Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Globális felmelegedés

- - - - -

• Please log in to reply
1666 replies to this topic

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 posts

Egy kis falu (neve nem jut eszembe) - asszem - polgármestere nyilatkozott, hogy számításaik szerint egy fillért sem fognak fizetni a közvilágításért, mert fedezi a szélerõmû termelése.
Szerintük 8 év alatt megtérül a beruházás.

Utána meg ingyen lesz az áram.

Én is láttam de nekem nem így rémlik. Tudtommal a falucska engedélyezi egy vállalkozónak a szélerõmûvek felállítását, cserébe ingyé kap áramot melybõl a közvilágítás mûködik. A többit a vállakozó kb. másfélszeres áron adja tovább az MVMnek. De legalább elindult vmi.
Vonat kontra kamionok: itt nem arra gondoltak, hogy a Tesóba meg a sarki bótba vonat viszi a tejet meg a kenyeret. A lényeg -szerintem-, hogy az autópályák meg fõutak helyett a vonat a célállomáshoz legközelebbi vasuti célállomásra viszi a tehergépet, ott lemászik és csak minimálisat kell haladnia közúton. A boltok közötti áruterítést meg egy-egy regionális elosztó központból kissebb tehergépekkel oldják meg.
Az építõanyagszállítást meg az átmenõ forgalom simán mehet a vonaton véleményem szerint.
Melyik a jobb: Hegyeshalomnál bejön, autópályán és egyébb utakon közlekedik Szegedig és ott elhagyja az országot, vagy Hegyeshalomtól vonatozik Szegedig?

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Igen, valami olyasmirõl is szó volt, hogy 12 ft helyett 25 ft - tán egy kw, nem tudom, ezt már fél füllel hallgattam!

Emellett lehetne még használni naperõmûveket - nálunk azért sokat süt a nap, meg tényleg lehetne geotermikus energiát használni, mert abból is sok van nekünk.

Talán már 50% körül járhatunk, vagy nem?

Egyébként meg egyre több energiát termelnek a napenergiát átalakító cellák - nem tudom a hivatalos nevüket :D - , mert ez is fejlõdõ iparág.

Remélem lesznek olyan okos emberek, akik kitalálják hogy lehet a hatékonyságukat akár 80-90%-osra növelni.

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts

Ne hülyésekdj már, az csak késõbb térül meg és nem tud zsebrevágni több millát azonnal.

Egyébként pont tegnap volt a híradóban, hogy 100 szélerõmû felállítására adott engedélyt az energiaügyi hivatal.

Egy kis falu (neve nem jut eszembe) - asszem - polgármestere nyilatkozott, hogy számításaik szerint egy fillért sem fognak fizetni a közvilágításért, mert fedezi a szélerõmû termelése.

1etlen gond vele hogy kb 2,5 x annyiba kerül az energiatermelés mint a hagyományos erõmûvekben....a nagyobb gond hogy kb az össz villamosenergiaterelés 7%-át lehet nagyobb probléma nélkül beilleszteni a rendszerbe.......németeknél ahol több van, olyan idõszakokban mikor az összes szélerõmû teljes kapacítással termel, alaperõmûveket kell leállítani....amivel megint nem lenne gond, ha ez viszonylag stabilan elõre tervezhetõ lenne....nálunk meg még problémásabb a meteoroligai elõrejelzés pontossága....

de örülök neki ettõl függetlenül........dunán meg a közös szakaszon a szlovákok akarnak telepíteni partmenti uszályokra ilyen kis vízerõmûveket, közös müködtetésre....mindenesetre elfogdhatóbb megoldás mint bõs-nagymaros...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Ne hülyésekdj már, az csak késõbb térül meg és nem tud zsebrevágni több millát azonnal.

Egyébként pont tegnap volt a híradóban, hogy 100 szélerõmû felállítására adott engedélyt az energiaügyi hivatal.

