Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Pannon Maraton | 2008. június 29., Gyõrújbarát

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1165 hozzászólás a témában

Spiltyu

Spiltyu

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

muhhahha, muhhahhaa

visszaolvasva 1-2 napot, ez a véleményem. ilyen apróságon ne vesszetek már össze kérlek! :)

szó sincs összeveszésrõl, csak eszmecsere volt :) de arra gondoltam hogy nyithattunk volna egy külön topikot is erre "Hány százalékos az emelkedõ" címmel :D
Amúgy Mjani01 tetszik a logikád, már ami a "gyök 2"-t illeti :D
...innentõl nyélen!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Már szerintem is (új képletet is írtam rá).

A sebesség mindent megold.

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás
Én is végigolvastam, jó volt olvasni a dolgokat :-)
nemtom jani, matek ok ... a polár szerint is a 45 a 100 és szerintem is.
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Nem vesztünk össze, csak beszélgettünk és még eredménye is lett. :)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
muhhahha, muhhahhaa

visszaolvasva 1-2 napot, ez a véleményem. ilyen apróságon ne vesszetek már össze kérlek! :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Kösz Tigger, megoldottad a problémát.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás
nekünk még egyébként anno tanagyag volt a kreszben hogy 45 fokos a 100%.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Jani! Szerintem direkt húzod az agyunkat!:D
Részemrõl téma lezárva.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
A megtett út ebben az esetben négyzetgyök 2, mert az átlón haladok.

Spiltyu

Spiltyu

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

Az a baj a tour-os példával, hogy engem támasz alá. Keresgélek még a neten hátha találok valamilyen használható infót.

Jani, ne fárassz kérlek. Azt írtad, hogy a szintemelkedést osztod a megtett úttal és az eredményt szorzod 100-al. A Tour-os példa is ugyanez, én is ugyanígy számoltam!!! De... azt is írod hogy a 90fokos a 100%-os.
Namost a 90%-os emelkedõnél a megtett út 0 azaz nulla, mert felfelé emelkedsz, de vízszintesen nem haladsz elõre semmit. Tehát ha a szintemelkedést (ami ebben az esetben bármennyi lehet) elosztod a megtett úttal, azaz nullával... akkor mi lesz??? Matematikában a nullával való osztás nem értelmezett mûvelet Jani :) Erre azonban HZoli is felhívta a figyelmedet.
Tehát addig helyes amit mondasz (és a tour-os példám is ugyanez) hogy a szintemelkedést osztod a megtett úttal és azt szorzod 100-al, csak abban nincs igazad, amikor azt mondod hogy a 90fokos emelkedõ a 100%-os.
A 100%-os tudod hogy jön ki? Rajzolj le magad elé egy egységnyi oldalú négyzetet. Rajzold bele az egyik átlóját. A négyzet belsõ szögei 90 fokosak, az átló felezi õket, tehát 45 fokos lesz ott az a szög. Ha azon az átlón "végigsétálsz" akkor egységnyit mozdultál el oldalra is és felfelé is. Teháta megtett út is egy és az emelkedés is ugyanannyi, azaz egy. Ha tehát a megtett utat osztod az emelkedéssel és az eredményt szorzod 100-al ezt kapod: 1:1=1 és 1*100=100 Tehát a 45fokos emelkedõ a 100%-os... és en most csak azt csináltam, amit Te fent leírtál, a megtett utat elosztottam az emelkedéssel és az eredményt szoroztam 100-al.
...innentõl nyélen!

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Miért is?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az a baj a tour-os példával, hogy engem támasz alá. Keresgélek még a neten hátha találok valamilyen használható infót.

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Zsizsi! Köszi, de nem tartok rá igényt! Már akkor sem bírt érdekelni a téma, manapság meg még annyira sem.

