Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Globális felmelegedés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1666 hozzászólás a témában

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente

nálunk azért jobb e helyzet....amit én látok ltp-et az úgy néz ki hogy közel van 1máshoz a hagyományos meg a szelekítiv....(szemetesbõl több van persze) a hagyománuos ketreccel körül van zárva - lelekatolva- gondolom elég sürün viszik...szelektívbe meg általában csak az van aminek kell, és azt is viszik mert nem folyik ki abból sem...visont nem is üresek.....

Ez egy jó hely

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

A szelektív hulladékgyûjtésrõl:

Volt egyszer, hol nem volt a Kaszáló utcai lakótelep.
FKF Rt. gondolt egyet, s kipakolt oda egy sor szelektív hulladékgyûjtõt.
Jártukban, keltükben a szemétszállítók néhanapján elvitték a szelektíven gyûjtött szemetet.
Egy idõ után a szelektív hulladékgyûjtõk mellé is szelektíven lerakták az emberek a szemetet.
Persze FKF Rt. ezután sem szállította sûrûbben a szemetet, hanem lerakott még egy sor szelektív hulladékgyûjtõt.
Mit tesz isten, egy hét múlva tele az összes hulladékgyûjtõ és minhta csak az az elõtti nap lett volna, a szemétgyûjtõk mellett is szemét.
Erre mit tesz FKF Rt.?
Nem szállítja sûrûbben a szemetet és mivel több hely nincs újjabb szemétgyûjtõknek, letesz egy hulladékgyûjtõt a lakótelep másik felére, ahol alig járnak emberek, ergó nem használja senki.
Szóval még kb. egy hónapig kifolyik a szemét az elõször telepített hulladékgyûjtõkbõl (leginkább azért azokból, mert az a legrövidebb út a lakóteleprõl kifelé menet).
Kb. október óta már nincs annyi szemét a szelektív hulladékgyûjtõkben.
Nem, nem a másikat használják az emberek.
Hanem visszatértek a kényelmes "mindent egy kukába" rendszerhez.
Mert amikor fáradozol azért, hogy külön gyûjtsd a szemetet és még a kukához sem férsz hozzá, meg úgy néz ki a hely, mint a hányás, akkor az embernek elmegy tõle a kedve.

A másik szigetet meg olyan jól lerakták egy teherautó mögé, hogy keresve sem találhattak volna neki rosszabb helyet.

Szóval nem biztos, hogy az köznéppel van a baj.
Én ebbõl azt vettem észre, hogy ha a lehetõségük megvan, hogy másképp/környezetkímélõbben éljenek, akkor hajlandóak fáradozni azért.

De ha azt látják, hogy nincs értelme, nehéz õket visszaterelni a "jó" útra.

Ebbõl már megint az jött ki, ami eddig is nyilvánvaló volt:

A fentiek hozzáállásán kéne változtatni, mert akár szeretik õket, akár nem, követik õket az emberek.

nálunk azért jobb e helyzet....amit én látok ltp-et az úgy néz ki hogy közel van 1máshoz a hagyományos meg a szelekítiv....(szemetesbõl több van persze) a hagyománuos ketreccel körül van zárva - lelekatolva- gondolom elég sürün viszik...szelektívbe meg általában csak az van aminek kell, és azt is viszik mert nem folyik ki abból sem...visont nem is üresek.....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
A szelektív hulladékgyûjtésrõl:

