Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
6196 hozzászólás a témában

nkarcsi

nkarcsi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.380 hozzászólás
Kövezettek meg, de nekem a 185ös avid, az jobban fogott gyári pofával, mint a 203as mag bbb-vel (lehet még nem kopott be teljesen), mindkettõt egy ujjal használom/tam.

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás
nem úgy van h a bowdenes hidegen közel úgy fog mint az olajos, de intenvívebb, huzamosabb fékhasználatnál elgyengül?

FarkasBalazs

FarkasBalazs

vendég

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
Na persze ez csak az alap, amibõl ki kell indulni. Hogy mennyire lüktet a kar függ, hogy milyen kesztyû van rajtad (esetleg mennyire vagy józan), mennyire rugalmas a fékkar, a bowdentok, a bowden, a féknyereg mennyire akar szétnyílni, a fékpofa mennyire rugalmas, milyen a mechanika súrlódása stb. De az alapkoncepció ugyanaz, mindegyik féknél.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
és ezt le tudod vezetni képlettel is? mert akkor kiszámolhatod, melyik a legjobb tárcsafék ;) papíron ...

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
okés, befejeztük;)
Autist Team:)

FarkasBalazs

FarkasBalazs

vendég

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
A tárcsa ahhoz elég rugalmas (természetesen oldalirányban), hogy annak síkjában legyen kitérés, de elõfordulhat olyan, hogy vastagságingadozás van rajta. Ami megintcsak elég ritka eset. Inkább nézzük a másik oldaláról. Egyenletes gyorsulást (lassulást) nézzük. Ez egy állandó fékezõnyomaték, amit a tárcsa és a fékpofa súrlódása hoz létre. A súrlódó erõ: az az erõ, ami a pofát a tárcsához szorítja szorozva a súrlódási együtthatóval. A tárcsát szorító erõ a felületi nyomás és az érintkezõ felület nagysága (ami változik, ingadozik). Mivel az összeszorító erõ állandó, ebbõl az következik, hogy a felületi nyomás változik. A felületi nyomást a bowden húzásával állítod elõ, mégpedig p=húzóerõ/felület. Én még mindig azon vagyok, hogy a fékkarban lehet érezni lüktetést. A másik, meg hogy pl. a hullámos tárcsáknál is változik az összeszorító erõ, mert a tárcsa külseján, nagyobb átmérõn, kisebb összeszorító erõ szükséges ugyanakkora fékezõnyomaték létrehozásához. Én csak egy 3. éves gépészmérnök hallgató vagyok, úgyhogy inkább igazat adok nektek.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
de te még fiatal vagy, majd kinövöd :)

nem is a fagyizó elött volt vele gond, ott tényleg jól fogott ...

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
jabocs:-)

amúgy nekem tényleg nagyon bejött, mondjuk igaz hogy 67 kilómat nem nehéz megállítani...

mondjuk akik próbálták az enyémet, azok mind meghökkentek hogy mennyire fog, lehet hogy jót fogtam ki vagy a precíz beállítás volt az oka

nem tudom, én szerettem nagyon

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.117 hozzászólás

Eleg okat bringaztam vele, es tudom milyen. ;)

ahha :D
bocs, csak ma már bûn kihagyni egy ilyet.. gondolom azért kezd uncsi lenni :D

nekem is vót avid, fogott, de köszönöm, jó a héjsz, nem is kell más...

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Cc -re raadasul ugyebar konnyu bringa -> konnyu kerek, amit sokkal konyebb megallitani mint egy 3 kilos kereket.
Havernak ( Sir Endroo, csak hogy ne sima Endre legyen o is :P ) egy evig volt avidja, a jobbik bovdenes. Eleg okat bringaztam vele, es tudom milyen. ;)
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás

itt sokakra....akik szeretnek irónizálni ha szóbakerül a téma;)

akkor licitáljunk:
Feltöltött kép
meséld el nekem, hogy milyen volt ;)

cc-re pedig nagyjából tényleg minden jó, mert ott ugye felfelé kell tökös gyereknek lenni.

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás

Én csak abból következtettem erre a lüktetõs hülyeségre, hogy a fékpofa a tárcsa forgása következtében változó nagyságú felületen fog. Valamekkora rugalmassága van a szerkezetnek. Ha (tételezzük fel), állandó erõvel húzod a kart, akkor a tárcsán ébredõ felületi nyomás változni fog (lüktetni). Ha kisebb felület érintkezik, akkor jobban elõremozdul a féktárcsa. Ezáltal kicsit "lazul" a bowden. Én így gondolkodtam. Meg nemrég olvastam, hogy valamelyik csávó tapasztalt ilyet a hullámos magura juli tárcsájánál. De ha hülyeség, akkor magyarázzátok el, hogy miért nem jó ez az elmélet!

A fek akkor "luktetne" ( ez mar a te szabadalmad :D ) ha a tarcsa sikjaban lenne leteres, nem pedig atmeroben. Remelem erted.
Hozzateszem meg akkor is eleg kihegyezett korulmenyek kozt jonne elo ez a problema, ha nem optimalisak a korulemenyek, akkor egyszeruen a domboru feluleteknel blokkolna a fek a tarcsat.

Avid.. persze baromi jo, csak annyiert mar inkabb feket vesz az ember ;)
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Na jó nem egy árkategória, de egy kicsit elhamarkodott állítás, hogy CC-re minden jó.

magellanboy

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
itt sokakra....akik szeretnek irónizálni ha szóbakerül a téma;)

nem mondom hogy a világ legjobb féke, de _nagyon jó_ fék a legtöbb embernek kis hazánkban...

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
ja és pont egy árban vannak az aviddal, ugye? ;)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Hogy mi nemjó CC-re?? Próbáld a mechanikus Aliviót v. Tektrót. Asszem megtudod mi nem jó.

magellanboy

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás

mondjuk a legjobb hogy azok fikázzák az avidot akiknek sosem volt:)

kire célzol? :chin:

na a teflonos bovden pont az amit gyilkosság olajozni :)

FarkasBalazs

FarkasBalazs

vendég

• fórumtag
  • 73 hozzászólás

Bowdenkarbantartás??? Ezalatt mit értesz? Az oké, hogy ahol nincs házban, és rászáradt a sár, onnan levakarom, de ezt még nem nevezném karbantartásnak. Ha már nem fog normálisan, akkor kuka és csere.

Úgy értettem, hogy néha meg szokták olajozni a bowdentokot is. Bár nem tudom, hogy ez máshol mennyire elterjedt, de jót tesz neki. (már ha az olaj nem kap bele a teflon anyagába, ami eléggé kizárt). Kipucolni belõle a port (már ha nem volt rendesen leszigetelve).

FarkasBalazs

FarkasBalazs

vendég

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
Én csak abból következtettem erre a lüktetõs hülyeségre, hogy a fékpofa a tárcsa forgása következtében változó nagyságú felületen fog. Valamekkora rugalmassága van a szerkezetnek. Ha (tételezzük fel), állandó erõvel húzod a kart, akkor a tárcsán ébredõ felületi nyomás változni fog (lüktetni). Ha kisebb felület érintkezik, akkor jobban elõremozdul a féktárcsa. Ezáltal kicsit "lazul" a bowden. Én így gondolkodtam. Meg nemrég olvastam, hogy valamelyik csávó tapasztalt ilyet a hullámos magura juli tárcsájánál. De ha hülyeség, akkor magyarázzátok el, hogy miért nem jó ez az elmélet!

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
mondjuk a legjobb hogy azok fikázzák az avidot akiknek sosem volt:)

na mindegy....

nem flémelek......