Pusztán elméleti kérdés, összegabalyodtam az elsõ váltók típusai terén. Ha mondjuk XT váltókat nézek, egyszer a technika lehet ugye top-swing és down-swing, ez OK. Lehet 2010 elõtti 9-sebességes és 2011 és új 2012-es 10-sebességes rendszerhez, ez is rendben. Aztán jön a rögzíthetõség, ahol létezik bilincses és direct mount. Sõt, mintha lenne olyan is, ami a BB-re rögzül, fotó alapján az egyik alátét helyére passzol. Na itt aztán elvesztem...
Szóval, különféle 2012-es fully vázakat nézegetek és Excel-táblákat gyártok, mi mennyibe kerül; és ha véletlenül végre vennék új vázat, átszerelném a mostani bicaj összes alkatrészét az újra, köztük a régi 9-es XT váltást. Csak például találtam olyan vázat, amihez jár elsõ váltó, Shimano XT
FD-M 786-10D Direct Mount és biztos vagyok abban, nem csak 3x9 de 3x10 rendszerhez is cserélni kellene,
FD-M781 DMountra (3x10 esetén), a Shimano gyári doksik szerint, mivel 2x10 rendszerhez passzol az M786. 3x9-hez létezett direct mount elsõ váltó? Ha igen, annak mi lehet a kódja? Shimano oldalán nem találom sajna... (Mintha valami Specialized vázaknál rémlene, hogy 1-2 éve volt már.)