Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

Tom'. De 2., sõt 4. fogason is ez a helyzet, s nyilván nem váltok ilyen ortopédul keresztbe, mégsem kellene így állnia. Ez abnormális. Ötlet?

Csinálj néhány képet, abból sok minden kiderül.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Ülj rá a bringára és úgy nézd ;) , ha nem segít akkor nagyobb beülés kell. Magas a vázad középcsapágy magassága.

A sebesség mindent megold.

derMantel

derMantel

vendég

• fórumtag
  • 46 posts

Ez az amit nem szabad.

Tom'. De 2., sõt 4. fogason is ez a helyzet, s nyilván nem váltok ilyen ortopédul keresztbe, mégsem kellene így állnia. Ez abnormális. Ötlet?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

Tisztelt egybegyûltek! Problémámat ezen az ábrán láthatjátok: http://atkadolog.uw.hu/problem.jpg
1. eset - a lánc elöl kistányéron, hátul kis keréken ideális esetben

Ez az amit nem szabad.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

derMantel

derMantel

vendég

• fórumtag
  • 46 posts
Tisztelt egybegyûltek! Problémámat ezen az ábrán láthatjátok: http://atkadolog.uw.hu/problem.jpg
1. eset - a lánc elöl kistányéron, hátul kis keréken ideális esetben
2. eset - a lánc az elõbbi módon, de nálam...
Az átdobót (X.9) már tökig lenyomtam, épphogy nem ütközik neki a nagytányérnak váltáskor, de a lánc még mindig alul súrolja a váltó keretet.
Arra gondolok, hogy a fogsor valamiért nincsen elég "magasan". Ez akkor fordulhat elõ, ha nagyobb tag van a vázban, mint kéne. De nem az van (190-es Foxi).
Találkoztatok már effélével? Mit gondoltok errõl?

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts

high-low:D

ezt hirtelen nemtudom lereagálni:D:D

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
high-low:D

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts
nyugi énis sokszor elfelejtem hogy melyik betük melyiket állítják de a Hard-Light mindig eszembejut és akkor csomó idõt megspórolok:)

jdaniel

jdaniel

új vendég

• fórumtag
  • 9 posts
Köszi, ma végre sikerült, állítottam a végpontokon, rájöttem végre hogy fordítva vannak, a felsõ csavar a kis keréknél, az alsó a nagynál állít. Van H meg L betû, de fekete mûanyagon anyagában öntve, nem túl jól látszik.
Még gyakorolnom kell :)
Plusz megolajoztam a láncot és most végre szép halkan futott és jól váltogatott.
Még egyszer köszi!

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
nyugi ne parázd tul.
jo lesz az.
szerintem a hátsó váltód sincs pontosan beállítva.
1. nézd meg hogy feszed e a bovden
2. ha igen akkor nézd meg h jok e a váltó végállásai (legkisebb lánctányérra leteszi e és jol meg a legfelsöre felteszi e nem dobja tul sehol.)
3. finomállitó csavarral belö pontosra.

végállás állitó csavarok: magán a válton a H és L jelü csavarok. értelem szerüne egyik az also másik a felsö végállást állitja.
finomállitó csavarok: váltokaron ill váltóbovden becsatlakozásánál fekete tekerök.

jdaniel

jdaniel

új vendég

• fórumtag
  • 9 posts
Köszi, megnézem majd a szemet is, de nem a váltógörgõn ugrik, hanem ahogy a váltógörgõrõl lefut és felmenne a fogaskoszorúra, ott a fog annál a láncszemnél a lánc lapjára áll rá, majd ahogy a koszorú fordul tovább 2-3 fognyit, helyére "pattan" a lánc.
Majd tüzetesen megnézem a szemet is, de elsõ blikkre nem látszik deformáltnak, pedig valami baja van az fix :(

