Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
propedalt inkabb lefele erdemes kikapcsolni :) felfele a terepkovetes azzal is meglesz.

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 hozzászólás

Hali

SZVSZ fújhatsz bele annyit amennyi jól esik, a maxig. Viszont ilyenkor jobban kell figyelni, de ez úgy is így lesz mivel be akarod állítani.
Ha elkezdene ereszteni akkor meg úgy is észre veszed, mert egyre puhább lesz.
Eldurran meg nem fog szerintem mert gondolom nem ugrálni DH-ni akarsz vele.

Pumpa, és az eszed legyen nálad:) ha vmit meg ugy gondolsz h nem kóser akkor inkább ne erõltesd!

Szevasztok!
Gege: Érthetõ a dolog,ésszel csináltam mindent. Köszi a tanácsokat neked is és mindenkinek!
Voltam ma tekerni. Próbáltam belõni a tagot,és végül 260psi volt a jó választás a 135kilómhoz. Ezzel a nyomással pp3 beállítással teljesen jól használható aszfalton,míg kiértem terepre. Terepen kikapcsoltam,teljesen jól mozgott,nem koppant le.De hogy ez az érzés mennyivel másabb,mint anno a merev vázammal. :)
Biketigger: a súlyomból kiindulva,szerintem max 145kilóig lehet elég egy rp23 a maga max 300psi nyomásával.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

Lehet, hogy már most is tudsz Meridákat, köztük One-Twenty-t tesztelni a következõ helyeken: BikeFun - Merida Teszt Centerek

Compression tune és a Rebound tune, ami kívülrõl szintén nem állítható (mindkét gyári beállítás mértéke szerepel a tagon), az ha jól rémlik, sok mindentõl függ, miért azt használják épp egy vázban (tagnál), amelyiket. Függ a felfüggesztés típusától, a bicaj ajánlott felhasználási területétõl (XC/Trail/AM stb.) és még ki tudja, mitõl nem, amiért egy vázhoz azt választották, amivel végül az üzletekbe kerül egy kerékpár. A tagokon ezeket megfelelõ felkészültséggel utólag is lehet állítgatni - legalább is a Rebound tune-t biztosan, "átlemezeléssel". Compression tune-t passz, lehet-e utólag állítgatni, de szerintem Sala tudna itt errõl bõvebben is nyilatkozni. ;-)

Sziasztok!Ma voltam egy bringaboltba,ahol végül is eléggé türelmesen kezeltek :) és segítõkészek voltak.190PSI lett a vége,annyi kellett bele.Ezzel most jól mozog,nem koppan fel,igy tesztelem majd. Köszönöm.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
300 psi mint fentebb

súlyt én nem találtm, de nyilván amekkorához kevés a 300 :)

de gyanítom ahoz a súlyhoz amihez a 300 kevés, ahoz már vázat sem könnyû találni
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
mekkora egy foxnal a psi/suly limit?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Most itt a jó idõ,holnap megyek is tekerni egyet,és tapasztalatot gyüjteni. Nem veszem szigorúan a táblázatot,de egy kiindulási pontnak jók lesznek az ott megadott értékek,nem?
Ha puhának érzem,és fújnom kell még a tagba,szerintetek mennyire lehet megközelíteni a max. határt? (300psi.) Csak mert nem egy teljesen vadiúj tagról van szó,nemtudom az elõéletét,hogy a szimeringek mennyire bírnák stb.,és nem szeretném ha tönkremenne.

ha 250 most és 15 mili a sag, az kb jó is lehet -annál a váznál is elmegy bõven annyi beülés. arra figyelj hogy ne koppanjon fel.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Hali

SZVSZ fújhatsz bele annyit amennyi jól esik, a maxig. Viszont ilyenkor jobban kell figyelni, de ez úgy is így lesz mivel be akarod állítani.
Ha elkezdene ereszteni akkor meg úgy is észre veszed, mert egyre puhább lesz.
Eldurran meg nem fog szerintem mert gondolom nem ugrálni DH-ni akarsz vele.

Pumpa, és az eszed legyen nálad:) ha vmit meg ugy gondolsz h nem kóser akkor inkább ne erõltesd!

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 hozzászólás

Üdv.A napokban vettem itt az apróról egy haibike vázat 140mm-es rugóuttal,és abban is egy rp23 tag van. Nagyon nincs nekem sem tapasztalatom az összteleszkóposokkal,mivel merev vázas gépeim voltak nekem is csak eddig.
Visszaolvastam pár hozzászólást,hogy hogyan kellene beállítanom ezt a tagot az én kis 130-135kg-os medvesúlyomhoz! Szerencsémre épp a napokban beszéltek/beszéltetek erröl,amivel nekem is sokat segitettetek,ezt köszönöm én is!
Kérdezhetek töletek? Azt a táblázatot,amit Gevox is belinkelt,azt vettem én is figyelembe. Ha pontos akarok lenni,a súlyomhoz hogy jó legyen és 12milit üljön csak be ha ráülök,kb 280psi-re kellene felfújnom az rp23-t,de ez nem kockázatos? Most 250psi van benne,és 15mm-t ül be.
Mennyire kell szigorúan venni azt a táblázatot?

