Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18533 hozzászólás a témában

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

attól függ, mennyit szánsz rá.... :)

https://www.bike-com...BR-M615-p35460/

Na, SLX lett apróból. Már csak egy 160-as hat csavaros tárcsa kellene aztán rendben van a fék.

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Ha teheted shimano... 

Erre jutottam én is sok sok olvasás után, hogy Shimanoval kisebb a rizikó. Ez eldőlt. Már csak CX/gravel vázméretezés bajom van. Meglátogatom azt a topikot is.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Köszönöm a választ! Még annyit, hogy Shimano és Sram között van különbség a BR-RS785, Rival, Force között vagy ne tököljek és vegyek majd egy bringát. :)

Ha teheted shimano... Nalam a legjobbnak tartott mechanikus van (trp spyre), de persze nem uti meg a korabbi slx fekem szintjet (m666). Ha jol be van love, szerintem az olcsobb shimanok szintjet hozza, csak az a gond, ahogy kopik a fek, utana kell allitani mindig. Rovid ideig van olyan tartomanyban, hogy igazan jo legyen, utana meg tul hosszu uton jar, hogy hatekony legyen.

Azt sose ertettem, hogy miert tartjak a bovdenes fekeket karbantartasmentesebbnek - szerintem epp hogy tobbet kell veluk foglalkozni. A hidrosnal csak olajat es fekbetetet cserelsz, kozte meg konstans a mukodes. Felnifeknel nem olyan szembetuno a mukodesbeli differencia, ahogy kopik a betet, mint bovdenes tarcsasnal.

Az avid fekeket sose szerettem montin, a hasonlo aru shimanok sokkal jobban tetszettek.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás

Sziasztok,

van most valami best-buy shimano olajos tárcsafék (160 mm tárcsa, PM rögzítés)?

A városi gépemre az országúti fék helyett kellene valami, amivel meg lehet állni.

attól függ, mennyit szánsz rá.... :)

https://www.bike-com...BR-M615-p35460/

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Sziasztok,

van most valami best-buy shimano olajos tárcsafék (160 mm tárcsa, PM rögzítés)?

A városi gépemre az országúti fék helyett kellene valami, amivel meg lehet állni.

Aske módosította - 2015. szeptember 27. - 12:53

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Pár hétig nem használtam a bringát, és most a az első fék felsikít, mikor már majdnem megáll a bringa. Furcsa, hogy a hátsó az csöndes, mint régen.

Mitől lehet, és hogyan lehetne orvosolni?

Fékpofák: Shimano G01S

Első féktárcsa: Shimano Deore SM-RT62-M 180mm

Hátsó féktárcsa: Shimano Deore SM-RT63 160mm

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás

Köszönöm a választ! Még annyit, hogy Shimano és Sram között van különbség a BR-RS785, Rival, Force között vagy ne tököljek és vegyek majd egy bringát. :)

Az M785 alapján sz R(S)785-es féknyereg is szuper lehet, de azt nem tudom, hogy országúti vonalon mit tud a fékkar. Az MTB-s XT féknél a mind a féknyereg, mind a kar tudása profi. 

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

tizenéve létezik tárcsafék mtb-re, az elmúlt pár évet leszámítva a legtöbbeknél gyorszárral van/volt rögzítve a kerék a tárcsafékes bringában. cx-en miért ne működne? persze, az átütőtengely jobb, de cx bringán nem ez lesz a szűk keresztmetszet.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás

Tárcsafék irányából QR Thru Axle témában van kérdésem. Már három éve agyalok CX bringában. Most kezdik behozni az átütős tengelyeket. Érdemes megvárni, hogy mi lesz a szabvány és nem most vásárolni vagy jó lehet egy gyorszáras megoldás is? Mennyire tart stabilan egy gyorszár fékezéskor? Elmozdulhat? Ilyenekre gondolok.

tizenéve létezik tárcsafék mtb-re, az elmúlt pár évet leszámítva a legtöbbeknél gyorszárral van/volt rögzítve a kerék a tárcsafékes bringában. cx-en miért ne működne? persze, az átütőtengely jobb, de cx bringán nem ez lesz a szűk keresztmetszet.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Tárcsafék irányából QR Thru Axle témában van kérdésem. Már három éve agyalok CX bringában. Most kezdik behozni az átütős tengelyeket. Érdemes megvárni, hogy mi lesz a szabvány és nem most vásárolni vagy jó lehet egy gyorszáras megoldás is? Mennyire tart stabilan egy gyorszár fékezéskor? Elmozdulhat? Ilyenekre gondolok.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Ne politizáljunk légyszíves!  :D

Amúgy nekem is ez jutott eszembe  ;)

• zeezoltano kedveli ezt

A keréknél, csak a kerékpár nagyobb találmány  B)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Cserélj kormányt.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

ironstef

ironstef

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Sziasztok!

