Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

Igen jól érted, max 300 PSI lehet a kamra mérete.
Én a SAG értéket egy picit nagynak tartom, mert ez 25%. De ki kell próbálni.

Köszi az infót!Ezt hogy érted hogy nagy a 25%? Kevesebbet kellene beülnie szerinted? 14mm helyett kevesebbet?

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Sziasztok!
Köszi neked is az infót,megfogadom!Még egy apró segítség kellene ezekben:
Biketigger: Jól olvasom itt hogy egy RP23 max 300psi-t bír? FLOAT RP23
A SAG érték eszerint a táblázat szerint 14,2mm-nek kellene lennie optimálisan? (RP23 tagnál nálam 56-57mm a becsúszó rész a végéig) FLOAT RP23
Jól értem ezeket?Köszönöm!

Igen jól érted, max 300 PSI lehet a kamra mérete.
Én a SAG értéket egy picit nagynak tartom, mert ez 25%. De ki kell próbálni.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

ne felejtsd, hogy a propedál 3állású tekerõje csak akkor reagál az állításra, ha a kar közben pp állásban van! másik állásban hiába tekered, nem fog változni semmi.

Sziasztok!
Köszi neked is az infót,megfogadom!Még egy apró segítség kellene ezekben:
Biketigger: Jól olvasom itt hogy egy RP23 max 300psi-t bír? http://www.foxracing.../float_rp23.htm
A SAG érték eszerint a táblázat szerint 14,2mm-nek kellene lennie optimálisan? (RP23 tagnál nálam 56-57mm a becsúszó rész a végéig) FLOAT RP23
Jól értem ezeket?Köszönöm!

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6.770 hozzászólás
ne felejtsd, hogy a propedál 3állású tekerõje csak akkor reagál az állításra, ha a kar közben pp állásban van! másik állásban hiába tekered, nem fog változni semmi.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Oké,fújok bele,meglátom mennyit változik majd,és köszönöm a tanácsokat. Jófejek vagytok,és nagyon köszi mindent! Nekem is a 3as állás volt a legszimpatikusabb.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
lock nélkül
a nyitott állást nem befolyásolja a pp állása, az csak a pp állásban befolyásolja a pp mértékét

használni meg a 3-as állásban érdemes.
igazából nem én sok értelmét látom ennek a megoldásnak (menet közben kb úgyis használhatatlande vszinû nenm véletlen hogy jövõre vissza is térnek az értelmesebb megoldáshoz. (egy kar 3 állás)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

abba kéne fújni akkor
olyan 15-18 mm beülésre kéne belõni

gyárilag eltérõ a csillapítás mértéke a tagoknál. 3 féle van ez a közepes, általában ezek az aftermarket tagok meg az ilyen jellegû fullikat általában ilyennel szerelik.

nekem is 10-12 km és az még csak az erdõ széle :)
hozzászoksz

Detto a távolság kb. :) Hozzászokok majd.Nagyon tetszik ez a fully érzés amúgy,csak nekem még szoknom kell.
Az a 15-18mm azt hogy mérjem majd? Gondolom lock nélkül,de a propedal3 beállítás az jó lesz?
Már csak egy pumpát kell kerítenem valahogy,mert azt nem kaptam meg a géppel.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
abba kéne fújni akkor
olyan 15-18 mm beülésre kéne belõni
mondom mekem egy hasonló jellegû vázban, 170-175 psi kell 100 kilóhoz
gyárilag eltérõ a csillapítás mértéke a tagoknál. 3 féle van ez a közepes, általában ezek az aftermarket tagok meg az ilyen jellegû fullikat általában ilyennel szerelik.

nekem is 10-12 km és az még csak az erdõ széle :)
hozzászoksz
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

az kevés lesz
annál a váznál nyugodtan lehet 150psi-vel inditani (annyira vannak általában gyárilag is)
de a 100 pár kilóhoz olyan 180 psi lesz a jó (hogy mozogjon is szépen)
azt meg tudomásul kell venni hogy egy 140-et mozgó fulli az terepre való, és a gyors aszfaltos haladáshoz más jellegû bicaj kell

Persze hogy terepre való,de autó hijján,valahogy oda ki kell jutni,és az nálunk nem 1km. Ezért szerettem volna megkönnyíteni magamnak az odajutást valahogy. :) ha jól emlékszem,11barra fújtuk fel,az kb 160psi.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

