Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Ereztem hogy a nyomas korul lesznek a gondok, ugyanis 220PSI az kicsit tobb mint 15bar.Nagyon koszonom a valaszodat, feljebb pumpalom kicsit de ha nem fogom szeretni mennie kell.Meg valami: a sag az a terhelt es a terheletlen allapot kozti elteres %-ban kifejezve nem?Ha igy van akkor nalam ez most kb.70% ami gondolom tok gaz.Ha jol emlekszem freeridera is kb 30%-ot irnak max.

igen olyasmi a sag,a Te tagodnál olyan 12,5-15 milinek kell lennie, hogy jó legyen. aztán az elképzelhetõ hogy jól felfújva meg szarul fog mozogni, na akkkor lesz érdemes körülnézni.

1ébként sagot én úgy szoktam mérni/beállítani hogy fal vagy oszlop mellet aminek neki tudok támaszkodni (illetve mióta van görgõm azon) felülök a bringára, vissza nyomom a becsúszon a kis gumigyûrüt ütközésig, aztán óvatosan -hogy ne mozduljon már be a cucc- leszállok a bringáról, és megmérem mennyit mozdultr a becsúszó.aztán annak megfelelõen korrigálom a nyomást.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

nagygabec

nagygabec

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Ereztem hogy a nyomas korul lesznek a gondok, ugyanis 220PSI az kicsit tobb mint 15bar.Nagyon koszonom a valaszodat, feljebb pumpalom kicsit de ha nem fogom szeretni mennie kell.Meg valami: a sag az a terhelt es a terheletlen allapot kozti elteres %-ban kifejezve nem?Ha igy van akkor nalam ez most kb.70% ami gondolom tok gaz.Ha jol emlekszem freeridera is kb 30%-ot irnak max.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Na most hogy mondod tenyleg ez a neve. Az az igazsag hogy csak vazat vettem, mert a tobbi alkatresz megvolt.Eltorott az elozo vazam masodszorra is igy sajna cserelnem kellett.Es az is igaz hogy nem pont az aljan lockol de olyan nincs hogy a tetejen lockoljon es ne levegos rendszeru legyen?Sajna 90+ a sulyom gondolom ez is ratesz, de ez azert tulzas hogy nem tudok vele rendesen maszni.Elnezest a Meridatol de en nem aszfalton masznek a bringaval es gyokeres, koves terepen gyakran hozzaer a pedal a foldhoz.A legnyomas jelenleg kb. 6-7 bar korul van, a jelzett maximalis nyomas 220psi ami kb. 12 bar korul lehet?De ebben nem vagyok biztos.Szoval ha tudtok ajanlani rugos tagot 100-130mm-es mozgassal, lockolhatot, nagyon halas lennek!Elore is kosz!

akkor ott valami nem oké

ha nem nagyon ugrálsz a gépen mikor lockolod akkor kb annyira kéne neki beültetve lenni mint a sag...az meg ennél a tipusú váznál kb 25%. ezeknél a "kona jellegû" vázaknál pont azért van elég magasan a középcsapágy hogy ne akadjon fel bemozgásnál. egyébként a fox tagokba, ilyen súlynál már közel 200 PSI kell hogy jó legyen a sag és ezáltal a mozgás, a tiédben kb a fele van (7 bar van vhol 100 PSI körül) ott egy fox már a ráüléstõl teljesen beülne. szal sztem elõször azért ellenõrizd a beülést. (ha megtetted akkor bocs, nem szóltam)

de igazán fullra lokolható tagot már levegõsben is csak DT, és manitut tudsz találni az összes többi mozog kicsit. rugósban lokolható meg az x-fusion-nak van, illetve a marzocchi roco tst, aminek lehet aránylag zárt állása.

nekem egy kona dawg vázban (ami eléggé hasonló rendszer) egy fox dhx air tag van, ennek 2 állású propedal állása van aminek a zárt állásában alig mozog a tag és a váz, de ebbe is a jó 100 kilóhoz 200PSI kell.
szal fújjál még bele nyugodtan, -sag beállítás- ha úgysem lesz jó, utána nézelõdj.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

nagygabec

nagygabec

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Na most hogy mondod tenyleg ez a neve. Az az igazsag hogy csak vazat vettem, mert a tobbi alkatresz megvolt.Eltorott az elozo vazam masodszorra is igy sajna cserelnem kellett.Es az is igaz hogy nem pont az aljan lockol de olyan nincs hogy a tetejen lockoljon es ne levegos rendszeru legyen?Sajna 90+ a sulyom gondolom ez is ratesz, de ez azert tulzas hogy nem tudok vele rendesen maszni.Elnezest a Meridatol de en nem aszfalton masznek a bringaval es gyokeres, koves terepen gyakran hozzaer a pedal a foldhoz.A legnyomas jelenleg kb. 6-7 bar korul van, a jelzett maximalis nyomas 220psi ami kb. 12 bar korul lehet?De ebben nem vagyok biztos.Szoval ha tudtok ajanlani rugos tagot 100-130mm-es mozgassal, lockolhatot, nagyon halas lennek!Elore is kosz!

