Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

riksarider

riksarider

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás

Kérdés: SRAM és Shimano részek keverhetőek?

Konkrétan Shimano Alivio (2008-2010 közötti kb., használt) hátsó váltó és egy új SRAM 8-es sor. 
Használtan vettem a gépet és igen furán viselkedik a lánc hátul: sok fokozatban váltás után addig kattog és ugrál, amíg nem váltok egyet fel vagy le.
Csere esélyes vagy házilag be tudom állítani? Ha igen, hogy kezdjek neki? Nem sok tapasztalatom van váltóállításban/szerelésben.

Köszönet! :)

riksarider módosította - 2015. január 27. - 17:56

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Azt megtudnátok mondani,hogy melyik a legújabb évjáratú Deore (váltókar) ami még 9-es?

2010

de ha nem lényeges a felirat, a mostani alivio semmivel sem roszabb

• Vejne kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

CSEKONICS

CSEKONICS

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás

Azt megtudnátok mondani,hogy melyik a legújabb évjáratú Deore (váltókar) ami még 9-es?

Akár azt gondolod,hogy képes vagy valamire,akár azt,hogy nem,mindenképp igazad van!

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás

használ vlki ilyen váltógörgőket? http://www.decathlon...id_8030449.html mik a tapasztalatok? 2000-es évjáratú record váltóba raknám,ha megvenném. kicsit félek tőle,mert egy RX100 váltómba raktam csapágyas görgőt,aztán eltörött. nem biztos,h emiatt hullott szét,de nem szeretnék még egy record váltót venni emiatt.

hát igen, a record alkatrész kissé húzós http://www.bikeparts...-pulley-record/

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.357 hozzászólás

használ vlki ilyen váltógörgőket? http://www.decathlon...id_8030449.html mik a tapasztalatok? 2000-es évjáratú record váltóba raknám,ha megvenném. kicsit félek tőle,mert egy RX100 váltómba raktam csapágyas görgőt,aztán eltörött. nem biztos,h emiatt hullott szét,de nem szeretnék még egy record váltót venni emiatt.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

És az az 1-1,5 cm sem nagy húzóerő már a széles kormányok korában.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

Magára a felfogatásra gondolsz? Én szeretem, nekem passzol a kezemhez.

A váltás már kevésbé tetszik, nekem volt "régi" típusú, illetve van új felfogatású is. A régi két fokkal jobban, masszívabbnak néz ki, nem értem, miért kellett változtatni rajta. Az igaz, hogy gondom még nem volt vele, menetrögzítővel raktam össze, remélem nem fog széthullani.

azon kívül, hogy felszabadít oldalanként kb 1-1,5 cm helyet a kormányon és "letisztultabb" lesz a "cockpit", mit old meg? semmit. cserébe csökken a személyre szabhatóság, a variálhatóság és a cserebere lehetősége, lehet vadászni a kompatibilis cuccokra. ja, és a lenti kis táblázat a szükséges és alkalmas kis pöckökről, csavarokról és mütyűrökről külön megmosolyogtatott. :) számomra olyan "fejlesztésnek" tűnik, ami nem old meg semmiféle létező problémát, viszont generál legalább egyet, amit aztán jó pénzért meg lehet oldani. szerintem.

Tig, már megint egyetértünk valamiben. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

az első dolog lesz amit eladok az új bringáról az ispec váltókar. ( me nekem + kell a kijelző) :)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Magára a felfogatásra gondolsz? Én szeretem, nekem passzol a kezemhez.

A váltás már kevésbé tetszik, nekem volt "régi" típusú, illetve van új felfogatású is. A régi két fokkal jobban, masszívabbnak néz ki, nem értem, miért kellett változtatni rajta. Az igaz, hogy gondom még nem volt vele, menetrögzítővel raktam össze, remélem nem fog széthullani.

ettől az i-spec dologtól az agyam eldobom...

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

ettől az i-spec dologtól az agyam eldobom...

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás

Hát az gond... :(

ispec.jpg

Hát igen, de a gondok azért vannak hogy megoldjuk őket  :)

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Hát az gond... :(

ispec.jpg

Köszi ezt én is néztem, de sajnos ez is még a régi A verzió.

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás

nézd meg a linkem!!!

Köszi ezt én is néztem, de sajnos ez is még a régi A verzió.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

nézd meg a linkem!!!

köszi az információt

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás

köszi az információt!

Komplett váltót nem akarok venni mert a mostani is ispeces csak még az A verzió.

Ki kellet cserélnem a fékkart mert tönkre ment, és az új már B verziójú rögzítéssel van.

dudo módosította - 2015. január 19. - 14:48

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Talán olcsóbban megúszod, ha veszel egy ispeces váltókart, a régit meg eladod.

Tudom, a 330-as euró árfolyam nem épp emellett szól, esetleg az apróval lehet szerencséd.

Nocsak... :D

http://apro.bikemag....it-l268651.html

Tudja valaki hol tudnék szerezni Shimano SM-SL78-B upgrade kitet 780-as xt váltókarhoz?

mgy módosította - 2015. január 19. - 14:43

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Tudja valaki hol tudnék szerezni Shimano SM-SL78-B upgrade kitet 780-as xt váltókarhoz?

megrendeled bármelyik kerékpárboltban, kb 1,5-2 hét, mert nincs a nagykerbe  de rendelhető.

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

a "vegyítés" nem csak országútiknál, hanem montiknál is működik: a 9es sram karok vígan viszik 9es soron a 10es shimano váltókat. úgyhogy vettem egy 11-36os tartományt lefedő zee-t és majd jól fölrakom. a régi x9es váltóm kanala már görbült picit, a görgők sem újak, és a szezonra amúgy is 1*10 a terv.

Az más, mert a SRAM tudtommal Sh kompatibilis a nem "exact actuation" hátsó váltóival. De,ha megnézed a húzásokat, látod, hogy a campa teljesen más vonalon működik, és a hátsó váltóik is más arányban mozognak.

A 2001 előtti váltóik még másak voltak, nagyobb bowdenhúzással működtek, így nem is kompatibilisek a mai váltókarokkal, vagyis, nem optimálisan. ie.: 9s 2001 utáni váltókar és 2001 előtti hátsó váltó nem fog működni 9-es campa soron, de 9-es sramon-shimanon igen, mert pont úgy jön ki a húzás. Ugyanez vonatkozik a 10-es váltókar-régi 8-as campa váltó keverésére: campa 10-es soron pontatlan és idegesítő, shimano 10-es soron HIBÁTLAN. :)

Viszont a régi 2001 előtti váltókar-új hátsó váltó keverés rossz: túlvált még campán is, túl sok bowdent húznak a váltókarok. Itt csak a sörösdoboz hézagolás segít.

Ezekért az infókért köszönet egy kollegának, aki tényleg kipróbálgatta ezeket, s nem csak netről szedte össze :)

Vejne módosította - 2015. január 07. - 16:05

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

a "vegyítés" nem csak országútiknál, hanem montiknál is működik: a 9es sram karok vígan viszik 9es soron a 10es shimano váltókat. úgyhogy vettem egy 11-36os tartományt lefedő zee-t és majd jól fölrakom. a régi x9es váltóm kanala már görbült picit, a görgők sem újak, és a szezonra amúgy is 1*10 a terv.