Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Biciklisták vs kutyák!!

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
370 hozzászólás a témában

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.036 hozzászólás
Hát én pont bringával vagyok a besz*ribb. Ha gyalogszerrel futok össze egy kutyával amelyik akár meg is enne akkor próbálok barátkozni vagy fenyegetés mentesen eloldalogni, mert tudom esélyem nincs egy kutya ellen, hogy elszaladjak elvégre neki 4 lába van nekem meg csak 2 :) De bringával ultraspeed bekapcs kiáll nyeregbõl aztán ami a csövön kifér, eddig sikerült elmenekülni mindig.

"Sose becsüld alá az emberi hülyeség hatalmát!"

hegyi kecske ; zõdcség ; városi vadász

a bringaszállító

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás
Tegnapelõtt újra összefutottam Bercivel (vagy nem vele - de a Barackos utcai kutyákat mostantól Bercinek hívom :-)).
Lenyûgözõ intelligenciáról tett tanúbizonyságot, amely intelligencia sajnos nem párosult megfelelõ kitartással (akkor ez mégsem Berci?). Feküdt az út közepén, aztán mikor közelebb értem, kisétált az út szélére, és lefeküdt megint, de közben le nem vette a szemét rólam. Ha lett volna egy fogadásom, hogy rám vadászik, megnyertem volna: amint elhaladtam mellette (az út másik oldalán - azért hüje nem vagyok, csak fanatikus), hirtelen felugrott, éktelen ugatásban tört ki, és felém vette az irányt.
Sajnos a lelkesedése kemény 5 másodpercig tartott, aztán nem üldözött tovább, én viszont magamban elismerõen gratuláltam neki a vadászcselért. Van még remény, van még eb, aki törõdik a kerékpárosok szórakoztatásával... ezek a budafoki kutyák tudnak valamit.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Noigen, a komondor is a nehezen kezelhetõ kutyák közé tartozik,
dehát nem minden kutya komondor dobermann roti vagy hasonló.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás
Gyerekek, ez annyira szép így leírva, meg elméletben, meg minden, de azért megnézném, ahogy valaki egy régivágású falusi komondort megszelidít ilyen módszerekkel. Úgyhogy én maradok a "szégyen a futás, de hasznos" módszernél :-)

Ja, régebben többször kipróbáltam, hogy tényleg a pedálon körözõ láb izgatja-e a kutyákat, de a gyakorlat nem támasztotta alá az elméletet. Azóta meg leginkább fixin rakom, úgyhogy ez az opció amúgy sem játszik...

Nos, kellemes ebes vagy ebmentes hétvégét mindenkinek! :-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..még az elõzõhöz hozzá tenném, hogy talán a kutyával szembe nézéssel kapcsolatban gondolom részben másképp,
de inkább mindjárt pontosítom.

És akkor hova nézzek?

A különbõzõ dolgokat a kutya reagálásának megfelelõen lehet kombinálni.
Sok kis jelzésekbõl rakja össze, hogy te most akár fel is falod ha próbálkozik,
esetleg jó haver leszel aki netán még valamit jót ad neki.

Na meg az sem mindegy, hogy milyen beállításu a kutya. Ezt úgyis meglátod közben.

Ha felé mész akkor rá kell nézni. Ha békét próbálsz mutatni és
a kutya támad és ideges akkor talán neked is megy ha nem nézel rá.
Viszont olyankor a szemezést a felé irányuló egy-két lépés futással érdemes kombinálni.

Tartósan ne üldözz kutyát mert akkor akár meg is fordulhat a helyzet.
megáll és szembe fordul veled mert látja, hogy nem történik semmi, nem tudod elkapni.

Viszont ha barátkozni akarsz vele akkor nem kell egyfolytában a szemébe nézni,
inkább kissé féloldalas gugoló pozíciót érdemes barátkozáshoz felvenni.

Ez a kutya oda hívása arra is nagyon jó, hogy meglásd hogyan reagál, vagyis mit lehet vele kezdeni.
(persze féloldalasan állva v. gugolva) Hatalmas kutyánál inkább állva, különben falatnyi semminek nézhet.

Viszont ha egyszer megindult lecsapott farokkal érdeklõdve feléd akkor már nagyon barátságosan kell vele bánni. Elsõ az, hogy megszagolja a kézfejed. Ezután általában már nem viselkedik ellenségesen de azért mindíg készen kell állni...

Viszont ha véletlenül megijedsz és megrántod ok nélkül a kezed akkor hiheti, hogy meg akarod ütni és ezért önvédelemõl is támadhat. Persze az egyébként barátkozó kutyát meg lehet nyugodt kedvesen hangsúlyozott szavakkal is békíteni.

