Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
11007 replies to this topic

Vorangee

Vorangee

újonc

• fórumtag
  • 15 posts
  • LocationBudapest

Sziasztok!

Bár elég magas (189 centi) vagyok, pár év országutizás és montizás után úgy döntöttem szeretném magam kipróbálni a DH/FR kategóriában.

Ehhez először is kéne egy méretben megfelelő bringa. Tisztában vagyok vele hogy a jó DH/FR gép (sok) pénzbe kerül, de egyrészt vannak már megfelelő alkatrészeim másrészt úgy gondolom hogy 200 ezer forint körüli pénzért már nekem megfelelő konfigurációt találhatok.

Ebből ki is derülhet számotokra hogy használt vas vásárlásában gondolkodom. Na itt jön a probléma. A piacon lévő legtöbb használt bringa S vagy M méretű a maradékról pedig vagy nem tudják az eladói vagy nem akarják megmondani a méretét.

Elvétve találok L-es méretet, de az akkor általában vagy a 300k fölötti árkategóriába tartozik, vagy csak maga a váz.

Kérdésem arra vonatkozna, mivel nem vagyok járatos a DH/FR vázak pontos méretezésében, hogy ha meg akarok bizonyosodni méréssel a váz méretéről, akkor támaszkodhatok-e a klasszikus nyeregvázcső méretre?

Fogok-e egyáltalán találni 20"-21"-es DH/FR vázat vagy ne is keressek mert nem létezik és ebben a kategóriában az L az már a 17"-19"-re vonatkozik?

Az olyan okoskodások nem érdekelnek hogy: "én 187,5 centi vagyok nekem pont jó az M-es váz" és társai.

Szóval ha lehet akkor olyan válaszoljon aki kompetens a témában, segítségeteket előre is köszönöm!

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,297 posts

Hali!

Az lenne a kérdésem, hogy egy Kona Coiler matic vázba (2006) bele lehet rakni 216mm-es rugóstagot?
Gyárilag ezeket 200mm -es rugostaggal szerelték.
Köszi.

jó régi a post, de azé' válaszolok. ne rakj bele 200-asnál nagyobb tagot.

Pcsirke

Pcsirke

vendég

• fórumtag
  • 21 posts

Sziasztok!

Légyszíves írjatok olyan acél vagy cr-mo vázas kerékpármárkákat,aminek a fejcsöve 1,1/8colos.

Előre is köszönöm.

Szia, Itt találsz egy elég jó átfogó listát az acélváz gyártókról országonként csoportosítva: http://stahlrahmen-bikes.de/

ReAm1

ReAm1

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

Hali!

Az lenne a kérdésem, hogy egy Kona Coiler matic vázba (2006) bele lehet rakni 216mm-es rugóstagot?
Gyárilag ezeket 200mm -es rugostaggal szerelték.
Köszi.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Sziasztok!

Légyszíves írjatok olyan acél vagy cr-mo vázas kerékpármárkákat,aminek a fejcsöve 1,1/8colos.

Előre is köszönöm.

Pl. On-One. Monti vázuknál Inbred, oútinál szintén van pár. http://www.on-one.co.uk/

ny zoli

ny zoli

fórumtag

• fórumtag
  • 121 posts

Sziasztok!

Előre is köszönöm.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Nézz valami hasonlót aztán ragadj reszelőt és alakítsad a megfelelő formára.

Jártunk már páran így és még fogunk is. Én már görbítettem már el pár váltó fület ezért 1 mindig fel van kötegelve a nyereg aljára így mindig kéznél van. A Börzsöny közepén kaptam magamtól már hátba veregetést mert csak kicseréltem és mehetünk tovább.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

djbahool

djbahool

vendég

• fórumtag
  • 115 posts

szia,

én körbejártam néhány közeli bringaboltot, kezemben a törött füllel. Végigválogattam kb 500 darabot. Végül a berguson szervizében találtam, ha jól emlékszem. De érdemes körbenézni több helyen. Ha találtál, légyszi írd majd meg, hogy hol sikerült.

üdv,

Gábor

Az a baj egri vagyok, és itt már körbejártam mindet :-(

De Pesten sikerül találni 1 db ot.

meszarosgabor

meszarosgabor

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

szia,

én körbejártam néhány közeli bringaboltot, kezemben a törött füllel. Végigválogattam kb 500 darabot. Végül a berguson szervizében találtam, ha jól emlékszem. De érdemes körbenézni több helyen. Ha találtál, légyszi írd majd meg, hogy hol sikerült.

üdv,

Gábor

Sziasztok!

Pyxis Team 2010 vázról letört a váltótartó fül.

Sajna sehol sem lelem, hogy hol tudnék venni.

Tudnátok ebben segíteni, esetleg tippek, trükkök?

Erről lenne szó:

djbahool

djbahool

vendég

• fórumtag
  • 115 posts

Sziasztok!

Pyxis Team 2010 vázról letört a váltótartó fül.

Sajna sehol sem lelem, hogy hol tudnék venni.

Tudnátok ebben segíteni, esetleg tippek, trükkök?

