Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Váltók, váltókarok
Indította
zsizso
, 2005. március 04. 13:20
Írta 2009. április 02. - 19:19
heló
2 kérdésem lenne
- A rövidkanalas váltó használható normális áttételezésû fogaskoszorúhoz és 3 lánctányéros hajtómûhöz?
- A SRAM hátsó váltók kompatibilisek a shimano váltókarokkal?
lerántotta egy kurva ág a bringa egész hátulját és most kellene valamit alkotnom :wallbange
kösz a segítséget
2 kérdésem lenne
- A rövidkanalas váltó használható normális áttételezésû fogaskoszorúhoz és 3 lánctányéros hajtómûhöz?
- A SRAM hátsó váltók kompatibilisek a shimano váltókarokkal?
lerántotta egy kurva ág a bringa egész hátulját és most kellene valamit alkotnom :wallbange
kösz a segítséget
Írta 2009. március 25. - 21:11
ha felmész a sram honlapjára akkor találsz nem shimano (hanem sramos) leírást, és nem kell tudnod angolul se mert a képek mindent elmondanak...
ja és talán még a biker honlapján is találsz ilyeneket magyarul, jó hülyén megfogalmazva szokás szerint
ja és talán még a biker honlapján is találsz ilyeneket magyarul, jó hülyén megfogalmazva szokás szerint
Írta 2009. március 25. - 13:31
Nagyjából ugyanaz. Végállások, B-adjust. (Ha a Shimano-val képben vagy) Ami különbözik a nem Shadow shimano váltóktól, hogy itt kritikus az utolsó (váltó utáni) bowdenház hossza.
Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers
Írta 2009. március 25. - 13:27
Üdv!
SRAM (SX5) hátsó váltó beállításához szeretnék segítséget kérni. Jól jönne valamilyen leírás, vagy videó, ami nem shimano-s és magyarul.
Köszi!
SRAM (SX5) hátsó váltó beállításához szeretnék segítséget kérni. Jól jönne valamilyen leírás, vagy videó, ami nem shimano-s és magyarul.
Köszi!
Írta 2009. március 25. - 11:14
vendég_emelon_*
Írta 2009. március 25. - 09:23
Sziasztok, birjak az alabbi dolgok egymast?
Shimano Deore LX 07, RapidFire Plus váltókar (SL-M580)
Shimano Deore XT '08 Shadow hátsó váltó (RD-M772)
Shimano Deore LX 07, RapidFire Plus váltókar (SL-M580)
Shimano Deore XT '08 Shadow hátsó váltó (RD-M772)
Írta 2009. március 22. - 21:15
oks oks!
köszi a segítséget!
köszi a segítséget!
"...nem kurva Õ, csak megadatott neki minden pasi..."
Írta 2009. március 22. - 19:34
a legjobb megoldas ha leszeded a muanyag boritast, es megmozgatod a kalapacsokat belul. aztan megfujkalod WD40-nel, aztan ujrazsirozod vekonyan.
de ez eleg pepecs melo, es esznel kell lenni a pici csavarokkal is amit a boritast tartja.
gyors megoldaskent jo az is ha belefujsz, aztan elkezdesz le-fel valtogatni.
de ez eleg pepecs melo, es esznel kell lenni a pici csavarokkal is amit a boritast tartja.
gyors megoldaskent jo az is ha belefujsz, aztan elkezdesz le-fel valtogatni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. március 22. - 19:28
ez a folyékony szerelõ (wd-40) mindenre megoldás lehet, csak vigyázz hogy ne mosd ki az összes zsírt, mert akkor nem lesz kenése, a wd meg annyira nem sûrû hogy tartósan meg tudjon tapadni a felületen
Írta 2009. március 22. - 18:43
biztos hogy jol raktad bele a bovdent? egyik hiba lehet, ha nem volt a legkisebb lanctanyer allasba valtva, mert ugy is belemegy a bovden, csak nem valt a valtokar
masik gond lehet hogy a zsir meg van merevedve benne, es nem mozognak a kis kalapacsok. arra jo lehet ha fujsz bele valami WD40/TF2 szeruseget.
masik gond lehet hogy a zsir meg van merevedve benne, es nem mozognak a kis kalapacsok. arra jo lehet ha fujsz bele valami WD40/TF2 szeruseget.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. március 22. - 13:36
kaptam ismerõstõl egy váltókart (használt, alivio) befûztem a bowdent a karba majd át az összes bowdenházon, végül a lx átdobóba. ki akartam próbálni, toltam a pöcköd a váltókaron (hogy kis tányérról középre menjen a lánc), és a kart mindenféle ellenállás nélkül toltam, a bowdent nem húzta.
azért gondolom, hogy belül egyben van a kar, mert mikor a másik karral lefelé váltottam, akkor belülrõl jött a szokásos kattogás, no meg nincs leharcolva, meg semmi ilyesmi.
