Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Globális felmelegedés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1666 hozzászólás a témában

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

Nem baj. Elõbb-utóbb a fa is elfogy! ;)

Utánna meg jönnek a fát helyettesítõ kompozitok! Micsoda hangulata lesz egy mûanyag háznak! Alig várom. :(

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Nem baj. Elõbb-utóbb a fa is elfogy! ;)
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

Igen, hallotam, pl. a Pécsi hööeröömüüvel kapcsolatban, hogy reggelente, mikor érkezik a biomassza az eröömüübe, az asztalosok ott állnak, és ráígérnek a fára, ugyanis méteres átmérööjüü tölgyfa rönkökkel füütenek, nem ám faforgáccsal, mint kommunikálják.

Nem baj, "környezetbarát"!

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

regent

regent

vendég

• fórumtag
  • 233 hozzászólás

Hát igen. Szidják is az erõmûveket a fások (pl.:forgácslapgyárak), mert mindent megvesznek és a pénz nem számít nekik, mert sok támogatást kapnak. És nem környezetkímélõbb mint a hagyományos erõmûvek, ha nincs jól beállítva és nincsenek megfelelõ berendezések. Márpedig miért lennének.

Igen, hallotam, pl. a Pécsi hööeröömüüvel kapcsolatban, hogy reggelente, mikor érkezik a biomassza az eröömüübe, az asztalosok ott állnak, és ráígérnek a fára, ugyanis méteres átmérööjüü tölgyfa rönkökkel füütenek, nem ám faforgáccsal, mint kommunikálják.

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

inkább fából.

környezetvédelem címen pusztítják az erdõket pl Bakonyban.

valamivel fûteni kell, ha már erõmûvet építettek...

Hát igen. Szidják is az erõmûveket a fások (pl.:forgácslapgyárak), mert mindent megvesznek és a pénz nem számít nekik, mert sok támogatást kapnak. És nem környezetkímélõbb mint a hagyományos erõmûvek, ha nincs jól beállítva és nincsenek megfelelõ berendezések. Márpedig miért lennének.

Rákosmente KerekSE;

ZSIROSMACSKA

ZSIROSMACSKA

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.931 hozzászólás
inkább fából.

környezetvédelem címen pusztítják az erdõket pl Bakonyban.

valamivel fûteni kell, ha már erõmûvet építettek...
Too many times your body can't take
Too many times you've made a mistake
Too many times you haven't realized
Too many times your mind became paralyzed

A biciklim. Saját konstrukció.

vmi állást én is keresnék. esetleg ha vki tudna vmi testhezállót, egészen nyugodtan ne fogja vissza magát...

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás
Biomassza? Az nem valami fûtõanyag? Azt hiszem talán fûbõl, de lehet, hogy tévedek.

Rákosmente KerekSE;

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Köszi szépen! Egyébként van ismerõsom ott, a Biomassza Konferencia rendszeres résztvevõje vagyok.
Jelenleg egyébként Németországban vagyok, de még karácsony elõtt felhivom az illetõt.

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

Isten hozott Hápi a csapatban! Megkértem még 1-2 ismerõsömet, úgyhogy leszünk elegen, majd kezdem szervezni az idõpontot.

Ok, csak szólj idõben a pontos idõpontról mert itt a vizsgaidõszak. Remélem ezzel a találkával közelebb hozhatjuk a bringásokat és az erdészeket, és egyszer talán legális lesz az erdõben KULTÚRÁLTAN kerékpározni. Ha bármi segítség kell a Fõerdészképzõbõl (Soproni Egyetem) szólj és segítek!

Rákosmente KerekSE;

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Isten hozott Hápi a csapatban! Megkértem még 1-2 ismerõsömet, úgyhogy leszünk elegen, majd kezdem szervezni az idõpontot.

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás
Megvan!

Tisztelt Állampolgár!

Tudja-e Ön, hogy
Magyarország területének ötöd része, 2 millió hektár erdészek által
szakszerûen és fenntartható módon mûvelt erdõ, ami
évente több, mint 3 millió tonna légköri szenet köt meg,
ennek megfelelõ mennyiségû oxigént szabadít fel és mindezen
keresztül mérsékli a globális felmelegedés káros hatásait?

Tudja-e Ön, hogy
ezeknek az erdõknek a közcélú feladataira:
az erdei iskolák üzemeltetésére,
gyermekeink környezettudatos nevelésére,
az erdészeti irodalom és kultúra terjesztésére,
a parkerdõk, erdei utak, pihenõk, tornapályák,
erdei kisvasutak fenntartására,
vagy az erdõk szeméttõl való megtisztítására,
általában az összes közérdeket szolgáló magyar erdõ
fenntartására a 2006. évi nemzeti költségvetés
egyetlen fillér támogatást sem ad?!

