Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Hali! engem az érdekelne ha a mûgyantás fékbetétem fémesre cserélem milyen változás várható?az a bajom hogy rezonál a hátulja fékezéskor (shimano m575 fék avid g3 tárcsával)
már minden elképzelhetõ praktikát bevettettm. most azon vagyok a hogy a betéteket cserélném ilyenre , hátha ez jobbna izlik neki? létezik hogy ettõl a rezonancia megszûnik?

Nagyon sok oka lehet, hogy egy fék miért is rezonál. Az én elsõm is elkezdett, aztán egy tárcsacsere (használtat használtra) megoldotta. Elõfordulhat ugyanis, hogy a kopott tárcsán olyan felületi egyenetlenségek vannak, amin a pofa elkezd "rezegni". A fémes betétek hajlamosabbak a rezonanciára, tehát kevés az esélye annak, hogy ez megoldja. A tapasztalat azt mondja, hogy egy szétszedés, megpucolás, összeszerelés, úgy, hogy kontaktpasztát teszel minden fémalkatrész közé, szinte mindig megoldja. A kontaktpaszta lehet zsír is, ha tudsz vele finoman bánni - pl egy keveset (mint egy CPUnál) a fékpofa hátlapjára is lehet kenni.

Fémes pofák esetében általában a "bemelegedve jobban fog, de addig rosszabbul" elv érvényes. Tovább tartanak, s rossz idõben különösen ajánlottak.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

superior

superior

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Hali! engem az érdekelne ha a mûgyantás fékbetétem fémesre cserélem milyen változás várható?az a bajom hogy rezonál a hátulja fékezéskor (shimano m575 fék avid g3 tárcsával)
már minden elképzelhetõ praktikát bevettettm. most azon vagyok a hogy a betéteket cserélném ilyenre , hátha ez jobbna izlik neki? létezik hogy ettõl a rezonancia megszûnik?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

tartossagra milyen a kevlaros betet? a femes shimanohoz kepest.

Hát, nekem (sok sárban, porban bringázás), a S kicsit kevesebbet bírt, de a Kevlarosból is kukáztam már egy szettet a szezon alatt.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
tartossagra milyen a kevlaros betet? a femes shimanohoz kepest.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

a bevalt konstrukciok mittomen 150-160g koruliek, ok pedig megoldjak ketharmadabol.

OFF Nem tudom, én már vagy 10 éve nem raktam fel 130 g fölötti stucnit a bringámra.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Jobbak, s jobbak a BBB-nél is, de szarabbak a Goodridge-nél. (de az meg aranyár) A kevlarosnak van egy "puha" érzése, olyan, mintha gumit nyomnál a tárcsához, eleinte nem érzed, hogy nagyon harapna, majd a következõ pillanatban már csúszik is a kerék. Amúgy a márkát érdemes kipróbálni, 102 gramm a ~8000 Ft-os stucni mért súlya, s brutál szép a kidolgozása, s jó is.

tartossagra?

en mar kovetem oket egy ideje, markolatot vettem toluk kb ket eve. kereket is neztem, de a racsnirol sok jot nem irtak. nincsenek agyonkonnyitve a cuccaik? kicsit szkeptikus vagyok, hogy a bevalt konstrukciok mittomen 150-160g koruliek, ok pedig megoldjak ketharmadabol.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Hú, ezt nagyon lehet "szeretni"! :D

Én szeretem, csak kicsit szokni kell, hogy nincs "fékhang".

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

A kevlarosnak van egy "puha" érzése, olyan, mintha gumit nyomnál a tárcsához, eleinte nem érzed, hogy nagyon harapna, majd a következõ pillanatban már csúszik is a kerék.

Hú, ezt nagyon lehet "szeretni"! :D

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Szerintem nagyon kisebbségben vagy az IS szeretettel. Tudom, hogy neked valamiért elmozdul a PM de ez biztosan csak nagyon ritkán fordul elõ. Csodás a PM-ben, hogy egy mozdulattal tudom állítani a féktestet a tárcsához képest.

