Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Ütéstõl....rosszul dûtöd le bicajt, ami nagy ellensége az a bringatároló, ott könnyû odakurni....vigyázz rá ;)
használattol nem görbül el szerintem

de lehet bennük gyárilag is egy kis ütés...

rongy meg kombinált fogó és hajrá :)

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Visszatérve egy kicsit az eredeti problémámra: mi a fenétõl tud elgörbülni a tárcsa? Egyszerûen a használattól? Vagy attól a minimális ütõdéstõl, amit a jobb oldalára dõlõ biciklitõl kapott? Mint kiderült, nem csak az elsõ, a hátsó tárcsa is hozzáér egy pár centis darabon a fékpofához. Mindössze 50-60km van bennük.

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Köszi, eszerint nem kell annyira izgulni miatta.
Viszont attól tartok, hogy hozzáértem takarítás közben. Okozhat komolyabb gondot egy esetleges ujjlenyomat a tárcsán?

Nekem bevált módszer a tárcsa tisztításához: rongyra kevés körömlakk lemosó és áttörlöm vele a tárcsát. Garantáltan zsírtalanít.
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
ha nem olajos kézzel, akkor nem
de párszáz(egykét ezer) forintért lehet venni tárcsatisztitót, autós/motoros boltban, benzinkuton, osanban/tecsoban/stb

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

ahol hozzáér, ott kézzel (száraz rongyot a tárcsára, vagy tiszta kesztyûben) hajtogasd meg egy kicsit visszafelé, és kész is
vagy csak keress egy lejtõt, jó hosszút, és fékezz sokat lefelé, folyamatosan.
acéltárcsa, hajlik mint a kolbász

Köszi, eszerint nem kell annyira izgulni miatta.
Viszont attól tartok, hogy hozzáértem takarítás közben. Okozhat komolyabb gondot egy esetleges ujjlenyomat a tárcsán?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
ahol hozzáér, ott kézzel (száraz rongyot a tárcsára, vagy tiszta kesztyûben) hajtogasd meg egy kicsit visszafelé, és kész is
vagy csak keress egy lejtõt, jó hosszút, és fékezz sokat lefelé, folyamatosan.
acéltárcsa, hajlik mint a kolbász

van szerszám is amugy direkt erre a célra (tárcsacentrir), jobb szervizekben van is. de a kéz is megteszi.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Új vagyok a tárcsafékek világában, kellene egy kis (SOS) segítség: ha az egyik fékpofa hozzáér a tárcsához anélkül, hogy fékeznék, az mennyire gáz? Nem folyamatosan teszi, olyan, mintha nyolcas lenne a tárcsában. Fizikai behatás - tudtommal - nem érte. Ma ugyan eldõltem vele, mert késõn jutott eszembe kilépni a SPD-bõl, de a fékmentes oldalra és a bringa gyakorlatilag rám esett. Egyéb nem történt vele (hacsak nem számolom azt, hogy használtam :) ). Szabad így használni a továbbiakban, vagy csak akkor induljak el vele, ha a szervizbe viszem? (úgy 150km megtétele után lesz esedékes egy átvizsgálás, addig nem zaklatnám a srácokat, ha nem muszáj)

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
Sziasztok, köszi a válaszokat, holnap én is összerakom a cangát, és kipróbálom mit tudnak a tárcsák...

Köszi mégegyszer,
B.
Don't try this at home!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Sima xt tárcsa le (elkopott 1.3 ill.1.2mm ) alubakos xt tárcsa fel cincogás eltûnt nálam egyelõre ennyi az érzékelhetõ a változás.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás
hozzám is megérkeztek az új xt tárcsák, 203 ill. 180as átmérõvel. juicy-ba a gyári helyett a2z betétek kerültek, holnapra remélhetõleg bekopás utáni tapasztalatokat is meg tudok majd osztani.
az elsõ betétekrõl le kellett csippenteni a pöcköket, beleértek az adapterbe ill. a tartóbak szegecseibe.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Szia!