A szomszéd (30 éve tekerõ csávesz) azt mondta, hogy neki az lx-e csinált ilyent, nyomott bele wd40et és azóta mûködik, délután neki esek és meglátjuk, ha nem segít semmi, beruházok egy újba, nem akkora összeg.
azért gondolom, hogy belül egyben van a kar, mert mikor a másik karral lefelé váltottam, akkor belülrõl jött a szokásos kattogás, no meg nincs leharcolva, meg semmi ilyesmi.
A szomszéd (30 éve tekerõ csávesz) azt mondta, hogy neki az lx-e csinált ilyent, nyomott bele wd40et és azóta mûködik, délután neki esek és meglátjuk, ha nem segít semmi, beruházok egy újba, nem akkora összeg.
Írta 2009. március 22. - 00:08
ezt magyarazd el jobban. mi a problema?
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. március 21. - 22:21
hogyan lehet rávenni egy váltókart (rapidfájer), hogy húzza a bowdent mikor váltani akarok?
(belülrõl jó kar, mert amikor tolom, akkor kattog)
Vegyek újat? nem szeretnék, csak ha muszáj...
köszi
(belülrõl jó kar, mert amikor tolom, akkor kattog)
Vegyek újat? nem szeretnék, csak ha muszáj...
köszi
Írta 2009. március 07. - 18:39
Tök egyszerû, ha lábon áll a bringa, belekapatod a menetet, hagyod lefittyenni, beleütközik a váltónak az a kis b@szása a váltófülnek abba a kis részébe, ahol a régi váltóknál a dõlésszöget tudtad állítgatni. Na ha ez megvan, meghúzod a csavart és ennyi...
Kösz Höri,
Újra megpróbálom. Nem szokott gondot okozni a szerelés, de a shadow nekem új...:chin:
Írta 2009. március 07. - 15:34
Tök egyszerû, ha lábon áll a bringa, belekapatod a menetet, hagyod lefittyenni, beleütközik a váltónak az a kis b@szása a váltófülnek abba a kis részébe, ahol a régi váltóknál a dõlésszöget tudtad állítgatni. Na ha ez megvan, meghúzod a csavart és ennyi...
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala
Írta 2009. március 07. - 15:14
sziasztok,
Felraktam egy XTR shadow váltót a bringámra, de valami nem kóser. Gondolom mivel ez shadow rendszerû ezért "fityeg" a felfogatásnál. Hogy rakjam fel úgy, hogy jó legyen? A leírásban van valami amire figyelmeztet a manual, de nem egészen értem, hogy hol ne legyen rés a váltópapucsnál..... Eddig nem sok dolog fogott ki rajtam, mindent magam csinálok, de ez most idegesít.
Ráadásul pillanatnyilag nem elérhetõ a Shimano oldalak egyike sem, így nem tudom letölteni újra a Service Instructions-t.
Felraktam egy XTR shadow váltót a bringámra, de valami nem kóser. Gondolom mivel ez shadow rendszerû ezért "fityeg" a felfogatásnál. Hogy rakjam fel úgy, hogy jó legyen? A leírásban van valami amire figyelmeztet a manual, de nem egészen értem, hogy hol ne legyen rés a váltópapucsnál..... Eddig nem sok dolog fogott ki rajtam, mindent magam csinálok, de ez most idegesít.
Ráadásul pillanatnyilag nem elérhetõ a Shimano oldalak egyike sem, így nem tudom letölteni újra a Service Instructions-t.
Írta 2009. március 02. - 21:10
Írta 2009. március 02. - 21:02
egyenes kormanyra illo orszaguti valtokar es orszaguti valto lesz oda jo
http://cycle.shimano...handlebar0.html
http://cycle.shimano...handlebar0.html
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. március 02. - 20:56
Kössz a segítséget!
És még egy hülye kérdés: Ha egy olyan monti elsõ válót szerzek ami 48-36-26-os hajtómûhöz van tervezve, és hozzá egy 50-39-30-as országúti hajtõmûvet párosítok, monti váltókarokkal az úgy mûködne? Vagy teljesen veszett ötlet?
És még egy hülye kérdés: Ha egy olyan monti elsõ válót szerzek ami 48-36-26-os hajtómûhöz van tervezve, és hozzá egy 50-39-30-as országúti hajtõmûvet párosítok, monti váltókarokkal az úgy mûködne? Vagy teljesen veszett ötlet?
Írta 2009. március 02. - 16:17
less rá,. a mostani rövidkanalasok 29-31-33 fog össz fogszámkülönbséget bírnak, és 27ig visznek fel.
Mellõzném triplára, és 32-re:)
Mellõzném triplára, és 32-re:)