Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Globális felmelegedés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1666 hozzászólás a témában

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás

a magyar ember elsõ kérdése hogy "és akkor mennyivel drágább

Annál amit a magyar ember csinál minden drágább: a szomszédom szeméttel tüzel, szemben van egy "italdiszkont"-nak álcázott kocsma ott a csomagolóanyagokkal, PET palackokkal, stb tüzelnek, mögötte lakó az autószerelõtõl gurítja haza a 200l hordóban a fáradtolajat fûteni, a 3-mal mellettünk lakó bõrdíszmûves a bõr hulladékokból csinál meleget otthon és hamuesõt odakint. Ezen kívül a kábelégetõk paradicsoma Fót, pótos Rábával hozzák a kábelt. Van hogy a "munkások" bejönnek hozzám a boltba, utána fél óra szellõztetés van úgy beivódott a ruhájukba az égett mûanyag szaga.

+ azon is régen gondolkodom hogy ha eccer összedobok vmi saját kéglit minimum egy "törpe szélerõmûvet" csinálok....

Én a fent leírtak miatt gondolkozom azon, hogy el kell adjak mindent (kégli+üzlet) és ha valamit építek helyette az tuti teljesen el lesz szeparálva minden közmûtõl!

@PR Szerintem nem sok elszállítani valójuk lesz onnan...

@Shoshi Majd ha botrány lesz belõle 500 évre titkosítják ki lett milliárdos.

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Sziasztok!

Ne haragudjatok, régen jártam a topicban, és nem olvastam még vissza.
Kedvesem ablakából ezt lehet látni reggel fél hét körül... http://img.tar.hu/sh.../19155717.jpg#3
És van hozzá szöveg is a honlapon:
Megtalálható a www.pannonpower.hu honlapon Biomassza címszónál... Komoly kamu.
+egy kapcsolódó cikk:
http://www.lelegzet....005/01/3192.hpp

Üdv

S

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
http://www.geographi...86a710511b89b00

Valami folytatódik :D

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Ha a lapostetõn van fent a tartály az azért is elõnyös mert nem kell keringetõ szivattyú, a munkát elvégzi a gravitáció. Itthon nem szerencsés megoldás a hõszigetelés miatt.

1ébként én már 4-5 éve mondtam mikor elkezdõdõtt ez az építsünk mindenhova lakóparkot õrület hogy én csak akkor adnék ezekre engedélyt ha a tetõben ott figyelnének a napkollektorok....(na + persze a magyar ember elsõ kérdése hogy "és akkor mennyivel drágább ?)
+ azon is régen gondolkodom hogy ha eccer összedobok vmi saját kéglit minimum egy "törpe szélerõmûvet" csinálok....egyik szomszédom a telkén még a 70es évek végén (igen mikor itt a falunk környékén a hegyen cak néhány vikendtelek volt) mivel nem volt áram, szépen csinált egy szélkereket....alapdolgokat ellátta árammal....

a rendszer meg az ha tetszik ha nem tagjai vagyunk az egységes eu vill.energia ellátó rendszernek annak minden elõnyével és hátrányával......
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás
Ha a lapostetõn van fent a tartály az azért is elõnyös mert nem kell keringetõ szivattyú, a munkát elvégzi a gravitáció. Itthon nem szerencsés megoldás a hõszigetelés miatt.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente

Így a gondolkodásmód is megváltozhatna, ha pl. napkollektorral állítja valaki elõ a melegvizet, akkor ha napokig nem süt a nap kevesebb melegvizet használna, szép napfényes idõben meg többet.

Kb. 7 éve voltunk Korfun és most ugrott be, hogy ott már akkor mûködött ez a fajta vízmelegítési mód.

(Sor)házak tetején volt a víztározó, és nekünk az apartmannban is csak annyi meleg vizünk volt, amennyit a nap felmelegített - arra már nem emlékszem hány literesek voltak a tartályok, de nem is nézett ki hülyén, mert lapostetõs házak voltak és a tetõk közepén volt a tartály, alig láthatóan.

