Mars, ekkora rugóúthoz miért kikötés a 29er? Vagy csak a 650B+ miatt kell? "Sima" 650B miért nem jó?
Alapvetően mindenképpen 29er a cél. Olyan régen használom már ezt a kerékméretet, és olyan jól érzem magam vele, hogy sosem szeretnék visszaváltani kisebbre. A 27,5+ is csak egy olyan másodlagos opció, hogy még egy kicsit növeli a fun faktort, ha esetleg ahhoz lenne kedvem, és technikailag is érdekel mind a viselkedése mind a felépítése. Szerencsére mostanában többet van/lesz lehetőségem az Osztrák Alpokban maratonozni, vagy csak úgy kedvemre bringázni, ott pedig kipróbálnám ezeket a - számomra- újításokat, mint a viszonylagos nagy rugóút egy még tekerhető bringában 29er kerékkel, lapos fejcsőszög, boost szabvány, és ha már lúd, akkor a 27,5+-al is tennék egy próbát. ( Van még egy halvány reményem, de ha ezt nem kapom meg, akkor nem esek kétségbe, ez pedig a menetes középrész, mert az teljesen tökéletes, és elpusztíthatatlan. A scale-ben PF van, sosem volt vele semmi baj, én nem érzem eddig hátrányát, szóval ha PF lesz, nem bánom, de ha nem, azt sem
)
A Radon-nal mi volt a baj ? Szerintem nagyon jó felszereltségű gépek, még dropper-t is kapsz, a kereken sem spórolnak, kulacstartót is használhatsz, a szögekben sem látok nagy különbséget...
Nincs baj a radonnal, csak nem ezt keresem. Kicsit rövidebb a rugóútja, kicsit meredekebbek a szögei, éppen abba a maratonosabb irányba megy el, amit szeretnék megtartani a bringázásaim során, de mondjuk csak 30%-ban.

Ezzel a konkrét modellel az a kifogásom, hogy a fentieken felül nem tudok bele tenni 27,5+ kereket/gumit, és felemás a kerékszabványa, mert hátul csak 142. Ezen felül mavic komplett kereket semmiképpen sem szeretnék, mert az számomra nem jobb, hanem rosszabb választás szinte bárminél.
Radonnál csak a Skeen Trailból van 29-es, de tény, hogy nem tudom, hogy mi volt ennek a geometriájával a gond, talán nem elég lapos a fejcső, nem az újabban elterjedt trendet követi. Meg ez a Skeen már inkább XC gép lett mára, meg kb. a Canyon Nerve/Neuron konkurencia, nem mintha ez baj lenne, csak már régóta feltűnt. A többi Radon nem tűnik pluszosnak, ezért gondolom, ezek rögtön kiestek.
A rugóutat és a szabványokat/felszerelést leszámítva a Skeen geometriája sem tetszik, nekem még a 22-es verzió is rövid, szögekben sem ez a cél. Egyébként szuper bringa ez is, ahogy pl a Neuron is, csak most mások a prioritások.