Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
11007 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts

Én néztem is, de lebeszéltek róla - pontosabban 1 ember mondta hogy még nem kiforrott, ill hogy a userek a bétateszterek :).

Ha AM, akkor Scutum vagy AM 800-D?
Feltöltött kép
Rugóstag Rock Shox Ario 2.1 (130mm)
Tömeg 3012 g (lehet hogy rugóstag nélkül? :) )
Váz AM-TFS-D7

vagy

Feltöltött kép
rugóstag típus: Manitou Metel R
súly rugóstaggal: 3825 g
súly rugóstag nélkül: 3000 g

MJani szerint érzéketlen a rugóstag,magasan van a középcsapágyház és kicsit rövid a felsõcsõ. Utóbbit nem vágom, elöbbi ha jól értem ahol a monoblokk/hajtómû tanyázik, ami képen ha leveszem a 2 centi sagot akkor már nem is tûnik alacsonynak (Trekken is sikerült párszor odavernem a 48as fogaskoszorút :D )...

Merida kicsit szimpibb, nagyobb az erõkar ami a rugóstagra hat, ill asszimetrikus a hátsó villa, ami még mindig nem tudom hogy miért jó ha tényleg jó; nem vágom hogy ugyanolyan/hasonló rugóstaggal pogózik-e jobban mint egy CC-sváz (NRS/Mission/Pyxis Team FS). Mivel elsõ telóból hasonlóak kerülnének CC-s és AM vázba is (csak más úttal), ezért szinte mindegy meliket veszem, bár mintha nagyobb/olcsóbb kínálat lenne AM vázakból. Maratonokra meg ... vegyes használatra lenne, elvileg jobb (?) a 8-10 centis úttal rendelkezõ CC-s gép, de akkor miért ilyen ritkák... :( (vagy csak ennyiért azok?) (és azoknak miért van sokkal bénább festése? :D ) És a rugóúton kívûl mi a különbség köztük? (Mert abból a 8-10 centi elég lenne, csak érzékeny legyen...)

Felhasználási területet úgy is nézhetjük, ha balról jobbra
CC>Maraton>AM a sorrend, akkor maraton van legközelebb hozzám (kényelmesebb/kevésbé teljesítmény centrikus mint a CC, jobban a strapabíróság mint a súly ami izgat; ha jól végtam le nagyjából a fogalmakat/területeket)

Ha R7/Tora kerülne elõre (hacsak nem mondják azt hogy 50ig vannak jobbak), akkor érdemes hátra jobb rugóstagra még rádobni kicsit? (MC 3.x/Float R, stb) Vagy a pogózásmentességet nem fogja befolyásolni, csak (elsõsorban) jobban beállítható/konfigolható?

[Nem tom mondtam-e, de ~250 körül szánok biciklire, és ha tudtok kompletten esetleg ilyesmit ami korrekt akkor nem nyaggatlak titeket ennyit ha már van vmi tuti gép ebben az osztályban...]

nézd a scutumun biztos nem fog összetörni a linkplate, ami a merida "alulemez cuccánál " még elõfordulhat
középcsapágya legalább olyan magasan van mint a scutumé .....súlyban is partiban vannak, viszont a scutum horst-linkes /hátsó forgáspont a láncvillán van, és csapágyazva van, a meridán a támvillán és nincs csapágy/ az viszont lehet hogy a scutum rövidebb, ez mászásnál hátrány....egyébként az áttételi aránhyuk ugyanannyi /illetve a scutum asszem tud 150-et is mozogni/ mert mind a 2be 2"-t mozog a tag.....

cc vázaknál sem csak a tagtól függ hogy mennyire pogoznak /egyébként ezek a vázak pogoznak igen/ de pl az nrs nem mozog feleslegesen
.....
igazán egy am váz a hosszabb rugóuton kivül a laposabb csõszögekben, általában magasabb középcsapágyban , és masszívságban különböznek egy cc fullitól...mellesleg cc fulliból sokkal többfélét lehet kapni mint AM-bõl, nem olcsók ez tény de az am-bõl is ez a 2 az "üditõ kivétel".....

r7 ezekbe a vázakba már kevéske...rugóstagot meg érdemes lehet jobbat venni bár az ario nem tom milyen.....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Merida AM elég jó árban van, 130-at mozog és az alap az olnyan 120 körül van---

Én néztem is, de lebeszéltek róla - pontosabban 1 ember mondta hogy még nem kiforrott, ill hogy a userek a bétateszterek :).