Amikor kerítés mellett megyek és fut utánam kutya a kerítés másik oldalán, ahhoz is szoktam beszélni.
Aztán van amikor csodálkozva megáll, de van, hogy nem is reagál, csak ugat.

Egészen máshogy viselkedik a kutya szemtõl szembe póráz nélkül és másképp ha meg van kötve vagy kerítás választ el tõle. Élesben veled szemben tudja, hogy van vesztenivalója ha rosszat lép. Persze ha valaki fél és azt kimutatja az már áldozat.

Egy gyámoltalan menekülõ "prédát" bátran megtámad a leg gyávább kutya is,
akitõl viszont láthatóan félni kell attól tart a nagydarab is.
Legfeljebb a saját területén igyekszik fenyegetni vagy ha meg van kötve,
esetleg valamit véd, (kaja kiskutya gazdi terület).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ez nagyon pontosan így van jól minden részletében!

regent

regent

vendég

• fórumtag
  • 233 hozzászólás

És akkor hova nézzek?

Magad elé, de ne fókuszálj a kutya szemére. Ha farkasszemet néztek, azt agressziónak fogja venni és attól függööen hogy milyen bátornak érzi magát eloldalog, vagy tovább hergeli magát egészen a támadásig. Mint ezt már feljebb írta is valaki.

Néha jó módszer az, ha nem agresszíven lépsz fel, hanem barátságosan.
Egyszer bementem egy idegen házba (falun), és meglepöödve tapasztaltam, hogy a nagydarab farkaskutya mindenféle kötelék nélkül (amit persze önmagában nagyon is helyeslek, nincs roszabb, mint egy nagy udvarban láncon tartott kutya) áll, és eröösen morog rám, töölem kb 6-8 méterre. Akkor már elég messze voltam a kaputól ahhoz, hogy elmeneküljek, gazda sehol. Igy hát leguggoltam, és hívtam magamhoz. Erre meglepöödött, elkzdte csóválni a farkát, odajöt, és már össze is barátkoztunk.
Persze gondolom alapjában barátságos kutya lehetett, de az öö szempontjából én egy betolakodó voltam a saját jól ismert területére, úgyhogy még akár egy harapás is jogos lehetett volna velem szemben, ha nagyon keménykedek.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
És akkor hova nézzek?

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás

azért mondjuk én nem vernék fejbe a gépemmel egy kutyát, csak ha muszáj....az jó ha a kutya szemébe néz az ember vagy azt szugerálásnak veszi?

Tuttommal állatoknál a szemkontaktus agressziónak számít... szal kétesélyes. Ugyanaz, mintha felé rúgnál. Vagy megijed és visszakozik, vagy bepöccen. Attól függ, kit gondol erõsebbnek.

Én ált. abbahagyom a tekerést és szép lassan elgurulok a tett színhelyérõl. A gyorsan forgó láb hergeli a kutyákat, ha nem tekersz, rá szoktak unni. Csak az a baj, hogy egy ideje örökhajtós bicóval járok:eek:

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
azért mondjuk én nem vernék fejbe a gépemmel egy kutyát, csak ha muszáj....az jó ha a kutya szemébe néz az ember vagy azt szugerálásnak veszi?

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
azért célszerû leszállni, mert ha a kutya komolyan gondolja a hiriget, akkor megfelelõen helyezkedve fejbe lehet verni a géppel, no meg nem jut eszébe, h üldözzön :)
több kutyánál meg hmm imádkozni, ha vészesnek tûnik a helyzet
régen nem álltam meg, de aztán egy dobermann futtában megkóstolta a combom, a nadrágomnak is vége lett, meg a tetanusz is fájt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Hát persze, de azok a kis egér méretüek a legidegesítõbbek.
A nagy kutyához oda lehet menni és lehet idomítani, de a kicsi szaladgál mint az egér.

Jómúltkor Szentendrérõl jöttem haza (múlt évben volt) és két kis egér ugatott vadul és ugrált a biciklisek felé. Az tényleg meglepõ volt.
Rájuk ordítottam és meglepõdtek de aztán ugattak tovább mindenkit aki arra ment. Mindegyik kisebb volt mint egy macska.

Egyébként mindegyik kutya fél ha látja, hogy nem ijedsz meg tõle, majdnem mindegyik.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Nekem az a tapsztlatom, hogy a díszebek félelembõl ugatnak, meg kergetnek, de egy toppantás, és már rohan a házába.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

...tegnap pl egy pont akkora díszeb keregetett meg itt a szomszéd utcában, akinek az orra pont a pedál alsó állásáig ért. megpróbált megharapni...