Szigorúan ne vedd, inkább a gyakorlati tapasztalat a fontos. Azt keresd, hogy neked mi a jó, mi a kényelmes. Nyilván kisebb nyomáson könnyebben mozog, de lehet, hogy így durvább terepen lekoppan, szóval kísérletezgess, hogy neked pontosan mi a jó.

Most itt a jó idõ,holnap megyek is tekerni egyet,és tapasztalatot gyüjteni. Nem veszem szigorúan a táblázatot,de egy kiindulási pontnak jók lesznek az ott megadott értékek,nem?
Ha puhának érzem,és fújnom kell még a tagba,szerintetek mennyire lehet megközelíteni a max. határt? (300psi.) Csak mert nem egy teljesen vadiúj tagról van szó,nemtudom az elõéletét,hogy a szimeringek mennyire bírnák stb.,és nem szeretném ha tönkremenne.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Rendben,180ra fújatom majd fel.A 1-20as tesztgépet kipróbálom majd,figyelem mikor lesznek tesztnapok és hol merre az országban.
Köszönöm az újboli infót!
Még annyit kérdeznék,hogy most néztem a tagot oldalt,rá van írva hogy compression tune,és ez a legnagyobbon van bejelölve.Ezt mit jelent?

Lehet, hogy már most is tudsz Meridákat, köztük One-Twenty-t tesztelni a következõ helyeken: BikeFun - Merida Teszt Centerek

Compression tune és a Rebound tune, ami kívülrõl szintén nem állítható (mindkét gyári beállítás mértéke szerepel a tagon), az ha jól rémlik, sok mindentõl függ, miért azt használják épp egy vázban (tagnál), amelyiket. Függ a felfüggesztés típusától, a bicaj ajánlott felhasználási területétõl (XC/Trail/AM stb.) és még ki tudja, mitõl nem, amiért egy vázhoz azt választották, amivel végül az üzletekbe kerül egy kerékpár. A tagokon ezeket megfelelõ felkészültséggel utólag is lehet állítgatni - legalább is a Rebound tune-t biztosan, "átlemezeléssel". Compression tune-t passz, lehet-e utólag állítgatni, de szerintem Sala tudna itt errõl bõvebben is nyilatkozni. ;-)

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás

Üdv.A napokban vettem itt az apróról egy haibike vázat 140mm-es rugóuttal,és abban is egy rp23 tag van. Nagyon nincs nekem sem tapasztalatom az összteleszkóposokkal,mivel merev vázas gépeim voltak nekem is csak eddig.
Visszaolvastam pár hozzászólást,hogy hogyan kellene beállítanom ezt a tagot az én kis 130-135kg-os medvesúlyomhoz! Szerencsémre épp a napokban beszéltek/beszéltetek erröl,amivel nekem is sokat segitettetek,ezt köszönöm én is!
Kérdezhetek töletek? Azt a táblázatot,amit Gevox is belinkelt,azt vettem én is figyelembe. Ha pontos akarok lenni,a súlyomhoz hogy jó legyen és 12milit üljön csak be ha ráülök,kb 280psi-re kellene felfújnom az rp23-t,de ez nem kockázatos? Most 250psi van benne,és 15mm-t ül be.

Szigorúan ne vedd, inkább a gyakorlati tapasztalat a fontos. Azt keresd, hogy neked mi a jó, mi a kényelmes. Nyilván kisebb nyomáson könnyebben mozog, de lehet, hogy így durvább terepen lekoppan, szóval kísérletezgess, hogy neked pontosan mi a jó.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

no nekem 165 psi és 15mm a sag
ez 100 kilóhoz egy kona dawg-ban

szal sztem próbáld 180 Psi-n
hosszútávon meg ha sok a 1-40 akkor próbálj egy 1-20-at, lesz idén is tesztgép kereskedõknél.

Rendben,180ra fújatom majd fel.A 1-20as tesztgépet kipróbálom majd,figyelem mikor lesznek tesztnapok és hol merre az országban.
Köszönöm az újboli infót!
Még annyit kérdeznék,hogy most néztem a tagot oldalt,rá van írva hogy compression tune,és ez a legnagyobbon van bejelölve.Ezt mit jelent?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

egy jó össztelósnak nincsenek hátrányai :)

a 29-er meg akkor is csak egy merevseggû trekking marad.

minden bringanak vannak hatranyai, minden bringa kompromisszum. hajtottam 3 evig crosstrekkinget, meg most fel evig 29ert (kozotte ossztelosokat), es total mas a ketto. sokkal fordulekonyabb, alacsonyabban van a sulypont, egy trekkingnel sose figyelnek arra, hogy a megfelelo helyen csillapitson, stbstb. a trekkingel is jartam a bakonyban vastagabb gumival, ugy razott, mint a rosseb.