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.977 hozzászólás
Nincs annak semmi baja szerintem.
1. Ellenörizd a levegö nyomást ( kellet kapnod egy tag pumpát hozzá)
2. Mézd meg, hogy menyi mm SAG -od van ( keresöben SAG)

A becsületes neve szerintem :
sr suntour epicon lod
vagyis ez van az AM 800-as ban:

http://www2.merida-b...AM-800-D-83.pdf

SikiMano

SikiMano

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás

Hello!Merida AM800-as hatso rugos tagja Suntour SR akarmi.Le akarnam cserelni, olyat keresek ami lehetoseg szerint rugos es lockolhato.Az a gondom a suntourral hogy ha maszok vele es lockolom akkor osszenyomott allapotban lockolodik?Igy persze a hajtomu jo melyre kerul es maszas kozben csomoszor odaverem a pedalt a foldhoz, pontosabban kovekhez.Remelem nem voltam tul zavaros es valamelyikotok tud segiten mert nagyon kiakasztott ez a .ar!Ha tudtok ajanljatok lecci vmilyen tipust.
Ugyanit:SR Suntour rugos tag elado, vadi uj kivalo allapotban leven egyszer mentem vele:-))

Hát szerintem vidd vissza oda a hol vetted, mert itt valami nincs rendben. Olyan nem lehet, hogy csak összenyomott állapotban lockol. Sõt ha összenyomott állapotban lockolod le, akkor is visszaáll és utána zár, mivel a lock a befeleutnál zárja az olaj áramlását. Szerintem ez SR-nél is így kell, hogy legyen. Ha tévednék javítsatok ki.

nagygabec

nagygabec

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Hello!Merida AM800-as hatso rugos tagja Suntour SR akarmi.Le akarnam cserelni, olyat keresek ami lehetoseg szerint rugos es lockolhato.Az a gondom a suntourral hogy ha maszok vele es lockolom akkor osszenyomott allapotban lockolodik?Igy persze a hajtomu jo melyre kerul es maszas kozben csomoszor odaverem a pedalt a foldhoz, pontosabban kovekhez.Remelem nem voltam tul zavaros es valamelyikotok tud segiten mert nagyon kiakasztott ez a .ar!Ha tudtok ajanljatok lecci vmilyen tipust.
Ugyanit:SR Suntour rugos tag elado, vadi uj kivalo allapotban leven egyszer mentem vele:-))

Stinkypapa

Stinkypapa

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 hozzászólás
Halihó

lenne egy kérdésem, ha a dhx tagomat megnyomkom 4-5x úgy hogy nincs benne levegõ lesz valami baja? Nem levegõsödik fel vagy nem megy át az olaj a levegõtartályba?
Amíg a föld kerek, mindíg lesznek riderek!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

nem tudjátok véletlenül, hogy levegõs fox (dhx ha számít) tagba mennyi levegõt szabad max fújni? mert azt láttam a manuálban, hogy a túlfolyóba max 200 psi, de igaából jobban érdekel, hogy a fõ kamrába mennyit szabad. kicsit nagy nyomáson mûködik a szentem és nem tudom mennyire egészséges ez... (220psi)

"Pressurize your main air chamber to a minimum of 50 psi and no more than 300 psi. You will tune to a more specific air pressure in the Setting Sag section below."

de 100-110 kilóhoz bõven elég a 200 .....( persze ugráláshoz lehet kevés)

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.117 hozzászólás
nem tudjátok véletlenül, hogy levegõs fox (dhx ha számít) tagba mennyi levegõt szabad max fújni? mert azt láttam a manuálban, hogy a túlfolyóba max 200 psi, de igaából jobban érdekel, hogy a fõ kamrába mennyit szabad. kicsit nagy nyomáson mûködik a szentem és nem tudom mennyire egészséges ez... (220psi)

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6.770 hozzászólás

Hali!

rocco rc tulajdonos lettem.
Kérdés,mi mit állít....visszaút megvan,kompresszió megvan,de a tulfolyóval ellentétes oldalon vagy egy csillagfejû csvararhúzóval állítható csavar...õvele mit tudok állítani?