Volt egyszer, hol nem volt a Kaszáló utcai lakótelep.
FKF Rt. gondolt egyet, s kipakolt oda egy sor szelektív hulladékgyûjtõt.
Jártukban, keltükben a szemétszállítók néhanapján elvitték a szelektíven gyûjtött szemetet.
Egy idõ után a szelektív hulladékgyûjtõk mellé is szelektíven lerakták az emberek a szemetet.
Persze FKF Rt. ezután sem szállította sûrûbben a szemetet, hanem lerakott még egy sor szelektív hulladékgyûjtõt.
Mit tesz isten, egy hét múlva tele az összes hulladékgyûjtõ és minhta csak az az elõtti nap lett volna, a szemétgyûjtõk mellett is szemét.
Erre mit tesz FKF Rt.?
Nem szállítja sûrûbben a szemetet és mivel több hely nincs újjabb szemétgyûjtõknek, letesz egy hulladékgyûjtõt a lakótelep másik felére, ahol alig járnak emberek, ergó nem használja senki.
Szóval még kb. egy hónapig kifolyik a szemét az elõször telepített hulladékgyûjtõkbõl (leginkább azért azokból, mert az a legrövidebb út a lakóteleprõl kifelé menet).
Kb. október óta már nincs annyi szemét a szelektív hulladékgyûjtõkben.
Nem, nem a másikat használják az emberek.
Hanem visszatértek a kényelmes "mindent egy kukába" rendszerhez.
Mert amikor fáradozol azért, hogy külön gyûjtsd a szemetet és még a kukához sem férsz hozzá, meg úgy néz ki a hely, mint a hányás, akkor az embernek elmegy tõle a kedve.

A másik szigetet meg olyan jól lerakták egy teherautó mögé, hogy keresve sem találhattak volna neki rosszabb helyet.

Szóval nem biztos, hogy az köznéppel van a baj.
Én ebbõl azt vettem észre, hogy ha a lehetõségük megvan, hogy másképp/környezetkímélõbben éljenek, akkor hajlandóak fáradozni azért.

De ha azt látják, hogy nincs értelme, nehéz õket visszaterelni a "jó" útra.

Ebbõl már megint az jött ki, ami eddig is nyilvánvaló volt:

A fentiek hozzáállásán kéne változtatni, mert akár szeretik õket, akár nem, követik õket az emberek.

Lao-Ce

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Szerintem a szoktatás elég jól halad, mivel gyakran látom, ahogy az emberek hozzák a szétválogatott cuccost. Persze gondolom, ez csak egy kis százaléka lehet a lakosságnak, mert ha csak 30%-a szétválogatná, már az se férne be a tartókba.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Bikebuddha: tökéletesesen egyetértek. Minden változás belülrõl jön.

Nekem pont tegnap mondta a munkatársam, hogy összekeverik. Megkérdeztem, hogy honnan tudja, azt mondta, olyan embertõl, aki bennfentes a témában.

Szóval nem tudom...Lehet, hogy valahol hasznosítják, máshol meg visszakeverik? Annak azért örülök, hogy te ennek ellenpéldáját is láttad már.
Hol is van a te falud? Azt hittem, szentendrei vagy.

még az sem egetverõ baj, (persze nem örülünk neki) ha itt ott még 1-2 évig összekeverik, addig is rászoktatják az embereket a külön gyûjtésre,a gáz az ha kiderül, és akkor van az hogy "hát akkor minek".....1ébként távol álljon tõlem hogy kétségbe vonjam a bennfentes információt, de azért láttunk már nagy szállongó rémhíreket mindig jól értesült emberektõl....

ja jól hitted...ezt csak úgy poénból szoktam....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Bikebuddha: tökéletesesen egyetértek. Minden változás belülrõl jön.

az összekeverésrõl annyit, hogy mi a faterral már vettünk olyan szõlõ sor tartó oszlopot (100x100 as és asszem 2,5 m hosszú, kerítésnek is jó pl) amit újrahasznosított mûanyagból csinálnak....és nem kamu mert a szemünk elõtt gyártották.....

Nekem pont tegnap mondta a munkatársam, hogy összekeverik. Megkérdeztem, hogy honnan tudja, azt mondta, olyan embertõl, aki bennfentes a témában.