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 hozzászólás

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
no nekem 165 psi és 15mm a sag
ez 100 kilóhoz egy kona dawg-ban

szal sztem próbáld 180 Psi-n
hosszútávon meg ha sok a 1-40 akkor próbálj egy 1-20-at, lesz idén is tesztgép kereskedõknél.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

a legtobb embert elsore lenyugozi az "ossztelos feeling", ha mar most ilyen fenntartasaid es elvarasaid vannak az osszetelosokkal szemben, szerintem maradj a merevnel. ha pedig atmenetet szeretnel valamennyire a 26os merev es ossztelos kozott, probalj ki egy merev 29ert. sokat simit az uton, es nincsenek meg az ossztelos hatranyai.

Te kicsit félreértesz engem.Nem elvárásaim és fenntartásaim vannak,nem veszem ezt ennyire szigorúan,még ha ez annak is hat.És mivel a gép nem is az enyém,csak ismerkedem az "össztelós feelinggel",ami tetszik de még nem döntöttem el hogy lecserélem a merevseggümet egy ilyenre.Csak elgondolkodtatott,és ha már adódott egy ilyen lehetõség hogy pár hétig használhatok egy ilyen 140est,bolond lennék ezt kihagyni!És ezt szeretném a legjobban kitapasztalni addig,mig nálam lehet a bringa.
Az is lehet,hogy ha a fully mellett döntök a késõbbiekben,akkor nem feltételnül kezdenék egy 140es utassal,hanem csak pl egy 96ossal,mert az valamennyire közelebb áll a merevseggüekhez.29est próbáltam,igaz nem sokat,a nagy kerék engem kicsit riasztott.Ha jól emlékszem,én spec ugyanúgy mindent megéreztem vele az úton,mint a saját 26osommal.Nem vonok le messzemenõ következtetéseket ezzel,de ez volt vele rögtön a tapasztalat. Aztán ki tudja,ha több idõm lett volna a próbára,mit tapasztaltam volna még vele.
De ugye nincs harag,mert nem szeretnék senkivel sem veszekedni. :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

a legtobb embert elsore lenyugozi az "ossztelos feeling", ha mar most ilyen fenntartasaid es elvarasaid vannak az osszetelosokkal szemben, szerintem maradj a merevnel. ha pedig atmenetet szeretnel valamennyire a 26os merev es ossztelos kozott, probalj ki egy merev 29ert. sokat simit az uton, es nincsenek meg az ossztelos hatranyai.

egy jó össztelósnak nincsenek hátrányai :)

a 29-er meg akkor is csak egy merevseggû trekking marad.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Érdekes,amit írtál a tag méretérõl. Ez a méret felvan tüntetve valahol a tagon? Én azt gondoltam,hogy mivel 56-57mm a becsúszó rész,ezért az nem 2" hanem 2,25"ös ahogy a táblázat szerinti utolsó.
Ha viszont ez a tag csak 2",akkor meg csak 12,7mm.t szabadna beülnie alattam ha csak ráülök optimális esetben?! jól értelmezem a táblázatot?
Úgy néz ki,hogy ma lesz idõm,és beugrok egy bringaboltba,ahol felfújatom.Akkor mennyire is fújassam fel szerinted (SAG - mm.ben),hogy mennyit üljön be alattam?
Más:Ma mértem magam,ez a Karácsony nem tett jót nekem,mert 111kiló lettem.ehh.:(

ha 2,25-ös lenne akkor 57mm az út, annál pár mm-rel töbnek kell lenni a becsúszónak. gyárilag 190/50-es tag van a 1-40-ben.
nem kell azért mindent táblázat szerint.
én olyan 190-re fújnám.

de majd megmérem a dawg-ot kicsit késõbb, ahoy kb lehet viszonyítani

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás

az hogy milyen hosszú a becsúszóból látszó rész az egy dolog, attól az egy 190/50-es tag (7,5/2") . én 250Psi re emlkeztem de ezek szerint 300. de 100 kiló körül 200 psi fölött már kb nem mozog.
egy 14-et moccanó am gépen meg a 25% sag teljesen jó.

Érdekes,amit írtál a tag méretérõl. Ez a méret felvan tüntetve valahol a tagon? Én azt gondoltam,hogy mivel 56-57mm a becsúszó rész,ezért az nem 2" hanem 2,25"ös ahogy a táblázat szerinti utolsó.
Ha viszont ez a tag csak 2",akkor meg csak 12,7mm.t szabadna beülnie alattam ha csak ráülök optimális esetben?! jól értelmezem a táblázatot?
Úgy néz ki,hogy ma lesz idõm,és beugrok egy bringaboltba,ahol felfújatom.Akkor mennyire is fújassam fel szerinted (SAG - mm.ben),hogy mennyit üljön be alattam?
Más:Ma mértem magam,ez a Karácsony nem tett jót nekem,mert 111kiló lettem. :(

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
az hogy milyen hosszú a becsúszóból látszó rész az egy dolog, attól az egy 190/50-es tag (7,5/2") . én 250Psi re emlkeztem de ezek szerint 300. de 100 kiló körül 200 psi fölött már kb nem mozog.
egy 14-et moccanó am gépen meg a 25% sag teljesen jó.