Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

viszont ha olyan évjáratú a vázad , mint amit linkeltél , abban gyárilag nem 200-as szemtávú tag van, hanem kissebb, és természetesen véletlenül sem szabványos méret. (7,75*1,75)

itthon meg úgy tudod beszerezni a RS tagot - mivel a forgalmazó alapból nem tartja- ha most megrendeled valamelyki partnerüzletben,  akkor kb februárban lesz itt. hétfőn tudok nézni árat is ha érdekel.

Igen, alapból rövidebb volt a gyári tag, de nem voltam elégedett a brain szeleppel, ezért gyorsan megszabadultam tőle. Szándékosan raktam bele 200-as tagot, mert lefelé jól jön a plusz mozgástartomány, így is néha lekoppan a 135mm-es úttal.

Árat megköszönném, de csak akkor veszem meg itthon ha ebay-el versenyképes .

Nos, méregettem:
A tartály a tag középvonalától pontosan 55mm-t áll ki. A tartály a forgásponttól 20mm-re kezdődik, de előtte ott van a rebound tekerentyű, bár az valamivel alacsonyabb, így az nem zavarhat.

A tartály maga 77mm.

Gondolom teljesen mindegy, hogy nálam a szemtáv 216mm, a tag alap méretei azonosak szerintem.

Így jónak tűnik és van elég hely, elférne a tag. Köszönöm a segítséget!

Fülee

Fülee

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás

Nos, méregettem:
A tartály a tag középvonalától pontosan 55mm-t áll ki. A tartály a forgásponttól 20mm-re kezdődik, de előtte ott van a rebound tekerentyű, bár az valamivel alacsonyabb, így az nem zavarhat.

A tartály maga 77mm.

Gondolom teljesen mindegy, hogy nálam a szemtáv 216mm, a tag alap méretei azonosak szerintem.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

viszont ha olyan évjáratú a vázad , mint amit linkeltél , abban gyárilag nem 200-as szemtávú tag van, hanem kissebb, és természetesen véletlenül sem szabványos méret. (7,75*1,75)

itthon meg úgy tudod beszerezni a RS tagot - mivel a forgalmazó alapból nem tartja- ha most megrendeled valamelyki partnerüzletben,  akkor kb februárban lesz itt. hétfőn tudok nézni árat is ha érdekel.

Bikertigger módosította - 2013. december 21. - 09:33

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Fülee

Fülee

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás

Nincs mit.
Holnap méregethetek még egy kicsit.
A vázzal jött... amúgy lock nincs rajta, hanem három állású kompresszió: open/mid/firm. (valamiért a RS weboldalán open/pedal/lock-nak írják)
"Firm" állásban is mozog, de érezhetően feszesebb. Jól lehet vele tekerni/mászni, bár szerintem ebben legalább ugyanakkora szerepe van a váznak is.

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Megmértem neked: az olajtartály tekerentyűvel együtt kb. 90mm, és a tag középvonalától kb. 55mm-t lóg ki. (a mérés nem pontos, mérőszalaggal mértem)
Tehát hosszban elméletileg elfér nálad.

Nagyon köszi!

Sajnos határeset, ha összenyomom a tagot akkor kicsit elmozdul felfelé és pár mm-t csökken a hely.

Tolómérővel pontosítottam a mérést és 90 mm a minimális táv Fox tagnál.

Esetleg valamikor le tudnád mérni pontosabban?

Az is érdekelne akkor, hogy a tag fix forgáspontjától mérve hol van az olajtartály vége.

+ még pár kérdés ha nem gond:

Honnan szereted be? - mert én itthoni boltban még nem találtam.

A Lockolás menyire merev? Propedal szintű vagy merev vázhoz már közelít?

Előre is köszi!

Fülee

Fülee

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás

Megmértem neked: az olajtartály tekerentyűvel együtt kb. 90mm, és a tag középvonalától kb. 55mm-t lóg ki. (a mérés nem pontos, mérőszalaggal mértem)
Tehát hosszban elméletileg elfér nálad.

• Atombike kedveli ezt

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Üdv!

Szeretném kicserélni a FOX RP23-as tagomat egy Rockshox Monarch Plus RC3 -ra.

Szemtáv 7,825" / 200mm, de azt nem tudom, hogy el fog-e férni a speci stumpojumper fsr vázban.

Esetleg valakinek van tapasztalta / infója, hogy mekkora az olajtartály a monarch-on?

A fox tagon mérve kb 90mm hely lenne az olajtartálynak, ez elegendő lehet?

a1_2013_12_20_5muyasc8cz_tn.jpg

Ha itt nem tudja senki, melyik bringa boltbhoz lehet fordulni ilyen problémával? (forgalmazó, aki kapcsolatba tud lépni rockshox-al).

Atombike módosította - 2013. december 20. - 18:49

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás

Csapagyazas rendben,csavarodva sincs a vaz,szerintem!Tag nem szorul a vazban!

Stp!Ez jonak tunik,koszi!Megfontolando!:-)

Louis módosította - 2013. november 20. - 16:18

Magellan-os

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Par sorral lejjebb,korabban mar kerdeztem,hatha most vki?!

Csináltatott-e már vki perselyt mûanyagból,rézbõl,bármi másból?Mert a RS Monarch gyári perselye nem bírja sokáig.A perselybe csináltattam rozsdamentes acélból "tengelyt",de annak az átmérõjével,és a felületével nincs baj!Kenés is megvan rendszeresen!
Ötlet,tapasztalat vkinek?

nem ferde a váz? vagy nem csavarodik összenyomódás közben?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

nem kell csináltatni, fillérekért vehetsz ilyet:
http://www.ebay.com/...i-/281197126933

(nagyobb kiszerelésben olcsóbb, nézd meg az eladó hirdetéseit)
sokan dícsérik.