Ha AM, akkor Scutum vagy AM 800-D?
Feltöltött kép
Rugóstag Rock Shox Ario 2.1 (130mm)
Tömeg 3012 g (lehet hogy rugóstag nélkül? :) )
Váz AM-TFS-D7

vagy

Feltöltött kép
rugóstag típus: Manitou Metel R
súly rugóstaggal: 3825 g
súly rugóstag nélkül: 3000 g

MJani szerint érzéketlen a rugóstag,magasan van a középcsapágyház és kicsit rövid a felsõcsõ. Utóbbit nem vágom, elöbbi ha jól értem ahol a monoblokk/hajtómû tanyázik, ami képen ha leveszem a 2 centi sagot akkor már nem is tûnik alacsonynak (Trekken is sikerült párszor odavernem a 48as fogaskoszorút :D )...

Merida kicsit szimpibb, nagyobb az erõkar ami a rugóstagra hat, ill asszimetrikus a hátsó villa, ami még mindig nem tudom hogy miért jó ha tényleg jó; nem vágom hogy ugyanolyan/hasonló rugóstaggal pogózik-e jobban mint egy CC-sváz (NRS/Mission/Pyxis Team FS). Mivel elsõ telóból hasonlóak kerülnének CC-s és AM vázba is (csak más úttal), ezért szinte mindegy meliket veszem, bár mintha nagyobb/olcsóbb kínálat lenne AM vázakból. Maratonokra meg ... vegyes használatra lenne, elvileg jobb (?) a 8-10 centis úttal rendelkezõ CC-s gép, de akkor miért ilyen ritkák... :( (vagy csak ennyiért azok?) (és azoknak miért van sokkal bénább festése? :D ) És a rugóúton kívûl mi a különbség köztük? (Mert abból a 8-10 centi elég lenne, csak érzékeny legyen...)

Felhasználási területet úgy is nézhetjük, ha balról jobbra
CC>Maraton>AM a sorrend, akkor maraton van legközelebb hozzám (kényelmesebb/kevésbé teljesítmény centrikus mint a CC, jobban a strapabíróság mint a súly ami izgat; ha jól végtam le nagyjából a fogalmakat/területeket)

Ha R7/Tora kerülne elõre (hacsak nem mondják azt hogy 50ig vannak jobbak), akkor érdemes hátra jobb rugóstagra még rádobni kicsit? (MC 3.x/Float R, stb) Vagy a pogózásmentességet nem fogja befolyásolni, csak (elsõsorban) jobban beállítható/konfigolható?

[Nem tom mondtam-e, de ~250 körül szánok biciklire, és ha tudtok kompletten esetleg ilyesmit ami korrekt akkor nem nyaggatlak titeket ennyit ha már van vmi tuti gép ebben az osztályban...]

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Merida AM elég jó árban van, 130-at mozog és az alap az olnyan 120 körül van---

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mitõl halnak ki ilyen hamar? :o
De amíg megy addig legalább korrekten mozog és érzékeny és nem pogózik feleslegesen? (bár az más váz volt...)

Már mentem ilyen géppel és elég jól mozgott (fõleg egy merevfarúhoz képest :)), 2 embert is ismerek akinek ilyen váza van és az egyiknek 1,5 éve a másiknak 2 éve van meg. Azt hiszem lockolható a tag, de valamelyik 2004-es számban benne van a tesztje.

A sebesség mindent megold.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Mitõl halnak ki ilyen hamar? :o
De amíg megy addig legalább korrekten mozog és érzékeny és nem pogózik feleslegesen? (bár az más váz volt...)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
a tag ebben a magellanban se lesz orokeletu...

persze kezdesnek jo. aztan ha behal, akkor csere foxira. nalam kb 1 evet birt. keves/lajtos hasznalattal egy polarx fs-ben.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Pilis nincs is messze, szal lehet :). Viszont az már kicsit kereten felül van :(.

Viszont mit látok frissen ebikeon?!