Lao-Ce

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás

nagyon jó a szélerõmû Hápi. egyetlen baj vele nálunk amit feljebb leírtam (kiszámíthatatlan, és kb az energiatermelés 7%-a illeszthetõ be gond nélkül a rendszerbe)

A rendszerben való gondolkodásmóddal van baj. Nálunk mindenki (sajnos még egyenlõre én is) elvárja, hogy minden készen érkezzen (víz, villany, gáz...) és neki csak a számlát kelljen rendezni. Pedig lehetne másképp is csinálni és a jó példáért is csak ide a szomszédba a sógorokig kellene elmenni. 1983-ban két ember megalapította az Elsõ Öntevékeny Munkacsoportot (napkollektor), amibõl egy egész mozgalom fejlõdött ki, és mára az egy fõre jutó kollektorfelület tekintetében Ausztriát csak Görögország elõzi meg. Ez a munkacsoport valahogy úgy dolgozik, hogy néhányan összeállnak, házilag elkészítik és felszerelik a napkollektorokat. Mindenki segít a másiknak, a sajátjában pedig mások segítenek neki. Szerintem az igazi az lenne, ha mindenki magának, vagy kisebb közösségek maguknak állítanák elõ az energiaszükségletüket, vagy legalább egy részét. Így a gondolkodásmód is megváltozhatna, ha pl. napkollektorral állítja valaki elõ a melegvizet, akkor ha napokig nem süt a nap kevesebb melegvizet használna, szép napfényes idõben meg többet.

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás
Délelõtt láttam a királyi kettes csatornán egy mûsort amiben egy nagy szaktekintélyû emberke új módszereket dolgozott ki. A lényege, hogy a mikroorganizmusok életfeltételeit kicsit feltuningolja, ezáltal gyorsabban bontják le a káros anyagokat. A mikroorganizmusok ugyis velünk élnek és elõbb vagy inkább utobb mindent lembontanak. Na ezen segít egy picit.
Pl: klóros vegyületekkel szennyezett területen metángázt juttatott a földbe amitõl a mikrobák elszaporodtak (több tízezerszeresükre) és lebontották pár év alatt a klóros vegyületeket. Ez a terület speckó az amcsi seregnek csinált atombombákat hajdanán. Tisztítás után leállította a metángáz bejuttatását és minden visszatért a normális életbe kivéve, hogy a szennyezés megszünt.
A másik példa, hogy szeméttelepen az összetömörített hulladék lebomlási ideje 40-50 év. Itt vizet és oxigént juttatott a cuccba minek hatására 1-2 éven belül a szerves anyagok lebomlottak. Állítólag a szaga se olyan rossz mint egy normális szeméttelepé -elviselhetõbb. És ezt egy vállakozóval közösen csinálták.
A mûsor befejezõ mondata: 200 évvel ezelõtt az ipari forradalommal kezdõdött a gépek uralma, most egy biológiai forradalom jön.

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Az ok, hogy csak kiegészítõ, de amíg nem találnak ki jobbat, addig is kéne használni, mert mi lesz akkor, amikor elfogy a gáz és kiürülnek a kõolajtartalékok?

Mindenhol atomreaktor lesz?
És mi lesz a sok sugárzó hulladékkal?

Majd addigra úgyis megnõ a Nap térfogata ( ha kibírjuk még pár millió évig itt), akkor majd a Marson lesznek olyan körülmények mint most a földön és inkább odaköltözünk és azt is tönkretesszük.

Még mindig szívesebben nézek szélerõmûvet, mint atomerõmûvet.

Kiegészítõ a szélenergia is, meg a napenergia is, meg a geotermikus energia is, de ez a három együtt már elég nagy szeletet hasíthat ki az áramtermelésbõl.