25.4-es kormányhoz keresek fékkarokat. A fékkarok többsége 22.2-es bilincsméretű, én viszont közel szeretném feltenni a stucnihoz, ahol már vastagabb a kormány. Mitévő legyek, tudtok segíteni, a neten nem nagyon találok ilyen fékkarokat?

Köszi!

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Valóban, a huzalszikra is tökéletes választás lehetne, ha nem lennének anyaggal határolt szegmensek, de amúgy nem kell aggódni a hő miatt sem, hiszen vagy víz vagy olaj vagy egyéb emulziós folyadék hűtés alapból adott.

amúgy huzalszikrát inkább nagyobb keresztmetszetű munkadarabnál alkalmaznak ahol számít még a precizitás de a lézer/víz penetritása már korlátozott.

Amúgy meg gaboca1 már belinkelte a tutit úgyhogy kár ezen görcsölni  :D

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

Huzalszikrán vágatnám ki. A szélességét köszörüléssel munkálnám készre.

Nem vagyok nagy ismerője, de azzal a külső felület oké, és a belső területek. ha jól tudom a huzalosnak valahol el kell indulni, mivel gyakorlatilag végtelenítve van, és nem tud úgy mint a lézer, vagy víz csak úgy a közepén egy likat vágni.

De a huzalnál a egyik gondom a bevitt hő vágás közben ami szerkezetileg változtatja az anyagot, és általában nem a előnyére...

Ahogy kolléga is írta a stancolás meg végkép felejtős, max sok ezer db-nál, alig kerülne pénzbe a szerszám :-)

A vízet látom még mindig előnyösnek, mivel nincs hő bevitel és akkor egyben meg lehet csinálni. A probléma, hogy a víz vágásnál a felület minimálisan kúpos lesz, itt teljesen mindegy, a 6db, rögzítő csavar se tizedes pontosan van gondolom betűrve.

De ha meg csinálod, minden képen kérek tájékoztatást :-)

Pity_

Pity_

vendég

• fórumtag
  • 87 hozzászólás
  • LocationAjka

Huzalszikrán vágatnám ki. A szélességét köszörüléssel munkálnám készre.

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos !

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

És mivel vágnád ki? Csak kíváncsiságból kérdezem. Én első körben lézerre tippelnék esetleg vízsugár, de stancolásra semmiképp.

https://www.youtube....h?v=RQIJSsbvolc

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Olyan helyen dolgozom ahol a kivágást is megoldanám. 

És mivel vágnád ki? Csak kíváncsiságból kérdezem. Én első körben lézerre tippelnék esetleg vízsugár, de stancolásra semmiképp.

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

na igen Icetec-nél már préselt, vagy valahogy össze gyógyítót anyagok vannak.

A sós tengeri levező a rozsdamentesen is elkezdi a kristályközi korróziót

OFF: Saválló anyag megy az uszodák, fürdök területére is és a klór, meg a csoda takarító anyagok azt is elkezdik zabálni...

A alap kísérlet sem teljesen megbízható, hogy a rozsdamentest nem fogja a mágnes, mert van olyan ötvözet amit fog, de kiindulásnak műhelyben is így megy ha talált anyag van :-)

Pity_

Azt javasolnám, hogy még kísérletezni sem érdemes, mert pont olyan alkatrész ez, ami ha tönkre megy menet közben akkor cumi van, és lehet is kicsi.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

A Shimano Icetec-ben van alu is. Görögben láttam (az élén) rozsdásodó féktárcsát, gondolom a sós tengeri levegő miatt, szóval nem feltétlen (csak) rozsdamentes acélból vannak.