Erről lenne szó:

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

A mostani Polaris váznál kicsit karcsúbbat és könnyebbet szeretnék, 1300-1500g (meg újat), ő most a leggyengébb láncszem a bringán. 100-as teló van hozzá.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Sziasztok,

Tavasz közeledtével egy kis bringa vérfrissítést tervezek. Egy jó, könnyű alu CC-s vázra lenne szükségem 17 vagy 18"-ban. Régebben nagyon szemezgettem a Pyxis-el, nagyjából ugyanolyan vázgeometriára lenne szükségem. 

Tudtok ajánlani valami márkát/tipust amit szóba jöhetne, sajnos magellánt már nem kapni. :(

Árban kb 70e ft környéke a határ.

Mi a gond a meglevővel? 

Mekkora villát raknál bele? 

Aprópénzbe kerül, jó és könnyű (1600 gr körül) a Neuzerék Cougar váza. A régi piros festés még menő is :) Tukmálnám rád a sajátomat, de az pont nagyobb (19). Kb. 10 cm rugóútig tökéletes lehet. Felette inkább vmi újabb tervezésű vázat keress. 

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

Sziasztok,

Tavasz közeledtével egy kis bringa vérfrissítést tervezek. Egy jó, könnyű alu CC-s vázra lenne szükségem 17 vagy 18"-ban. Régebben nagyon szemezgettem a Pyxis-el, nagyjából ugyanolyan vázgeometriára lenne szükségem. 

Tudtok ajánlani valami márkát/tipust amit szóba jöhetne, sajnos magellánt már nem kapni. :(

Árban kb 70e ft környéke a határ.

Banshee camp

Banshee camp

újonc

• fórumtag
  • 1 posts

Sziasztok!

Jópár éve nagyon benne voltam a bringa témában folyton a Bikemagokat nyálaztam ismertem rengeteg márka rengeteg termékét és tesztek tömegeit olvastam. Összeraktam egy FR/Enduro gépet egy 2005-ös Banshee Chaparral vázra,amiben még volt anyag bőven a fejcső hagyományos csapácskat fogad és kb 12mm vastag! Mostanság újra elkezdtem figyelni a bringákat és ahogy néztem a nagy általam eddig emgismert márkákat szinte mindenki csak is félintegrált fejcsapágyas gépeket gyárt még DH/Hard FR-re is....A BIkemag 2003 novemberi számában(az volt életem első Bikemagja) pont a csapágyakról volt teszte/leírás és ott az állt hogy a normál csapágyak az igazán időtálló strapa megoldások. Nekem is volt félintegrált fejcsöves CC bringám,de láttam már egy enduros Merida One-Five-0 2010-es bringa vázát ami f-r 150-es rugóúttal bírt. ACC bringámon és az Enduro Meridán is kb 3mm vastag volt a fejcső azon része ahova a félint.csapágy csészéje becsusszan.Nem vagyok nagy fizikus de azt tudom,hogy a bringa fejcsövének ezen része marha nagy terhelést kap pláne 200mm duplavállas DH/FR gépek esetén amiken elöl már 200 vagy fölötti 4dugattyús izom tárcsák vannak. Bennem most felmerült ekkkora erőhatásoknak hogy tud ellenálni egy 3mm-es alu anyag?..oké mindeféle csoda ötvözetek meg 1,5"-os méret,de akkor is,hogy lehet ekkora erők karbantartását ilyen kis vasatságokra bízni 2-3millikás csúcs FR gépeknél is?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

és neki is csak az volt a geci nagy mákja, hogy toleráns volt a vevő.

én nem nevezném toleránsnak. mondjuk úgy, hogy atom lenyomta a békát a torkán.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Atomnál is pl  az utolsó szériás dolgokkal volt probléma,itt is írták a fórumon

és neki is csak az volt a geci nagy mákja, hogy toleráns volt a vevő.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Papszi

Papszi

vendég

• fórumtag
  • 203 posts

A festés hibás Pyxis Team-ra gondolsz?

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

hát izé. amennyiben boltban/webshopban veszi, akkor olyan nincs, hogy nincs rá gari.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Tegyük azért hozzá,hogy a cég megszűnése miatt gari az nincs a Magellan vázakra.

hát izé. amennyiben boltban/webshopban veszi, akkor olyan nincs, hogy nincs rá gari.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Alattam fut egy 17"-es három éve, teljesen meg vagyok vele elégedve, nem tudok rá rosszat mondani. Versenyekre járok vele és nem kímélem, eddig meg sem kottyant neki. Egyébként a 2010-es Crux pontosan ugyanaz a váz.

Itt is egy 17"-es Crux (kék/fekete/sárga 2009/10-es modell), olyan mint a tank. Két és fél éve nyúzom, egy párszor már rendesen odavertem és még a lakk is egész jól bírja. Talán az a legnagyobb bajom vele hogy nem a legkönnyebb :)

Ezt nem tudtam... Abból a szempontból viszont lényeges, hogy a vázanyag megjelölésénél a 6061 után nincs odabiggyesztve a "T6", és 95kg-mal használva vannak kétségeim, mert a T6-os hőkezelés nélkül a 661-es alu mechanikai tulajdojdonságai jóval rosszabbak (szakítószilárdság 125Mpa szemben a 300Mpa-al).

Szerintem el fog bírni :)