A nyomással tudod a testsúlyodhoz igazítani a tagot. EZ az érték nagyban függ a testsúlyodtól illetve a váznak a geometriájától.
Kiindulási alapnak a testtömeged PSI-ben + 20 PSI. Ez vmi ökölszabály, remélem jól emlékszem.
Továbbá kell egy O gyûrû ami a tagnak a becsúszóján van. Ezt teljesen feltolod és ráülsz a bicóra. Ekkor vmilyen mértékben össze fog ülni a tag. Leszált és ezt a bizonyos összeülést megtudod mérni, mivel a tag lejjebb nyomta az O gyûrût. Ezt hívjak SAG értéknek. EZ a különbözõen stílusok szerint más. Ezt %-ban szokták megadni, ami azt elenti h a teljes rugóút hány százaléka "veszik" el mikor pusztán csak a testsúlyod terheli a tagot.

Ezt kell legelõszõr belõni, utána a visszaút, és majd a kompresszió.
Ehhez idõ, és türelem kell, illetve vedd most figyelembe, h hideg van, nem fog esetlegesen olyan finoman mozogni a tag, mivel az olaj megdermedhet!

Sok sikert

Megmértem ezeket az értékeket,jelenleg egy 19fokos helységben áll a bicikli.Tényleg nem akarok hülyeségeket írni,de én ezeket az értékeket mértem:56mm az egész becsúszórész,ebbõl 23mm.t ült be alattam,úgy hogy csak ráültem.lock kikapcsolva propedal3 beállítással.ugyanez lockkal 20mm.Ezek akkor jó eredmények? Az RP23 tagon van egy ilyen felírás,ez mit jelent? : Rebound Tune és itt középen áll a kijelölés.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
az kevés lesz
annál a váznál nyugodtan lehet 150psi-vel inditani (annyira vannak általában gyárilag is)
de a 100 pár kilóhoz olyan 180 psi lesz a jó (hogy mozogjon is szépen)
azt meg tudomásul kell venni hogy egy 140-et mozgó fulli az terepre való, és a gyors aszfaltos haladáshoz más jellegû bicaj kell

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Jogos a dolog,igazad van.Csak azért kérdeztem,mert most megyek elöször össztelóssal.Eddig nem is érdekelt a dolog,de ha most így adódott egy lehetõség barátom részérõl,kíváncsi lettem rá.Ezért kérdeztem ezeket.
A tag beállítással meg nem is sejtettem,hogy ennyit el lehet vele tökölni.Vagy csak nekem nem megy szimplán. :) Az hogy mekkora nyomásnak kell lenni a rugóstagban,azt a súlyom határozza meg,vagy hogy mennyire szeretném hogy kimozogja a 140mm.t? Mert úgy gondolom,hogy minél több a levegõ a kamrában,annál keményebb lesz,és annál kevésbé nyomható össze.De aztán lehet hogy hülyeségeket irok.?
Próbáltam erre rákeresni a neten valami magyar oldalra,de nem találtam semmit errõl,ahol szájbarágósan leirják,hogy mi miért van,és mit is csinál.Ezért kérdeztelek titeket,mert ti több tapasztalattal vagytok mint én.

A nyomással tudod a testsúlyodhoz igazítani a tagot. EZ az érték nagyban függ a testsúlyodtól illetve a váznak a geometriájától.
Kiindulási alapnak a testtömeged PSI-ben + 20 PSI. Ez vmi ökölszabály, remélem jól emlékszem.
Továbbá kell egy O gyûrû ami a tagnak a becsúszóján van. Ezt teljesen feltolod és ráülsz a bicóra. Ekkor vmilyen mértékben össze fog ülni a tag. Leszált és ezt a bizonyos összeülést megtudod mérni, mivel a tag lejjebb nyomta az O gyûrût. Ezt hívjak SAG értéknek. EZ a különbözõen stílusok szerint más. Ezt %-ban szokták megadni, ami azt elenti h a teljes rugóút hány százaléka "veszik" el mikor pusztán csak a testsúlyod terheli a tagot.

Ezt kell legelõszõr belõni, utána a visszaút, és majd a kompresszió.
Ehhez idõ, és türelem kell, illetve vedd most figyelembe, h hideg van, nem fog esetlegesen olyan finoman mozogni a tag, mivel az olaj megdermedhet!

