Jelentkezz be Regisztrálj

Globális felmelegedés
Írta 2005. november 05. - 13:04

Írta 2005. november 05. - 09:19

Írta 2005. november 04. - 19:41

Én csak szörnyülködni tudok rajta minden évben.
Ride everywhere.
.
Írta 2005. november 04. - 18:02

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt.
Írta 2005. november 04. - 17:54

1. Kényelmesebb - az hogy sok köbméter fát így otthagynak -a fatolvaj népségnek nem számít, mert nem fizetnek érte.
2. Csendesebb - amikor kivágsz egy fát és kidõl, egy bazi nagyot reccsen. Ha feljebb vágod el nem olyan hangos. Ezt egy tapasztalt illetõ mondta nekem, mert én is qrvára kiakadtam rajta, amikor elõször láttam, és megkérdeztem tõle, hogy mi a @*§!+!# ez... Személyes tapasztalatom nincs, mert így még sosem vágtam ki fát.
Az biztos, ha ilyet látsz, tuti nem az erdészet csinálta.
Túl sok idióta primitív barom van életben :mad:
Írta 2005. november 04. - 16:53

Néhány más képnél én sem tudom, hogy miért van úgy, ahogy. De errõl talán az erdészeket kellene megkérdezni.
Az erdész kollegám mesélte, hogy a cigányok (bocs, nem akarok senkit megsérteni, de hát tényleg azok voltak) kivágtak egy csomó fát a területükön, olyan pusztítást hátrahagyva, mint az állat. És érthetetlen módon a fákat _mellmagasságban_ vágták ki! Erre õ azon a területen az útra (erdõgazdasági földút) ásatott keresztbe egy gödröt. 2 hét múlva katpa a telefont, hogy azonnal menjen oda. Hát a cigányok szenet bányásztak! És ezért még az erdészt lehetett felelõsségre vonni, mert az õ területén folyt a bányászat. A cigány a felelõsségre vonásra ezt mondta: "Na de fõnök, addig se lopjuk a fáját..."
Írta 2005. november 04. - 11:49

Megtaláltam õket a munkahelyi gépemen is... Hát kb. ez volt állapot a tettyei parkerdõben idén tavasszal, ahol nem lehet bringázni, mert az káros a környezetre... A fenyõkrõl lenyesett ágak még mindig "a helyükön" vannak...
Van még más finomság is, majd idõvel azokat is felnyomom.
"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.
Írta 2005. november 04. - 11:01

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt.
Írta 2005. november 04. - 10:58

Télleg nem értek hozzá, de sztem nem az élletelen gyökerek tartják meg a talajt, egy tarvágott területen. Sztem a talaj azért marad meg, mert az élõ fák felszívják a nedvességet, "védik" a talajt a széltõl és egyéb külsõ behatásoktól. Minden kölcsönhatásban van mindennel.
Persze ahol nagyon meredek a hegy, vagy a domborzati viszonyok is éppen "olyanok", akkor a fák alól is kimoshatja az víz a talajt.
Képeim vannak... Ez az egyik kedvencem. De van még sok, per pillanat ezt tudom csak linkelni...
Edit:
Ez a kép Pécstõl 1 km-re készült, a Tettyei parkerdõben. Ott ugye tilos a kerékpározás mert olyan "természetkárosítást okozunk, hogy már nem is látják, hogy mi károsodott"...
Írta 2005. november 03. - 21:44

Inkább csak ne legyünk naívak, és túlságosan optimisták, ha nincs mire. Szeretnék ez ellen tenni, de nincs annyi pénzem

Ride everywhere.
.
Írta 2005. november 03. - 21:20

A meredek hegyoldallal kapcsolatban igazad van. De nem vagyok biztos abban, hogy ott is kiszedik a gyökereket.
Úgy lehet az, hogy nem értek hozzá, hogy nem az erdõvel foglalkozom, hanem "Megújuló energiák felhasználása hõerõgépekben" meg egy kicsit "decentralizált energiaellátás biomassza alapon" Így kapcsolatba kerülök az erdõvel is (annak az energiaerdõ-fajtájával, de a konferenciákon sokmindenkivel beszélget az ember, pl ez Egererdõ, Pécsi Erõmû, stb. fejeseivel is).
Szerintem elemi dolgokban nem korrumpálható senki.
Írta 2005. november 03. - 20:57

Még annyit, egy körny.gazd.bioagrármérnökel éltem együtt 4 évig, így nem vagyok hülye hozzá...
Ride everywhere.
.
Írta 2005. november 03. - 20:55

Írta 2005. november 03. - 20:39

Edit: szarok a bútoriparra. Tõbõl vágnám le a kezüket...
Írta 2005. november 03. - 20:35

És az arányokat nem ismerem, és a felhasználási terület is csak egy tipp.
Írta 2005. november 03. - 20:05

De egy fát sem vágnak ki fölöslegesen;
Én meg aztán végképp nem értek hozzá, de az elmúlt egy évben az egészséges fák 1/3-át kapták ki "elefánt a porcelánboltban" módon. Persze erre is lehet magyarázatot adni, mint _mindenre_... De milyet...?!
Írta 2005. november 03. - 13:56

