Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
11010 replies to this topic

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

kategóriában az AM 3000 D-nél masszívabbat (legalábbis az ideinél (vagy most transmissionnak híják ? sose tom megjegyezni) ) nem sokat fogsz találni.
120-asban meg nem kell messze menni kb a merida one20 a legmaszívabb cucc. ami még hasonló a canyon nerve xc, ghost , ktm lycan, cube ams.
de mindegyiknél merevebb (igaz nehezebb is) a merida.

de a túrás tropikban írtad hogy nem nagyon kedveled az erõsen meredek, köves lejtõket. akkor minek masszívabb cucc ?
én mondjuk mindenesetre egy telócserével kezdeném valami 20-as átütõre. ha kell az útállítás akkor pike-ra. és az nem is olyan drága. ha nem akkor egy átütös recon vagy revelation. vagy a 36-fox float az összebutithaó 160-ról 100 ig centinként.

ha meg atommerev cucc kell akkor pl. igaz 6"-t mozog.
V

természetesen fox 36-al :)

Trans-Mission most, és tetszene; hajjaj! :) Canyon Nerve XC-t és AM-et nézegettem még nagy nyálcsorgatva, de a szuper hazai kereskedõi hálózat a Merida mellett szól nálam. Sajnos a 2008-as AM 3000-D váz még nem lehetett valami tökéletes, nálam is volt már gond vele (láncvilla repedés - idõben észrevettem, nem lett belõle törés) annak ellenére, hogy közel sem DH-zom és ugrabugrálok vele. Persze itt-ott azért "repkedek" a géppel, de csak amennyit muszáj. ;-) Meg láttunk itt fotót eltört 3000-D vázról is, sajnos - remélem nálam nem lesz ilyesmi! :) (Gyanús, hogy túlságosan kihúzott nyeregcsõ okozhatta azt, így fotó alapján, ahogy emlékszem, a fotó azt sugallta számomra laikusnak. Emellett tény, hogy elég könnyû ez a váz.)

No, ami a köves, meredek lejtõket illeti: nekem kifejezettem egy hely nem tetszett, az a bizonyos Szuszogó. De ott van például a "J-hegy pirosa", ami szintén csupa kõ és kihívás - és imádom! Végre már le is le merek jönni rajta - igaz, csak araszolgatva, szép lassan. :) Félre ne értsétek, csak a techikát gyakorlom és tényleg lassan haladva, mert nagyon béna vagyok lefelé és érzem, rengeteget kell fejlõdnöm. A szuszogó melletti, mellesleg iszonyú meredek DH/trail-es pályán meg feltekerek és learaszolgatok, múlt héten már 2x voltam arra, az új nagy kedvenc, szóval nincs bajom a szélsõségesen meredek helyekkel - inkább a bicajt féltem. De megnyugtató, amiket írtok, igyekszem nem sokat parázni azon, hogy darabokna törne alattam bármi is!

Teleszkóp terén az útállítás nem lényeges nekem, a Talas-on is alig-alig használom, szinte mindig 120-on van. Agyalok jó sokat majd még ezen, mi lehetne majd jó, lehet, hogy kérdezek még pár hülyeséget is:) és köszi az infókat! Nem mostani projekt lesz a gépcsere (fully), jövõre sem biztos, hogy belefér a keretbe. Acálvázas merevfarú most jobban izgat, amit csak hobbiversenyzésre használnék és csak jövõre. A terv: vennék egy 1-2 éves, nem túl lestrapált, kb. Deore (nagyon max. SLX, ha tényleg nem nagyon drága) szintû bicajt, amirõl átszereltetnék mindent az acélvázra és abba lenne egy átütõs teleszkóp, 100-as úttal - na ez a terv! :) Vagy álom. :) (Néha fejembe veszek valamit, hónapokig érlelgetem, kidolgozom, aztán elvetem az egészet, és lehet, hogy ez is arra a sorsra jut, majd meglátom.)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts
kategóriában az AM 3000 D-nél masszívabbat (legalábbis az ideinél (vagy most transmissionnak híják ? sose tom megjegyezni) ) nem sokat fogsz találni.
120-asban meg nem kell messze menni kb a merida one20 a legmaszívabb cucc. ami még hasonló a canyon nerve xc, ghost , ktm lycan, cube ams.
de mindegyiknél merevebb (igaz nehezebb is) a merida.

de a túrás tropikban írtad hogy nem nagyon kedveled az erõsen meredek, köves lejtõket. akkor minek masszívabb cucc ?
én mondjuk mindenesetre egy telócserével kezdeném valami 20-as átütõre. ha kell az útállítás akkor pike-ra. és az nem is olyan drága. ha nem akkor egy átütös recon vagy revelation. vagy a 36-fox float az összebutithaó 160-ról 100 ig centinként.

