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Ahogy Dante mondaná nem :) . A súlyodtól, a lejtő hosszától és attól hogy tudsz fékezni.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Gondolkodok, hogy elég-e a 160as tárcsa (CS G3) előre, 120/120mm-es 26"-os kerekű maraton gépre. Most 180as van elöl, de sosem volt kevés, (Salz 54/60/72 távot beleértve) bár korábban a mereven a 160-as BB7 sem. Gondolom a 160as a 180ashoz képest kevésbé hajlamos hullámosodni - remélem eleve a G3 több pálcája is segít ebben a G2-höz képest. Plusz nem kell adapter.

Elixir 3 vagy 9 lassítaná, tárcsa még egyikhez sincs.

Jól gondolom, hogyha nem fékezek állandóan akkor bőven jó a 160as is?

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Sziasztok!

Hú, de rég írtam tech topikba ...

Olyan kérdésem lenne, hogy van e valamilyen kipróbált technika a jobb kézzel a bal váll felett elhajításon kívül, hogy a Magura MT4 fékeimet ne lehessen hallani működés közben a hegy túloldalán is?

Minden gyári.

Esetleg valaki próbált, olvasott más tárcsáról, betétről?

Köszi

1.Ellenőrizd, hogy párhuzamos-e a féknyereg a tárcsával? Vedd ki a betétet, és látni fogod.

2. De valószínűleg a betéttel lesz a a baj. Tudnod kell, hogy 4 féle betét van: 7.1,7.2, 7.3 és 7.4, továbbá, hogy a gyári betét = OEM betét, vagyis nem Made in Germany. A Magura cég fórumán ill. ll, külföldi fórumokon is tárgyalják  a problémát.

Linkek:

http://www.support-e...?showtopic=5293

http://faqload.com/f...ries-brake-pads

Itt van a a kezemben az eredeti (gyári) Magura betét, hát az is 7.3-as= OEM! Nekem mondjuk berezgett vele az első.

Tehát neked 7.1-es vagy 7.2-es kellene a 7.3 helyett, esetleg 7.4-es, de látatlanban is merem ajánlani a BBS-36-ot ill. a BBS-36S-t. Én Shimano XT-hez használok BBS-56S-t, és nagyon bejött. Nem hinném, hogy a Magurához valót elszúrták volna. :)

Az S végű a szinterezett, azt vedd szerintem, mert biztosan jobban fog, mint a 36, és kevésbé kopik.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

És az alubakos Formula tárcsákról valaki?

Azt olvastam, hogy elmászik a központossága =/

Ilyen gondom nem volt vele. Azért cseréltem az egyiket Shimano-ra mert az olcsóbb volt :) (és azért cseréltem le mert megkarcoltam és kattogott, simán működött továbbra is de én megőrülök az ilyesmitől)

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

https://www.bike-com...-6-Loch-p35997/

Ez kéne

Nekem r1 féktárcsa volt 775xt-vel. Nagyon jó volt. Semmi különbséget nem vettem észre az xt alubakos és ez közt

640658d1316099191-2012-r1r-formula-img_0

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

https://www.bike-com...-6-Loch-p35997/

Ez kéne

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Üdv. mindenkinek! Érdeklődni szeretnék, hogy járt-e már valaki úgy, hogy szegecselt Shimano center-lockos (160-180mm-es) féktárcsája a szegecselésnél fellazult? Gyártási hiba ez? Köszönöm a válaszokat!

a Shimano féktárcsája önnön erőből kitalálta a floating rotort. (még keveset használtam a CL tárcsám, eddig nincs lazaság)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Fogsz egy pontozót é s a  minden szegecs közepére ütsz egyet és a problémád megoldódik.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kombitomi

kombitomi

vendég

• fórumtag
  • 86 posts

Üdv. mindenkinek! Érdeklődni szeretnék, hogy járt-e már valaki úgy, hogy szegecselt Shimano center-lockos (160-180mm-es) féktárcsája a szegecselésnél fellazult? Gyártási hiba ez? Köszönöm a válaszokat!

'19 Trek DS vs. '09 Trek 8500 vs. '03 Opel Astra H Caravan 'Njoy+ 1.7CDTI

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Használt már valaki Formula tárcsával Shimano féket? Működik?

Nem de fordítva igen (hátul Formula RX fék, Shimano Icetech tárcsa, szerves Alligator betéttel), semmi gond vele. Általában csak arra kell figyelni hogy szélességben passzoljon és hogy bírja e a fémes betétet (szerintem a Formula tárcsa nem nagyon kedveli, de csak saját benyomás).

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

Használt már valaki Formula tárcsával Shimano féket? Működik?

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Mondjuk Te nem vagy mérvadó, hisz sem élőben, sem a videóid alapján nem úgy tűnik, mint aki használná a féket ....  :lol: :D

De, csak nem hallani :) (azok a másik bringán Formula RX féktesttel, szintén Alligator betét, hátul most épp a2z/Alligator felemás mert nem fért be 2 új betét és lusta voltam lecsapolni az olajat :))

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts

Alligator szerves betéttel és Formula tárcsával használom, úgy szép csöndes. Vlszlg a tárcsa többet számít (nedvesen így is sivít persze, bár egy pár ráfékezés után elhallgat, amig megint el nem ázik esőben), Avid G2-es tárcsával minden fékezésnél sivított, beállítástól függetlenül.

Első körben én is a tárcsára gyanakszom, mert amúgy is nagyon gyorsan melegszik, pedig az MT4 féktest nem pici. Lehet, hogy én is kipróbálom valami nagyobb fékfelületű tárcsával, mint pl. a Formula.

Mondjuk Te nem vagy mérvadó, hisz sem élőben, sem a videóid alapján nem úgy tűnik, mint aki használná a féket .... :lol: :D