Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Mégse. Mit csináltok versenyen defekt után? Nekiálltok féket állítani?

1. Nem kapunk defektet.
2. Ha mégis, akkor meg jelölve van az agy, hogy ugyanoda menjen vissza a kerék.

Amúgy meg meghúztam 7 Nm-re, nyomtam 3-4 nosewheelie-t, s megint elmászott. Agybajt kapok, nem is értem. Ma mindenképpen szerzek recés alátétet, mert ez így nem állapot.

edit: Utánaolvastam, s Mekinek igaza van, simán meg lehet 10 Nm-re húzni. Ellenben a karbonváznál tényleg 6 szerepel, de hátul nincs is akkora fékerõ.

http://service.foxra...ce/Warnings.htm
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Szerszámbolt. :)

Megleptél! :-D
Nem rettenek rettenek én vissza a netes vásárlástól, de ezt lehet megtapiznám elõtte. Na, megyek a tárcsafékes topikból, mert még baj lesz belõle... :)
---
Mégse. Mit csináltok versenyen defekt után? Nekiálltok féket állítani?
A Bükkön már az elején csiszatolt a fékem (hayes tárcsák), de 1-2 nagyobb fékezéstõl be szoktak állni. Na most nem, egyre rosszabb lett a helyzet, Várkút után már nem bírtam, elkezdtem az erdõ közepén helyretenni, de két próbálkozás után feladtam. Itthon, nyugalomban nyilván 2 perc és rendben van.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Szerszámbolt. :)
...vagy ha nem rettensz vissza az internetes vásárlástól, akkor hazai, vagy külföldi webáruházak.
A bringához 2-25 Nm nyomatéktartományút keress és 10-15 eFt-nál olcsóbbra ne nagyon számíts.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts
Ha már szóba került, egy kis offtopik...
Szeretnék valami egyszerû, ha lehet állítható nyomatékkulcsot a bringás szerszámok közé. Hol érdemes keresgélni? Túl sokat költni nem akarok, teszkósat venni nem érdemes?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

A postmount csavarokat mennyire kell meghúzni? 5-6 Nm-rõl hallottam, de brutál használat során a féknyergem hajlamos elmászni, s kénytelen vagyok néha utánállítani. Nem, nem a fékpofa kopik ferdén, frankón elfordul a féknyereg. Széttépni sem a villát, sem a karbonvázat nem szeretném, tehát nem fogom izomból megtépni - de elképzelhetõ, hogy a féknyereg felfekvésére kenek majd valami szemcsés cuccot, mondjuk Liquid Torque vagy valami hasonló tapadásfokozót. Amennyiben van tippetek, megköszönném.

Én valahol 8-9 Nm-t olvastam a Foxokhoz. Annának 9-re húzom meg és nincs vele gond.

Disc Brake Information for Fox Forks

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Dante: Lehet egy recés alátét megoldaná a problémát, valami nagyon vékony.

Feltöltött kép

Köszönöm a sok tippet és felajánlást, ezek közül az egyik csak beválós. Ez a recés alátét tetszik, kérdés, hol lehet kapni. (M6 a fékcsavar mérete, ugye?) Annyira berezonált tegnap, hogy az ujjamat lerázta a fékkarról. Mivel elõtte izzó tárcsával patakokat kereszteztem, azt hittem, hogy a hirtelen hûléstõl elpattant valahol a tárcsa. (XTR) De akármennyire rángattam, nem mozdul el sehol sem, s el sincs (láthatóan) vetemedve. A keréken kicsit laza volt a CL-anya, azon húztam kicsit, lehet ez is baj volt.

Mostanában szívok a fékekkel, a hátsót úgy nyírtam ki szombaton, hogy egy rázós résznél a fékpofa közötti rugó elmozdult, s bekapta a tárcsa. Ezt sikerült úgy begyûrnie, hogy olyan hangja lett, mint egy kereplõ, ráadásul az egyik fékpofát is kukázta, annyira berágta. Igaz már nagyon limiten volt a fékpofa, szóval lehet, én használtam túl sokáig. És képzeljétek, volt nálam "pót fékpofa-rugó", mivel hallottam már ilyen problémáról. :D
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Dante: Lehet egy recés alátét megoldaná a problémát, valami nagyon vékony.

Feltöltött kép

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Van rajta menetrögzítõ, meg pontosan húzom meg, mégis elmozdult. Nem lazul le, hanem elmozdul. A féktest elcsavarodik a féknyergen, mivel a csavarok nem fogják elég erõsen. Az az igazság, hogy a gyári alátét helyett kókány alu alátétet tettem a csavarfej alá, mivel ezen a csavaron gyárilag olyan volt, ami leszedhetõ volt, ez pedig elveszett.

Ma mindenesetre atomjaira szedtem a féket, kipucoltam, s újra összeraktam, sokszor ez a "csoda" segít. Elõször azt hittem eltört a tárcsa, azért áll totál csálén.

jah nekem is elmozdult, nem lelazult. csak onnan vettem eszre, hogy a razosabb terep utan, hozzaer a tarcsahoz a betet.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Van rajta menetrögzítõ, meg pontosan húzom meg, mégis elmozdult. Nem lazul le, hanem elmozdul. A féktest elcsavarodik a féknyergen, mivel a csavarok nem fogják elég erõsen. Az az igazság, hogy a gyári alátét helyett kókány alu alátétet tettem a csavarfej alá, mivel ezen a csavaron gyárilag olyan volt, ami leszedhetõ volt, ez pedig elveszett.