ha meg atommerev cucc kell akkor pl. igaz 6"-t mozog.
http://www.xfactorne...zleten=1&kezd=0

természetesen fox 36-al :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

Volt olyan idõ,amikor nem volt 32-es Fox talas.Nem volt sokat mozgó,sõt keveset mozgó aluváz sem.Viszont volt acélváz és 8centit mozgó 28-as becsúszós Judy dh villa.És aki avval megtanult,az 1méteren 2métert verne ránk.Úgyhogy hidd el,fogja bírni.A tapered villának semmi értelmét nem látom,a merevségi grafikonok nem hatnak meg.Csak bosszankodni lehet,amiért 2 fejcsapágyat használsz el

Bocs egyébként a 32-es becsúszók tûrésében kételkedõ kérdésemért, sajnos ennyire nem értek hozzá. :) Szóval, köszi az infót! Valószínûleg a legközelebbi bicajnál többre megyek azzal, ha nem gyorszáras, hanem 20-as Maxle Light-tal (esetleg 15QR-rel) szerelt villával veszem, mint hogy túlzottan törõdnék azzal, hogy 1 1/8-as fejcsõméret helyett tapered legyen. Az AM 3000-D után valamilyen alaposan túlépített vázban gondolkodnék legközelebb, és az sem baj, ha csak 120-as a rugóútja - nekem tökéletesen elég annyi. (Talas helyett is jobb lenne egy Fox Float, 120mm-re csökkentett úttal...)
De hogy igazán ontopic legyek: hónapok óta néha rá- és ránézek a merevfarú acélvázakra és rágódom erõsen. Maradna az AM 3000-D és jövõre, talán év vége felé lehetne mellé egy merevségben kissé túlépített acélvázas merevfarúm, 100 mm-t mozgó de átütõs villával (BlackBoxos Reba Team MaxleLite), széles kormánnyal, jó erõs kerekekkel. A következõk lehetnek esélyesek (ha az árat egyelõre "figyelmen kívül hagyom"):
- On One 456 (CrMo 4130 csövek)
- NS Bikes - Society váz (Tange CrMo 4130-as csövek)
- Genesis Altitude váz (Reynolds 853 acélcsövekbõl)
- Cotic Soul váz (Reynolds 853/631/4130 kombó)

Pár tesztet olvastam már a Coticról és az Altitude-ról; hát, az angolok nagyon dícsérik õket. ;) Esetleg tudtok más mtb acélvázat, amit még érdemes számításba vennem? Ár alapján NS Bikes, ami nálunk is kapható, az a még "belefér" kategória, de a Genesis Altitude szimpatikusabb (Coticról nem is beszélve, csak ugye az ára...).

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

- na meg az 1 1/8-as fejcsõvel és 32-es becsúszókkal a Fox Talas sem tudom, mit bírhat...

Volt olyan idõ,amikor nem volt 32-es Fox talas.Nem volt sokat mozgó,sõt keveset mozgó aluváz sem.Viszont volt acélváz és 8centit mozgó 28-as becsúszós Judy dh villa.És aki avval megtanult,az 1méteren 2métert verne ránk.Úgyhogy hidd el,fogja bírni.A tapered villának semmi értelmét nem látom,a merevségi grafikonok nem hatnak meg.Csak bosszankodni lehet,amiért 2 fejcsapágyat használsz el

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Arpi07: mivel volt a gond a tapered villával, a fejcsõbe találtál nehezen csapágyat (például Cannondale 1.5-ösbe 1 1/8 -1.5-ös átalakítót), vagy egyszerûen szerelni nehezebb?Érdekes, hogy pár nagyobb gyártó kezd rászokni már az XC kategóriában is (Scott a 899-es vázzal, vagy Giant Anthem X SL), néhányan pedig a 120-150 cm-t mozgó kategóriáikat már ilyennel hozták idén (Trek Remedy, Focus Thunder, Cube Stereo stb.). Már-már kezdtem azt hinni, ez a jövõ és érdemes várni, még szép lassan mindenhová "leszivárog" a technika. :)
Egyébként mennyire bírhatja egy 130-at mozgó váz azt, ha valaki cornering-es technikával jövöget le jó meredek utakon a maga 80 kilójával? Szívesen megtanulnám ez a jó kis technikát jobban; csak nem igazán merem az AM 3000-D-vel. Féltem a bicajt (nagyon vigyázok rá) és magamat is - na meg az 1 1/8-as fejcsõvel és 32-es becsúszókkal a Fox Talas sem tudom, mit bírhat...