Képzeld, nem, elég sokan beszélgettünk errõl, s visszasírtuk. Igen, szívás a beállítás, amit egyszer végzel el, s tart 5 percig. De utána egy jóval merevebb fékkapcsolatot kapsz. A PM sokaknak mászik, nem csak nekem, s elég nagy bocózás úgy összerakni, hogy ez ne legyen így. Én régen PM villára IS-es XTR-t tettem KCNC adapterrel, könnyû volt beállítani (mivel a fék oválfurattal ült fel rá), nem mászott, s a legkönnyebb megoldás volt, amit a mai napig használtam. Persze kárnak sírok, már a Zasszony lenyúlta. :D

A másik két betét milyen vajon, van értelme kipróbálni?

Én elõl szinteressel, hátul kevlarossal megyek, s elég jók. A szinteres olyan 7.000, a kevlaros olyan 3000 km-t bír, ami (számomra) elég jó. Persze én sokat fékezek, s sárban is megyek.

en mar hasznalom egy ideje, nincs azzal sem semmi baj. illetve minusz egy csavarrogzites.

Kisebb a merevsége, de szerintem sincs sok baj vele. Kicsit gáznak érzem az alu gömbalátétet a fej alatt. Ez még V-féknél is hajlamos volt nekem néha elpattanni, s nem értem, egy brutál lejtõzést követõ hõterhelést ez hogy bír ki.

shimano femeshez kepest milyenek a superstaros betetek?

Jobbak, s jobbak a BBB-nél is, de szarabbak a Goodridge-nél. (de az meg aranyár) A kevlarosnak van egy "puha" érzése, olyan, mintha gumit nyomnál a tárcsához, eleinte nem érzed, hogy nagyon harapna, majd a következõ pillanatban már csúszik is a kerék. Amúgy a márkát érdemes kipróbálni, 102 gramm a ~8000 Ft-os stucni mért súlya, s brutál szép a kidolgozása, s jó is.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Valakit esetleg érdekel a másik fele?

Lett gazdája a másik párnak. Ha megjön és lesz tapasztalat, kicsit majd írok.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Ha szinteres, akkor egyértelmûen. BBB-bõl a kék (félszinteres) vált csak be, de azt meg hülyére veri (árban is) a Superstar kevlaros.

shimano femeshez kepest milyenek a superstaros betetek?

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts
Egy négyes csomagra próbából be lehetne nevezni. Valakit esetleg érdekel a másik fele?
Superstar Components - High Spec Parts For Peanuts
A másik két betét milyen vajon, van értelme kipróbálni?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Egyetértek, kár, hogy nincs a másik típusból egy picit könnyebb verzió.

en mar hasznalom egy ideje, nincs azzal sem semmi baj. illetve minusz egy csavarrogzites.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Ez különösen IS rendszernél fontos, ami állítólag rosszabb, mint a PM, mert jajj, nehezebb beállítani, de ehhez képest visszasírom a régi IS-es idõket, annyit szívok vagy 2-3 éve a PM rögzítéssel. Errõl nem tudom mi a véleményetek, szerintem olyan érvek vannak az IS mellett, amit a PM soha a büdös életben nem fog tudni hozni. Noha megértem, hogy könnyíti a gyártók sorsát, hiszen tolerancia kerül a folyamatba.

Szerintem nagyon kisebbségben vagy az IS szeretettel. Tudom, hogy neked valamiért elmozdul a PM de ez biztosan csak nagyon ritkán fordul elõ. Csodás a PM-ben, hogy egy mozdulattal tudom állítani a féktestet a tárcsához képest.
Marci

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Nem vettem észre, hogy extrém módon enné. Mivel a Superstar nem kapható kiskereskedelmi forgalomban, egyedül a webshopból rendelhetõ, nincs más mód a beszerzésére.

Létezik 140 mm-nél nagyobb, de 160-nál kisebb, 6 csavaros rögzítésû tárcsa?