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás

Par sorral lejjebb,korabban mar kerdeztem,hatha most vki?!

Csináltatott-e már vki perselyt mûanyagból,rézbõl,bármi másból?Mert a RS Monarch gyári perselye nem bírja sokáig.A perselybe csináltattam rozsdamentes acélból "tengelyt",de annak az átmérõjével,és a felületével nincs baj!Kenés is megvan rendszeresen!
Ötlet,tapasztalat vkinek?

Magellan-os

Szigi_

Szigi_

törzsvendég

• fórumtag
  • 958 hozzászólás

Áhááá szerintem értem. 

Az első diagramom előfeszítetlen a második az előfeszített.

XS a maximális rugó út az YF pedig az a erő amivel terhelni kell, hogy az XS-t elérjük.

Ha előfeszítjük akkor megváltozik az a erő amivel terhelnünk kell, hogy egyáltalán a tag meginduljon, de ha megindult akkor minden ugyanaz mint előfeszítetlen állapotban.

Köszi a segítséget!!

rug__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc

rugóállandót nem változtatod, csak a görbét tolod feljebb, tehát a meredekség megmarad, csak nem nulláról indul, hanem előfeszített állapotról, ergo kevesebbet ül be alattad.

NAGYON FONTOS! a tag stroke-ja MINDEN esetben kisebb kell legyen, mint a rugóé!!! MIért van erre szükség? Teljes összeülésnél a tag nyomórúdján lévő felkoppanásgátló gumibak nyeli el az erő nagy részét. Ellenben ha kisebb rugót raksz rá, a rugó tekercsei összekoppannak, így az összes erőt a rugó felfekvő tányérjai nyelik el, sok esetben leszakadnak!

Ezért nem szabad 5! teljes fordulatnál jobban előfeszíteni a rugót!

sala módosította - 2013. november 09. - 15:22

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Sziasztok!

Felmerült bennem egy kérdés. Van egy fox Dhx 5.0-ám, és én azt bogarásztam ki a használati utasításából (link 13.oldal), hogy a sag-on a rugóelőfeszítéssel tudok valamennyit állítani.

Viszont én úgy tudtam, hogy a hengeres nyomó csavarrugók karakterisztikája lináris, tehát a nyomóerő nem változik a rugóút elejétől a végéig. Tehát ha egy meghatározott tömeggel terhelem a rugót akkor ugyanannyi a sag a rugó bármilyen mértékű előfeszítettsége mellett.

Ha viszont a rugó karakterisztikája progresszív lenne akkor igaz lenne az amit a használatiban írnak, mert ilyenkor a rugó teljes összenyomásához egyre több erő kell.

Szóval ez mitől lehet?

nem kerékpárokra, hanem motorokra van kihegyezve, de az elv természetesen ugyanaz:

http://www.motorrevu.hu/beszamolo/csillapitas_helyes_beallitasa_1resz

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Szigi_

Szigi_

törzsvendég

• fórumtag
  • 958 hozzászólás

Sziasztok!

Felmerült bennem egy kérdés. Van egy fox Dhx 5.0-ám, és én azt bogarásztam ki a használati utasításából (link 13.oldal), hogy a sag-on a rugóelőfeszítéssel tudok valamennyit állítani.

Viszont én úgy tudtam, hogy a hengeres nyomó csavarrugók karakterisztikája lináris, tehát a nyomóerő nem változik a rugóút elejétől a végéig. Tehát ha egy meghatározott tömeggel terhelem a rugót akkor ugyanannyi a sag a rugó bármilyen mértékű előfeszítettsége mellett.

Ha viszont a rugó karakterisztikája progresszív lenne akkor igaz lenne az amit a használatiban írnak, mert ilyenkor a rugó teljes összenyomásához egyre több erő kell.

Szóval ez mitől lehet?

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
megoldódott

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Ma kaptam egy Manitou swinger 4 way spv tagot hogyha megcsinálom akkor megkapom.
Feltöltött kép

Ami össz baja van neki hogy lelazult a csillapítófej egység így az elõzõ tulajjal szétszedtük, de pechünkre ahogy kihuztuk a becsúszót úgy a csavarról le is esett
minden így nemtudjuk a pontos sorrendet. Semmi karc nincs rajta vagy sérülés a csavar tökéletesen rászorul ami lelazult. Igaz évekig egy padláson állt miután a tulaj észlelte a hibát hogy valami
nem stimmelt a taggal és nembántotta nemhasználta így.

Kérdésem itt van egy kép amik a fejre mennek és milenne ennek a pontos feltevési sorrendje!
Beszámoztam a cuccokat, amit tudok hogy volt azt leírom:
1-es tudom hogy összekell tenni de merre álljon
3-as pedig egymáson van és nem külön.
5-ös félköríves alátét
Feltöltött kép

Köszönöm.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
mennyi neve van szerencsétlen sportnak!

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás
Trail Riding kb montizás :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
lemaradtam van mar egy ujabb betukod a montizasra?
http://www.sram.com/...oductMatrix.pdf
mi az a TR?

jo kozepkategorianak szamitok (szerintem) ugye elbir egy sima monarch nem kell plus verziot vegyek?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...