Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Globális felmelegedés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1666 hozzászólás a témában

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Egy kicsit mélyenszántóan írtam volna, de az offtopic lenne, így töröltem.
Csak egy dolgot kérdezek; miért kell mindig másra mutogatni és mással példálózni? Mi talán nem tudunk józanul és ésszerûen gondolkodni?

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás

Ha nyugatra nézünk, akkor bizakodók lehetünk, csakhogy van pár kivétel is sajnos... Görögország, Olaszország (lehet hogy más is, ezekben konkrétan láttam példát)
...

Szóval igen, erre is rá lehetne húzni a lepedõt, hogy mondhatják, de tényleg nem mi állunk a legrosszabbul Európában...
Ha meg a fejlettséghez viszonyítjuk az állapotokat...
Hát nem is folytatom, mert mindjárt átcsapódunk itt a felhõtlen lelkendezésbe hogy milyen jók is vagyunk, osz' mégse...:)

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

A történelem során már hányszor hitettek el emberekkel, sõt tömegekkel valamit puszta adatok, úgynevezett tények segítségével?

Miért hinnék egy adatnak, amit valaki - legyen az akár szervezet is - állít?
...

Én -és szerintem sokan mások is- abban bízom, hogy a Bálna által említett, és az ahhoz hasonló EU-s ellenõrzések elszaporodásával csökkenni fognak a "magyar sajátosságok" sok területen. Konkrétan a felelõtlen döntésekre, a korrupcióra és a lopkodásra gondolok.

Ha nyugatra nézünk, akkor bizakodók lehetünk, csakhogy van pár kivétel is sajnos... Görögország, Olaszország (lehet hogy más is, ezekben konkrétan láttam példát) kissé "lazábban" értelmezi az EU-s szabályozásokat, és ugye arrafelé is vannak szép ügyei az illetékeseknek. Szal a lényeg, hogy a változást belülrõl is serkenteni kéne, de ez rengeteg nagykutyának nem érdeke...marad minden a régi:(... remélem tévedek
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás

Áhá, akkor ezért vagy te bíró! :D ;)

A lenti mondatot csak az erdõterület-részéhez hozzáfûzött gondolataimra értettem...!
Nem szeretnék bíró lenni... :)
És megint csak igazat adok a mondanivalódnak... (hozzákell hogy tegyem: sajnos...)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

A
Azért reménykedem abban, amit mondasz Bálna, mégpedig, hogy mostantól kezdve talán egyre szigorúbban veszik majd a fakivágást is!

de azért is ugyanolyan módon fenékbe billentik az adott erdõterület kezelõjét ha nem termrli ki az éves kvótát....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
A történelem során már hányszor hitettek el emberekkel, sõt tömegekkel valamit puszta adatok, úgynevezett tények segítségével?

Miért hinnék egy adatnak, amit valaki - legyen az akár szervezet is - állít?

Mostanában olyanokat olvastam egyik másik újságban, hogy pl. MO-on az európai országokon belül még mindig nem számítanak drágának a termékek, az árak. Vagy hogy a munkanélküliség se túl magas más országokéhoz képest.
Tudjuk jól, hogy ez mégsem igy van, mert mi magunk benne élünk, és látjuk a dolgok állását. Akkor most ne higgyünk tulajdon tapasztalatunknak?

A pártok is mindenféléket állítanak most, azzal próbálják maguknak megnyerni a szavazókat. Ígérgetnek mindenféléket. De sokan már nem hisznek nekik, pedig õk is tényekkel meg statisztikai adatokkal bombáznak sokszor.

Azért reménykedem abban, amit mondasz Bálna, mégpedig, hogy mostantól kezdve talán egyre szigorúbban veszik majd a fakivágást is!

amúgy csak azért foglalkozok ezzel ugymond mert -nemcsak ebben- a témában, de szeretek objektív lenni, és nem szeretem a fanatikusokat

Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás

az a baj hogy én pl látom hogy a szõllõterületek eu-s felmérése hogy folyik....az alapján nem lennék annyira bizakodó.....

Az más tészta... Ebben viszont valamivel biztosabb vagyok, mert az erdõ adatainak összegyûjtéséhez nem voltak kellõ "készülékek" (pontosan nem ismerem milyen mûszerekrõl van szó) és ezek érkeztek nemrég meg... De ezt ilyen mûszeres témának kell elképzelni és azt párosítják a területtel tudomásom szerint... De ennyire nem vagyok otthon az erdészetben én sem...