Nem elég két csavar? Mert akkor itt van egy :D :

http://desmond.image...jpg&res=landing

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts
Dante,
ezt a Superstart, vagy más kevláros betétet itthon árulnak valahol? Próbáltam keresgélni, de nem sikerült.
Nem eszi jobban a tárcsát?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Létezik 140 mm-nél nagyobb, de 160-nál kisebb, 6 csavaros rögzítésû tárcsa?

gulacat1

gulacat1

vendég

• fórumtag
  • 46 posts

Szóval, leszögezném, hogy csak kókány agynál van erre szükség, a 90ezres árkategóriásoknál nem, de már az XTR-nél sem. A többinél van egy csapágypontatlanság, kónuszpontatlanság, ami miatt a tengely nem esik egyben az agy fizikai tengelyével, sõt, még kis görbület is lehet benne. Mivel tizedmiliméterrõl beszélünk, nyilván nem látható.

A fapad megoldás ennek elkerülésére, hogy alkoholos filccel a tengely (vázba, villába helyezés után) látható részét be szokás színezni. Ez értelemszerûen egy 9 mm-es szakasz a hengerpaláston. Amikor a kereket berakod, úgy kell ügyeskedned (hátul már berakottnál is beforgatható, elõl pl. nekem egy kicsit trükköznöm kell, hogy ez a beszínezett téglalap pontosan a látható részbe essen. Ezáltal a tengely ugyanoda kerül, így az agy "ferdesége" is, tehát nem kell a féket utánállítani. Van, aki pontozóval odatesz egy kis "jelet", az is jó megoldás.

Ez különösen IS rendszernél fontos, ami állítólag rosszabb, mint a PM, mert jajj, nehezebb beállítani, de ehhez képest visszasírom a régi IS-es idõket, annyit szívok vagy 2-3 éve a PM rögzítéssel. Errõl nem tudom mi a véleményetek, szerintem olyan érvek vannak az IS mellett, amit a PM soha a büdös életben nem fog tudni hozni. Noha megértem, hogy könnyíti a gyártók sorsát, hiszen tolerancia kerül a folyamatba.

Asszem értem, thx.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

No ezt az agyjelölést lécci kicsit bontsuk ki, mi a technikája, mert ezzel már én is szívtam?! Kösz!

Szóval, leszögezném, hogy csak kókány agynál van erre szükség, a 90ezres árkategóriásoknál nem, de már az XTR-nél sem. A többinél van egy csapágypontatlanság, kónuszpontatlanság, ami miatt a tengely nem esik egyben az agy fizikai tengelyével, sõt, még kis görbület is lehet benne. Mivel tizedmiliméterrõl beszélünk, nyilván nem látható.

A fapad megoldás ennek elkerülésére, hogy alkoholos filccel a tengely (vázba, villába helyezés után) látható részét be szokás színezni. Ez értelemszerûen egy 9 mm-es szakasz a hengerpaláston. Amikor a kereket berakod, úgy kell ügyeskedned (hátul már berakottnál is beforgatható, elõl pl. nekem egy kicsit trükköznöm kell, hogy ez a beszínezett téglalap pontosan a látható részbe essen. Ezáltal a tengely ugyanoda kerül, így az agy "ferdesége" is, tehát nem kell a féket utánállítani. Van, aki pontozóval odatesz egy kis "jelet", az is jó megoldás.

gulacat1

gulacat1

vendég

• fórumtag
  • 46 posts

1. Nem kapunk defektet.
2. Ha mégis, akkor meg jelölve van az agy, hogy ugyanoda menjen vissza a kerék.

Amúgy meg meghúztam 7 Nm-re, nyomtam 3-4 nosewheelie-t, s megint elmászott. Agybajt kapok, nem is értem. Ma mindenképpen szerzek recés alátétet, mert ez így nem állapot.

edit: Utánaolvastam, s Mekinek igaza van, simán meg lehet 10 Nm-re húzni. Ellenben a karbonváznál tényleg 6 szerepel, de hátul nincs is akkora fékerõ.

Warnings & General Information

No ezt az agyjelölést lécci kicsit bontsuk ki, mi a technikája, mert ezzel már én is szívtam?! Kösz!