Igen érdekes, hogy az ilyen maréknyi díszebek a leghülyébbek..

Egyébként jó a módszer.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Elméletben ezzel én is tisztában vagyok, de pl azon a ponton, hogy le kell reagálni, mit csináljak? rúgjam szájba?

Azt már csak legvégsõ esetben, ha a ráordítás és semmi más nem segít. Viszont ha megérinted akkor vagy elfut, vagy támad.

..illetve hogy kezded az egészet? tehát bringázol, egyszer csak ott van elõtted 4-5... vicsorgó koszos fekete eb. és akkor mi van? megállsz? mész tovább feléjük? vagy hogy?

Ha nekik rontok és igyekszem tovább menni akkor szinte biztosan leszednek a bringáról, legalábbis megpróbálják.
Ilyenkor legjobb leszállni.

Elõször is fel kell venni velük a kapcsolatot beszéddel.
Néha az is számíthat amit mondasz és már hallotta a szót, de fõleg a beszéd hangsõlya a fontos, ahogyan beszélsz.

Határozottan, félelmet nem mutatva erélyesen kell az állatra szólni.
Nem kell feltétlenül kiabálva kezdeni, csak ha támad.

Ha barátságosan közeledsz akkor a kutya sem feltétlen megy át ellenséges támadásba. Ilyenkor viszont barátkozni próbál, odamegy körbe szagol. Kezed megszaglássza, ilyenkor lehet haverként kezelni, de csak óvatosan, minden mozdulatát figyelve.
A legnagyobb barátság közepette, esetleg már megérinted megvakargatod és valamiért megmordül az azt jelenti, hogy ezt ne! Akkor kicsit vissza kell vonulni.

Vissza térve, ha távolban meglátod...
Ha messzirõl meglátod akkor kell valamit szólni hozzájuk, nem feltétléen idegesen vagy kiabálva, ha nem támadnak. Ha te látod meg a kutyákat akkor jó ha elkezdesz beszélni v. fütyürészni valamit. Az szinte tutira hat.

Távoli kutya akkor felfigyel a hangodra és lecsapja a fejét, fülét és eloldalog.

Több kutyánál is ugyanazzel kell kezdeni, vagyis szólni kell hozzájuk.
Az nem baj ha kicsit távolabb leszállsz a bringáról sétálsz lassan (ha nincs más út és mindenképp el kell menni mellettük, akkor feléjük mész) hozzájuk beszélve elsétálsz mellettük. A beszéd az nagyon fontos! ..nem baj ha nem érti, a hangsúlyból ért. Neki ez az ember "ugatása".

Arra számítani kell ha barátságos akkor oda megy majd szaglászni hozzád akkor magabiztosan kell tenned bármit csinálsz, lesz amelyik mordulni próbál. Arra rá kell szólni v. felé mozdulni kicsit fenyegetõen.

Ha ilyenkor kicsit is elbizonytalanodsz, esetleg hátra lépsz akkor a kutya megérzi és már nem leszel hatással rá.
Ez egy nagyon érdekes bizsergetõ érzés amikor ott a vad kutya és látod, hogy a hatásod alatt nem mer vad lenni.
Viszont azt is tudod, ha bármit rosszul csinálsz, akár egy pillanatra is ijedten meghátrálsz akkor vesztettél.
Persze ha utána megint erélyes vagy akkor nincs semmi gond.
Uralni kell az állatot. Beszélni kell hozzá, mintha a saját kutyád lenne.
Nelkem egyébként nincs kutyám.

Fõleg az ilyen találkozások alkalmával szedem össze a tapasztalatokat.
Elõbb-utóbb megérzi az ember mikor mit kell csinálni.
Megint csak azt tudom mondani, hogy beszéddel és lassítással, esetleg megállással kell kezdeni. Amelyik feléd ugrik annak felé.. egy lépést és ráordítani.

Persze nem kell megtámadni v. esetleg megrúgni a kutyát, mert akkor az egész falka védelmére kelhet, de akár el is futhatnak. Ez attól függ, hogy te erõt sugárzol aki nem hátrál és nem ijed meg nem fut el hanem azt mutatod, hogy ha valamelyik próbálkozik akkor õ lesz a kiszemelt ami felé fenyegetõen közeledsz. Ezt mindegyik el akarja kerülni.

Ha körül vesznek és mindegyik ugatva igyekszik fenyegetni akkor a bringa mellett félkörben körbefutva mindegyikre vadul ráordítva külön-külön felé torpantva azt kell mutatnod, hogy amelyiket eléred azt meg is eszed rögtön. Ja és nem feltétlen kel a bringa mögé bújni, csak ha tényleg veszély van és másképp nem tudsz védekezni.

