Jelentkezz be Regisztrálj

Bringás lányok márpedig vannak - 2. rész
vendég_Charon_*
Írta 2004. november 23. - 09:16

Írta 2004. november 23. - 09:07

PB 210075, 210078, 210080, 210095, 210096, 210101, 210103, 210109, 210064, 210028, 210032, 210013
:-*
PARAFEREE.HU # bakancsos és kerékpáros túrák
Írta 2004. november 23. - 08:56

Legalább odakint meleg van!
Írta 2004. november 23. - 03:33

Para, csekk privi!
Thy, ne aggódj, holnap kialszom magam. :lick:
Írta 2004. november 23. - 03:08

Szerintem annak, aki szereti majdan az unokáit, jó memória kell, hogy el tudja mesélni milyen is volt anno a tátra pölö. Vagy akár a forrásvíz. Vagy az érett som.
hihi.
bocs az OFFért.
Írta 2004. november 23. - 02:27

Írta 2004. november 23. - 02:22

Ez a Tátra-dolog teljesen letaglózott. Igazság szerint a fórumból értesültem róla. Most ezt olvastam:
Az Emberek és Víz nevû környezetvédõ szervezet szerint a tátrai katasztrófa okait Szlovákia és Európa fokozatos kiszáradásában és a talaj felmelegedésében kell keresni. „Az utóbbi években ijesztõ mértékben nõtt a természeti csapások, szélviharok, áradások, hurrikánok, erdõtüzek száma. Az árvizeket szárazság váltja fel, a kellemes idõjárást hirtelen lehûlés, ez a klimatikus ingadozás pedig a társadalmi-gazdasági környezetre is rossz hatással van” – áll a kassai székhelyû szervezet állásfoglalásában. Az Emberek és Víz szakértõi szerint Európa gyors mértékû iparosodása, az urbanizáció és a természet meggondolatlan pusztítása okolható mindezért. Az iparosítás miatt hazánkban évente 250 millió m3 víz tûnik el a természetes körforgásból, európai viszonylatban pedig még sokkolóbb az eredmény: körülbelül 40 milliárd m3 víz. Ennek következtében az ökorendszerben és a levegõben kevesebb, az óceánokban viszont több lesz a víz, azaz sérül a hidrológiai ciklus. Európa már most túlfûtött kontinensnek számít, és a forró szárazföld a hideg óceánnal ütközve extrém idõjárást, gyorsan váltakozó, kiszámíthatatlan következményekkel járó frontokat eredményez.
:cry: Mi lesz még itt? Én rosszat sejtek az eljövendõ évekre nézve. Az események sajna az utóbbi 2 évben fokozódnak, egyre több rossz történik világszerte hiába mondjátok, hogy "korábban is volt már ilyen".
Való igaz, korábban is voltak világméretû katasztrófák, nos én nem akarok egy újabbat átélni. A Tátrában még nem voltam, de most már valószinûleg soha nem is fogom megtudni, milyen csodaszép lehetett ott lenni és túrázni a vidékein.

Írta 2004. november 23. - 01:32

HOgy érzed magad Finnországban? És melyik városban vagy? TEgnap láttam képeket Tamperérõl és hát ott is nagy hó van már. Mi lehet fenn Északon? irigyellek ám, hogy ott vagy. Nekem nagyon hiányoznak az emberek és az a táj.
Írta 2004. november 23. - 00:47

Eddig óckodtam a hóban tekeréstõl, de most hogy már 3 napja 20 centis hóban bringázok, nagyon élvezem

Hogy lehetett ekkora szél...szörnyû.

Írta 2004. november 22. - 22:35

akkor eddig miért nem állították le e kitermelést?
Gondolom nem egy helyrõl termelik ki az éves mennyiséget, hanem innen-onnan.
Nagyon szomorú ez az egész, még mindig nem tudom felfogni hogy tud a szél így tarolni

Írta 2004. november 22. - 20:21

... Szlovákia évente hárommillió köbméter tûlevelû fát termel ki, most több mint két és félmillió köbméternyi fa pusztult el, azaz az éves kitermelés majdnem 90 százaléka. Szakértõk szerint akkora a pusztítás, hogy megváltozhat a hegység klímája. ... A Tátra egyesek szerint csak száz év múlva lesz olyan, mint volt. Simon Zsolt földmûvelési miniszter az egész ország területén leállította a tûlevelû fák kitermelését. ...
na ezt nem értem teljesen: gondolom a fakitermelést nem tegnap kezdték; ha ekkora "gondot" okoz ilyen mennyiségû fa eltûnése, akkor eddig miért nem változott meg a klíma? akkor eddig miért nem állították le e kitermelést? és akkor most több ezer év kell, hogy újra olyan legyen, mint régen? (ezt elhiszem)
:mypage:
Tíz féle ember létezik a világon: egyik ismeri a kettes számrendszert, a másik nem.
Írta 2004. november 22. - 18:47

Lassan nálunk is felkerülnek a Rám-szakadék képek a helyükre:
Azso képei: http://azso.atw.hu/20041121/
Viktor képei: http://www.dhpage.fw.hu/
Nomád képei: http://www.zpok.hu/~.../pix/index.html
Nagyon jó kis túra volt, remélem máskor is élvezhetjük a társaságotokat.
Írta 2004. november 22. - 17:31

Sajnos az emberi ténykedés úgy tûnik hozzájárul ahhoz, hogy mind szélsõségesebb legyen az idõjárás.
Mindemellett a természet illetve az elemi erõk pusztítása azért nem újkeletû, és az igazán durva pusztítások nem kötõdnek az emberekhez. Ez a katasztrófa nem igazán mérhetõ mondjuk a Mount St. Helens kitöréséhez (idevetítve kb. eltûnne a Lomnici csúcs, a fák pedig egészen Poprádig kidõlnek, Poprádot ki kellene telepíteni, a vulkáni hamu miatt kb 1 Szlovákiányi területen hullhatna sáresõ), vagy az említett Tunguz meteor által végzett puszításhoz.
Reménykedjünk, hogy azért nem mindenhol volt ekkora a pusztítás, mint a képeken.
Azért pusztulsát látva az is érdekes, hogy egy évben a most elpusztultnál több fenyõt termelnek ki Szlovákiában, és ez még csak a fenyõ :-/ És azt mondják, Szlovákiában kultúrált fakitermelés zajlik mondjuk Ukrajnához képest.
Mailt küldj, ne privit! Köszi
Írta 2004. november 22. - 15:37

Pedig hogy szeretem azt a tájat, a méregzöld fenyõket... Úgy láttam az egész elektricska vonala letarolva.

Hogy történhetett ez? Eddig nem fújt arra a szél???
vendég_Charon_*
Írta 2004. november 22. - 14:57

173 km/órás széllökések
A legerõsebb, 173 kilométer/órás széllökéseket a Chopokon mérték. Orkánerejû szélrõl 117 kilométeres szélnél beszélünk, most Nyitrán is 122-t mértek. A pénteki idõjárás következtében a közutakon 238 baleset történt.
A Csorba-tónál üdülõket, továbbá a kiszolgáló személyzetet, valamint a Vy¹né Hágy-i szanatórium lakóit két napra elvágta a világtól az orkán. Az oda vezetõ utakon több méteres magasságban hevertek egymáson a farönkök. A tûzoltók négy-öt óra alatt tudtak egy kilométert elõrehaladni a motorfûrészeikkel, a munkába önkéntesek is bekapcsolódtak. Miután legalább egy sávot sikerült szabaddá tenni, a Csorba-tóról kocsikaraván indult lefelé. A turisták tömegével hagyták el a Magas-Tátrát.
Az összehasonlítás miatt: nálunk Pesten 70 körüliek voltak a széllökések.
Írta 2004. november 22. - 14:44

tátra: iszonyat... mekkora lehetett a szél???
vendég_Charon_*
Írta 2004. november 22. - 14:05

Írta 2004. november 22. - 13:51

Ez iszonyatos:((((Aki volt a magas tátrában az jól vésse emlékezetébe amit látott, mert hétvégétõl már sajnos egészen másképpen néz ki.
Ott töltöttem a gyerekkorom legnagyobb részét:(
És ezt mi emberek tettük az idõjárással....
Írta 2004. november 22. - 12:38

Nati (+Zed) képeit én is szeretném megnézni...
Írta 2004. november 22. - 12:27

Holnap vagy holnap után tudunk ez ügyben ütközni, vagy FTPre tolni?
:-*