Szóval nem tudom...Lehet, hogy valahol hasznosítják, máshol meg visszakeverik? Annak azért örülök, hogy te ennek ellenpéldáját is láttad már.
Hol is van a te falud? Azt hittem, szentendrei vagy.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás
Egy volt kollégám mondta: "Ha nem tetszik a világ, építsd fel a sajátodat!"

És ez a saját világban gondolkodás bejövõs. Tökéletes elsõ lépés ugyanis a saját világban való rendrakás, zölddé válás, whatsoever...

Utána szerzünk jogot csak arra, hogy másokat is befolyásolni próbáljunk. Bár ha mindenki megteszi a fent említett elsõ lépést a környezet érdekében, a másodikra már nem lesz szükség.

Ez persze illúzió, mert a világ egyetlen JELENTÕS mozgatórugója a pénz. De most azonnal!!!

Nézz körül: Kurvák és gengszterek. Pont.

Én a magam részérõl továbbra sem szemetelek...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Hápi, annyi kis dolog van, amit tehetünk Földünkért, és szerintem ezek igenis számítanak. Mert minél többen vagyunk olyanok, akik szelektáljuk a hulladékot, akik fát ültetünk, kocsi helyett inkább a lovat választjuk, satöbbi, annál jobb, s annál feltûnõbb lesz a hozzáállásunk.

Igaz, hallottam már olyat például, hogy azt, amit mi olyan szépen beleteszünk a szelektív tárolókba késõbb összeömlesztik... Ez igaz szerintetek?

A környezetvédõkrõl vegyes az érzésem, mert valahogy nem mindig tûnik értelmesnek az, amit csinálnak. Nekem inkább az tetszik, amikor valaki valami felháborítót, megdöbbentõt csinál. Gondolok itt a Greenpeace drasztikus fellépéseire. Na arra aztán az egész világ felfigyel, hiszen minden médiában írnak róla.

Arról persze nem írnak a világmédiák, hogy a magyar kis klub mit hirdet, sem arról, hogy te feláldozod a közlekedési dugókban való több órás ácsorgás "luxusát" egy izzasztó tekerésért. De hiszem, hogy ha valamit elszántan, meggyõzõdésbõl teszünk, arra a mi kis környezetünk igenis felfigyel, és lesznek olyanok, akik elgondolkodnak rajta. S ezért már érdemes igy élni.
Továbbá mindenképp tovább kell csemeténknek adni ezen nézeteket, hogy õ is igy gondolkozzon.

az összekeverésrõl annyit, hogy mi a faterral már vettünk olyan szõlõ sor tartó oszlopot (100x100 as és asszem 2,5 m hosszú, kerítésnek is jó pl) amit újrahasznosított mûanyagból csinálnak....és nem kamu mert a szemünk elõtt gyártották.....

1ébként meg persze én is elviszem szelektívbe, szerencsére a mi falunkban sok helyen van szel.hull. sziget...meg én is akkut veszek elem helyett, meg ahova lehet energatakarékos izzó, meg csak annyit autózom ameennyit muszáj,meg már a 6. kis fenyõt(kari fa) fogjuk kiültetni .....viszont nekem is vannak olyan kényelmet szolgáló dolgaim amik feleslegesek és energiát zabálnak (szárítógép pl)....szal azért mondtam magamra értve is hogu még mi sem eléggé

greempisz alapban szimpi, de vannak nekik olyan akcióik is amik sztem értelmetlenek és átgondolatlanok (paks)

és vannak olyan magukat körny.védõnek nevezõ szervezetek, akik inkább csak elvakult anarchisták és az átlagpolgárral csak +utáltatják a körny.védelmet.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Raycoon, hát reméljük a legjobbakat.