Lao-Ce

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
no jah.
legjobb hulladék, amit meg sem termelsz. Ez áll a kipufogógázra, autóútra is, akár. Pl, ki a bánat akarna ledöcögni autóval 130km/h-val az adriára, ha lenne egy fullos TGV vonatocska, mondjuk, 300km/h <... közbe szeszelés, nyugodt pisálni menés..Mindemellett jól szervezett helyi közlekedés, stb.. Miért kell pl. csirkét behajózni Braziliában, csak azért, mert állítólag 200Ft olcsóbb, szállítással együtt is akár..
Szal, az igazán egzotikus dolgoktól eltekintve, a szabad piac elmehet a...
Addig, amig a fejlettséget?? az elfogyasztott kõolajegyenértékben mérjük, s rendszer müxik, semmi nem változik.
Hacsak, nem változik a hozzáállás innen-onnan.
Mint legutóbb: Nyugatról kapjuk a trendet, a demokráciát /hehe/ Keletrõl meg a gázt... :-))
S ha egyszer azt mondják:
Nyet?!
Mindenki elkezd sunyiba' szeszt fõzni a Skodájába?
De ez a kisebbik gond:
nincs gáz-nem megy erõmû-nincs áram- nem megy a CNC géped a melóba-nem készül termék-nincs bevétel- nincs lé kenyérre a bótba, amit meg sem sütöttek, mert nem megy a kemence gáz nélkül :-))- akkor mi lészen? megyünk vissza a feudalizmusba?
Akkor ki lesz a gazd. sikerország? Izland, aki energiafogyasztásának 90-át geoterm. bõl csapatja? Meg szovjet testvérünk, mer neki "van" óccsóé'?
Nálunk meg a kb@szott politika szédíti nagymamáinkat a gázáremelásszociáliskompenzáció ökörséggel, ahelyett, hogy azon a szavazatnyerõ pénzen csinos kis lukakat furdalnának itt-ott a fõdbe' s nyomatnánk a saját geotermikus adottságainkat!! /Mo.- alatt fele a szilárd kéreg mélysége a föld túlnyomó részéhez képest/ s legalább részben enyhíteni energiafüggõségünket...
áhhh..

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts
itt a frissen aszfaltozott úton 2 hét után nagy kátyúk vannak

no comment

(ja, 5 fok alatt nem lehet aszfaltozni......nem köt meg a bitumen....ez is no comment)
Autist Team:)

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts

semmit, csak ott csinálnak az útnak alapot....plusz nem lopják ki belõle aminek benne kell lenni.....

Nálunk tavaly elõtt aszfaltozták a fõutat, és az elsõ télen feltöredezett. Megálltam megnézni, nem volt 2cm vastag az aszfalt és alatta csak homok volt. No comment...
A kamionszállítás nem rossz ötlet, németeknél ki is van használva rendesen átmenõ forgalomban. Láttam egy filmet róla.
1. Olcsóbb mint az üzemanyag amit elfogyasztana.
2. Gyorsabb (sofõr max 8 órát vezethet utána 8 óra pihi) egy éjszaka alatt átmegy az országon a vonat.
3. Hálókocsik vannak, érkezés után rögtön vezethet a sofõr
még lehetne sorolni.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts

Kamionstopra kontra:

Külföldöm miért bírják az utak?
Ott mi a sz*rt kevernek az aszfaltba?

Egyébként meg halott ügy ez a vasútasdi, mert ha jól tudom megtett km-ek után kapják a lóvét, vagy nem?

Biztos, hogy "enyhe" ellenállásba ütközik az ötlet.

semmit, csak ott csinálnak az útnak alapot....plusz nem lopják ki belõle aminek benne kell lenni.....

amúgy átmenõ forgalomra nem lenne hülyeség a vasútra pakolni a kamionokat, csak sztem nincs hozzá vasúti infrastruktúránk....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Kamionstopra kontra:

Külföldöm miért bírják az utak?
Ott mi a sz*rt kevernek az aszfaltba?

