Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18544 replies to this topic

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Tárcsacsere elõtt állok, 203/180-ast tárcsákat szeretnék a bringámra... De ehez adaptert is kell vennem... A boltban nincs hátsó 180-as adapter... Elméletileg ha veszek elõre 203-mas adaptert akkor az mûködni fog hátul 180-as tárcsával???

http://www.bikemarke...it.php?img=5048
Ilyet vagy hasonló tárcsát használt már valaki??? Tapasztalatát írja már le!!! Elõre is köszi!!!

Ha jól értelmezem akkor az eddig elõl lévõ 180-as adaptert tennéd hátra. Ha a villa és a váz fékfelfogatása egyforma akkor véleményem szerint mûködni fog.

Puzsi01

Puzsi01

vendég

• fórumtag
  • 234 posts
Tárcsacsere elõtt állok, 203/180-ast tárcsákat szeretnék a bringámra... De ehez adaptert is kell vennem... A boltban nincs hátsó 180-as adapter... Elméletileg ha veszek elõre 203-mas adaptert akkor az mûködni fog hátul 180-as tárcsával???

http://www.bikemarke...it.php?img=5048
Ilyet vagy hasonló tárcsát használt már valaki??? Tapasztalatát írja már le!!! Elõre is köszi!!!

Addig élsz míg tudod hol a fék!!!!
Aki nem tud elugrani a bringám elöl, az nem érdemli meg az Evoluciót!!! BY NIHILHERO

densie

densie

vendég

• fórumtag
  • 55 posts
Kösz fiúk akkor meg próbálom a sebbenzint azt kiderül mit mutat, bár ahogy olvasom hétvégén nem kell Vinyén koptatni a fékpofákat sajna.
MKSE
:kissmyass

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Autó üzemanyagot azt tényleg felejtsd el. Sebbenzint szoktam én is használni ha nagyon elmegy a fékhatás vagy véletlenül összekenem olajjal. Csak az elég drága meg rohadtul tud fogyni (vattát szoktam átitatni és azzal megyek rajta körbe).

Ha le van szedve valamiért a tárcsa, mosogatószer hibátlanul végzi a dolgát.

Tárcsatisztítót azt nem ismerem.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

A tárcsa tisztítást benzinnel meglehet oldani vagy csak speckó tárcsafék tisztító lötyivel, mert arra gyanakszom hogy vmi rákerült és azért nem fog a fék meg zenél elég rendesen?

féktisztító+ rongy
féktisztítót kapsz bármelyik benzin kúton,nem nagy tétel.

Vagy a patikában veszel sebbenzint, az se drága és tisztább, mint az autókhoz való.

Egy tapasztalat: a múlt hétvégén kicsit elkavarodtunk a cimborámmal, kilométereket mentünk térdig érõ fûben, meg a repceföld szélén. Talán a növények olajtartalmától, vagy valami mástól, de utána hazáig szinte nulla volt a fékhatás.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts
féktisztító+ rongy
féktisztítót kapsz bármelyik benzin kúton,nem nagy tétel.

densie

densie

vendég

• fórumtag
  • 55 posts
A tárcsa tisztítást benzinnel meglehet oldani vagy csak speckó tárcsafék tisztító lötyivel, mert arra gyanakszom hogy vmi rákerült és azért nem fog a fék meg zenél elég rendesen?
MKSE
:kissmyass

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 posts

az ipari csapagyaknak nem nagyon tesz jot :)

Én is mindig slaggal mosom,még mindig jobb a gõzborotvánál! :)
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
az ipari csapagyaknak nem nagyon tesz jot :)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
slag oszt heló

Holian

Holian

vendég

• fórumtag
  • 17 posts
sziasztok,

Szeretném ha tanácsokat adnátok a mechnanikus tárcsafékek karbantratásával kapcsolatosan.
Ha felmegyünk a hegyekbe egy hoszú esõs idõszak után és elejétõl a végéig sáros a gép, akkor a karbantartásra mit javasoltok? Veressem ki slaggal és kész? Vagy szét kell szedjem és így alaposan megtisztítani?

köszi a tanácsokat.

speedline

speedline

vendég

• fórumtag
  • 43 posts
Ezt most kicsit (nagyon) még elképzelni is nehéz...
A féktest felfogató része V alakban ellaposodik? Azt valaki megreszelte vagy mit tett vele?
Ha a féktest nem fekszik fel "rendesen" az adapterre hanem eleve ferdén áll rajta akkor ott baj van és nem az, hogy új a tárcsa és a betét, ez legfeljebb csak erõsíti a problémát, mert egyszerûen kisebb lett a hely.
Tényleg vidd el egy szerelõhöz, mert a fék azért nem játék.

Arcady

Arcady

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Köszi a gyors választ, de van még 2 részlet amirõl nem írtam:

- a féktest felfekvõ felülete nem teljesen sík, hanem egy nagyon lapos V alak. Mikor új a fék akkor ez a V benyomódik valahova az adapteren és oda megy vissza mindig.
- A féktesteket a kerék felé kell elmozdítanom úgy hogy majdnem végállásban legyen, így a V profilnak csak az egyik fele fekszik fel és emiatt ferdül el az egész.