Ma mindenesetre atomjaira szedtem a féket, kipucoltam, s újra összeraktam, sokszor ez a "csoda" segít. Elõször azt hittem eltört a tárcsa, azért áll totál csálén.

Lehet, hogy van még Shimano acél alátétem. De Magura biztosan, csak jelezd, ha adjak!
Fura ez az elmozdulós dolog, nem is értettem, hogy rezonálhat annyira elöl a féked.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

6nm ok, gyarilag is tesznek ra menetrogzitot, nem jott le rola? mielott nyomatekkulccsal huztam erzesre, nekem is mindig lelazult, de amiota 6nmel van meghuzva, no prob.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

A postmount csavarokat mennyire kell meghúzni? 5-6 Nm-rõl hallottam, de brutál használat során a féknyergem hajlamos elmászni, s kénytelen vagyok néha utánállítani. Nem, nem a fékpofa kopik ferdén, frankón elfordul a féknyereg. Széttépni sem a villát, sem a karbonvázat nem szeretném, tehát nem fogom izomból megtépni - de elképzelhetõ, hogy a féknyereg felfekvésére kenek majd valami szemcsés cuccot, mondjuk Liquid Torque vagy valami hasonló tapadásfokozót. Amennyiben van tippetek, megköszönném.

6nm ok, gyarilag is tesznek ra menetrogzitot, nem jott le rola? mielott nyomatekkulccsal huztam erzesre, nekem is mindig lelazult, de amiota 6nmel van meghuzva, no prob.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
"Eredmény: a sok ismétlõdõ betétmozgató igénybevétel kikoptatta a féktesten a betétet tartó tengely hornyát,"
Már nem azért ha ilyen elõfordul akkor az egy konstrukciós hiba azaz szar a fék vegyél inkább shimanót és akkor az sem fog érdekelni van -e rajta nyomás pont állítás mert egyszerûen nem kell rá.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 posts
Nem minden szerelõben lehet megbízni, sajnos. Még ha ért is hozzá, nem fogja olyan alaposságal beállítani a féket mint azt te elvárnád.
Mindig magamnak szereltem a féket, 1x vittem szervízbe, meg is bántam, mert elsõ túra után állíthattam be magamnak.
A kerékpáralkatrészek jelentõsen alul vannak méretezve (súlycsökkentés) aminek az eredményei csak évek alatt jelentkeznek: a váz, kerék kis deformációi a féknél már tized mm-t jelenthet, ami megegyezik a fékbetét-tárcsa hézaggal. Ezt csak drágább fékekkel lehet korrigálni (nyomáspont, betétpozíciók külön-külön állításának lehetõsége). Most én is ezzel szenvedek, mert az avid elixir SL féket nem tudom úgy beállítani, hogy zajtalaul forogjon. Beállítás után zajtalan, tekerés közben meg már hozzáér a tárcsa a betéthez. Ennél még nem is olyan nagy baj, de ezelõtt hayes stroke trail fékem volt amit 3-4 hónapig úgy használtam hogy cicergett a tárcsa, ezt vittem el szervízbe végül. Eredmény: a sok ismétlõdõ betétmozgató igénybevétel kikoptatta a féktesten a betétet tartó tengely hornyát, amire a rugó csatlakozik. Annyira kilazult, hogy a fékbetét bármikor kieshetett volna. Menet közben volt, hogy hirtelen elveszett a fékerõ, mintha elfolyt volna az olaj. Szerencsére észrevettem a hibát, de ezt nem lehet javítani új fékbetét vásárlásával. Szóval fékre nagyon oda kell figyelni, nem elég a "jó lesz az" szöveg, mert itt a legjobb is éppen elég jó. Még nem találkoztam olyan szervízzel ahol ilyen apróságokra kiterjedõen vizsgálták volna meg a problémát. Persze a tubeless freeride gumit mindehol felfújják 2-3bar-ra mert az a "normális".

Csak hogy érdemben is hozzászóljak a témához, Fremen-nek:
Lehet hogy az egyik dugattyú beszorult, szed szét az egészet, pucoldki ,rakdössze. Egy 3mm (?) vastag mûanyag lapot keress amit be tudsz paszírozni a fékpofák közé. (Ne éles tárgyat). A tárcsafék mintázata hozzájárul a kiadott hanghoz. az a jó ha minél egyenletesebb, mert kevésbé terheli változó erõkkel a teleszkópot. Ilyen szempontból magura tárcsák a legjobbak amin nincs minta a fékfelületen.

-Fremen-

-Fremen-

vendég

• fórumtag
  • 32 posts
Nem, szerintem ha le van takarítva és párhuzamosan áll a tárcsával a fékbetét, akkor nem lenne szabad. Nem tudom mire gondolsz, legfeljebb az lehet, hogy a betét egyik része jobban kopik, mert nem a tárcsával párhuzamos, és amikor beleütközik ezekbe a szellõztetõ résekbe, ott aprókat koppan, és ezt darálásnak hallod. Szerintem figyeld meg a betét kopását, az sokat elárulhat.

sztibi87

sztibi87

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Neked nem ad ki a Juicy 3 furcsa, darálós hangot fékezéskor?

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger

ha a 775ös xt-t gyárilag gyantással szerelik, akkor igen.

gyárilag az volt, de most Alligator van benne

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,297 posts

Gyantás betétet ki lehet égetni?

ha a 775ös xt-t gyárilag gyantással szerelik, akkor igen.

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger
Gyantás betétet ki lehet égetni?

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
dankeson.
akkor johetsz minden van csak fecsit kell venned.