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás
amúgy csak azért foglalkozok ezzel ugymond mert -nemcsak ebben- a témában, de szeretek objektív lenni, és nem szeretem a fanatikusokat, akiket nem lehet meggyõzni, hiába magyarázol nekik valamit... Pontosabban meg sem hallgatják az embert...
Szerencsére ti nem ilyenek vagytok, és normálisan meg lehet beszélni mindent pro és kontra...
Csak hogy értsétek, nem szeretem a fanatikusokat én sem vagyok az, ezért próbálok arra törekedni hogy minden tisztán látszódjék...
És nem rátok értem a fenti negatív jellemzõket, csak azért írtam ezt le hogy értsétek a gondolkodásmódomat...
És lehet hogy a legújabb adatok szerint nincs igazam... Amirõl tudok, a legutolsók szerint viszont tény... Lehet hogy a következõ megcáfol. De most még ez van...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás
az a baj hogy én pl látom hogy a szõllõterületek eu-s felmérése hogy folyik....az alapján nem lennék annyira bizakodó.....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás

de Bálna az tényleges rdõállomány, vagy papíron az ? ...mert a 10 éve tarra vágott több hektár kopár terület, vagy cserjés is erdõnek számít, papíron mûvelési ág /vagy mi/ szerint nyilvántartva ......

1ébként érdekes módón mostanság találkozva több természet és környezetvédõvel / a tremészetvédelmi õrtõl, a hivatásos fõvadászon keresztûl alapítványok vezetõi és ilesmik/ általában egyikük sincs kibékülve az erdõgazdaságok tevékénysegével.....

nincs kibékülve persze, mert nincs minden rendben!!!
Én is ezt mondom!!!
Csak van egy konkrét tény amirõl beszélgettünk, az erdõállomány nagysága, és ebben én vallom, mert számomra ezt hihetõen alátámasztották, hogy nem fogy az erdõ...
Amúgy akkor én is e körbe tartozok valamilyen szinten, polgári természetõr lennék vagy mi a fene...

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás
Erdõnyilvántartás alapján azért seggberúgják azokat akiknél elfogyna az erdõ... legyen az kerületvezetõ vagy egy egész erdészet. Hála a jó égnek mára azért viszonylag nagy területet ölel fel a nemzeti parkok által "megfigyelt" terület... Legyen az Nemzeti Parktól a Természetvédelmi emlékig akármi. Így ugymond van "ellenörzése" az erdészetnek, mivel általában a védett területek valamilyen erdõ vegetációjához tatoznak nagy százalékban. Ezért gondolom azt hogy én hiszek ezeknek a számomra kellõképpen alátámasztott adatoknak. Hisz ha másban nem, de a médián keresztül biztosan értesítve lennénk ha valaki sikongatna hogy nagy a baj. Amúgy most folyik az EU-s erdõállapot-felmérés, amiben az EU-s egységesített adatokat kell megadni a teljes erdõállományról... Ha máskor nem, akkor ennek befejeztekor biztos kiderül ha ebben (is) turpisság van...
De nem meggyzõzni akarlak...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás
de Bálna az tényleges rdõállomány, vagy papíron az ? ...mert a 10 éve tarra vágott több hektár kopár terület, vagy cserjés is erdõnek számít, papíron mûvelési ág /vagy mi/ szerint nyilvántartva ......

1ébként érdekes módón mostanság találkozva több természet és környezetvédõvel / a tremészetvédelmi õrtõl, a hivatásos fõvadászon keresztûl alapítványok vezetõi és ilesmik/ általában egyikük sincs kibékülve az erdõgazdaságok tevékénysegével.....

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Oké, meggyõzhetõ vagyok, csak akkor magyarázzátok el nekem légyszi, hogy miért ne higgyek a szememnek!?
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás
Szóval egy valamiben védenem kell õket: ha ugy látod, ha nem, akkor sem fogy Magyarországon az erdõállomány... Nem védek senkit -sõt természetvédelmi mérnöknek tanulok- de ez tény és való. Elhiszem hogy mást tapasztaltok a haverjaiddal.
A többiben viszont igencsak egyetértek... elég érdekes volt olvasni a lenti 2 pontot...
Nálunk is van egy-két olyan hely -bár tarvágás kevesebb van- de ritkítanak olyan helyen hogy mikor megláttam, nem viccelek leültem és csak néztem...
Mátrakeresztes: mára egész szépen rendben van már a falu... fölötte egy teljesen kopár sávot képzeljetek el, amibõl be az erdõbe illetve az erdõbõl a kopár részre kabyarog az út... na most van a kresz-tábla a rakparton mikor a vízbe ugrasz az autó... Nem hazudok olyan van kirakva víz nélkül... és megszédülsz ha lenézel, olyan meredek hegyoldal van... Na most gobdold végig hogy ott megindult a víz...
Szóval elhiszem és vallom hogy nem csökken az erdõállomány...
De amikor hülyének nézik az embereket ,mint itt is történt hogy megmagyarázták hogy nem amiatt volt, akkor azért kinyílik a bicska...

