Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Bükk maraton hillclimb?

Szerintem oda azért illik vinni legalább 22-28-asat. Aki kissebbel kiteker, annak big respect!
Én is 22-28-assal mentem, elég durva volt leszállás nélkül...

bwoay

bwoay

törzsvendég

• fórumtag
  • 336 posts

Igaz 3 fogat letörtem belõle, de sohasem használtam.

Akkor hogyan? Direkt? :)
Rockringnek még jó lesz, hogyé adod?
de 3 jegyû legyen! :D
Vagy adok érte FÉKMEREVÍTÕT!

bwoay

bwoay

törzsvendég

• fórumtag
  • 336 posts

Valaki irta lentebb ,hogy a 9 es es a 8 as lancok egyformak.

Az én voltam, csak 9 helyett 7-est írtam, és az úgy is van :D

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Viszi a 44-est és a 42-est is. Nem kell valakinek a 44-es lx tányérom? Igaz 3 fogat letörtem belõle, de sohasem használtam. Elõbbi téma: Mióta lecseréltem "ósdi" hetesre a 8-as fogsort nekem lett plusz 2 fokozatom, mert nem használtam 1-1 áttételnél kissebbet, most meg nincs olyan. Mire is jó a 22-34, 22-32, 22-28 meg a többi ilyen? Tényleg használ ilyet valaki? Ha igen akkor mire?

Ride everywhere.

.

tammo

tammo

vendég

• fórumtag
  • 160 posts

-
-haver használt 42-es tányérral x-gent, vitte gond nélkül

És ugye jó az X-Gen ? :)

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
- 7es és a 8as lánc egyezik meg ( 9es vékonyabb)

- 42 fokszám az alsókategóriás hajtómûvöken szerintem amiatt van, mert az kevésbé teljesítményorientált felhasználás, tehát a nagyobb áttételre nincs szükség...
(44-es és 42-es hmû elõállítási költsége közötti különbség szerintem még fillérben sem fejezhetõ ki, szóval nem hinném, hogy költségcsökkentési törekvésrõl lenne szó)

-haver használt 42-es tányérral x-gent, vitte gond nélkül

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
A 44es és 42es tányér közt olyan kicsi az átmérõbeli különbség, hogy az elsõváltó egész egyszerüen nem veszi észre.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 posts
nekem azt mondtak az sramrol a bótban (nem boltban :D) ,hogy 42-44 100% ,hogy viszi.
"A processzorok füsttel mûködnek, ha a füst kiszáll belõlük nem mûködnek tovább."
"Ami nem öl meg az csak erõsít."
"A kerékpár számomra a szabadság szinonímája"
Tom Ritchey

Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Szerintem is simán elmegy. Én is most cseréltem hajtómûvet, eddig 46 volt és régi (nemtom milyen évjáratú) LX elsõváltó kifogástalan a 44 tányérral, szóval szerintem kicsi az esélye, hogy ne klappoljon.

tammo

tammo

vendég

• fórumtag
  • 160 posts

Elsõváltó: Az XT megy a 42-es tányérral! Én 44-es tányért használtam elsõ generációs XTR elsõváltóval ami 46-fogra volt tervezve. Sõt amikor beszart az ISIS-es középcsapim átmenetileg 42-es tányérú hajtókart kellett használnom és mûködött vele.

Az igazság az, hogy én a SRAM új X-GEN elsõváltójával szemezgetek, ami persze szintén 44-es tányérra optimális (a SRAM tech manual szerint). Viszont a biker katalógusban az van, hogy 42-44-el is mûködik. Persze van egy 3.0-ás nem felsõkategóriás elsõváltó is, ami kifejezetten 42-es tányérhoz van.

Szóval nem tudom mi legyen...

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts

Valaki irta lentebb ,hogy a 9 es es a 8 as lancok egyformak. thx most olvasom en is csak a fust projectet eleg gaz pergetem magamra a hamut :(

Aki ezt írta az nagy baromságot írt, mert a 9-es lánc 6 tizeddel keskenyebb a 8-as láncnál. Ha 9 es sorra próbálnál 8-as láncot soha nem tudnád beállítani, úgy hogy valahol ne karistoljon, kerregjen.

Elsõváltó: Az XT megy a 42-es tányérral! Én 44-es tányért használtam elsõ generációs XTR elsõváltóval ami 46-fogra volt tervezve. Sõt amikor beszart az ISIS-es középcsapim átmenetileg 42-es tányérú hajtókart kellett használnom és mûködött vele.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts

hogy a 9 es es a 8 as lancok egyformak

lehet hogy írta csak nem így van

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 posts
Valaki irta lentebb ,hogy a 9 es es a 8 as lancok egyformak. thx most olvasom en is csak a fust projectet eleg gaz pergetem magamra a hamut :(
"A processzorok füsttel mûködnek, ha a füst kiszáll belõlük nem mûködnek tovább."
Tom Ritchey

Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:

tammo

tammo

vendég

• fórumtag
  • 160 posts

szerintem penztarca oka van az ilyen kialakitasnak :D
amugy nekem a 7es rendszeren is 42 van de kezdek hozza szokni igy nem lesz csere.

Hát nem tudom ... kicsit mélyebben is érdekelne a dolog.

A másik, hogy valóban igaz, hogy a "9-es elsõ váltók" (ragaszkodom, hogy van ilyen :) láncterelõje keskenyebb, mint pl. az Alivio-é ? (a keskenyebb 9-es lánc miatt)

Gui: Amúgy füsttel, és nem "füstel" :)

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 posts
szerintem penztarca oka van az ilyen kialakitasnak :D
amugy nekem a 7es rendszeren is 42 van de kezdek hozza szokni igy nem lesz csere.
Tom Ritchey

tammo

tammo

vendég

• fórumtag
  • 160 posts

Ez úgy van hogy ha egymás mellé teszel mondjuk egy alivió elsõváltót és egy xt elsõváltót akkor a terelõlemez íve nem egyforma. Az alivióé kissebb sugarú ezért nem az igazi a 44-es tányérral! Sztem ennyi. Nem mûködésbeli különbség van hanem kialakításbeli!!!

Aha, és a fordított eset ? 42-es tányérral az XT sem az igazi ?
A másik elvi kérdés : miért van a 8-as rendszereknél 42-es tányér, miért nem 44-es ?

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Ez úgy van hogy ha egymás mellé teszel mondjuk egy alivió elsõváltót és egy xt elsõváltót akkor a terelõlemez íve nem egyforma. Az alivióé kissebb sugarú ezért nem az igazi a 44-es tányérral! Sztem ennyi. Nem mûködésbeli különbség van hanem kialakításbeli!!!

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

tammo

tammo

vendég

• fórumtag
  • 160 posts
Tudom, hogy egyszer már elõhozakodtam a "8 sebességes elsõ váltók" :) problémakörével, de komolyan érdekel, hogy mi az a mûködésbeli különbség, ami miatt pl. az Alivio-ra az van írva, hogy a nagytányér max. 42 fogas lehet, és a középsõ-nagytányér foggülönbség min. 10 fog lehet,
míg ugyanezek az adatok a Deore kategóriától felfelé 44 illetve 12 ?

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
mivel ilyenkor kb az a helyzet mintha egy tányérral mennél elöl annyira nem gáz. de mondtam már hogy ritkán megyek felfele? ;)

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts

9-es sorból mindet, gyakran kb 4-et, elsõbõl csak a nagyot és a közepeset. tényleg ha leszedem a kicsit vajon menni súlyt spórolnék? :chin: :)

32-32-ben (vagy 32-34-ben) nem áll nagyon keresztben a lánc?