Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts
=minimum fogszámbeli különbség a középsõ és a nagytányér között...
Legtöbbször MTB-knél: 44-32=12 fogszám

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Elsõváltóknál mit jelent a Top-middle Min. Capacity? Pl. X-Gen elsõváltónál azt írják, hogy min.12T.
Ez most a minimum fogszámbeli különbség az egymás melletti tányérok között?

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
http://www.flickr.co...57601959701436/

a mega drive train felirat melletti imbusz csavarral mit tudok csinálni??

szerk: robbantott ábra segített:). kérdés h van értelme ott is idõnként szétszedni a rendszert tisztítás zsírzás céljából? illetve ha igen akkor a rúgót visszaakasztani nem macera? illetve total capacity-ra 45T ír a shimano akkor a 44-11-es áttétel az már nem 55?? vagy itt csak a nagytányér számít?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ha jól emlékszem 123g a súlya. Tökéletesen mûlödött, nem kotyogott. Eladtam a régi bicómmal, lehet nem kellett volna...Nem tudom van-e könnyebb modell a piacon.

Van könnyebb, a 950es xtr 110g alatt van. A 750es xt-m meg 124g.
Igazából a lánc és lánckerék a lényeg (mint hátul), a váltó "csak" arrébb tolja a láncot. :)

A sebesség mindent megold.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
:) Én egyszer, a helyi boltból újítottam egy SACHS elsõváltót, volt vagy 2500 HUF. Semmi csicsa, viszont mûanyag bilincs (nem sarokpántos, egyszerûen hajlékony) és saválló (nem nikkelezett) acél kalitka. Ha jól emlékszem 123g a súlya. Tökéletesen mûlödött, nem kotyogott. Eladtam a régi bicómmal, lehet nem kellett volna...Nem tudom van-e könnyebb modell a piacon.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Akkor lepõdtem meg, amikor lemértem a régi aliviomat és egy súlyban volt az új xt-vel. Nemrég szereztem egy 750es xt-t és 26g-mal könnyebb, mint a 770es. Ráadásul erõsebbnek tûnik, mint az újabb modell. Alsóbilincses váltókat használok (csak ez jó a vázra), a 770es új kora óta lóg, de legalább csak hangyányit nõtt 1,5 év alatt a lógása. Majd meglátom, hogy a régi modell mit tud.

õszintén szólva az enyémnek gõzõm nincs a tipusszámáról
azt tudom 165 gramm, és már a 3ik bicikln mûxik tökéletesen (coiler, dawg, speci) karbantartás meg a szokásos néha leveretem slaggal a dágványt róla
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Akkor lepõdtem meg, amikor lemértem a régi aliviomat és egy súlyban volt az új xt-vel. Nemrég szereztem egy 750es xt-t és 26g-mal könnyebb, mint a 770es. Ráadásul erõsebbnek tûnik, mint az újabb modell. Alsóbilincses váltókat használok (csak ez jó a vázra), a 770es új kora óta lóg, de legalább csak hangyányit nõtt 1,5 év alatt a lógása. Majd meglátom, hogy a régi modell mit tud.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Miért van az, hogy a shimano elsõ váltók (xt-xtr) súlya generációról generációra nõ, nem pedig csökken? Ennyivel tartósabbak, jobbak az újak?

lehet rájöttek ez az alaktrész amibe kell anyag hogy jól mûködjön :)

amúgy persze nemtom

mindenestre egyszer vettem xtr-t de ezután után is csak xt-t fogok venni
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Miért van az, hogy a shimano elsõ váltók (xt-xtr) súlya generációról generációra nõ, nem pedig csökken? Ennyivel tartósabbak, jobbak az újak?

Side_

Side_

törzsvendég

• fórumtag
  • 345 posts
Hello;
valaki próbálta már a '09-es saint váltót (RD-M810 sh)? Az SS változat érdekelne leginkább. Minden infó érdekel.
Ránézésre tetszik, csak nem tudom akarom-e.

Lehet, h nem ez a legszokványosabb felhasználás, de egy sram pg-970 (11-21) sorral és egy 991-es lánccal gondoltam használni. Karból drágállanám a saint-et...bár lehet, hogy nem kéne - úgy érzem, ezen már nem bukna a rendszer. Azért 11-21, mert minél kisebb emelkedésût szeretnék. Ugye nem okoz problémát, h ez o.úti sor?
Szóval mindezt egy erõsen dirt-jellegû bringára álmodtam meg - amit mindenfélére is használok.
Másik ötletem egy 8as rendszer lenne, amihez meg nemtudom milyen váltót vegyek, ami erõs, strapabíró, normál rugós és rövid. (Sõt, ez a 8 is csak kényszermegoldás, mert nekem maximálisan elegendõ lenne 3 fogaskerék...dehát olyan lehetõség nemnagyon van.)
Ha egyikre sem találok igazán jó megoldást, marad a single speed.

Ötletek esetleg?

Köszi
"Van visszajelzés, tehát vagyok!"

foton

foton

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Helló mindenkinek!
Lenne 3 kérdésem!
1-lx hátsó váltó, amely fordított rúgóirányú, használható más váltókarral is, vagy csak dual kontrolossal?
2-ha igen mit ajánlotok? (elnéztem a boltba a váltót:-(
3-melyik a jobb gripshift, vagy a "sima" váltókar...sram trigger...shimano rapidfire?
köszi elõre is!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Használ itt valaki országúti hátsóváltót xc gépen úgy, hogy terepen is használja? Kíváncsi lennék a tapasztalatokra.

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 posts
koszi, de van itthon egy 03-as alivio, ami felsobilincses, alul-felul huzos, csak nagyon gagyin nez ki, meg pont a masodik kulacstarto ket csavarja koze fog esni a bilincse, szoval az vlszleg nem lesz hasznalhato.
"keep the rubber side down."
- If you tell the truth you don't have to remember anything. - Mark Twain

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
:D
ha gondolod, van itthon acera elsõ váltóm. igaz, csörög-csattog-kotyog, meg azt hiszed a bicaj akar szétesni...de teszi a dolgát.
alsó bilincses, felöl húzós, 8 sebességhez nekem jó volt.

ha a tied teljesen használhatatlan, és sehol nem találsz, odaadhatom.

Izomtéridõninja-geológus!

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 posts
szetrugtam picit eses kozben :D

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
inkább az a távolság, amit a lánc egy váltással elmozdul valamelyik irányba, az lehet a meghatározóbb. ilyesmirõl tudok. ez merült fel, amikor 8-as rendszerhez akartam deore elsõ váltót; ezt kaptam információként.:)
csak azt nem tudom, a deore mennyivel vékonyabb az alivionál.

mi a gond a mostanival?

Izomtéridõninja-geológus!

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 posts
lancvastagsag mindegy neki? mondjuk hatul is deore van, 8as kazival..

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
jo lesz oda a deore is
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 posts
az elso valtok kozott van valami kompatibilitasi szabaly?
pl a hatul 8 seb. rendszer elso valtoja mas, mint a 9-es? mondjuk a vekonyabb lanc miatt?

nem talalok 3x8 aliviobol felulhuzos, alsobilincses verziot, mi lenne jo a helyere?

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
egy minimális kotyogása az enyémnek is van