Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

Igen, érdemes, mivel az XT is iparis, és annak van váltást könnyítõ, oldalirányú játéka is. Az ACOR meg csak ACOR...

oks,köszi,már csak a nagykerben lehetne hozzá görgõ....

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts

kiszakadtak a középkanalas XT váltóból a görgõk és ip. csapágyas Acor-t tettem bele,csak így darabosabb a váltás(gondolom a no oldalholltjáték miatt)érdemesebb Szerintetek gyári görgõt szerezni bele? köcce

Igen, érdemes, mivel az XT is iparis, és annak van váltást könnyítõ, oldalirányú játéka is. Az ACOR meg csak ACOR...
"nem vagyok senki csak ûzöm a vadat
másnak hajtok, mások hajtanak"

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

Dobjatok meg egy kis infóval, miért gyártanak kétféle kanálhosszal hátsó váltót? (GS-SGS) :chin:

az hagyján,de az én XT hátsó váltó-szériámnál 3! fajta kanálhossz létezik (RD-M750 asszem)

-=B.B.B.=-

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
kiszakadtak a középkanalas XT váltóból a görgõk és ip. csapágyas Acor-t tettem bele,csak így darabosabb a váltás(gondolom a no oldalholltjáték miatt)érdemesebb Szerintetek gyári görgõt szerezni bele? köcce

-=B.B.B.=-

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts

Arra próbáltak meg célozni, hogy pl. rövid kanalas váltóval nem tudsz hátul a legnagyobbra váltani, ha elöl a nagytányéron van..?

Aha. Szerintem. Mondjuk lác/lánckerék állagmegóvás érdekében én sem használom RENDSZERESEN az ilyen "lánckeresztbe" fokozatokat, de persze van az úgy, hogy jól jön. És akkor legyen.

Zsol

Zsol

vendég

• fórumtag
  • 101 posts

Mindegy, hogy jó lesz-e, csak vigyed. :)

Köszönöm, boltos Úr, akkor inkább mind a kettõbõl viszek... :D

Zsol

Zsol

vendég

• fórumtag
  • 101 posts

Attól függ, hogy mekkora a különbség a legkisebb és a legnagyobb lánckerék fogszáma között elöl ill. hátul. Hogy melyik verzió mennyi fogszámkülönbséget bír el, azt a váltó oldalán megtalálod.
Rövidkanalast használnak 1-2 elsõ lánctányér esetén.
Errõl jut eszembe: X-Factor, MOM:
Vevõ: -Csak ez a rövid kanalas XT h.váltótok van most?
Bótos: -Ja...
Vevõ: -Jó ez 3x9 fokozatra?
Bótos: -Aha, jobb is mint a hosszú, mert szebben vált, csak nem használhatod "extrém" fokozatokban. De azok úgysem jók semmire...

Na bazzeg! :o

Arra próbáltak meg célozni, hogy pl. rövid kanalas váltóval nem tudsz hátul a legnagyobbra váltani, ha elöl a nagytányéron van..?

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Mindegy, hogy jó lesz-e, csak vigyed. :)

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts

Dobjatok meg egy kis infóval, miért gyártanak kétféle kanálhosszal hátsó váltót? (GS-SGS) :chin:

Gondolom az áttételhez lehet köze... Vagy inkább a legnagyobb hátsó (34) fogaskerékhez..? De akkor minek a rövidkanalas..? :scared:

Attól függ, hogy mekkora a különbség a legkisebb és a legnagyobb lánckerék fogszáma között elöl ill. hátul. Hogy melyik verzió mennyi fogszámkülönbséget bír el, azt a váltó oldalán megtalálod.
Rövidkanalast használnak 1-2 elsõ lánctányér esetén.
Errõl jut eszembe: X-Factor, MOM:
Vevõ: -Csak ez a rövid kanalas XT h.váltótok van most?
Bótos: -Ja...
Vevõ: -Jó ez 3x9 fokozatra?
Bótos: -Aha, jobb is mint a hosszú, mert szebben vált, csak nem használhatod "extrém" fokozatokban. De azok úgysem jók semmire...