Legfeljebb majd Afrikából vesszük az áramot, mert ott még többet süt a nap, s akkor majd Európa meg Észak-Amerika lesz a "3. világ"

Lao-Ce

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Ha félreérthetõ voltam a földfaló gépszörny és a szélerõmûparkal kapcsolatban akkor bocs. Én is környezetbarát energia, tehát szélerõmûpárti vagyok. A föld pusztítása sokkal jobban zavar mint a szélerõmû oszlopai.

nem volt az, a legborzasztóbb látvány mikor szedik szét a hegyet (a kõbányák is) én csak azt írtam hogy nálunk sajnos nem igazán +oldás a szélerõmû, csak kiegészítõ lehetõség, .....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás
Ha félreérthetõ voltam a földfaló gépszörny és a szélerõmûparkal kapcsolatban akkor bocs. Én is környezetbarát energia, tehát szélerõmûpárti vagyok. A föld pusztítása sokkal jobban zavar mint a szélerõmû oszlopai.

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Kiegészítve egyenletedet:
lignit ki+lignit ég=áram+füstgáz. Áram hasznosítható, a füst már nehezebben.Füst=környezetszennyezés. És mindez az említett példa alapaján az orzság egyik legszebb kilátást biztosító hegye alatt. Melyik a jobb: egy földet faló gépszörny vagy egy szélerõmûpark látványa. Sopronba menet már a vonatról látni lehet a sógorok szélerõmûveit, amit a Soproni maraton alkamával közelrõl is volt szerencsém megcsodálni. Ott jó érzés töltött el, hogy õk már be merik vállalni. Mi miért nem, vagy miért olyan nehezen? Külföldi tõkét erre is be lehetne csábítani nem csak az egészségügy privatizációjára -ha annyira nincs pénz.
Szerintetek az üvegházhatás következtében fellépõ idõjárásváltozásnak van vmi alapja? Eddig a szélsõségeket hozták fel. De szélsõséges idõjárás mindig is volt és mindig is lesz.
A motorral kapcsolatban igazatok van. Amíg az olajban van a pénz, és pénz egyenlõ hatalom, addig a környezetbarát meghajtás a fiókban marad.

nagyon jó a szélerõmû Hápi. egyetlen baj vele nálunk amit feljebb leírtam (kiszámíthatatlan, és kb az energiatermelés 7%-a illeszthetõ be gond nélkül a rendszerbe)...de amilyen számokat hallani mostanában hogy mennyi engedélyt adtak ki szélerõmûre, (nagyon helyes) az nagyjából már lassan le is fedi ezt a mennyiséget.....

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

lignit ki- lignit ég- áram ennyi belõle. slussz.

Kiegészítve egyenletedet:
lignit ki+lignit ég=áram+füstgáz. Áram hasznosítható, a füst már nehezebben.Füst=környezetszennyezés. És mindez az említett példa alapaján az orzság egyik legszebb kilátást biztosító hegye alatt. Melyik a jobb: egy földet faló gépszörny vagy egy szélerõmûpark látványa. Sopronba menet már a vonatról látni lehet a sógorok szélerõmûveit, amit a Soproni maraton alkamával közelrõl is volt szerencsém megcsodálni. Ott jó érzés töltött el, hogy õk már be merik vállalni. Mi miért nem, vagy miért olyan nehezen? Külföldi tõkét erre is be lehetne csábítani nem csak az egészségügy privatizációjára -ha annyira nincs pénz.
Szerintetek az üvegházhatás következtében fellépõ idõjárásváltozásnak van vmi alapja? Eddig a szélsõségeket hozták fel. De szélsõséges idõjárás mindig is volt és mindig is lesz.
A motorral kapcsolatban igazatok van. Amíg az olajban van a pénz, és pénz egyenlõ hatalom, addig a környezetbarát meghajtás a fiókban marad.