Tudja-e, hogy amikor az erdészek fellépnek a hazai erdõk
érdekében, akkor valamennyi magyar állampolgár
alapvetõ emberi jogait és biztonságát is védik?

Kérjük támogassa és fogadja megértéssel ez irányú
lépéseinket, törekvéseinket!

eredeti hely: www.fagosz.hu

Rákosmente KerekSE;

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás
Olvastam ma valami hirdetésfélét az egyetemen (Sopron) amiben is a korszerû, szakértõ erdõgazdálkodás támogatására buzdítanak az erdészek és hivatalos szervezeteik. Utánnanézek, hogy pontosan micsoda is. A hírdetésbõl az jött le, hogy valami tiltakozásfélét szerveznek, hogy a jövõ évi költségvetésbõl megint egy buznyákot se kapnak.

Rákosmente KerekSE;

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Igazán örülök, hogy sokan vagytok, akik használják is a fejüket és nemcsak visszaböfögik az iskolában tanultakat.

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Lensver: Ok, én is így látom. De sajna megvan az a rossz tulajdonságom, hogy néha igen pesszimista vagyok. Leendõ gyermeke(i)mnek -aki(k) szerepel(nek) az 5 éves tervben- én is át fogom adni azt az értékrendet, neveltetést, amit kaptam és ami szerint élek. És amit nem tagadnék meg soha...

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

Ezek szerint már ketten vagyunk.
Várom a többi jelentkezõt!

Ha arra az erdésszel találkozós, beszéljük meg túrára gondolsz akkor már hárman vagyunk, mert én is szívesen csatlakozom, és szerintem a XVII.keres bandát is érdekli. Szóval felõlem/lünk mehetünk.

Rákosmente KerekSE;

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás
Paul Vitti:Nem tudom, hogy mennyi állami támogatást kap, mert hát errõl kívülállóknak nem hiszem, hogy nyilatkoznának. Egy biztos. Ha mindig a nyugatról veszünk példát akkor ebben miért nem tudunk a "csodálatos" nyugatra hasonlítani. Miért csak az árakat meg az adókat tudjuk hozzájuk igazítani. Ja, és a magyar gyár is külföldi tulajdonban van, merthát "adjunk el mindent" elv mûködik itthon. Ha külföldi a tulaj, elõírásokat átvettük/vesszük akkor miért nem lehet betartatni azokat. Ez is olyan mint a gyorshajtás. Ha van ellenõrzés, akkor mindenki szabályosan közlekedik az adott útszakaszon, ha meg nincs, akkor meg megy mint a veszettegér.

Az erdõket korszerû erdõmûveléssel meg lehet menteni! Csak nem azt a gyakorlatot kell alkalmazni mint itthon! Kivágjuk a fát, felmarkoljuk a pénzt, talán másba befektetjük vagy élünk belõle ameddig tart, aztán hello. Majd a természet megoldja Csak a természetben szabadon nõt fák mûszakilag sokkal értéktelenebbek és betegebbek, mint amit szakértõ kezek nevelnek.

Levegõszennyezés: tudtommal már létezik a környezetbarát autó ami vizzel megy. Magyar találmány is van rá (hidrogén elégetésésbõl nyeri az energiát), állítólag kb. 300 ezer pénzbõl ki lehetne hozni egy otto vagy dizel átalakítását! De amíg az olajban van a pénz, és a pénzben a hatalom addig mit várhatunk a döntéshozóktól! Mi egy kis ország vagyunk ehhez, a nagyokat is meg kellene változtatni vhogy.

Rákosmente KerekSE;

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Hápi: emberi hozzáállás, pénz - tulajdonképpen ugyanaz. Valakinek az a hozzáállása, hogy minél több hasznot termeljen be, másnak meg az, hogy esetleg környezetvédelmi célokat tart fontosabbnak. Tudod, minden csak hozzáállás kérdése! :)

Robespierre: szerintem egyáltalán nincs jogod a keserûségre! Éspedig azért nem, mert gyermeked lesz talán az egyik utolsó olyan generáció, amely a saját szemével láthatja a zöldellõ erdõket, a kék óceánokat, egyszóval a világ azon arcát, melyet mi is megszoktunk. Hiszem, hogy 10-20 vagy még több év múlva is talán, lesznek még erdõk, hegyek és érintetlen vadonok is. Igaz, már sokkal kevesebben, de lesznek. Mert most még nem olyan nagy a pusztítás mértéke, hogy minden eltûnjön a mi életünkben.