Volt már ilyen élményem is többször, pl. az óbudai temetõ fölött a hegyen régebben. Voltam ott valakinél estefelé.
Amikor indultam onnan kemping bringával akkor felhívta a figyelmem az ismerõsõm, hogy ott hatalmas kóborkutya falka szokott összegyõlni ahol az utcából kiérek a szélesebb útra, így már elõre készültem a találkozásra.

Amikor közeledtem a sarok felé, egyszer csak mindenhonnan mintha "kutyaesõ" esett volna, mindenféle keverékek kerültek elé és ugatva jöttek felém. Akkor rájuk ordítottam "NNeeeem mész innennnn Húúú voaúú..azt a mindenit mindjárt megeszem mindegyiket." Ilyenkor mindegy mit mondok, csak a hangsúly a lényeg. Amelyik megpróbált közeledni annak sz8inte neki ugrottam de csak jelképesen. A végén elértem, hogy a kutyafalka jobban félt tõlem mint amennyire nekem kellett volna tõlük tartanom. A végén elfutottak és csak messzirõl merték lesni ahogy lassan elhagyom az általuk uralt területet.

Ha a kutya nem érdeklõdve közeledik hanem ugatva, támadóan akkor neked is hangosan rászólva arra a kutyára kell koncentrálnod amelyik támadóan közeledett.

Ha azt leszereled akkor a többi már nem fog bántani, illetve próbálkozhatnak de egyre csökkenõ bátorsággal. Általában a falkavezér kezdeményez.
Ha arra valamiképp hatással tudsz lenni akkor a többiek is másképp állnak hozzád, mert a legerõsebb egyedet nézik vezérnek, aki ott már te vagy a szemükben.

Amikor békésebben indul a találkozás akkor arra nagyon kell vigyázni, hogy hamis kutyát ne engedj közel, csak olyant aki tényleg barátsággal közeledik.
A gyanúsan alattomosan jközeledõ állatot jobb ha elzavarod. Persze hogyan..?

A kutyák is (mint néhány állatfaj, sõt az emberek is) fõleg erõt demonstrálnak egymással szemben,
anélkül, hogy egymást megérintenék, megtámadnák közben.

Ha a kutya ugat vagy támad akkor neked nem szabad egy pillanatra sem meghátrálni mert abból azt tudná, hogy "õ" az úr. Olyankor felé kell futni pár lépést (attól függ milyen messze van) és hangosan indulatosan rákiáltasz.
Amikor megtorpan /mert meg fog torpanni/ akkor te is megállsz és vársz egy kicsit.

A kutya nem mozdul akkor lassan, alig észrevehetõen el lehet indulni onnan.
Ilyenkor többnyire bátorságot kap mert azt hiszi, hogy menekülni próbálsz és feléd indul.
Akkor azonnal kell reagálni és felé lépsz határozottan, mintha meg akarnád kergetni, de miután az is megállt, te is megtorpansz, ezzel mutatva, hogy neki csak akkor van félni valója ha utánad megy.

Eltávolodásnál ez a néhányszor tíz méter a leg kritikusabb.
Nem veszélyesség szempontjából hanem ez az idegek harca, mert amikor te mozdulsz akkor a kutya is lereagálja, hogy meneküljön ha felé és utánad fusson ha el mész onnan.

Ezt csak ilyen oda-oda ijesztéssel és idõszakos óvatos távolodásokkal lehet megoldani.

Minden esetre nincs egységes szabály. A kutyák sem egyformák de a viselkedésük általában kiszámítható.

Sok mindent írtam ami eszembe jutott, mit hopgyan csináltam.
Lehet, hogy többször bele kezdtem hasonló dolgokba de a lényeg ott van.
Most elküldöm mert mennem kell.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
itt is van pár eb, amint meglátják a bringást, rohannak oda hozzád. én le szoktam szállni, odatoppantani, kicsit megdobálni õket ilyen földrögökkel, aztán amikor már a kert másik végében ugatnak, akkor még odaszórok pár földdarabot nekik. ha többen vagyunk,. akkor pedig egyikünk =általában a legerõsebb bringás odarakja a bringáját a kerítéshez, ami lyukas és ezért rohannak ki az utcára, aztán majd jön utánunk. de vannak ilyen agresszív dögök, akiknek semm ine mhasznál...tegnap pl egy pont akkora díszeb keregetett meg itt a szomszéd utcában, akinek az orra pont a pedál alsó állásáig ért. megpróbált megharapni, de amikor "kicsit" pofántalálta a pedál, akkor meglepõdött és visítva elment...