Levegõ ráfújási lehetõség nincs,vagy csak ilyen jól eldugták a marzóék?
ha van mennyi az alapnyomás?

szépestét
bab

azt a csillagcsavart hagyd békén. levegõráfújás a túlfolyó végén van. a kis ezüst kupakot le kell csavarni

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Hali!

Kérdés,mi mit állít....visszaút megvan,kompresszió megvan,de a tulfolyóval ellentétes oldalon vagy egy csillagfejû csvararhúzóval állítható csavar...õvele mit tudok állítani?

szépestét
bab

itt nézelõdtél már ?
http://www.marzocchi...7&Submit=Search

I3aI3

I3aI3

vendég

• fórumtag
  • 257 hozzászólás
Hali!

szépestét
bab
Szesz nélkül nincs Rock'N'Roll !!! :koncert:

SikiMano

SikiMano

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás

Sziasztok, a kovetkezo kerdesem lenne: kb 6 honapos a rugostagom, nyaron jott a vazzal egyutt (Manitou Metel R) es most igy telen nagyon elkzedtett kopogni. Pontosabban a rugostag utjanak a legelejen koppan 1 tompat.Ha pl mar be van nyomva picit, s ugy probalom mozgatni onnan mar nagyon szepen mozog. Egy helyi "guru" azt mondta nekem,hogy lehet levego kerult bele es az lassitja le hirtelen,attol koppan. Vagy lehet csak siman a manitou bekemenyedik feeling a hideg miatt es nehezen indul meg ? Mi a velemenyetek ?

Szia! Nekem a Foxom produkálja ezt a hangot 4 év után. Nekem azt mondták, hogy a csillapítófejem levõ lemezkék (amik szabályozzák az olaj áramlásás) vannak elhajolva, vagy az ezeket tartó rugó gyengült meg. A lemez ahogy nekiûtõdik a csillapítófejnek az adja a hangot. Mûködésben nem jelentett semmi problémát, csak a hang idegesített, amit a váz még felerõsített. Most csinálják a Hajdúban, remélem rendben lesz.

beatbox

beatbox

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Sziasztok, a kovetkezo kerdesem lenne: kb 6 honapos a rugostagom, nyaron jott a vazzal egyutt (Manitou Metel R) es most igy telen nagyon elkzedtett kopogni. Pontosabban a rugostag utjanak a legelejen koppan 1 tompat.Ha pl mar be van nyomva picit, s ugy probalom mozgatni onnan mar nagyon szepen mozog. Egy helyi "guru" azt mondta nekem,hogy lehet levego kerult bele es az lassitja le hirtelen,attol koppan. Vagy lehet csak siman a manitou bekemenyedik feeling a hideg miatt es nehezen indul meg ? Mi a velemenyetek ?
...Ez lesz keremszeppen...

SikiMano

SikiMano

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás

Szia Siki!
Te szedtél már szét rtagot???

ja, Balázs vagyok amúgy (Tp.-ról)

Szia Balázs!

Hát, volt már példa. Nem is a gond, hogy szétszedni, hanem inkább összerakni.
Mivel a tagok többségében nitrogén van ezt nem tudod otthon megoldani. Olajcsere ilyesmi még oké, de ha meg így odaviszed valahova nitrogéntöltésre, akkor belerúgnak a seggedbe. Ha jól tudom itthon a Hajdú-nál van csak erre lehetõség.
Mert mi a gond? Milyen tagod van?

Big_Hand

Big_Hand

vendég

• fórumtag
  • 120 hozzászólás
Hali sziasztok.

Nincs valamelyikõtöknek tapasztalata Rock Shox Ario tagról mennyire megbizhato stb.

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 hozzászólás
Szia Siki!
Te szedtél már szét rtagot???

ja, Balázs vagyok amúgy (Tp.-ról)

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 hozzászólás
thx, idõközben utánajártam

That's all folks!

160 mm-es Avid tárcsa eladó

SikiMano

SikiMano

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás

hi!
kihasználom a névtelen netet h feltegyem az összes bugyuta kérdésemet:
mi a különbség a rugóstag és a teleszkóp között?

Hát ez tényleg elég bugyuta kérdés.
A rugóstag a hátsórész mozgását végzi. A teleszkóp pedig egy villa, ami a bringa elejének mozgásáért felel.