A régi fékpofák ferdén koptak el és soha nem tudtam tökéletesen beállítani a fékeket sem, állandóan berezonált, sípolt, nyöszörgött fékezéskor, most az új tárcsa és fékbetétekkel próbálnám ezt kiküszöbölni, de úgy látszik nem itt van a hiba.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
vagy visszavinni a szervizbe, hogy hello sracok, azert fizettem hogy jobb legyen, nem azert hogy rosszabb. bar lehet szerencsesebb lett volna bringaval egyutt beadni, mert akkor ki tudjak probalni rendesen mielott visszaadjak hogy kesz van.

Hayes Stroke Fékbeállítás

Üdv!

SOS segítségre lenne szükségem:

YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

speedline

speedline

vendég

• fórumtag
  • 43 posts
Ha a tárcsa és betétcsere elõtt "mûködött" akkor most sem lehet akkora problémája, hogy ezért rögtön alátétezni kelljen.
Érdemes lenne csinálni egy ellenõrzést, hogy a tárcsa illetve az adapter megfelelõen vannak-e felrakva. Továbbá a betéteket kivenni, a munkahengereket alapra visszatolni és betét újra vissza. Ha ez is megvan akkor kereket betenni, meghúzni, féktest fel az adapterre, csavarokat nem teljesen lehúzni. A féktest tudjon oldalirányba mozogni, de ne billegjen! Kicsit középre állítani, fék behúz, csavar óvatosan és érzéssel lehúz, fék kienged, csavar erõvel meghúz és ha nem lett túltöltve olajjal a fékkar akkor ennek elvben jónak kéne lennie....

Üdv!

Hayes stroke trail fékeim vannak, most cseréltem a tárcsákat+fékbetéteket és nem tudom beállítani a féket, mert beszorítja a tárcsát a fékbetétek közé mikor meghúzom a csavarokat. A gond, hogy nem lehet szögben állítani mint Avid-ot, és meghúzáskor visszaáll a rossz pozícióba (Szervizben volt légtelenítésen onnan is úgy adták vissza hogy ez ilyen lett...)

Szerintetek ha szerzek Avid-hoz való félgömb alátéteket, csavarokat, adaptert akkor jó pozícióban (megfelelõ magasságban) lesz a féktest?
Milyen egyéb megoldás van erre?

THX. A.

Arcady

Arcady

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Üdv!

Hayes stroke trail fékeim vannak, most cseréltem a tárcsákat+fékbetéteket és nem tudom beállítani a féket, mert beszorítja a tárcsát a fékbetétek közé mikor meghúzom a csavarokat. A gond, hogy nem lehet szögben állítani mint Avid-ot, és meghúzáskor visszaáll a rossz pozícióba (Szervizben volt légtelenítésen onnan is úgy adták vissza hogy ez ilyen lett...)

Szerintetek ha szerzek Avid-hoz való félgömb alátéteket, csavarokat, adaptert akkor jó pozícióban (megfelelõ magasságban) lesz a féktest?
Milyen egyéb megoldás van erre?

THX. A.

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 posts

Gondolom már dicsekedtek(esetleg panaszkodtak) az Avid BB7-es fékre,nekem durván fél éve van,szerencsére sikerül az igényem szerint belõni és azóta tökéletes.Fõleg mikor vettem pont tél volt,úgyhogy kapta egybõl a havat,latyakot de nem okozott gondot.Jelenlegi bringámon hátul van 160-as tárcsával,ha elbizniszelem a vasam akkor megtartom a féket és a másik bringára is teszek fel elõre. Ajánlom mindenkinek 10/9.

Most cseréltem le én is a bb5 fékemet,bb7-re 3 napja,de már most úgy fog mint az elõdje! 185mm tárcsával,fémes betéttel. Már a bb5-nél észrevettem,hogy majdnem ott van fékerõben mint a régi hayes9 fékem 203mm tárcsával.
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

xBalagex

xBalagex

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Gondolom már dicsekedtek(esetleg panaszkodtak) az Avid BB7-es fékre,nekem durván fél éve van,szerencsére sikerül az igényem szerint belõni és azóta tökéletes.Fõleg mikor vettem pont tél volt,úgyhogy kapta egybõl a havat,latyakot de nem okozott gondot.Jelenlegi bringámon hátul van 160-as tárcsával,ha elbizniszelem a vasam akkor megtartom a féket és a másik bringára is teszek fel elõre. Ajánlom mindenkinek 10/9.

Agria

Agria

vendég

• fórumtag
  • 142 posts
Az 5.1 es olaj a legjobb minõségû,extrém felhasználásra ajánlják,sztem a régebbin a "racing"ugyanezt jelenti.

hemp

hemp

vendég

• fórumtag
  • 193 posts

Van.Az 5.1 -es fékolajnak jóval magasabb a forráspontja,nekem az van a Hope fékben,az nem akar túlmelegedni,hanem mindig fog mint az állat.

Vettem 5.1-es fékolajat, 260 fok a forráspontja. Kíváncsiságképpen megnéztem a garázsban talált, jó pár éve vásárolt DOT4-es "racing" fékolajat, szintén 260 fok. Megkérdeztem egy autósboltban, az ott kapható DOT4 240 fokon forr. Szar 5.1-est vettem?
stumpjumpa