Hápi, utánanéztem az Outlook-omban. Ismered ezt a szájtot?:

http://www.lehetmasavilag.hu/
Ha feliratkozol a levelezõlistájukra, amit itt tehetsz meg:
http://zpok.hu/mailm...stinfo/lmv-eszf

akkor folyamatosan kapod majd az emaileket, hogy mikor milyen felvonulásra, rendezvényre mehetsz el, vagy milyen egyéb módon segítheted a "Zöld" ügyet.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás
Lens: hallottam én is, de durva lenne, ha igaz lenne. Talán senki nem olyan hülye, hogy egy ilyet megkockáztasson, pláne, hogy ha jól gondolom, akkor saját tõke ezeknek a cégeknek nem sok lehetett egy ilyen infrastruktura kialakítására, és ha az EU pályázaton nyerték, akkor annak talán komolyabb az utóvizsgálata.. Remélem..

Hápi: a faültetésrõl az jutott eszembe, hogy a gps-es "társadalom" minden évben szokott rendezni gps-es faültetést. Sajnos annak sincs nagy híre. Ettõl függetlenül össze lehetne fogni velük és meg lehetne próbálni valamelyik kereskedelmi csatorna felé nyitni a témával. Bár én nem szeretem ezeket a csatornákat, de hatékonyan csinálják a hírverést..

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Hápi, annyi kis dolog van, amit tehetünk Földünkért, és szerintem ezek igenis számítanak. Mert minél többen vagyunk olyanok, akik szelektáljuk a hulladékot, akik fát ültetünk, kocsi helyett inkább a lovat választjuk, satöbbi, annál jobb, s annál feltûnõbb lesz a hozzáállásunk.

Igaz, hallottam már olyat például, hogy azt, amit mi olyan szépen beleteszünk a szelektív tárolókba késõbb összeömlesztik... Ez igaz szerintetek?

A környezetvédõkrõl vegyes az érzésem, mert valahogy nem mindig tûnik értelmesnek az, amit csinálnak. Nekem inkább az tetszik, amikor valaki valami felháborítót, megdöbbentõt csinál. Gondolok itt a Greenpeace drasztikus fellépéseire. Na arra aztán az egész világ felfigyel, hiszen minden médiában írnak róla.

Arról persze nem írnak a világmédiák, hogy a magyar kis klub mit hirdet, sem arról, hogy te feláldozod a közlekedési dugókban való több órás ácsorgás "luxusát" egy izzasztó tekerésért. De hiszem, hogy ha valamit elszántan, meggyõzõdésbõl teszünk, arra a mi kis környezetünk igenis felfigyel, és lesznek olyanok, akik elgondolkodnak rajta. S ezért már érdemes igy élni.
Továbbá mindenképp tovább kell csemeténknek adni ezen nézeteket, hogy õ is igy gondolkozzon.

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

nem akarlak elkeseríteni, de a 20K cm résztvevõ közül még a negyede sem igazán tudatos környezetvédõ......még mi sem....

Nem kell hogy huszon x ezren összejöjjünk. Csak páron elmegyünk és ültetünk vhol egy fát. És ennek persze nagy hírverést csinálunk. Lássák, hogy azok a "mocsok" (egy autós idézet) bringások nem csak "dugót" tudnak okozni, hanem tesznek is vmit a környezetért, a Föld jövõjéért. Hátha más is kedvez kap hozzá. És sok db egyedül ültetett fa egyszer erdõ lesz...de szép álom...

Ja és én és családom a lehetõségekhez mérten már válogatjuk a hulladékot és szelektív tárolókba juttatjuk (pl PET palack). Csak olyan kevés hely van még ahova vihetjük.

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Azért néhány dolgot valszeg teszünk érte, még ha nem mindig tudatosan akkor is. Én pl. kevésbé szemetelek, pedig alapból nem érdekel a dolog de szebb környezetben igen. Belvárosban nem foglalkoztat annyira, de még is kevesebbszer "engedem" el magam ilyenkor.
Mondjuk elemet sose dobok el.

Ride everywhere.

