Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
ha új a betét, akkor annak be kell kopni.
Szegeden lehet hogy ez el fog tartani egy darabig :) általában egy hosszabb lejtõzés elég szokott lenni bekoptatásra.

teki80

teki80

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Van valaki Szegedrõl ebben a topikban? Kéne egy kis segggítség tárcsafékkel kapcsolatban. Sajnos nincs olyan haverom, akinek tárcsás gépe lenne. Az a problémám, hogy a kis stroker ryde-om nem nagyon akar fogni (kb egy jobb v-fék a hatás). Használtan vettem a biciklit (így a féket is rajta), azóta volt már tárcsacsere, betétcsere és még mindig nem az igazi... A rendszer nem levegõs, nem tudom mi lehet a probléma. Az elképzelhetõ, hogy régi benne az olaj? Befolyásol az vmit?

Elõre is köszi...
Üdv

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
valaki a multkor szerelt itt xt-t, olvass vissza meg érdeklõdj nála.....rakott is be képet h dugattyút is csináltatott.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ha a fékhengeren levõ gumi karmantyúkra gondolsz, vagy magára a fékhengerre, azt nem tudom lehet-e külön kapni, komplett féktest biztosan van. Ha már úgyis mindegy neki, én elõször megpróbálkoznék szétszereléssel, ha a karmantyúkon nincs sérülés talán tisztítás, fékfolyadék csere elég.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
szerintem sehol.....

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás
közben kiderült, hogy az olajat ereszti az slx-em egyik dugattyúnál a féktestben:S nem tudja valaki hol lehet hozzá tömítést kapni?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Most látom, hogy a fékpofáknak van külön topikja, oda áttettem a kérdésem, sorry. :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nyekergést hallgasd meg közelrõl, nem a fékkar forgáspontja nyekereg? Esetleg a féknyereg és az adapter vagy adapter-váz/villa közé szorult kosz?

A ferdeséget összeszerelt fékkel tudod megnézni. Átnézel rajta a tárcsával egy síkban, hogy a tárcsa körül minden oldalon láss hézagot (a fékpofák-tárcsa, a tárcsa síkjában a tárcsa vége-féknyereg tetetje között). Forgasd a kereket, mivel a tárcsában mindig van minimális 8-as. Lassan húzva a fékkart látod, hogy a fékpofák egyenletesen fognak-e rá. Ha kell, így tudsz állítani is a féknyergen, vagy ha leszereled, így tudod visszaállítani. (Nyilván a tárcsának középen kell lenni azon a részén, ahol nagyjából egyenletesen fut és ha van benne kis 8-as, az se érjen a fékpofákba.)

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 hozzászólás
Sziasztok!
A shimano M575 fékemmel most olyan problémám van, hogy a fogáspont elõtti 1-2 mm-en nyekereg a rendszer. (álló helyzetben is). Szerintem lentrõl jön, de nem vagyok benne biztos. Gondolom a pofák nem lehetnek benne ferdén, hogy a tárcsán nyikorogjanak, vagy igen? Mert egyszer már kivettem õket. Nem levegõs, fix a fogáspont és kemény.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
Igen, meg szerintem az látszana is, ha valahol folyna az olaj.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nem, szerintem a gyári mûgyantás shimano fékbetét( amit slx-hez adnak gyárilag) meg mint írtam, csak most 1 hete kezdte el, elõtte semmi ilyesmi nem volt.

A gyantás akkor szokott ilyen lenni amikor megsütötted. Ha olajos lenne akkor soha nem fogna.

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

mi lehet a gond az slx fékemmel? elsõsorban az érdekelne hogy a betét hibája-e vagy más( pl ereszti az olajat a féktestben a munkahengernél) szóval az van hogy nap elején nem fog semmit, utána megyek pár kört, bekopik, és másnap mennék újra, és megint 0 fékerõ...
létezik hogy a kopott betét miatt van?
(tárcsa elvileg jó, most kezdte csinálni 3 napja, azelõtt semmi ilyesmi nem volt)

Én azt csinálnám, hogy a fékkart lassan húzom és közben figyelem a fékpofák mozgását (pl. a tárcsára mindkét oldalon egyformán, rendesen ráfog-e). A fékkart más érzés húzni, amikor nincs fékerõ, puha, lejjebb fog, esetleg pumpálásra felkeményedik? Ha kiveszed a beteteket, alaposan megnézed a hengereknél, látszik, hogy ereszti a fékfolyadékot, esetleg a betéten vagy nyergen fékfolyadék nyom?

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.977 hozzászólás

Mennyi egyébként az átlag üzemi hõmérséklete egy tárcsának?

a teszt szerint jóval magasab, mint a laborban.

de jól van ez igy. Leesik az XTR fék ára és más tárcsával összejöhet egy jó rendszer.

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 hozzászólás
nekem is mûgyantás van már amennyit a Swisstop elárul az összetételrõl...

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás

Nem létezik h szinter betétek vannak benne???
Azok hidegen nem fognak, be kell õket melegíteni, és akkor fejtik ki rendesen a fékezõ erõt!

nem, szerintem a gyári mûgyantás shimano fékbetét( amit slx-hez adnak gyárilag) meg mint írtam, csak most 1 hete kezdte el, elõtte semmi ilyesmi nem volt.

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás

Kopott a betét? Akkor szerintem cseréld ki.:)

ma megyek új betétért... csak nem merem berakni, mert félek ha ez az olajos dolog van, akkor kuka az új betét ha átivódik olajjal...

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

mi lehet a gond az slx fékemmel? elsõsorban az érdekelne hogy a betét hibája-e vagy más( pl ereszti az olajat a féktestben a munkahengernél) szóval az van hogy nap elején nem fog semmit, utána megyek pár kört, bekopik, és másnap mennék újra, és megint 0 fékerõ...
(tárcsa elvileg jó, most kezdte csinálni 3 napja, azelõtt semmi ilyesmi nem volt)

Nem létezik h szinter betétek vannak benne???
Azok hidegen nem fognak, be kell õket melegíteni, és akkor fejtik ki rendesen a fékezõ erõt!

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 hozzászólás

Nekem is ilyen csak nekem az xt... Én sem tudom mitõl van de a betétek ujjak... Mondjuk, jo hogy egyre jobb lesz nem pedig fordítva de akkor is tényleg furcsa. Én pl a melegedésre is gondoltam, de a megoldásra nem jöttem rá. Poros tárcsára gyanakodok még mert ha letisztítod a tárcsát akkor ismét elég jó...

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
Kopott a betét? Akkor szerintem cseréld ki.:)

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás