Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
11928 replies to this topic

radios

radios

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni a biciklitudoroktól vásárlás ügyében. Biciklirõl lenne szó.
Terep: nagyrészt aszfalt (városon kívül), néha jó minõségû földút.
Használat: hobbi. Tavasztól õszig jó idõben, heti kb. 50-100 km.
Egyéb: legyen kényelmes és amennyire lehet, gyors. A jó út és a kis súlyom (kevesebb, mint 70 kg) miatt nem lenne nagy igénybevételnek kitéve.
Váz: férfi
Ár: jó lenne 50e Ft alatt
Nem zárkózom el a használttól, de nem értek a biciklikhez, és félek, hogy esetleg számomra elõnytelen üzletet kötök.
Viszonylag jókat olvastam a BTWIN Rockrider 5.0 típusról, de ez elvileg MTB, nekem meg, ha jól tudom, inkább túrabicaj kellene, vagy cross.
Elõre is köszönök minden tanácsot!

Én kb.17éven használtam MTB,bringákat túrázáshoz, rossz aszfalt utakon,+gátakon földúton, /nem sárban!/,
Mindenféle átalakítást végeztem el rajtuk, a nagyméretû váz miatt 19",a kormánycsapágyat meghosszabbítottam, acélcsövet hegesztettem bele, +bronz borítást köré, hogy stabil erõs legyen, a gumikat rendszerint defektvédelemmel ellátott Schwalbe Marathon plus 26x1,75" gumikra cseréltem, szóval kényelmesebb könnyebb lett a gép, a kormány 11cm.rel feljebb került a gyári állapothoz+az üléshez képest.
Így már el lehetett menni vele, napi túrákra, 50-60-70km. táv.ra is, komolyabb derékfájás nélkül, de kisebb izomláz azért másnapra megmaradt, bennem.
Mostanság viszont Március óta egy Merida Trekking 28" Crosswayt 10V, használgatok, 46cm.váz, 170cm.magas vagyok, és azt mondom soha nem cserélném el, egy komolyabb drágább mtb.re Kona Cube, Merida matts, 200-300ezres gépért sem, mert azok lehet hogy terepen masszívabbak, strapabírók, de a kényelem, az elõre esõ súlyponti testartás miatt, sosem lesznek olyan jók mint egy Trekking,amivel élmény tekerni, széllel szemben menni, nem pirosodik be az ember tenyere,/nem fárad el,pedig szarv sincs rajta/, a derékfájás 2-3óra tekerés után sem jön elõ, 47évesen!
Meglepõ lehet sokak számára, de a 1hete feltárcsázott gát tetején, 3,2-3,4bar nyomásra pumpált, Schwalbe Silento 622x42mm gumikkal, minden különösebb rázás csúszkálás nélkül, lehet vele haladni, igaz csak 16-18km.tempóban,
Ugyanezen a terepen, az átalakított keményre fújt montival Trekking Fox/, nagyon fárasztó nehéz volt a haladás, rendesen megfogták az apró rögök,tavasszal meg a nedves felsõ réteg az 1,75"gumik felületét, szinte megizzadtam 1,5km.megtétele után.
A mostani Meridámnak köszönhetõen, bárhol elmegyek vele, persze a sarat, traktor vágatokat kerülöm, nagyobb erõlködés nélkül.
Én ezt a bringát ajánlom neked, mindenféle kintrõl hozott sörösüveg vastagságú, bütykös gumikkal, teloval ellátott nehéz mtb.k helyett.
Nagyon kényelmes, szerintem a legkényelmesebb test tartás valósul meg/, könnyû könnyedén stabilan gyorsan vehetõ a kanyarodás,kicsúszás esés nélkül, a fékek gyorsan és keményen fognak, pedig nem Shimano, az Altus váltó preciz váltást tesz lehetõvé, az SR 3000 teleszkóp, elég jól csillapít, bizonyos határok közt, mint pl. apróbb kátyúk, közepes minõségû kemény felületû föld utak, árához képest hatékonyan nyeli el, az út hibáit, egyenetlenségeit.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,697 posts
Nem szól le senki. A hidrás fékkel is sok baj van, azért a v-fék sem problémamentes.
Nekem Shimano bowdenes van, a v-fékhez hasonló erõ kell ennek is de legalább hóban, dzsuvában is fog. Ezt is kell állítgatni néha de mind a 2 oldal állítható, így egyszerûbb a dolog.
Amúgy, szerintem a dzsuván, havon kívül nagyon nincs gond egy v-fékkel sem.
Marci

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Lécci, 3 tõmondatban írd már le, mi volt az óriási gondod az Avid bowdenes fékeddel !
Köszi !

Még mielõtt leszól a fórum közössége, pár adalék:
75kg vagyok, 2006-ra össze tudtam építeni egy tárcsafékes bringát versenyekre. Hidraulikusra nem volt keret, legyen akkor jó bovdenes! Az Avidot mint márkát sokan dícsérték/dícsérik, mi bajom lehet? Konkrétan 1db BB5 és 1db BBDB lett.
Az egy dolog, hogy kb. hetente állítanom kellett rajta (havi 1000 km nagyságrend), mert elment a fékhatás. Igen, állítok a fix pofán. De az, hogy Szilvásvárad maratonon a sípályáig is elõadja (majd a Duna maratonon is), az én V fékhez szokott agyamnak erõs terhelés volt. Mert V féknél a szimmetrikus pofamozgás miatt nem is merült fel ez a probléma. Pluszban a fékezéshez kellõ kézerõ sem volt jelentõsen kisebb mint a V-vel.
Jól beállítva fain volt (gyakoroltam a szerelést nem keveset), mint egy középkategóriás V fék de nálam nem akart tartósan mûködni. Tartósság alatt azt értem, legalább egy versenyt bírjon ami mondjuk 6-8 óra.
Azóta használtam Alivio V- meg XT kanti féket, sokkal elégedettebb vagyok a teljesítményükkel.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Tudnátok ajánlani nekem biciklit? 184cm, 80kg, napi 10-12km lenne vele, országúton, MTB-ra gondoltam, valami egyszerû, letisztultra, ne legyen teleszkópos, de tárcsafékes igen, ha lehet.
Keret az nem olyan sok, max 50, de ha olcsóbb az se baj!

50-bõl a két tárcsafék sem jön ki, az a baj.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts
Danken, crosstrekking vagy fitneszbringa lesz a barátod

van montira slick gumi, csak olyan mint a kurvának a liliom...

elözöhö meg, pl én is utálom a bovdenes tárcsaféket.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,697 posts

Gondolom nem volt elég parasztvakítós, vagy gagyit használt.
Teszt: Avid BB7 tárcsafék $ vásárlás, árak

Mennyi panasz ..... :D Az amcsi MTBR-en is kb. ennyire szidják. http://www.mtbr.com/...28_1507crx.aspx
Szerintem, egyszerûen csak nem tudta beállítani.
Marci

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
pedig a mai alsokategorias uj cuccoktol ugyan annyira kell parazni mint egy hasznalt felsobb kategoriastol (ami meg talan olcsobb is mint az uj de gagyi)
ezzel kb le is irtam milyert erdemes hasznaltat venni.

vekonykerekes mtb uti egymast.(mtb:mountain bike)
mintha azt mondanam terep palyas formula 1.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Danken88

Danken88

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

Ezt még finomítani kell a jelölt helyeken. Országútra országúti, de legalábbis vékonykerekû gép kell. Régi országútiból 50ért elég nagy választék van már. Az viszont nem lesz tárcsafékes. Vékonykerekes verdát össze lehet rakni tárcsafékkel, letisztultan, de az meg sokkal többe kerül.

Ez esetben nem ragaszkodok a tárcsafékhez. Néztem (igaz újonnan), 80nál kezdõdnek az országútiak... Lehet hülye kérdés, de MTB-be nincs vékonykerekû változat? Vagy mi keressek? (gondolom van, csak azt már nem úgy hívják :D ) Használttal az a bajom, hogy nincs gari rá, ha az újakhoz nem értek, akkor a használtpiacon pláne nehezen igazodok ki. Pontatlan voltam még egy pontban, országút alatt csak városi közlekedést értettem. Ennek fejében valami támpontot tudnál/tudnátok javasolni?
Köszi.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

hat me jol nez ki.

plusz, ha fácánt-kutyát gázolsz vele, nagyobb eséllyel ölöd le a vadat, és máris van vacsi

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

vékonykerékhez minek tárcsa ? meg erre a felhasználásra amúgy is minek ?

hat me jol nez ki.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts
vékonykerékhez minek tárcsa ? meg erre a felhasználásra amúgy is minek ?
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts

... országúton, MTB-ra gondoltam, valami egyszerû, letisztultra, ne legyen teleszkópos, de tárcsafékes igen, ha lehet.
Keret az nem olyan sok, max 50...

Ezt még finomítani kell a jelölt helyeken. Országútra országúti, de legalábbis vékonykerekû gép kell. Régi országútiból 50ért elég nagy választék van már. Az viszont nem lesz tárcsafékes. Vékonykerekes verdát össze lehet rakni tárcsafékkel, letisztultan, de az meg sokkal többe kerül.

Danken88

Danken88

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok,

Tudnátok ajánlani nekem biciklit? 184cm, 80kg, napi 10-12km lenne vele, országúton, MTB-ra gondoltam, valami egyszerû, letisztultra, ne legyen teleszkópos, de tárcsafékes igen, ha lehet.
Keret az nem olyan sok, max 50, de ha olcsóbb az se baj!

Elõre is köszönöm: Dani

RedBaron

RedBaron

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Mali Duke / Atlas-ról valakinek vélemény, tapasztalat? Viszonylag olcsón hozzá tudnék most jutni valamelyikhez, de nem sok infót találtam róluk.

Ahriman

Ahriman

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Csepel Royal fixi/SS Szeged « kerékpár / váz « FIXI / PÁLYA « Kategóriák tallózása
Ezen megakadt a szemem, eddig is tetszettek az ilyenek. Egy olyan 50-55 ezres árral már ki is lennék békülve :D

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Lécci, 3 tõmondatban írd már le, mi volt az óriási gondod az Avid bowdenes fékeddel !
Köszi !

Gondolom nem volt elég parasztvakítós, vagy gagyit használt.
Teszt: Avid BB7 tárcsafék $ vásárlás, árak

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,697 posts

A zárható teló, és a kicsit jobb váltás nem biztos, hogy ellensúlyozza a bovdenes tárcsafék gyengéit. Vagy a drágábbat, de V fékekkel ahhoz viszont kerekeket is cserélni kell. Ezt a boltban ahol veszed szerintem megoldják neked. Kérdés, mennyiért. Mindezt csak azért írom, mert én nem vennék komoly használatra bovdenes tárcsaféket. De lehet, hogy csak én szívtam vele (Avid).
.

Köszi !
Marci

sztiki

sztiki

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Üdv Mindenkinek.
Az alábbi két MTB között nem tudok dönteni:
http://www.cannondal...sl-29er-2-28036
Talon 29er 1 (2013) - Kerékpárok | Giant kerékpárok | Hungary
Melyiket választanátok? :confused:

Ahriman

Ahriman

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Nem várom, hogy más építsen helyettem, esetleg márkára gondoltam, hogy mit érdemes pl elkerülni, stb, már ez is nagy segítség lenne. Haverommal szerelnénk, neki vannak és ért hozzá.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
azt ne vard hogy itt valaki az aprobol belinkelve fejben osszepitesen neked egy bringat a kivant aron belul.
de ha az epp kiszemelt alkatreszrol lenne kerdesed azt nyugodtan linkelt be.

amihez nem kell segitseg: kezd el nezegetni az aprot, olvass sok outis teszt cikket, legy tisztaban a markakon beluli tipus hierarchiaval es ezek mai araival.
es legy nagyon turelmes.idovel minden alkatresz felkerul aproba a kivant aron.bar a bringas szezon nem kedvez a kolcsegvetesnek.

magad szerelned ossze a gepet?vannak hozza szerszamaid?