Engem viszont akkor is bosszant, hogy 2005-ben baszki örülnöm kell annak, hogy az Erõmû széntüzelésrõl átáll "biomassza" tüzelésre, ami náluk egyértelmûen fakitermelést és elégetést jelent, és ezt a megújuló energiaforrások közé sorolják. Csak elég egy pillantást vetni a honlapra, fõleg a környezetvédelemmel és energiagazdáélkodással foglalkozó lapokra, és akkor világosan látszik belõle az, amirõl beszélek.
És azért mert ez van, még nem kötelezõ elfogadnom/elfogadnunk, és egyetértenem/egyetértenünk vele. Ez a topic pont azért van, az ezzel kapcsolatos aggályainknak hangot adjunk.
Emellett szívesen meghallgatok minden szakértõt, csak ne azzal a dumával jöjjön, amit az RTL Klub törzsközönségének nyomnak. Mivel itt szinte mindannyian erdõjáró emberek vagyunk, ezért látjuk is ami történik, még ha a "szakmai" hátterével nem is vagyunk 100%-ig tisztában.
Emellett Te is írtad, hogy "De úgy látom, hogy ez sajnos a világon mindenütt természetes (érdekek, pénz, stb), minden szakmûban."
És úgy érzem, ezért kérdezhetek, kiabálhatok, megkérdõjelezhetek dolgokat, stb. Ha nem teszünk ellene semmit sem, még csak észre sem vesszük, hanem odaállítanak elénk egy okos embert, az makog valamit, és ezt el is hisszük, akkor sohasem lesz semmibõl semmi sem. Maradnak a politikusok és hülyének néznek mindenkit.
Írta 2005. november 03. - 13:11

Nyugi, annak van oka, hogy a kis gallyakat otthagyják az erdõben. Annak meg nincs, hogy odaszemetelnek.
És igaz, a pécsi energiaerdõ még nem tudja ellátni az egész erõmûvet, ezért visznek oda a "hagyományos" erdõkbõl is fát. De egy fát sem vágnak ki fölöslegesen; ha nem így lenne, akkor nem nõne Magyarországon az erdõsített terület (ha jól emlékszem, most 20% és 23% a cél).
És volt egy nagyon jó mondatod (mondatrészed): " látszólag mindenféle meggondolás nélkül". Ez így igaz. Laikusan én sem értettem, de rákérdeztem az erdészeknél, és megmagyarázták.
Biomassza minden szerves anyag (függetlenül az átmérõtõl), de definíció szerint az embert nem tartozik bele.
Én is ismerek 1-2 erdészt/vadászt, õk is meséltek dolgokat. De úgy látom, hogy ez sajnos a világon mindenütt természetes (érdekek, pénz, stb), minden szakmûban. De ettõl függetlenül jól végzik a munkájukat. Ez valami olyasmi (tudom, sántít a hasonlat), hogy egy dologra van A és B megoldás, mi az A-t javasoljuk, õk meg a B-t választják. Mindkettõnek vannak elõnyei és hátrányai is, õk úgy göntöttek, úgy érezték, hogy a B-nek kevesebb a hátránya. A döntésben persze közre játszhat önös érdek is, de attól függetlenül még lehet az a jobb megoldás.
Nem olynan rég (1-2 hónapon belül) láttam egy erdõírtást. A fene, nem tetszett, pláne az, hogy nem láttam azt, hogy a pótlásról gondoskodtak volna. Megkérdeztem az ismerõst, erre õ azt javasolta, hogy menjek vissza megint, nézzem meg közelebbrõl. És valóban: nagyon kicsi fákat lehetett látni, amibõl majd 50 év múlva nagy fa lesz. De hát a hóhér is gyerekfejjel kezdte

Írta 2005. november 03. - 13:03

Írta 2005. november 03. - 10:41

Figyelj, kedves Shosi, mielõtt valamit leszólsz, nem ártana, ha tájékozódnál a témában! Hallottál már arról, hogy az erdõ (energiaerdõ) egy év alatt 3 m-t nõ? Gyorsnövésû fa... 10 centis gallyakat ültetnek, a következõ évben 3 m-es (10 cm átmérõjû) "husángokat" aratnak, amiket egybõl lehet aprítani, és eltüzelni. És pont Pécsett (is) van egy ilyen ültetvény.
másrészt nem azt az erdõt kell kivágni, amelyiken látszik, hogy baja van! Ha látszik, akkor az már késõ! Azt kell kivágni, amelyik eléri a vágásérett kort. És mivel a fatelepítések korábban is nagy területeken történtek, így nem meglepõ, hogy most is nagy területeket vágnak ki egyszerre. Csoda, hiszen azonos korban lesznek vágásérettek. A búzát is learatják minden évben...
Erre csak azt tudom mondani, amit Te is. Én a Pécs környéki erdõkrõl beszélek. De nem hiszem, hogy Te ismernéd ezeket az erdõket.
És lehet, hogy van olyan, hogy energiaerdõ, de hogy itt nem azzal fûtik a hõerõmûvet, az is biztos. Amit én bosszantónak tartok, hogy sok természetvédelmi területen is vágnak, látszólag mindenféle meggondolás nélkül. És ha nem is értek hozzá, akkor is látom, hogy dózerrel vágnak utakat az erdõbe, otthagyják a Stihl-es kannákat, és a kivágott fák kisebb ágait is halmokba dobálják, és egy év után sem kezdenek vele semmit sem. Sztem ha már "beteg" fákat vágnak ki, ami csak sztem beteg, de valójában energiaerdõ, akkor annak a levágott ágai is hasznosítható biomasszaként. Sokat tanultam a biomasszáról, és a fenntartható fejlõdésrõl, de egyszer sem találkoztam azzal, hogy csak a pl. x cm kerületû fatörzs nevezhetõ biomasszának. Ha meg elégetik a fát, akkor legalább pucolják ki az erdõt, és égessék el a vékonyabb ágakat is.
És ezzel csak arra hívnám fel a figyelmed, hogy nem kell mindent elhinni. Tudod, az autók is csak benzinnel mûködnek...