.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Egyre jobban kezdek elkeseredni ezt a topicot olvasva. Na nem a hozzászólások miatt hanem, hogy a Föld -amin élünk- ennyire nem érdekli a fõmuftikat.
Nem gondoltatok arra, hogy jó lenne elindítani valami kis mozgalmat?
Én bizok Hazánk kerékpáros társadalmában. Számomra bebizonyította, hogy a közös célért össze tudunk fogni és a politikusokat lépésekre kényszeríteni (lásd CM). Talán ha kitalálnánk valami hasonlót. Tudom létezik sok környezetvédõ szervezet, de minél többen vannak annál biztosabb a siker.
Sokszor elég egy apró tett, hogy nagy változások következzenek be. Pl mint egy lavina: eldobsz egy hógolyóta megfelelõ helyre és lezúdul a fél hegyoldal mindent magával söpörve. Talán ha kitalálnánk valami kis okos dolgot (közös faültetés stb...), vagy valahonnan máshonnan kéne megközelíteni. Szerintetek?

nem akarlak elkeseríteni, de a 20K cm résztvevõ közül még a negyede sem igazán tudatos környezetvédõ......még mi sem....

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás
Egyre jobban kezdek elkeseredni ezt a topicot olvasva. Na nem a hozzászólások miatt hanem, hogy a Föld -amin élünk- ennyire nem érdekli a fõmuftikat.
Nem gondoltatok arra, hogy jó lenne elindítani valami kis mozgalmat?
Én bizok Hazánk kerékpáros társadalmában. Számomra bebizonyította, hogy a közös célért össze tudunk fogni és a politikusokat lépésekre kényszeríteni (lásd CM). Talán ha kitalálnánk valami hasonlót. Tudom létezik sok környezetvédõ szervezet, de minél többen vannak annál biztosabb a siker.
Sokszor elég egy apró tett, hogy nagy változások következzenek be. Pl mint egy lavina: eldobsz egy hógolyóta megfelelõ helyre és lezúdul a fél hegyoldal mindent magával söpörve. Talán ha kitalálnánk valami kis okos dolgot (közös faültetés stb...), vagy valahonnan máshonnan kéne megközelíteni. Szerintetek?

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
A szép új világot Huxley a 30-as években írta (asszem) de ma szinte minden egyezik vele, csak kissebb eltérések vannak. És nem szép, nem új. Sajnos.

Ride everywhere.

.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Nemrég olvastam egy érdekes könyvet: A növekedés határai - 30 év múltán.

A szerzõk már 1975ben felhívták egy kiadványban a világ figyelmét a "fenntartható gazdasági növekedés"-re.
Sokaknak tettszett a mû, sok vita, társadalmi beszéd, stb. stb. stb.
Persze a fõmuftik sz*rtak rá.

1995: Aktualizált kiadás

Szerintetek?

Nem történt semmi

2005: Leírnak kb. 20 forgatókönyvet a jövõrõl, ebbõl 1, azaz egy forgatókönyv olyan, hogy nincs benne "világégés".

Erõs összefüggést látnak a globális felmelegedés és a gazdaság között.

Az ott leírtak és a most látottak alapján lesz egy szépen elhúzódó gazdasági válságunk.

Lao-Ce

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Igen, de hát mit tegyünk? Az egész civilizáció efelé sodródik.

Persze mindenki dönthet úgy, hogy elmegy csövizni a hegyekbe és megpróbálja levadászni a vadakat, vagy vezet egy kis farmot, ahol mindent megtermel magának. A városi emberek legtöbbje (igy én is), erre a fajta életre már eléggé képtelenek vagyunk. Legalábbis magunktól biztos nem menne. Marad a túrázás, a természetbe való járkálás és bámélkodás a sok szépségen.

FarkasBalazs

FarkasBalazs

vendég

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
Õszintén szólva nem tudom elképzelni a Földet 30 év múlva. Már akaratlanul is elindultunk a rossz lejtõn és a mai ember már nem tudja megállítani. Elfelejtettünk, hogyan kell spórolni. Elfelejtettük, hogy a földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Ellustultunk.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Jaja, én is. :D