Sok sikert

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

Szerintem túl nagy hangsúlyt kap ez a lock!
Be kell látni h egy össztelós gép soha nem fog úgy viselkedni mint egy merev, akár milyen tagot is tesz bele ez ember. Kompromisszumot kell kötni h vagy azt akarod h ne mozogjon, és akkor merev, vagy mozogjon de akkor azt tegye is. Köztes út van, de mint kb 10 hozzászóláson keresztül taglaltátok "senkinek" sem tetszik.

Az meg h mozog mikor be van lockolva többek közt annak is betehetõ h nem is lenne jó ha teljesen lezárna, mert a tag lenne megerõszakolva vele.

Jogos a dolog,igazad van.Csak azért kérdeztem,mert most megyek elöször össztelóssal.Eddig nem is érdekelt a dolog,de ha most így adódott egy lehetõség barátom részérõl,kíváncsi lettem rá.Ezért kérdeztem ezeket.
A tag beállítással meg nem is sejtettem,hogy ennyit el lehet vele tökölni.Vagy csak nekem nem megy szimplán. :) Az hogy mekkora nyomásnak kell lenni a rugóstagban,azt a súlyom határozza meg,vagy hogy mennyire szeretném hogy kimozogja a 140mm.t? Mert úgy gondolom,hogy minél több a levegõ a kamrában,annál keményebb lesz,és annál kevésbé nyomható össze.De aztán lehet hogy hülyeségeket irok.?
Próbáltam erre rákeresni a neten valami magyar oldalra,de nem találtam semmit errõl,ahol szájbarágósan leirják,hogy mi miért van,és mit is csinál.Ezért kérdeztelek titeket,mert ti több tapasztalattal vagytok mint én.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Neked is köszi az infókat,ezeket is megjegyeztem. :)
Az egyik kedves barátomtól kaptam kölcsön nemrég,pár hétre egy merida 1-40.t,míg õ külföldön lesz,hogy ismerkedjem az össztelós biciklivel. Ebben a vázban egy RP23 rugóstag van.
Mivel lehetne még "keményebbé" tenni a vázat,hogy amig kitekerek terepre,addig valamennyire hasonlóan mûködjön mint egy merev váz? Fújjak még a tagba,? Vagy ez ilyen,és ennél merevebb nem is lesz?
Csak mert ha le is lockolom a tagot,akkor is eléggé "mozgékony" marad,hiába teszem rá a propedalt 3-ra. A cca.105kilóm alatt máshogy mûködik,mint a haverom 80-85kilója alatt. Mondjuk fújtunk még a tagba mikor odaaadta,hogy alattam ne üljön be annyira.

Szerintem túl nagy hangsúlyt kap ez a lock!
Be kell látni h egy össztelós gép soha nem fog úgy viselkedni mint egy merev, akár milyen tagot is tesz bele ez ember. Kompromisszumot kell kötni h vagy azt akarod h ne mozogjon, és akkor merev, vagy mozogjon de akkor azt tegye is. Köztes út van, de mint kb 10 hozzászóláson keresztül taglaltátok "senkinek" sem tetszik.

Az meg h mozog mikor be van lockolva többek közt annak is betehetõ h nem is lenne jó ha teljesen lezárna, mert a tag lenne megerõszakolva vele.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

mashogy mukodik, mint a kompresszio nelkuli lockvillaknal, mert szetrazna a vaz forgaspontjait. ha lelockolod, olyan mint egy minimalis mozgasu, csillapitas nelkuli tag, pattogossa valik a bringa. a propedalnal a kompresszio merteket allitod, ez szuri ki a pogozast, belassitja a tagot, kevesbe lesz erzekeny.

Neked is köszi az infókat,ezeket is megjegyeztem. :)
Az egyik kedves barátomtól kaptam kölcsön nemrég,pár hétre egy merida 1-40.t,míg õ külföldön lesz,hogy ismerkedjem az össztelós biciklivel. Ebben a vázban egy RP23 rugóstag van.
Mivel lehetne még "keményebbé" tenni a vázat,hogy amig kitekerek terepre,addig valamennyire hasonlóan mûködjön mint egy merev váz? Fújjak még a tagba,? Vagy ez ilyen,és ennél merevebb nem is lesz?
Csak mert ha le is lockolom a tagot,akkor is eléggé "mozgékony" marad,hiába teszem rá a propedalt 3-ra. A cca.105kilóm alatt máshogy mûködik,mint a haverom 80-85kilója alatt. Mondjuk fújtunk még a tagba mikor odaaadta,hogy alattam ne üljön be annyira.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Azt azért gondoltam. Úgy értettem,hogy le lehet lockolni annyira,hogy szinte meg se mozduljon? Csak mert pl a vanilla 32 elsõ teleszkópot is le lehet majdnem teljesen zárni,és akkor szinte meg sem mozdul. Talán ha bemegy 1centit akkor.