Milyen tapasztataid vannak az új alubakos XT tárcsákkal kapcsolatban? Értem ez alatt, hogy pl mennyire melegszik? (érzel különbséget a korábbiakhoz képest?)

Köszi,
B.

nincs osszehasonlitasi alapom, mert a fek sem ua :) az xt fek ezzel a tarcsaval nagyon tetszik egyelore.

lordborr

lordborr

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás
Sziasztok!

Egy olyan dolgon töprengek ami lehet elég nagy ökörség, de fúrja az oldalam, úgyhogy megkérdezem, hátha
valaki jártas a témában! :) Ill. ha volt már a kérdésre válasz akkor légyszi linkeljétek, de sajna nem volt idõm
végigolvasni a topicot...
Szóval annak keresném a magyarázatát, hogy a ferde küllõs tárcsákat (mint pl. a Hayes stroker-ek tárcsái) miért
úgy szerelik fel, hogy fékezés közben a küllõk nyomottak legyenek (küllõk alatt a fékezési felület pereme és a tárcsa
agyra történõ rögzítési pontja közötti összekötõ kis rudacskákat értem, sajna nem tudom a pontos szakkifejezést, de talán
érthetõ, hogy mire gondolok)? Ez azért furcsa számomra, mert a nyomott "rúd" az hajlik, ráadásul ebbõl következõen
valamiféle rezgése is lehet. Ellenben ha fordítva szerelnék fel a tárcsákat, akkor fékezés közben a ferde küllõkben húzás
ébredne, ami szerintem sokkal kellemesebb igénybevétel lenne a tárcsáknak. Ezek után nem értem, hogy miért nem
a második változat szerint (húzott küllõs módon) szerelik a tárcsákat. Valaki tudja ennek esetleg a magyarázatát?

Üdv,
lorborr

u.i.: remélem nem fárasztottam le nagyon senkit :)

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

az rt76os shimano tarcsa egesz jo... nem konnyu (foleg a kisebbek a hasonlo meretuhoz kepest), de nagyon merev. lassan bekopik nalam is :)

Szia!

Milyen tapasztataid vannak az új alubakos XT tárcsákkal kapcsolatban? Értem ez alatt, hogy pl mennyire melegszik? (érzel különbséget a korábbiakhoz képest?)

Köszi,
B.
Don't try this at home!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
ja nem.... a sima

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

G3-at szerintem lehet, itt az egyik boltban van kettõ a vitrinben

Tartóbakos?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
G3-at szerintem lehet, itt az egyik boltban van kettõ a vitrinben

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Nem fontos pont HOPE tárcsa.
Csak érdeklõdök hogy van-e ill lehet-e hazánkban kapni hasonló felépítésü cuccost.
Hope-ot tudom hogy nemlehet nálunk kapni ezért linkeltem be lentebb két variációt amit
én találtam.

Amit biztosabban elérsz itthon, azok a Shimano alu bakos tárcsái, az Avid G3 típusból már véleményes, a Maguráról pedig most nem tudok megerõsítõ választ adni, annak ellenére, hogy már két forgalmazója is van.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
az rt76os shimano tarcsa egesz jo... nem konnyu (foleg a kisebbek a hasonlo meretuhoz kepest), de nagyon merev. lassan bekopik nalam is :)

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

Gondolom arra gondolt, hogy nekem nem Floatingos Hope tárcsáim vannak, neki pedig olyan kellene.

Nem fontos pont HOPE tárcsa.
Csak érdeklõdök hogy van-e ill lehet-e hazánkban kapni hasonló felépítésü cuccost.
Hope-ot tudom hogy nemlehet nálunk kapni ezért linkeltem be lentebb két variációt amit
én találtam.

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

Pontosan milyen féktárcsát is szeretnél vásárolni?

Gondolom arra gondolt, hogy nekem nem Floatingos Hope tárcsáim vannak, neki pedig olyan kellene.
Don't try this at home!