Feltöltött kép

'04 Pyxis Team FS 18" X-fusion Air rugóstaggal.135K, de ha azt mondjátok jó, akkor utányomozok van-e vhol olcsóbban...
Mivel '04es, gondolom limitált a darabszám...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts

Scamp Colt vázakról vki vmit? Az X-Fusion Vector PVA és az RST 21 taggal? http://www.bikediszk...ok.php?isbn=840

Ahogy elnézem AM váz, de ha a jobbik rugóstaggal enm pogózik akkor vmi hátránya van a CC-shez képest? (NSR, Mission A66)
"pláne meridáék fejlesztéseinél általában a user a béta tesztelõ....én várnék vele kicsit...." erre gondoltatok az AM800-D-vel hogy várjak?

igen arra......sztem vannak gyenge pontjai....

azt tom mondani ha eljössz egyszer a pilisbe, akkor a dawg-ot ki tudod próbálni.....a merida AM kb hasonló lehet , meg a colt/scutum is bár asszem azok kicsit rövidebbek....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
OK, akkor kicsukva, köszönöm! :prosze:

Meridákhoz kaptam infónak:
"Korrekt vázak ezek, de german:a taggal ne vedd meg csak a manitou-val, vagy a DT-vel, mert késõbb egy vagyon lesz lecserélni a spéci méret miatt."
X-Fusion LRS lockout van a Mission A66-Single-be, akkor ezzel nem ajánlott megvenni mert copás lesz késöbb a csere?
Feltöltött kép

Fox Vanillát nem láttam ('06os Kikapuban az van), utódja a Float lenne? (csak hogy nagyjából tudjam hova tenni, mert nem találom a Fox honlapján...)

RS-nál az Hidraulikus IFP-s csaillapításból az IFP mi? Olyan mint a propedál?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Scamp colt geoja ugyanaz, mint a scutumé, de a tag elég gyenge.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
hogy "noname"? de ez nem cc gép, szóval súly, geo, stb. meg azért az az xfusion sem egy örökélet darab. (az rst-t meg hagyjuk) viszont legalább olcsó a cucc.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Scamp Colt vázakról vki vmit? Az X-Fusion Vector PVA és az RST 21 taggal? http://www.bikediszk...ok.php?isbn=840

Ahogy elnézem AM váz, de ha a jobbik rugóstaggal enm pogózik akkor vmi hátránya van a CC-shez képest? (NSR, Mission A66)
"pláne meridáék fejlesztéseinél általában a user a béta tesztelõ....én várnék vele kicsit...." erre gondoltatok az AM800-D-vel hogy várjak?

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Akkor röviden a not recommended kategória... Köszönöm a tapasztalat megosztását, lehúzzuk a listáról... Érzékenység lenne e legfontosabb, elég lenne akár 6cm rugóút is nekem, de azt ténylegesen mozogja le vmi. J2õm is az elsõ 4 centit egész tûrhetõen mozogja - de utána lévõ 4et csak brutálisabb behatásra hajlandó használni... :(
Azt nézem hogy Merida AM 800-D hez RS Ario 2.1 van; ezt (sem) nem tudom pontosan hova tenni, de RS gyári rangsorolása alapján egy Torával vagy egy R7-el (potenciális telók) kb jó összhangban tudna mozogni? Lock nincs rajta... remélem nincs nagy szükség rá ennél...

Valahol idegesítõ megjegyzést tették nemrég a topicban az LRS felfüggesztésre Meridánál... tom láma kérdés de miért? "nem mozog rendesen, csak amikor nem kellene..." vs "Nézd én szerettem az LRS-t is. Bár a Stumpi érzékenyebb, finomabban mozog, de a Meridával sincs semmi baj. Kicsit darabosabb a mozgása, de CC-re szerintem teljesen jó. A rugóstaggal persze el kell tökölni, hogy jó legyen, de utána jó. "
Úgy látom hogy van tárcsaszem is a V-Fékesen... http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg Vagy ez régi (04-05), ebbõl nem tudom hogy a mostanin van-e?
Jah, Meridáék reklámozták hogy asszimetrikus villa... az miért jó?

Vhol Kona KIkapu vázat írtad 105ért... az a benne lévõ Vanillával gondolom elég jó vétel lenne, nem? (Meg Foxokról amikrõl hallottam ind érzékenyek voltak, szal remélem a Vanilla is az.) Anno írtak is vmit hogy a Kikapu azért jobb nemtommelyiknél, mert itt fékezésnél nem nyomja össze a rugóstagot...

Topicot olvasgtava 100-120ért CCre nem nagyon láttam még sok fullys ajánlást :(

Köszi Bikertigger, de 175 vagyok :( Arra ha jól gyanítom sok lesz a 19, nem?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts

Ez azt jelenti hogy pogózás szempontjából ok, de érzékenynek nem érzékeny, vagy csak az x centi rugóút felét használja csak; vagy hogy érted a gynegén mozgást? Megmondom õszintén, reménykedek hogy a tervezett keretbe kapok vmi normális vázat+rugóstagot, mert enm szeretném rugóstagcserével kezdeni, itteni boltban ezt nem tudják már beszámítani. Vagy ha valahol be lehetne ilyet számíttatni, és mondjuk 20K ráfizuval azt mondjátok hogy egy faca rugóstaggal el lehet hozni akkor az még érdekelne; akkor lehozom/lehozatom másnem pestrõl.