mashogy mukodik, mint a kompresszio nelkuli lockvillaknal, mert szetrazna a vaz forgaspontjait. ha lelockolod, olyan mint egy minimalis mozgasu, csillapitas nelkuli tag, pattogossa valik a bringa. a propedalnal a kompresszio merteket allitod, ez szuri ki a pogozast, belassitja a tagot, kevesbe lesz erzekeny.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

régi rl-eket lehetett ideiket passz

rp23-at nem lehet teljesen, mindig mozog picit

számok a rugostag mérete illetve rugóútja (stroke) zollban (25,4mm) szal a 7,875x2 azt jelenti hogy a tag szemtávja 200mm a rugóút pedig 50( 50,8) mm

foxok 250 psi-t bírnak, hogy 100 kilóhoz mennyi kell az váz és felhasználásfüggõ. nekem pl egy 140-et mozgó konába 175 psi kell 100 kilóhoz. amúgy úgy mûxik hogz belefújsz mongy 160-at, ráülsz a bringár megméerd a beülést (magyarul sag :)) . ez cc maraton bringáknál 15-20% (ki mennyire szereti ha mozog) trail am 25-30 esetelg 35%.

évjárat meg fox honlapon fent vannak 2002-ig , kicsit minden évben változtak (de rp 23 2007 vagy 8-tól van csak)

Köszönöm az infókat! Tanultam valamit megint!
Amire még keresném a választ,hogy a PRO PEDAL dolog pontosan mit is takar? Mit is lehet szabályozni vele pl az RP23nál 3 fokozatban? Köszönöm

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Sziasztok!
FOX FLOAT RP23 illetve FOX FLOAT RL PRO PEDAL között mi a különbség? Ezek teljesen lockolhatók,vagyis merevvé lehet tenni õket,és akkor mint egy merev vázas kerékpárként mûködnek? S mik a számok amik a rugóstagok után vannak írva,mint pl 8,5 x 2,5 vagy 7,50 x 2,0 vagy 6,50 x 1,50 stb.
Van valami táblázat,ami megadja hogy egy pl 100-110 kilós embernél,mennyire kell felfújni a tagot? Túl lehet fújni egy tagot? Volt már olyan,hogy valaki alatt elszált a levegõstag? És mik a hibalehetõségek pl egy használt ilyen tagnál? És honnan lehet megállapítani egy ilyen levegõs tagnál,hogy mikori évjárat? (Csak mert az aprón hirdetnek 45ezerért és 50ezerért FOX FLOAT RP23-t,és ez mégsem 100ezer mint a boltban.)
A PRO PEDAL fogalma mi is pontosan? Ezt úgy értsem,hogy be lehet állítani pl az RP23nál,hogy milyen könnyen induljon meg a rugózás? Sorry,ha baromságot kérdeztem!

Elõre is Köszönöm a segítséget!

régi rl-eket lehetett ideiket passz

rp23-at nem lehet teljesen, mindig mozog picit

számok a rugostag mérete illetve rugóútja (stroke) zollban (25,4mm) szal a 7,875x2 azt jelenti hogy a tag szemtávja 200mm a rugóút pedig 50( 50,8) mm

foxok 250 psi-t bírnak, hogy 100 kilóhoz mennyi kell az váz és felhasználásfüggõ. nekem pl egy 140-et mozgó konába 175 psi kell 100 kilóhoz. amúgy úgy mûxik hogz belefújsz mongy 160-at, ráülsz a bringár megméerd a beülést (magyarul sag :)) . ez cc maraton bringáknál 15-20% (ki mennyire szereti ha mozog) trail am 25-30 esetelg 35%.

évjárat meg fox honlapon fent vannak 2002-ig , kicsit minden évben változtak (de rp 23 2007 vagy 8-tól van csak)

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Azt azért gondoltam. Úgy értettem,hogy le lehet lockolni annyira,hogy szinte meg se mozduljon? Csak mert pl a vanilla 32 elsõ teleszkópot is le lehet majdnem teljesen zárni,és akkor szinte meg sem mozdul. Talán ha bemegy 1centit akkor.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Egy ossztelos sose lesz olyan mint a merev.