Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18543 replies to this topic

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Sziasztok!

Sikerült beszereznem egy M07ti betétet hátulra,hátha megoldódik a rezonálás problémám,de sajnos nem lett jobb a helyzet. Eléggé puha ez a betét is,akárcsak a gyári (annál keményebbnek gondoltam) és szerintem nem túl sokkal jobb,mint a gyári betét...
A hétvégén tekertem vele kb 40-45km-t,és már most látszik rajta a darálás nyoma. Tény hogy baromira fog,de egyúttal a bemelegedett tárcsával használva,és a meleg tárcsára ráfogva,sajnos ugyanúgy berezonál a gép tõle. A héten kipróbálok egy olcsóbb fémes betétet is - alligator asszem - (egyik haver odaadja a sajátját) és meglátjuk a dolgot... Ha jó lesz,akkor veszek egyet újban,ha nem,akkor már csak a tárcsaméretre tudok gondolni,hogy a túl nagy méretû tárcsa lesz a rezonálás oka.

Sziasztok!

Nos,kipróbáltam az M06 fémes betétet az xt fékemnél hátul. Még el sem indultam, (vadiúj a betét!) az elsõ finom fékezésnél máris befogott,és berezonált az egész bringa alattam... szóval még össze sem kopott a betét a tárcsával! A puha betéttel ilyen rövid idõ alatt nem volt ilyen...
Ötlet? Még a tárcsát kisebbre cserélném esetleg,és ha akkor is ugyanez a gond,akkor úgy vágom ki a vázat,hogy csak úgy csörög!!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
értem. hát akkor lehet tényleg érdemes az új.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

szerintem egy felület zsírtalanítása még nem tartozik a sufnituning kategóriába. vagy a gyantás beszívja vagy mi?

be bizony
idõ kérdése, hogy mennyire, de nem csak a felülete lesz olajos.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
szerintem egy felület zsírtalanítása még nem tartozik a sufnituning kategóriába. vagy a gyantás beszívja vagy mi?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

f*szt...

Ultraderm-es melegvíz, dörzsölõs mosogatószivacs.....utána szárazra töröl....alkohollal átmos......csiszolóvászonnal lecsiszol kicsit....megint alkohol.

utána visszakopik és jó lesz

vagy vaslapra teszed és kiégeted. OMG istenem, ilyen félprofesszionális home-made tippeket mindenki csak saját felelõsségére csinálja, elvégre az életével játszik!!!!!!

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 posts

Ezt egy ideje én is így csinálom, nekem személy szerint jobban megy így, mint behúzott fékkarral. Furcsa egyébként, nem gondoltam volna, hogy ennyit képes csavarodni a gép eleje. Kicsit engem is idegesít a dolog, képes elrontani a bringázás élményét. Tegnap bütyköltem még kicsit a tárcsán, csak nem maradt már idõ kipróbálni, talán majd ma meló után. Kíváncsi vagyok.

Én tegnap leteszteltem egy kicsit jobban az új módszerrel beállított féket. Feltekertem Fehérkõlápára egy terméskövekkel tarkított pályán majd lezúgtam egy meredek sziklás-gyökeres singletrack-en Lillafüredre. Kapott is rendesen a kerék minden jót, ahogy illik, de semmi nyöszörgés nem volt utánna! Felfelé elég jó idõt mentem, úgyhogy valszeg egy kicsit sem fékezte a pofa a tárcsát.
Egyébként a downhill-es résznél felfedeztem, hogy egy újjal is könnyen lehet kezelni a hidraulikus féket, így kicsit jobban tehermentesítve volt a kézfejem, kevésbé fáradt el. Egy v-féknél azért ez nem mûködött volna.

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 posts
zold a kozepes. ezek szerint bevalt?

----

FÁJVÓ

----

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

vedd a közepest, az asszem a sárga, piros gyorsan kopik de gecire tapad :D

Szerintem a zöld a közepes.

A sebesség mindent megold.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

sziasztok! EBC fekbetetet hasznalt valaki? mik a tapasztalatok?

vedd a közepest, az asszem a sárga, piros gyorsan kopik de gecire tapad :D

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 posts
sziasztok! EBC fekbetetet hasznalt valaki? mik a tapasztalatok?

----

FÁJVÓ

----

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,067 posts
avod juicy 3-ról tapasztalat, vélemény pár szóban? pl a juicy 5 illetve a elixir r-hez hasonlítva milyen a fékerõ, mennyire lehet problémás? g3cl tárcsával lenne.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
shimano feket kell venni :) az nem er hozza.

kgabus

kgabus

vendég

• fórumtag
  • 74 posts

most úgy állítom be a féket, hogy a CPS csavarok meglazítása után nem a behúzott fékkaron húzom meg azokat, hanem kiengedett fékkarnál és csak akkor ha már szépen fut a kerék...