De az a Merida Mission A66-Single még mindig csábítónak tûnik... arról vki vmit infóval nem tud szolgálni? Meg a X-Fusion LRS lockout rugóstagjáról... Ill AM 800-D-re hogy várni kell hogy kiforrjon megjegyzés azt jelenti hogy baj van velük, vagy csak friss?

még egyet tudok Neked, ha legalább 1,80 magas vagy....az egyik boltban van 19"-os 2004-es kikapu váz tag nélkül 80-ért, veszel bele egy manitu radium rl tagot 40-ért /ha van még/ és 120 ból van egy jó fulli vázad....

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Érzéketlen, de ezért nem is pogózik. A vázról még annyit, hogy magasan van a középcsapágyház és kicsit rövid a felsõcsõ.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Én 99ért vettem a scutum vázat. A gyári metel r tag elég gyengén mozog, nem árt kicserélni.

Ez azt jelenti hogy pogózás szempontjából ok, de érzékenynek nem érzékeny, vagy csak az x centi rugóút felét használja csak; vagy hogy érted a gynegén mozgást? Megmondom õszintén, reménykedek hogy a tervezett keretbe kapok vmi normális vázat+rugóstagot, mert enm szeretném rugóstagcserével kezdeni, itteni boltban ezt nem tudják már beszámítani. Vagy ha valahol be lehetne ilyet számíttatni, és mondjuk 20K ráfizuval azt mondjátok hogy egy faca rugóstaggal el lehet hozni akkor az még érdekelne; akkor lehozom/lehozatom másnem pestrõl.

De az a Merida Mission A66-Single még mindig csábítónak tûnik... arról vki vmit infóval nem tud szolgálni? Meg a X-Fusion LRS lockout rugóstagjáról... Ill AM 800-D-re hogy várni kell hogy kiforrjon megjegyzés azt jelenti hogy baj van velük, vagy csak friss?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Én 99ért vettem a scutum vázat. A gyári metel r tag elég gyengén mozog, nem árt kicserélni.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Nagynehezen megtaláltam mirõl van szó, de ahogy elnézem nem fogok 100-120Kból olyan vázat találnia amit szeretnék cubeból... :(

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
cube-okat is nézegethetsz :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Khm, igen, tenném, de vidékennem röpköd sok fully. Egyik ismiét ki tudom próbálni, de negyed millát én az egész biciklire szánok, nem csak a vázra :(.

Kikapuhoz lockos tagra gondolsz? Mert a Fox Vanilla nem olyan fajtábl való? :D Ha nonpogózós fajtából van a rugóstag az megfelelõ lenne már; lockot amúgy sem szeretem nagyon - bár lehet ha pogózna alattam megszeretném, de inkább olyat próbálok nézni ami nem pogózik. Ill a 160K kicsit már kereten fellül van... fejcsõszögbõl én AM-re tippeltem, de ha azt mondod maraton elhiszem :prosze: . Ha komplett venném, abban meg RS BAR 2.1 van. (Bár a mostani J2esemnél egy kicsit finomabban/többet/érzékenyebben mozgó telót el tudnék viselni, ahogy szerintem elölre legalább egy alivio belefért volna a bringa árába.) Igazából próbálom a rugóstagokat is kibogózni, de nem vágom a rövidítéseket, amit meg ismerek az nem találom/nem találom a leírásábanamit keresek (ne pogózzon):(. Ezért is akarok inkább építeni, mert ami árban és felszereltségben is megfelelõ olyat nem nagyon láttam; legközelebb a Magellan Scutum áll talán ahhoz amire azt mondom hogy amit kérnek érte azt meg is éri, és stucni/nyereg/gumi cserével el is hoznám a boltból (ettõl még nem tetszik arjta minden, de az más kérdés... :) )
Ennek a váza is a versenyzõk között volt/van, de a 114es ár még úgy nézem egész jó, másutt 150 alatt nincs... Mondjuk egy Scutum felfeléken a hossú rugóutak miatt sokat mozogna és ezért CC-re nem lenne a legjobb? (Mert ha a fentieket+féket cserélek, ha BB7esekre cserélek akkor akár 20assal is olcsóbb lehet a gép és annyiért akár elhoznám egyben és nem foglalkozok az építéssel ha a cél(om)ra jó lenne ez is.)