Egyébként meg halott ügy ez a vasútasdi, mert ha jól tudom megtett km-ek után kapják a lóvét, vagy nem?

Biztos, hogy "enyhe" ellenállásba ütközik az ötlet.

Lao-Ce

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,671 posts
Elég vicces ez a kamionos cucc és az emberi nem gondolkodás.A vasút nem jut el mindenhova csak a közút.És ha megáll minden kamion mi lenne?a nép vakargatná a fejét hogy a teszkóban miért nincs termék,mondjuk kenyér vagy akármi,lényegtelen hogy mi.
"Hogy soha többet ne fordulhasson elõ veled,hogy egy kapcsolatban elfogy a színes ceruzád! ":)

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 posts
Úgy tudom, azért nem viszik sûrübben el a válogatott szemetet, mert nincs rá kapacitás.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts
Még egy kicsit visszatérve a szelektív hulladékgyûjtéshez:
Itt nálunk Fóton megszüntették a gyûjtõszigeteket, mert az emberek mindenféle szeméttel válogatás nélkül elárasztották ezeket. Én nem ezekbe helyeztem el a hulladékomat, mert innen kb. 2km-re van egy hulladékgyûjtõ udvar, ahol sokkal többfelé szelektált szemetet lehet elhelyezni. Egyetlen dolog volt amit a helyi gyûjtõbe vittem, ez pedig a vegyes mûanyag. Ilyen konténer ugyanis nincs a gyûjtõ udvarban. Most itt áll a sok tisztára mosott vegyes mûanyag. Gondoltam, ha a városban volt mûanyaggyûjtõ, akkor máshol is kell lennie. Felpattantam hát a bringámra és felfedezõ útra indultam Budapestre. A káposztásmegyeri lakótelepen találtam is gyûjtõszigeteket szép számban, de ezeknél vagy csak PET gyûjtõ volt, vagy mûanyag feliratú, de a PET gyûjtõvel megegyezõ formájú tároló edény, aminek kis kör alakú bedobója volt csak. Ebbe nem tudtam volna bedobálni a mûanyagjaim nagy részét, mert jóval nagyobbak is voltak közte. Tovább kerestem, hátha lesz valahol olyan nagyméretû gurulós konténer mint amilyeneket Fóton megszüntettek. Ekkor találtam egy másik gyûjtõudvart, ahol érdeklõdni kezdtem, hol tudnám a mûanyagomat leadni és elmondtam a történetet. Az alábbi megdöbbentõ választ kaptam (el sem hiszem):
Általában a mûanyagokból csak a PET palackot gyûjtik, de van ahová mindenféle egyéb mûanyagot is lehet dobni, ám mivel Magyarországon a vegyes mûanyagot senki sem dolgozza fel, ezért ezt egy cég átválogatja. Kiveszik a PET palackokat belõle, majd a többi megy a szeméttelepre, vagy az égetõbe!
Ezek szerint azért válogattam évek óta, hogy ezzel valakinek pluszmunkát csináljak? Hogy miattam újra válogatni kelljen?
Hogy még kacifántosabb legyen a történet, a helyi újságban megjelent egy cikk a polgármestertõl, miszerint 2006 január 1-tõl a mûanyagot külön elszállítják a szemetesek, ha ezt a Településszolgáltató Kht-tõl ingyenesen beszerezhetõ zsákokban kihelyezzük a kuka mellé.
Ezek után asszem írok egy olvasói levelet, hogy fejtse ezt ki egy picit bõvebben. Vajon a kukások hol fogják ezt szállítani? Beteszik a fülkébe, vagy bedobják a szemét közé? És vajon mi lesz a sorsa ennek a mûanyagnak? :confused:

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 posts
Ezt olvastátok már?
http://www.levego.hu/kamionstop/
http://www.levego.hu...onkiadvany1.pdf
http://www.levego.hu...stop/kamion.htm
Vannak benne érdekes adatok. Ha igazak akkor nagy a probléma -szerintem.