Hosi

Hosi

törzsvendég

• jóváhagyásra váró
  • 431 hozzászólás

Nem baj, én ugyan nem vagyok egy élversenyzõ típus, csak amolyan "örömmontis" - hú de szar, de ez jutott eszembe - viszont egyszer-egyszer jólesik kicsit "meghalni" egy versenyen! Az a pálya legalább megméri az embereket!

De meg ám! Engem jól megmért, elég nagyot estem. És ha túléled, akkor még mindig nem biztos hogy megúsztad (itt az idei tésztára gondolok, bár tudom hogy nem direkt, meg vizsgálták, stb.)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Majd korrepetállak!
Tesómnál bejött. :D

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás

úristen ki kapott itt 2-est matekból??? :D

Például én. Sokat!:D

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Nem baj, én ugyan nem vagyok egy élversenyzõ típus, csak amolyan "örömmontis" - hú de szar, de ez jutott eszembe - viszont egyszer-egyszer jólesik kicsit "meghalni" egy versenyen! Az a pálya legalább megméri az embereket!

Spiltyu

Spiltyu

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás
Engem nem lepett meg, mert már a `90-es évek közepén is montiztam ott, viszont viccesnek nem nevezném a pályát, inkább húzósnak...
...innentõl nyélen!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Csak mert az agyam dobtam el, mikor ezt az értekezést megláttam, úristen ki kapott itt 2-est matekból??? :D
/"a függvénytáblában meg mindenre találunk választ" mondta Lakai tanárnõ annó 1984. Ebbe pl. tévedett./
Egyébként meg, csak kötekedem.
Ja, hogy meglepõ az ilyen emelkedõ?! Az alpokban találni ehhez hasonlókat bõven! De ezt sokat tudják!
Asszem nálam a Kõszeg Maraton jövõre játszik! Vicces pálya lehet! ;)

Spiltyu

Spiltyu

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

Ajánlom figyelmetekbe a függvénytáblázatot! ;)
(Kis ismétlés nem árt!)

H.Zoli Spiltyu 1:0

Mi az a "H.Zoli Spiltyu 1:0"??? Kuchta Attila, Zsizsi (és MJani01), ugyanazt brekegem mint Gabe84 és H.Zoli. 45fokosos emelkedõ a 100%-os, ugyanis akkor emelkedsz 1m-en 1m-t. Pl. a Tour de France-on az Alpe de Huez emelkedõje átlagosan 8%. 700m-rõl indulsz és picivel több mint 14km alatt mész fel 1815m-re:

http://www.bertevers.nl/Profielen/Alpe%20d'Huez%20(Bourg%20d'Oisans).gif

1815-700=1115 ha nem tévedek... 1115/14000=0,0796 azaz 7,96%, ami mondjuk kerekítve 8%. Ha valaki nézte az Eurosporton a Tour-t, az onnan is emlékezhet hogy bizony ez ennyi. Ugyanilyen logika alapján 1m-en 1m emelkedés (ami biza 45 fok, szemléletesebben egy négyzet átlója) az: 1/1=1 azaz 100%. Szóljon valaki ha tévednék. És ilyen logika alapján igen, van 100%-nál meredekebb emelkedõ is.
Na szóval az 50%-os emelkedõ az olyan, amikor 50m-t emelkedsz 100m hosszon, és bizony ilyen a kõszegi pályán volt, méghozzá az Óház kilátó elõtt (de ez csak a közép és hosszú táv útvonalában volt benne). Nem a kisujjamból szoptam az 55%-ot, hanem az S710 I Polaromból letöltött file-ban néztem meg. Aki látott már ilyet, tudja mirõl beszélek:

http://pix.bikemag.h...0&ppuser=186390

Tehát az 50%-os emelkedõ az kb. huszonegynéhány fokos, tehát ha Kuchta Attila nagyon összeszedi magát, talán még egy darabig tud is azon tekerni felfelé :) Egy kicsit nekem is sikerült. Remélem érthetõ voltam... és még csak függvénytáblázat sem kellett hozzá :)
...innentõl nyélen!