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

Aki szerint jól mûködik mo-n az erdõgazdálkodás, az menjen és beszélgessen el Mátrakeresztes lakóival... hazatérése nem garantált! Abban a hegységben most panorámásítanak. Végre nem zavarják azok a szemét fák a kilátást :(

Rájár a rúd szerencsétlenekre...tavaj elvitte a fél falut a patak (bevallottan a tarvágások miatt), mostmeg ez...
Mellesleg szerintem az egyik legszebb környék itthon:(
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Zed

Zed

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.693 hozzászólás
Aki szerint jól mûködik mo-n az erdõgazdálkodás, az menjen és beszélgessen el Mátrakeresztes lakóival... hazatérése nem garantált! Abban a hegységben most panorámásítanak. Végre nem zavarják azok a szemét fák a kilátást :(

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Már elnézést, de úgy beszélgettek itt rendületlen nyugalommal, mintha erdeink nem fogynának napról napra! Ti erdõkben is szoktatok járni, vagy csak a tv-ben nézitek? Mi haverokkal rengeteget járunk, minden héten többször, és az elmúlt tíz évben rengeteg erdõrész csak úgy eltûnt. Ha minden kivágott fa helyett ültetnek 2-õt, akkor az valami másik dimenzióban történhet.

Sajnos valahol kivágnak egy egész hegyoldalnyi erdõt, csak hogy ne maradjon a nyomában semmi sem. Szép dolog az elmélet, meg a belemagyarázás, én mégis a szememnek hiszek. Máshol pedig hiába ültetik vissza, iszonyú lassan nõ. De mivel ott már úgyis "visszatelepitettek", ezért mellette nyugodt szívvel kivágnak egy még nagyobb területet. Lásd Lajos forrás környéke. Szépen le van tarolva már, csak gratulálni tudok. Nem is beszélve arról az iszonyú kárról, amit a földutakkal mûvelnek.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás
azért azzal a beteg fával is csínján.....kell némi "cincérfa" is itt ott ......

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 hozzászólás

...
2. Miért baj az, ha ilyen szép, egészséges fával tüzelnek? Ennek nagyobb a fûtõértéke, kevesebb kell belõle. És mint megbeszéltük, a kivágott fákat pótolják.

Mint asztalos és Faipari Mérnök-jelölt csak ezt mondhatom:
Mert az a szép, egészséges fa jól mutatna a bútorban, ajtóban, ablakban, stb... Ellenben egy beteg fa nem annyira. Tüzeljük el a beteg fát, meg a faipar számára nem használható részeit (vékony ágak, gallyak stb...). Ezzel semmi gond, de ne az egészséges fát tüzeljük el. Ez pazarlás!
Egy fa mire vágásérett -faipar számára használható- lesz min 60-100 év! Az eltüzeléséhez nem kell ennyit várni.
Ezt úgyis mi egyszerû állampolgárok szívjuk meg, mert fa hiányában elõbb-utóbb gyorsan fog emelkedni a fatermékek (nyílászárók, bútorok, stb...) ára.
És az erdõnek is egészséges fákra van szüksége! A betegeket vágják ki, és csináljanak vele azt amit jónak látnak, de ne az egészségest pazarolják el.
És ha jól tudom az erõmûvek tüzelés elõtt aprítékot készítenek belõle. Azaz összedarálják és nem egyben rakják be a kazánba.
Ez már aztán tényleg pazarlás, mert oda mehetne bármilyen méretû fa!

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

1. Minden kivágott fa helyett ültetnek másikat, különben nem nõne az erdõk területe.
2. Miért baj az, ha ilyen szép, egészséges fával tüzelnek? Ennek nagyobb a fûtõértéke, kevesebb kell belõle. És mint megbeszéltük, a kivágott fákat pótolják.

Lazus, még egyszer kérdezem voltál Te mostanában magyarországon erdõben ?