Az eljövendõ generációért és a földünkért pedig az egyik legnagyobb dolog amit tehetünk az az, ha a gyermekünket kirándulni visszük és a természet szeretetére neveljük a hülye Tv-bámulás és computerezés helyett!!!
Ez minden szülõ kötelessége lenne.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
Hápi: Igen, a labancok környezettudatosak, a magyarok meg nem...

1 dologra azért kiváncsi lennék: a St. Pölteni Gmbh vajon mennykora támogatást zsebel be az államtól mindezért? Merthogy arrafelé így mûködik a dolog: "nem baj ha drágábban termelsz, ha a környezetvédelmi elõírásokat be tudod tartani majd kapsz néhány lapát eurót hogy ne sírjon a szád..."

Otthon meg próbálhatná fejleszteni az üzemet a szerencsétlen (ha lennének milliárdjai 10-20-30 év múlva profitot hozó fejlesztésekre), megvennék a szlovák, román, vagy akár az osztrák bútorlapot, mert az ócsó', szal le lehetne húzni a rolót...

Nyugatra tõlünk dõl a lé, ezért minden gyár qrva profi, ha keletre nézünk akkor meg az ár miatt nem vagyunk versenyképesek. Hogy a magyar nyersanyag minõségileg sem éri el sok versenytársét arról nem mi tehetünk, az plusszpoén.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Lensver: Szívembõl szóltál! Örülök, hogy így megfogalmaztad. Még csak annyit: az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, mert szép és boldog gyermekkorom volt, sír, mert leendõ gyermekeim valószínûleg nem lesznek ilyen szerencsések. És nem miattam, hanem miattunk, a kabzsi emberiség miatt. Tanulságos lesz az önmagát (is) elpusztító emberi faj története...

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

Csak most jutottam el ebbe a topikba. Valaki ha jól értettem megkérdõjelezte, hogy ez a fatopik ide illik-e, hisz a topik cime "Globális fölmelegedés". A válasz: igen, hiszen a fakitermelés is szépen belejátszott ebbe a folyamatba.

Nem kétlem, hogy sok erdész és mérnök valóban jó szándékú.Ám sajna ez a dolog is, mint oly sok más, állami szinten dõl el. Tisztában vagyok vele, hogy az erdészet sokszor nem kap támogatást, csak lebaszást.

Szerintem meg inkább az emberi hozzáállás az elsõ és utánna jön a pénz. Mint hazánkban a kerékpáros kontra autós konfliktus.

Csak egy példét had említsek. Az elmúlt hónapban -tanulmányaim folytán- mint leendõ Faipari Mérnök lehetõségem volt megnézni két faforgácslapgyárat. (Tudjátok amibõl a legtöbb bútor készül) Az egyik a magyar volt Szombathelyen a másik meg az osztrák St. Pöltenben.

Magyar: minden fa ami beérkezik megy a "darálóba", függtelenül attól, hogy az alkalmas lenne e még más célokra is (mondjuk fûrészárú). Ebben szerintem az erdészetek -mióta privatizálták az erdõket az erdõtulajdonosok- is hibásak, mert õk csak vágják a fát és nem "gondolkodnak". (remélem ezzel nem sértek meg senkit). A pillanatnyi haszon a cél, s lehet hogyha várna még pár évet akkor vágáséretként nagyobb haszonnal tudná értékesíteni a fát. A gyár mûködéséhez az energiát vásárolják.

Osztrák: A gyár még a mai napig családi tulajdonban van, és forgácslap mellet SÖRT is gyártanak.
Itt a beérkezõ faanyag csak forgácslapgyártásra alkalmas, elsõsorban erdészeti és egyéb feldolgozóipari melléktermék (egyszerübben: hulladék). A forgácsnál kissebb méretû hulladékot begyûjtik a késztermékgyártó üzemektõl (fûrészpor, csiszolatpor) és elégetik a legújabb környezetbarát kazánban. A keletkezõ hõ jelentõs részét a forgács szárításásra használják. A maradék energiából meg elektromos áramot állítanak elõ, amivel a gépeket mûködtetik. Szinte önellátóak.

Még egy érdekesség: a tisztaság. A magyar gyárban több centi vastagon áll a fapor (tûzveszély, mikor ott voltunk akkor is volt egy kisebb öngyulladás) míg az osztrákoknál szinte enni lehet a földrõl.
Ja és a két gyár kb. 100 km-re és egy határra van egymástól.

Rákosmente KerekSE;