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

Régebben többször is volt, hogy idegen kutyafalka került elém a hegyen és a végén már azon vetekedtek egymással,
hogy melyiket dögönyözzem vakargassam meg. Persze ezzel vigyázni kell, mert lehet köztük idegesebb is
és ezt azonnal le kell tudni reagálni. Ha megszerzed a tekintélyt akkor nincs gond.

Elméletben ezzel én is tisztában vagyok, de pl azon a ponton, hogy le kell reagálni, mit csináljak? rúgjam szájba?

illetve hogy kezded az egészet? tehát bringázol, egyszer csak ott van elõtted 4-5... vicsorgó koszos fekete eb. és akkor mi van? megállsz? mész tovább feléjük? vagy hogy?

mert elméletbõl lassan én is kezdek jó lenni, de gyakorlatban még vannak problémák :)

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

vagy tán' neked megy.
próba cseresznye ;)

Annak csak akkor van esélye ha menekülsz, vagy valamilyen "harci"-nak nevezett
ezirányban túltenyésztett döggel akad dolgod, de azokat meg lehet ismerni messzirõl.

Régebben többször is volt, hogy idegen kutyafalka került elém a hegyen és a végén már azon vetekedtek egymással,
hogy melyiket dögönyözzem vakargassam meg. Persze ezzel vigyázni kell, mert lehet köztük idegesebb is
és ezt azonnal le kell tudni reagálni. Ha megszerzed a tekintélyt akkor nincs gond.
Ilyenkor ha egy kutyán látod a tiszta barátkozás jelét és azt magadhoz engeded, megszagolja a kezed, utána
óvatosan lassan megérintheted megsimíthatod. Azután már a "tiéd" a kutya.
Olyan játékos dögönyözésbe enged bele menni amit csak akarsz.
Viszont ha meglátja, hogy félsz akkor már bizalmatlan lesz.

Amikor ezt látva a többi kutya is kezd oda menni hozzád hasonlóan barátkozva akkor már te vagy a falkavezér.
Ilyenkor nagyon barátságosan kell és lehet bánni velük. Gazdának fogadnak.

Szóval a kutya legtöbb esetben úgy viselkedik ahogy te akarod.
Ha menekülsz, támad.
ha tekintélyt parancsolsz akkor tart tõled.
ha bizalmat mutasz neki akkor vezérnek fogadhat.

Persze a kutyák is különbözõk, tehát azt mindíg meg kell látni melyikkel mit lehet kezdeni.
Egy állatnál sem lehet semmit erõlteni, ami jön magától azt kell kihasználni és élni vele.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Tegnapelõtt hárman mentünk el túrázni. Egy kutyának nagy volt a szája, de pórul járt mert ketten is feléfordultunk. "Szegény" visítva menekült el...

Jeee.. ez a megoldás! Sokan megrémülnek és hátrálni menekülni kezdenek, persze a kutyának sem kell több..

Inkább felé kell lépni és meg lehet látni hogyan reagál.
Egy biztos, a magabiztossága legtöbb esetben (szinte mindíg) csökken.
Arra vigyázni kell, hogy legyen mindíg menekülési útja.
A sarokba szorított kutya mindíg támad, mert nincs más lehetõsége.

Nem szabad elszaladni mert akkor biztosan elkap.
Akkor is csak lassan alig észrevehetõen lehet távolodni, a kutyu egyes támadási próbálkozásait
hirtelen felé irányuló ugrásokkal mozdulásokkal erélyes hangokkal szavakkal lehet vissza szorítani.
A végén már örülni fog ha kiérsz a felségterületérõl és nem kell már csak "kutya-tisztességbõl" is tovább üldöznie.

A másik, hogy célszerü elkerülni a kutya magáénak tekintett területét.

Persze ha valaki agárversenyen akar indulni nyúlként.. Mindenesetre érdekes a gondolat.
Viszont ha valakinek ez örömet okoz akkor annak is meg van a létjogosultsága.

Végülis õsi ösztönöket idéz fel mint a menekülés, vadászat vagy szaporodás.
Errõl jut eszembe még jobb, akkor inkább csajokkal kell versenyezni és te vagy az õsember
aki éppen feleséget akar fogni. Aztán ha utóléred akkor nem a kutya harap meg..
..persze azt sem mondom, hogy ettõl másra feltétlen eséllyed van!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

de kergetett már meg vaddisznó is a Bakonyban :-))

Annak inkkább ne állj meg, valószínüleg nem fog meghátrálni. Ledfeljebb akkor ha... :rocketman ...:icon_mrgr