Ezt egy ideje én is így csinálom, nekem személy szerint jobban megy így, mint behúzott fékkarral. Furcsa egyébként, nem gondoltam volna, hogy ennyit képes csavarodni a gép eleje. Kicsit engem is idegesít a dolog, képes elrontani a bringázás élményét. Tegnap bütyköltem még kicsit a tárcsán, csak nem maradt már idõ kipróbálni, talán majd ma meló után. Kíváncsi vagyok.

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 posts

Sziasztok,

jelenség: az elsõ tárcsa a benne lévõ ici-pici nyolcas miatt bele-beleér az egyik betétbe. Amennyire tudtam, kiegyengettem a tárcsát, most már jól be lehet lõni a féknyerget is, fejreállítva, vagy szerelõállványon tökéletesen, csendben, súrlódásmentesen fut. Aztán amint ráülök és elkezdek tekerni, hallom, hogy megint belekap és ami mégfurcsább, hogy ha kiállva tekerek, akkor ismét elhallgat.

Ez a probléma nálam is jelentkezik (1.5 hónapos Canyon bringa Avid Elixir 3-as fékkel). Elõször még csak azt vettem észre, hogy kanyarban nagyobb tempónál hozzáért a tárcsa a fékpofához... aztán addig-addig állítgattam és bütyköltem amíg már egyenesben is csinálta. Pl. tegnap csak akkor csinálta ha tekerés közben a testsúlyomat a bal oldali pedálon tartottam, ha a jobb oldalira tettem akkor nem csinálta.
Irtó bosszantó ez, mert a "nyöszörgések" miatt néha már olyan érzésem van mintha egy vacak 30 éves bringával mászkálnék. Lassan már ott tartok h visszasírom a régi v-fékemet .;(
Egyébként pont tegnap este sikerült egy kicsit javítani a helyzeten, most úgy állítom be a féket, hogy a CPS csavarok meglazítása után nem a behúzott fékkaron húzom meg azokat, hanem kiengedett fékkarnál és csak akkor ha már szépen fut a kerék... Így egy rövid teszt alatt egyelõre nem nyöszörgött...
Amúgy nem értem miért kell ilyen kis helyet hagyni a fékktárcsa és a fékpofa között, szinte át sem látni rajta (egy ideig vártam h bekopjon, aztán rájöttem, hogy azt ugyan várhatom mert az okos fékem mindig utánállítja ugyanazt a csak mikroszkóppal látható távolságot:) )

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 posts
Azt tudja valaki, hogy az alábbi Avid Elixir 3-as féken mi a manó a pirossal bekarikázott csavar?
Feltöltött kép

Keresgéltem neten, de a 3-asról nagyon kevés infot leltem fel...

sompetike

sompetike

vendég

• fórumtag
  • 17 posts
na ma neki esek,s kiváncsi leszek az eredményre...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Nekem is olajos volt nem akartam velr szórakozni ezért felmentem a jani hegyre elkezdtem aszfalton vissza gurulni folyamatosan húzott fékkel. A fogas sorompója le volt eresztve megálltam, egy autós megkérdezte hogy jól van így a bringám? Csak a felszálló kék füstre célzott ami a fékrõl szállt fel. Pár méter gurulás majd fékezés után vigyorogva mondtam igen most már jó. Az együttes kiégetés tökéletesre sikerült és még látványos is volt:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

ha olajos, akkor azon a féktisztító nem segít, csak a csere

f*szt...

Ultraderm-es melegvíz, dörzsölõs mosogatószivacs.....utána szárazra töröl....alkohollal átmos......csiszolóvászonnal lecsiszol kicsit....megint alkohol.

utána visszakopik és jó lesz

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts

Sziasztok,

jelenség: az elsõ tárcsa a benne lévõ ici-pici nyolcas miatt bele-beleér az egyik betétbe. Amennyire tudtam, kiegyengettem a tárcsát, most már jól be lehet lõni a féknyerget is, fejreállítva, vagy szerelõállványon tökéletesen, csendben, súrlódásmentesen fut. Aztán amint ráülök és elkezdek tekerni, hallom, hogy megint belekap és ami mégfurcsább, hogy ha kiállva tekerek, akkor ismét elhallgat.

Kérdés: mi van ilyenkor? :(

Köszönöm a segítséget elõre is!

ezt én furcsamódon nem a villánál hanem a hátsó keréknél tapasztaltam. amikor gurultam visított, ha tekertem elhallgatott. beállítás után ha nem ülök a bringán a tárcsa hozzáér a külsõ pofához, ha ráülök pont jó.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

s akkor ezt féktisztito spray-el lehet orvosolni?

ha koszos a tárcsa, akkor igen
ha olajos, akkor azon a féktisztító nem segít, csak a csere
villából nem folyik az olaj?