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 posts

telepen.
http://www.geographi...86a710511b89b00

Nem is tudtam, hogy a növények is termelnek üveghatástképzõ gázokat. És vannak emberek akik elhiszik, hogy ez károsabb a Földnek mint a mi általunk termelt káros gázok. Az ilyen embert kiküldeném sétálni a természetbe.
Mit szóéltok a hírekhez. Oroszok kevesebb gázt juttatnak nekünk -sok nagyfogyasztó már olajjal tüzel- és a benzin árát 30 Ftal akarják emelni a közeljövõben. Tényleg érdemes tekerni. Mellete melegszel és haladsz is. Csak ez majd mutatkozik a tömegközlekedésben is.

Rákosmente KerekSE;

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Tegnap láttam, hogy még egy helyre lepakoltak dobozokat a lakótelepen.

Jól van, megnyugodtam, mégiscsak fejlõdünk........... talán.

http://www.geographi...86a710511b89b00

Lao-Ce

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

Ha meg a PET palackból mûanyag pulcsit csinálnak hát legyen. Legalább nem a földbe meg elégetve a levegõbe kerül.

Így van, ha kell, mert olcsó akkor vegyék meg nyugodtan, legalább nem a mi földünkben rohad és talán a pulóver, és a bringás mez is olcsóbb lesz (100% poliészter). Tényleg, a régi mûszálas ruhákkal is lehetne kezdeni valamit, ha már teljesen használhatatlan.

Azért milyen érdekes, hogy egy rakás ember órákat autózik egy nagy bevásárlóközpontban, ahol minimum egy órát és kilómétereket mászkál hogy megtaláljon valamit, amikor meg a szemetet kéne elvinni valahová, 100-200 méter már õrült távolság.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 posts

Amúgy nem tudjátok, hogy ha mindenféle üvegnek, meg mûanyagnak van szelktav gyûjtõje, az aludoboznak miért nincs?
A másik: tudjátok, hogy mit csinálnak a begyûjtött mûanyaggal? Kiviszik Kínába és csinálnak nektek belõle frankó poliamid pullóvert.

Bocs hogy ilyen ritkán irogatok de vizsgázom ezerrel. Ha minden igaz hétfõn vége.
Szelektív gyûjtõk: igen. Van még velük probléma de szerintem itt a gond, hogy még nem alakult ki hazánkban a feldolgozó háttér.
PR által említett hulladékudvart jelentem én használom. Mégpedig azért, mert nálunk csak pár hónapja állították fel azokat a bizonyos dobozokat- de legalább már van. Én eddig gyûjtögettem a pincében, ha összejött egy megfelelõ mennyiség és arra vitt az utam kocsival hát beraktam és vittem. Ott átveszik az alupalackot is.
Ha meg a PET palackból mûanyag pulcsit csinálnak hát legyen. Legalább nem a földbe meg elégetve a levegõbe kerül.

Rákosmente KerekSE;

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,206 posts
Annyira nem kapcsolódik a "globális felmelegedés" címhez, de az ökológiai egyensúly felbomlása lehet, hogy felmelegédesben is szerepet játszik valamilyen szinten..
És ha már szó volt nem rég a greenpeace-rõl..
http://index.hu/poli...ek/?main

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts

Amúgy nem tudjátok, hogy ha mindenféle üvegnek, meg mûanyagnak van szelktav gyûjtõje, az aludoboznak miért nincs?
A másik: tudjátok, hogy mit csinálnak a begyûjtött mûanyaggal? Kiviszik Kínába és csinálnak nektek belõle frankó poliamid pullóvert.

1, az is van csak nem mindenhol

2. nm csak...olvass vissza kicsit feljebb, egy másik felhasználást leírtam...

GreatVictory

GreatVictory

vendég

• fórumtag
  • 141 posts