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

olyanom van (már csak váz meg a tejes cucc hiányzik :) )

azért mondom hogy ahoz lehetne viszonyitan egy 15-ös rebát ha lenne pl....(és mivel jövöre a rs is kezdi ezt a marhaságot még van is rá esély) .

fejleszteni kell :D nem mondom el,mennyit szívtam most,mire beraktam a tapered foxot....semmi értelme

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

ha jársz felém,próbálhatsz 15-öst.egy reba vagy revelation maxle azért nem rossz :)

olyanom van (már csak váz meg a tejes cucc hiányzik :) )

azért mondom hogy ahoz lehetne viszonyitan egy 15-ös rebát ha lenne pl....(és mivel jövöre a rs is kezdi ezt a marhaságot még van is rá esély) .
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

jövõre szerzek egy thru15-ös reba szintû rs-t (amibõl lesz, ha más nem egy összehuzott sector) és kipróbálom menyivel kolbászabb mint a 20as maxle lájt os reba. persze amennyire negativan állok a 15-öshöz lehet azt is érezném ami nincs is :) . de azért nem hiszem. meg a számok is azt súgják. :)

ha jársz felém,próbálhatsz 15-öst.egy reba vagy revelation maxle azért nem rossz :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

a 32is csõtengelyes.)

jövõre szerzek egy thru15-ös reba szintû rs-t (amibõl lesz, ha más nem egy összehuzott sector) és kipróbálom menyivel kolbászabb mint a 20as maxle lájt os reba. persze amennyire negativan állok a 15-öshöz lehet azt is érezném ami nincs is :) . de azért nem hiszem. meg a számok is azt súgják. :)

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

meg a prófétának állítható a fejcsõszöge. nekem a 32 rugalmas. persze csõtengellyel más. meg a 36 nehezebb. de ha ez nem számít, akkor gyerünk. ja, meg asszem az sl-bõl tagcserével lehet csinálni 140es prófétát. de erre azért nem esküdnék.

a 32is csõtengelyes.Most egy 200-as van benne 5.valamennyivel,de belefér egy hosszabb utas is.a súly az nem érdekes,ahová nem megyek fel plusz egy kilóval,oda egy 7kilós karbongéppel sem :)

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6,770 posts
meg a prófétának állítható a fejcsõszöge. nekem a 32 rugalmas. persze csõtengellyel más. meg a 36 nehezebb. de ha ez nem számít, akkor gyerünk. ja, meg asszem az sl-bõl tagcserével lehet csinálni 140es prófétát. de erre azért nem esküdnék.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

36-nak több a beép magassága is arra is figyelj.

Beraktam a 36-ot,így kb akkora a beépítési,mint a leftyvel.Avval olyan kis filigrán volt,így meg endurógép kinézete lett

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
annyira nem vészes....szerintem

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Igen,csak a 36nem túlzás-é?(de).Tudom,hogy elég lenne egy 32 is,de hát az emberi mohóság

36-nak több a beép magassága is arra is figyelj.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

centiben mérve akkor ugye lesz egy elöl 130, hátul 120as bicajod. nem rossz az.

Igen,csak a 36nem túlzás-é?(de).Tudom,hogy elég lenne egy 32 is,de hát az emberi mohóság

ja jobban belegondolva nálam is csak a 6-ik (és még nem láttam a jövö évi konákat , úgyhogy még csúszhat lejebb:))

Ha legalább ilyen lesz a design,mint idén,akkor lehet jó

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6,770 posts

Túlzás lenne egy Prophet SL-be egy 36talas 130centin?Vagy inkább egy 32?

centiben mérve akkor ugye lesz egy elöl 130, hátul 120as bicajod. nem rossz az.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Sajnálom eladni :D
Annyira nem vészes a KTM ára,de tuti hogy nem a 3. jelölt lenne mostmár,talán a 30. 8)

ja jobban belegondolva nálam is csak a 6-ik (és még nem láttam a jövö évi konákat , úgyhogy még csúszhat lejebb:))

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

szerintem sok. lenne egy brutál merev elsõ részed egy ahoz képest kolbász hátsóval.

ktm köszi. igazából "titkos tartalék" 3.ik jelölt lenne, de asszem nehez is vázként szerezni, meg drága is.

Sajnálom eladni :D
Annyira nem vészes a KTM ára,de tuti hogy nem a 3. jelölt lenne mostmár,talán a 30. 8)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

szerintem sok. lenne egy brutál merev elsõ részed egy ahoz képest kolbász hátsóval.

ktm köszi. igazából "titkos tartalék" 3.ik jelölt lenne, de asszem nehez is vázként szerezni, meg drága is.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts