Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Aktuális hírek, jövõ évi újdonságok

- - - - -

• Please log in to reply
9164 replies to this topic

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

28162129_1831028987196202_64521953032774

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

biztosan a közeli kávézó wifije zavarta meg  váltót... :D

http://bikemag.hu/ma...a-vilagbajnokra

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Mi is ezt írtuk, de akkor is :)

Felesleges a 29, karbon váz, széles kormány, 1x11 és még talán a TL is (úgy értem, hogy 26-os, alu vagy acél vázzal, keskeny és szarvval ellátott kormánnyal, 3x11-es rendszerrel is lehet bringázni, és ez most jó olcsó bringa lenne). De valahogy az összes dologtól jobban élvezem a bringázást amit mostanában kidobtak.  

Kütyüzés is jó dolog bár időm most nem lesz rá az biztos. 

ezek mind hozzátettek valamit a korábbiakhoz. az elektronikus váltásnál ezt nem igazán mondhatjuk el. szerintem. (talán annyi, hogy ha nem 1x rendszer, hanem 2x, akkor ugye programozható a "szekvenciális" mód (vagy hogyan nevezik), amikor csak "fel-le" gombokat kell nyomogatni, a rendszer magától vált elöl is.)

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

Én inkább visszatérek az ss-hez. Nemtom', srácok, elektronikus váltás? Minek? Ez csak bicikli(zés)! Vagy kütyübuzéria mindenek felett? (ok, ezt megértem, de ettől függetlenül felesleges dolognak tartom, olyasminek, amibe értelem és valós cél nélkül, csak a profitért ölnek erőforrásokat)

Mi is ezt írtuk, de akkor is :)

Felesleges a 29, karbon váz, széles kormány, 1x11 és még talán a TL is (úgy értem, hogy 26-os, alu vagy acél vázzal, keskeny és szarvval ellátott kormánnyal, 3x11-es rendszerrel is lehet bringázni, és ez most jó olcsó bringa lenne). De valahogy az összes dologtól jobban élvezem a bringázást amit mostanában kidobtak.  

Kütyüzés is jó dolog bár időm most nem lesz rá az biztos. 

Edited by karakoram, 2018. February 24. - 00:43.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
A SS is csalás, a szabadonfutó is felesleges túlbonyolítása a dolgoknak, nem? ;)

Versenyeken jól jön majd a "shifter jammer", amivel a versenytársak váltóit lehet majd bezavarni... ennek kivédésére pedig indulhat a "shifter jammer jammer" fejlesztése :)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Én inkább visszatérek az ss-hez. Nemtom', srácok, elektronikus váltás? Minek? Ez csak bicikli(zés)! Vagy kütyübuzéria mindenek felett? (ok, ezt megértem, de ettől függetlenül felesleges dolognak tartom, olyasminek, amibe értelem és valós cél nélkül, csak a profitért ölnek erőforrásokat)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

Erre sincsen szükségem hiszen jó a hagyományos drótos rendszer, ráadásul csak hátul váltok, de lesz ilyenem az biztos :)

kb. hasonlóan látom :)

Több infó: http://www.bikeradar...gle-etap-51790/

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

Erre sincsen szükségem hiszen jó a hagyományos drótos rendszer, ráadásul csak hátul váltok, de lesz ilyenem az biztos :)

SRAM Eagle eTap - avagy láthatáron a vezeték nélküli elektromos váltás MTB-re! ;)

Fotó: https://www.instagra...by=mtb24horas_2

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 posts

Az idei Bringaexpo kiállítóiról van valakinek listája? A Bikeweekend listája elérhető, de a Hungexpo nem tette fel és az e-mailemre sem válaszoltak.

http://bringaexpo.hu...hu/hu/kiallitok

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 posts

Az idei Bringaexpo kiállítóiról van valakinek listája? A Bikeweekend listája elérhető, de a Hungexpo nem tette fel és az e-mailemre sem válaszoltak.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

ezt a srác térdkalácsából olvastátok ki? :P :P

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

SRAM Eagle eTap - avagy láthatáron a vezeték nélküli elektromos váltás MTB-re! ;)

Fotó: https://www.instagra...by=mtb24horas_2

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

Na ezen "szabvány" felett elsiklottam anno, pedig követem az eseményeket. Elsőre azt hittem egyébként, április 1. a dátum. Sokat elmond... :D

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

(Más, a hátsó boost agy 12x148mm-es)

ez kimaradt, erre gondoltam:

https://www.bikerumo...st-qr-dropouts/

mondjuk nem is nagyon láttam sok helyen, a Marinnál, a Sondernél, meg a Treknél, de biztosan van másnál is ilyen csodás lehetőség. :)

Edited by Kisherceg, 2018. January 18. - 17:48.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Shimano nagyon sok éve kint van a 24mm-es Hollowtech II tengelyű hajóműszabvánnyal, ezt több gyártó is átvette (például FSA, a Campa most nem tudom, ez-e). Ehhez jött a 30mm-es tengely, melyre a SRAM, RaceFace, Rotor és még sok-sok más gyártó is ráált. Ezek csak a tengely szabványok, ugye. A SRAM aztán húzott egy lapot és a 24mm-est megvariálta jópár éve: maradt a 24mm-es tengely, csak az egyik oldalon leszűkítették 22-re. Aztán elterjedt ez is, sok gyártó OEM-ként berendelte, a piac meg "így járt"... (SRAM párhuzamosan kínálta a GXP és BB30-as tengelyű hajtókarokat.) Szóval, 3 elterjedt tengelyszabvány volt a piacon az elmúlt 6-8 évben.

GXP vs. BB30:

Erre a SRAM belekavart most jól... Gondolom a SRAM

• nem akart két gyártósort fenntartani, ezért olcsóbb volt egyesíteni a GXP és a BB30-as szabványú hajtókarjaikat, így olcsóbbá tehető a gyártás
  • ez egyébként vicces, mert a webshopokban már kaphatóak az új DUB, 28.99mm-es tengelyes hajtókarok, lényegesen drágábban, mint a GXP/BB30...
  • a SRAM ezzel elérte, hogy ha valaki SRAM hajtókart vásárol, akkor egy jó darabig csak az ő saját BB-jét érje el a piacon, ami egyébként semmilyen más hajtókarral sem kompatibils ("hurrá"...)
  • az, hogy 4-féle vázhoz kínálnak csapágyat, az egy dolog, pont nem egységesít és nem egyszerűsít semmit...

Jó nagy káoszt generáltak most, érdemes elolvasni a neten a témában született hozzászólásokat. Persze majd ezt is "megszokjuk", OEM-ként ezzel jön pár hónapon belül minden srammal szerelt bicaj, stb...

hát ja, végülis a lényeg, hogy a gyártó járjon jól. :D de ha a "régi" szabványait kivezeti, akkor valahol csak egyszerűbb lesz, nem? nekem mondjuk pont mindegy, csak shimano kart használok. mikor tavaly megjött a kona, abból is szórtam ki az FSA nem_tudom_milyen hajtóművét, ment a helyére a "jóöreg" xt... erre persze lehet mondani, hogy tipikus egybites win shimano felhasználó vagyok, de tekerni akarok, nem a szabványokon agyalni.

a "piac" (ahogyan én látom),  egyre durvábban a "komplett bicaj, mint rendszer" felé halad már jó pár éve, a hozzám hasonló alkatrészörökítő-bringaépítgető hülyék meg lassan kikopnak. (erre a párévente megújuló kerékméret mizéria is alaposan rásegít)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

pár napja lepődtem meg nagyon (bár lehet, nem kellett volna, elég tájékozatlan vagyok a szabványok terén (is)), mikor tudatosodott bennem, hogy létezik 141mm BOOST QR hátsó tengely "szabvány". ehhez képest ez a sram féle fenti cucc (egyféle tengely mindenek felett, különböző csapágyakkal illesztve a különböző vázakhoz - ha jól értem, bár csak átfutottam a cikket) nem is  rossz elképzelés...