Ránézek én a bicajra oldalról, abban hiba nem lesz, de két elméletben hozzáértõ ember, bicikliszerelõ miért mond ellentétes véleményt?
Mint egyszerû júzernek, hihetõ ez is, az is.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
elöször is én arra gondolok h a rossz szem kiszedése után és a lánc összekapcsolása után csavarhuzoval ovatosan nem lazitottad vissza az összenyomott szemet ezért az nem fordul át rendesen a váltógörgön és ott ugrik.

ha meg sz/r az a szem akkor meg kukázd ki.

hogy milyen hosszu legyen a lánc? erre rá tudsz te magad is jönni ha ránézel a bicajra oldalrol.

jdaniel

jdaniel

új vendég

• fórumtag
  • 9 posts
Sziasztok!
Remélem a megfelelõ fórumot találtam a kérdésemhez, elõtte ki elõtörténet: vettem egy új Deore váltós biciklit, pár tíz km után egy láncszem eldeformálódott. Az egyik helyen azt mondták, kapjam ki azt és kész. A másik helyen azt, kapjam ki, de menjek vissza új láncért mert a lánchossz pontossága fontos, össze van lõve a fogaskoszorúval-lánckerekekkel és ezért 1-2 szem kiszedése sem tanácsos. 1. Kinek van igaza?
Végül kiszedtem a szemet, de nem lett halk a bicikli. Azt hittem, ez a kategória már csendes, pontos gépezet, de nyolcéves Acera szebben jár. Most próbálgattam váltót állítani, de nem vezetett eredményre. Azt figyeltem meg, hogy "mókuskerékben" (elöl kicsi, hátul nagy) lassan tekerve egyetlen szemnél és mindig ugyanannál "pattan a lánc". A fog annál az egy szemnél nem a láncszem lapjai közé, hanem a lapra fordul rá és kis fordulat után ugrik a helyére, ez adja a hangot. Az a láncszem szerintem nincsen eldeformálódva, nem látszik rajta. 2. Mi okozhatja ezt?
A segítséget elõre is köszönöm!

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts
na mutatok képeket
Dema Auron 06' by;bikemag
http://www.picoodle....8.jpg&srv=img37

Dema Deor 05' (u.az mint az auron csak kicsit más geo és sokkal nehezebb)
http://www.picoodle....f.jpg&srv=img28

Dema Auron 07' (saját képek)
http://img34.picoodl...55m_c615f1e.jpg
http://www.picoodle....5.jpg&srv=img31

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
értem. még szerencse h nekem felment szépen a felsö bilincses XT :P
végülis ez beszarás h pont a csavarhoz esett volna a bilincs..

van egy fölös alsóbilincses acerám amúgy :Dhozzádvágnám ha kéne :) semmi baja amúgy cask hát acera sok vele a macera :D egyébként ez se igaz. mert váltott az anno rendesen. csak...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Nem raktam fel, csak odapróbáltam, majd veszek rá alsóbilincses xt-t.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
baszki ez elég szerencsétlenség..
de azért csak felmegy a bilincs valahogy nem? max ott nem lesz kulacstartó. (nekem még az életbe nem volt fent 2 tartó. elég 1 is...)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
És én is a trek 8500-zal.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

Akkora szerencsétlenséged nem lehet h. pont a csavarnál van a bilincs...

Haverom így járt a Trek 8900 vázzal...

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,702 posts

Nehogy azért vegyél olyat!

Szimplán rakj a kulacstartó csavarjához alátétet és máris meg van oldva a problem. Akkora szerencsétlenséged nem lehet h. pont a csavarnál van a bilincs...

még ha oda is esne (szerintem is kizárt), akkor felfogatnám egy csavarral, plusz gyorskötözõ... a trekkingemen a második kulacstartó öntapadós ragacs+ gyorskötözõvel van rögzítve jó ideje (nem volt ugyanis, csak egynek hely gyárilag)
de normál esetben a bilincs a két csavar közé esik - bizonyos kulacstartók natúrban is elférnek így, amit meg alátétezni kell, oda beraksz két V-fék pofához való homorú, vastag alátátet, és kész vagy! (mert ez normálisabban néz ki, mint sok vékony alátét)