Rákosmente KerekSE;

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
De a lényeg még mindig az, hogy míg egy szélerõmûvet összeraknak oszt elvan 30 évig, addig a gázt folyamatosan bányászni kell, abból folyamatosan van lóvé.

A német Leica gyár is azért ment tönkre, mert olyan professzionális lencséket és fényképezõgépvázakat csináltak, amiket egyszer megvett az ember, aztán még az unokáik is használták(ják).

És különbenis, amíg az olajbáróknak ilyen magas befolyásuk van, addig nehéz elképzelni, hogy változik valami. Vagy csak nagyon nehezen.

Olyan pletykákat is lehet(ett) hallani, hogy már feltalálták az elavult otto-motor utódját, meg a vízzel hajtott autót, csak az olajmágnások megveszik a terveket (mint jóakaró befektetõ), aztán begyújtanak otthon vele.

A környezetszennyezés meg ki a f*szt érdekel?

Lao-Ce

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
jah, igen.
Lehet, most úgy tûnik, hogy ez még nem kifejezeten rentábilis a hagyományos /gáz, szén, lignit, stb../ erõmûvekkel szemben...
Én csak a visontai /Mátra erõmû/ példát ismerem.
Évtizedek óta termel, az ország egyik legnagyobb lignites erõmûve, asszema 3. bányáját fogyasztja.
De nem hiszem, hogy csak egy egyszerû egyenlettel lehetne számolni a kölségeit:
lignit ki- lignit ég- áram ennyi belõle. slussz.
Aztán jön a rekultiváció, a szarrábolygatott talaj/vízrendszer, emisszió /egy évet b@sztak el most tavaly az emissziókereskedelemmel/ tájképi, környezeti értékek nullára redukálása.
Ezzel szemben, ha egy szélerõmû legehed, lerobbantják a fenébe, mehet a kohóba, s helyére jöhet a 30 évvel fiatalabb technológiájú, ami netán nagyobb hatékonysággal is termelhet.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás
Eddig csúcsidõszakban 25 Ft/kWh, völgyidõszakban 15 Ft/kWh volt és most egységesen 23 Ft/kWh lett. Én így tudom. Úgy számoltam, hogy 8 év alatt megtérül és utána még ~22 évig még dolgozik. Egy jó bankkölcsön kellene :) (~700 millió Ft) és szerintem nem kellene többet a melóval foglalkozni. Persze ennél léteznek jobb befektetések is...

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.671 hozzászólás
Az út hibáiról még annyit hogy jártam a bükkben Bükkszentkereszt felé és hát nem sok kedvem lenne arra tekerni, mert olyan sz*r az út pedig nem járnak kamionok szerpentinen! Akkor miért van kátyú a kátyúban?
Talán nem azon kéne spórolni, hogy az elszórt kavicsot összekéne szedni tavasszal, mert az út újraburkoltatása drágább.A só meg környezetszennyezõ, mint majdnem köztudott.Az alpokban vajon miért nem sóval szórják az utakat?És lássatok csodát nyáron bringázható minõségû utak vannak!!!
"Hogy soha többet ne fordulhasson elõ veled,hogy egy kapcsolatban elfogy a színes ceruzád! ":)

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Kösz a helyreigazítást

Lao-Ce

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Igen, valami olyasmirõl is szó volt, hogy 12 ft helyett 25 ft - tán egy kw, nem tudom, ezt már fél füllel hallgattam!

.

14 és 23 de lényegtelen

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
[quote name='Hápi']Én is láttam de nekem nem így rémlik. Tudtommal a falucska engedélyezi egy vállalkozónak a szélerõmûvek felállítását, cserébe ingyé kap áramot melybõl a közvilágítás mûködik. A többit a vállakozó kb. másfélszeres áron adja tovább az MVMnek. De legalább elindult vmi.
[\QUOTE]

Igazad lehet, mondtam, én csak az egyik fülem felével hallottam

Lao-Ce