Shimano nagyon sok éve kint van a 24mm-es Hollowtech II tengelyű hajóműszabvánnyal, ezt több gyártó is átvette (például FSA, a Campa most nem tudom, ez-e). Ehhez jött a 30mm-es tengely, melyre a SRAM, RaceFace, Rotor és még sok-sok más gyártó is ráált. Ezek csak a tengely szabványok, ugye. A SRAM aztán húzott egy lapot és a 24mm-est megvariálta jópár éve: maradt a 24mm-es tengely, csak az egyik oldalon leszűkítették 22-re. Aztán elterjedt ez is, sok gyártó OEM-ként berendelte, a piac meg "így járt"... (SRAM párhuzamosan kínálta a GXP és BB30-as tengelyű hajtókarokat.) Szóval, 3 elterjedt tengelyszabvány volt a piacon az elmúlt 6-8 évben.

GXP vs. BB30:

cxm-force%20cranks_2.jpg

Erre a SRAM belekavart most jól... Gondolom a SRAM

• nem akart két gyártósort fenntartani, ezért olcsóbb volt egyesíteni a GXP és a BB30-as szabványú hajtókarjaikat, így olcsóbbá tehető a gyártás
  • ez egyébként vicces, mert a webshopokban már kaphatóak az új DUB, 28.99mm-es tengelyes hajtókarok, lényegesen drágábban, mint a GXP/BB30...
  • a SRAM ezzel elérte, hogy ha valaki SRAM hajtókart vásárol, akkor egy jó darabig csak az ő saját BB-jét érje el a piacon, ami egyébként semmilyen más hajtókarral sem kompatibils ("hurrá"...)
  • az, hogy 4-féle vázhoz kínálnak csapágyat, az egy dolog, pont nem egységesít és nem egyszerűsít semmit...

Jó nagy káoszt generáltak most, érdemes elolvasni a neten a témában született hozzászólásokat. Persze majd ezt is "megszokjuk", OEM-ként ezzel jön pár hónapon belül minden srammal szerelt bicaj, stb...

Edited by zscs, 2018. January 18. - 13:39.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

https://www.bikerumo...-than-anything/

Új "szabvány", 28.99m-es tengely! Kértük, akartuk! (???) :D

Köszi SRAM, nagyobb a zavar, mint bármikor valaha!

pár napja lepődtem meg nagyon (bár lehet, nem kellett volna, elég tájékozatlan vagyok a szabványok terén (is)), mikor tudatosodott bennem, hogy létezik 141mm BOOST QR hátsó tengely "szabvány". ehhez képest ez a sram féle fenti cucc (egyféle tengely mindenek felett, különböző csapágyakkal illesztve a különböző vázakhoz - ha jól értem, bár csak átfutottam a cikket) nem is  rossz elképzelés...

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

https://www.bikerumo...-than-anything/

Új "szabvány", 28.99m-es tengely! Kértük, akartuk! (???) :D

Köszi SRAM, nagyobb a zavar, mint bármikor valaha!

Edited by zscs, 2018. January 16. - 20:06.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Pontosan ez a cél :) Én mondjuk biztos nem veszek addig új bringát, míg le nem tisztulnak a különböző szabványok/kerékméretek.

akkor sosem veszel semmit. :D :P

• Vejne likes this

andrew_m

andrew_m

vendég

• fórumtag
  • 198 posts

En nyitott vagyok minden baromsagra, kiprobalom, aztan vagy bejon, vagy nem :) mongy az erdekes, hogy epp az utobbi 10 evben hulyultek meg, addig szinte evtizedekig valtozatlan szabvanyokat hasznaltak.

Meg vhol ezert veszek inkabb uj bringat, mintsem a regit toldozgassam.

Pontosan ez a cél :) Én mondjuk biztos nem veszek addig új bringát, míg le nem tisztulnak a különböző szabványok/kerékméretek.

Valamennyire a topikhoz kapcsolódik:

https://www.pinkbike...ales-model.html

Kíváncsi vagyok lesznek-e követőik, vagy minden megy tovább ugyanígy, és szépen eltűnnek a süllyesztőben.