Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18551 replies to this topic

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Akkor másképp magyarul, hátha.
Szóval; Az utóbbi fél évben cyclocrossal közlekedtem, amin még nincs tárcsa, no meg össze kellett szerelni a montim fékét.
Ezt megtettem tegnap elõtt, elõre ment magura, légtelenítve, kemény, nincs gond. Hátulra ment hayes nine, légtelenítve, elvileg nincs gond. Mivel lassan, hosszú órákon keresztül toltam át rajta minimum két deci olajat, meg a szokásos pöckölgetés stb (no meg nem elõször csinálok ilyet, a boltban sem magamnak szereltem..) és egy fikarcnyi pöcörõ légbuborék sem jött sehonnan, a féktestet külön légtelenítettem stb.
Most kipróbálva, kicsit sem változik és van nyomáspont (bár nem határozott), nem esik be a fékkar, kisujjal meg lehet vele állni.
Viszont takonynak érzem. Más nézõpontból nagyon jól adagolható. Mivel marharég használtam, halvány emlékem van arról, mintha ez sosem lett volna kemény, de arról is van, hogy egyszer sikerült keményebbre légteleníteni (ezután a kopott dugattyú miatt elfolyt az olaj.. azóta jártam ciclokrosszal.)

Hol lehet a hiba? Mennyire valószínû, hogy a fékkábel "megrugalmasodott"?

több olajjal keményebb lehet. vagy mint feljebb írta jocek03 fémhálós fékvezeték...

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts

használ itt valaki vagy ismerõse FORMULA RX féket?
ha igen érdekelnének vélemények róla.

jóó

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts
a hátsó mindig rugalmasabb a hosszabb fék vezeték miatt,van a problémára megoldás,nézz körül a goodridge háza táján!

kérdés:
használ itt valaki vagy ismerõse FORMULA RX féket?
ha igen érdekelnének vélemények róla.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Akkor másképp magyarul, hátha.
Szóval; Az utóbbi fél évben cyclocrossal közlekedtem, amin még nincs tárcsa, no meg össze kellett szerelni a montim fékét.
Ezt megtettem tegnap elõtt, elõre ment magura, légtelenítve, kemény, nincs gond. Hátulra ment hayes nine, légtelenítve, elvileg nincs gond. Mivel lassan, hosszú órákon keresztül toltam át rajta minimum két deci olajat, meg a szokásos pöckölgetés stb (no meg nem elõször csinálok ilyet, a boltban sem magamnak szereltem..) és egy fikarcnyi pöcörõ légbuborék sem jött sehonnan, a féktestet külön légtelenítettem stb.
Most kipróbálva, kicsit sem változik és van nyomáspont (bár nem határozott), nem esik be a fékkar, kisujjal meg lehet vele állni.
Viszont takonynak érzem. Más nézõpontból nagyon jól adagolható. Mivel marharég használtam, halvány emlékem van arról, mintha ez sosem lett volna kemény, de arról is van, hogy egyszer sikerült keményebbre légteleníteni (ezután a kopott dugattyú miatt elfolyt az olaj.. azóta jártam ciclokrosszal.)

Hol lehet a hiba? Mennyire valószínû, hogy a fékkábel "megrugalmasodott"?

Ride everywhere.

.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Hiperláma kérdés ...
Egy gyári hayes kábel mennyi idõ után "használódik" el. Értem ezalatt, hogy belülrõl kifelé rugalmassá válik.

Másik ugyanennyire láma... Mivel tudom kimosni maguracsõbõl az ásványi olajat? (Utoljára shimano volt benne.)

Ride everywhere.

.

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts
Talán még emlékeztek mikor az pm/is fékadapterrõl volt szó (pm villa vs is fék dolog).
Azóta a project megvalósult és megkell mondanom mûködik is.
Íme:
Feltöltött kép

Itt a képen még ugyan alátétezve van mert elfejetettem elvinni aznap a távtartóit,
mostmár az van rajta és tökéletesen mûködik. Ez az átalakító amúgy:
KCNC PM/IS adapter vásárlás - FTW Bikes webáruház

Tényleg jó 160/160-as átalakító ill úgymondom tudja is ha olyan a telód (max 32-es becsúszóig
lehet jó sztem emelés nélkül ill ha hosszu a fékfelfogató szem. Nekem azért
kellett távtartó mert vastag a teló lába és beleér az adapter így emelnem kellett.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Akkor rakhatod valszeg....de elég a 160-as, tedd fel apróba, hogy elcserélnéd 160-asra.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts
DANGERBOY fékkarokat honnan lehet lõni webshopbó?

larsin

larsin

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

Gondolom XC-maraton, arra meg minek hacsak nem vagy 130+kg

140+ vagyok. Na jó nem... de lehetnék :) Az a gond hogy van 2 db 180-as tárcsám és nem veszõdnék 160 -as beszerzésével, ha nem muszáj.

User manualnak pedig utána néztem, de csak a 2011-es modellekrõl találtam infót ami 160-185 mm-t ír.

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

sziasztok xt hidra féken a free strokes csavar mit állit?

nyomáspontot, de ki is próbálhatod ha olyanod van :)

utazoli

utazoli

vendég

• fórumtag
  • 136 posts
sziasztok xt hidra féken a free strokes csavar mit állit?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Sziasztok.

Mennyire egészséges egy karbonvázra(merev) hátulra 180-as tárcsát tenni?

Van valakinek tapasztalata esetleg?

Köszi

Gondolom XC-maraton, arra meg minek hacsak nem vagy 130+kg
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Sziasztok.

Köszi

Gyártó biztos megadta, hogy mi az engedélyezett...

larsin

larsin

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok.

Köszi

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts

ehhez jár ilyen alátét?

Nekem volt. Ha minden igaz, a P2 végû típushoz jár: SM-MA-F180P/P2

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts

Én sehova nem raktam mivel nekem nem volt az eredeti Shimano csomagolásban és teljesen jó volt anélkül is. DE most találtam valamit :
http://techdocs.shim...69830667774.PDF

Köszi! Itt kellett volna kezdenem. Nekem túl hosszú a két csavar (mindkettõ egyforma hosszú) próbáltam a kúpos alátét nélkül, de már nagyon szorult és a féktestet még nem fogta, tehát kell alá lentre, fentre.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,092 posts
ehhez jár ilyen alátét?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts
Én sehova nem raktam mivel nekem nem volt az eredeti Shimano csomagolásban és teljesen jó volt anélkül is. DE most találtam valamit :
http://techdocs.shim...69830667774.PDF

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts
Sziasztok,
Bocsánat, ha már beszéltetek róla, kicsit keresgéltem a topicban, de kielégítõ választ nem találtam.

Szóval. A Shimano elsõ 180-as PM-PM tárcsafék adapterhez kapott kúpos alátétet hova kell tennem?
1. Fékszem és az adapter közé
2. Adapter és a féktest közé
3. Féktest és a csavar feje közé, ha pont jól fog állni a féktest a tárcsához képest, de az alátét mégis kellene, mert szerintem hozzá kapott csavar pont az alátétekkel lesz megfelelõ hosszú.

Villa: Reba SL 2009-es
Fékadapter Shimano 180-as PM-PM adapter
Fék: 755-ös XT
Tárcsa: 180-as XT (talán SM-RT79)

Az adapter:
Feltöltött kép

czmate

czmate

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
Köszi a válaszokat, majd megpróbálom.