Na bazzeg! :o

zolle

zolle

bentlakó

• fórumtag
  • 8,703 posts
de már akkoris necces ha 11-32es sort raksz fel, szerintem nem tudod végigváltani vele
nekem legalábbis nem sikerült Sorával

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
rövidkanal pl akkor jó, ha csak egy tányérod van elöl

Zsol

Zsol

vendég

• fórumtag
  • 101 posts

Gondolom az áttételhez lehet köze... Vagy inkább a legnagyobb hátsó (34) fogaskerékhez..? De akkor minek a rövidkanalas..? :scared:

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts
Feltettem a vadiúj pompázatosan fekete SRAM X-GEN elsõ váltómat, és gyorsan beletekrtem 105km-et a hétvégén. Nagyon rendben van. Vaddisznó kinézet, és finom mûködés. Mindez kicsi pénzért. Ajánlott cucc...

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Ja, az zsír, mivel a micro-s rencereket nem tudod úgy belõni, hogy adott elsõ tányéron kerregés nélkül végigváltsd a teljes hátsó tartományt.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
outi váltókart árul cseke is, random alsócsõre szerelhetõ oldsuli darabok:) váltókarban montira csak shimano TY meg power by cseke...
rendest nem kapunk ugyse, hisz hátra felesleges nem pozicionáló, én spec meg is halnék vele, hisz zene fülben, assetudnám mire váltok épp... mondjuk a mostani 9es vkar meg 8as fogsor se egyszerû, de ez még megbocsájtjató:-)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
tudom melyikre gondolsz,hüvelykujj váltó,és tényleg csak annyiban különbözik az outik pozícionálatlan karjaitól,h kattogFeltöltött kép - volt ilyenem az Olimpián,de annyira Lkopott h a rugó mindig visszahúzta a bowdent és ki kellett dobnom :-( pedig yó dolog volt a hüvelykujjváltó...
de azért 9,yól megkülönböztet7õ fokozat az sztem különbözik a random végtelentõlFeltöltött kép
amúgy nem gáz a pozícionálatlan sem,csak meg kell tanulni használni érzésre meg a lánc hangja alapjánFeltöltött kép outinál ugyebár ritkán van olyasmi h "zúzda lejtõ végén fordító és irdatlan mászás" ergo van idõ lenyúlni és kalibrálni a dolgokat
gondolom már nemis le7 ilyet kapni boltban csak kínai cumókat max..Feltöltött kép

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
nem általam:-)
szerelõk, és mindenki által
régen ugye létezett 2 fajta váltókar.. (tényleg kar, ez a kormány tetején szereplõ ezer éves rüszü, TY 18 meg 20... random tesco cucc)
ezek közül a hátsó pozicionáló volt, berakta a megfelelõ sebességbe, 7 kattanás, mindenki örült
elsõ pedig csak folyamatosan kattogott, te döntötted el hol hagyod a kart, ott hagyta a váltót, ergó a láncvonalnak megfelelõen felváltottál sebességbe, majd ott kicsit igazgattad hogy ne érjen bele a láncba:-)
ilyen ez a sram is
a másik meg a totál néma "vagy találok sebességet vagy nem" váltókar volt.. ezt senki se szerette:-) de ez elölhátul ilyen volt.
böe

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
arra gondoltam,h a mostani pálya finom ritmusos volt és végig középtányéros (~11 óra úgy,h elöl nem váltottam!!)
és,fõleg éjszaka,yól yött,h sose kellett elsõváltót használni,igaz,h hátul majdnem a teljes skálát igénybe vettem
és így könnyebb volt megtanulni a váltási ritmust is,a 2. órában már fejbõl nyomtam a megfelelõ fokozatba és még most is L tudnám mondani minden egyes méterre a váltóállást:)
és ehhez nem elég 1 yól beállított váltó (ami 1ébként kicsin múlott,h volt,reggel kb 1 órás munka volt felrakni a váltópapucsot,mert mind1ik csavarral volt vmi gáz [túl hosszú/nem végig menetes/kicsi az anyánál a fej vastagsága,etc] és ennyi idõ volt megtalálni az igazit,meg verseny elött még ugrált/dobott a lánc mindenhol,last minute lett megcsinálva:) ),hanem a Thez által "pozícionálatlan" váltókarnak hívott dolog is kellett
így az volt a képlet,h fékezés szinte csak bal kéz,váltás szinte csak jobb kéz
amit nem írok le,h miért yó mert szakadnátok a röhögéstõl:D

zolle

zolle

bentlakó

• fórumtag
  • 8,703 posts
jaaa, nem értettem mit akar :)
elsõváltó hülyeség

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
az nem 9 pozíció hanem pozicionálatlan elsõváltó:-)
de amúgy nem hülyeség, bár jól belõtt elsõváltónál ennek szükségessége kiküszöbölhetõ