Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Edzésmódszerek

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
868 hozzászólás a témában

#841
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás
ÖÖÖ, kössz az aggódást, tökéletesen:)

#842
fityisz

fityisz

    kapitány

  • fórumtag
  • 993 hozzászólás

ui: én is edzés után vagyok és tudok gondolkozni...


s a térded jól van? :rolleyes:

#843
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás
Hú, még valami:
Sprintelésnél, amikor az egyik oldalon a pedál 4 cm-rel lentebb megy, akkor a másik oldalon 4 cm-rel feljebb, de a félfordulat elején a nagy erõkifejtés kb. akkor indul meg, amikor a bicikli már merõlegesen áll. Viszont a másik oldalon meg pont a felfelé tartó lábnak jó ez a felfelé 4 cm, mert míg ezen az oldalon a nyomó, addig a másik oldalon a húzó erõket csökkenti a "dõlés".

#844
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás
Rás: OK, szent a béke. Tegnap kicsit frusztráltvoltam. :)
Mellon: Eléggé kivesézted a dolgot. Én szoktam spinning-gépen intervallumozni 2-1 perces szakaszokkal, akkor szoktam érezni, hogy nagyobb erõ éri a gépet(néha a gép jobb és bal oldala még el is emelkedik) és a térdemet. Vizsgáljuk a dolgot egy vertikális tengely mentén(pl. nyújtott lábnál a csípõizület-térd-pedál vonala)A dülöngélésnél szvsz a pedál pár centivel alacsonybbra helyezõdik, ami a láb lefelé tartó "zuhanását" szépen lassan fékezi le és ezzel energiát vesz el tõlem, míg a térdre visszaható erõ is csökken evvel. Viszont ha nincsen ez a dölöngélés, akkor a láb sokkal gyorsabban fékezõdik le, a visszaható erõ sokkal nagyobb lesz, ami a térdemre is hat. Erre gondoltam a fa-labda hasonlatnál is , bár nagyon prüd volt a példa(és nem is teljesen helytálló). Szerintem nem kellenek ide képletek meg számolások. Bár az F*s képlet tényleg alapvetõ.

Egy másik megközelítés:
Ezt írtad:
"Lássuk a dülöngélésnek hol van hatása:
Elõször is valamennyi veszteség. Vagyis a munka egy része nem a haladásra megy el, hanem a dülöngélés közben kvázi elveszik. Ez minket most nem érdekel, mert ugyanúgy meg kell dolgozni érte.
A másik hatás, hogy a bicikli döntése miatt megváltozik a láb által bejárt út. Na most hirtelen nem látom pontosan , hogy miképpen, de nem hiszem, hogy számottevõ mértékben változna, szerintem max néhány százalékkal nõ az út, és így az erõ, azonos fordulatszámnál és munkánál. Persze ez is csak a sprintekre vonatkozik, különben nem igazán dülöngél." (bocs, de még a szövegszerkesztõ használata nem igazán megy).

Tegyük fel, hogy egy spinning gépen és egy hagyományos kerékpáron ugyanakkora erõt fejtessz ki ugyanakkora hosszúságú hajtókarra ugyanannyi ideig(mondjuk egy fordulaton) ugyanakkora áttételen. Mivel W=W', F*s=F'*s'. Ha bedõl a bicikli, a láb által bejárt út nagyobb lesz. Mivel W állandó, ha az s érték nõ, akkor az F érték(tehát erõ-ellenerõ törvénye miatt a lábamra visszaható erõ is) csökken. És szerintem LEGALÁBB 15-20 %-os a csökkenés a spinninggéphez képest. De nem bírom ki, számolok is ;)

Tegyükfelhogy: Van egy bicikli és egy spinning-bájk 170 mm-es hajtókarral. A térdre ért erõ és a dölöngélés szempontjából csak a vertikális átmérõ számít(mivel elõre-hátra a bicikli és általam felépített mozgó rendszerben a hajtómû a forgáson kívül nem mozog).

Tehát a bejárt utat vehetem 170*2=340 mm-nek
Ha egy bedõlésnél a a pedál mondjuk 4 cm-rel kerül lentebb, akkor ez az érték 380mm-re változik.
W=W'
F*s=F'*s'
F*34=F'*38
F/F'=38/34=1,118
F=1,118F'

Tehát a spinningbájkon ért erõ(ellenerõ) 1,118*-osa a hagyományos kerékpáron ért erõnél , tehát 11,8 %-os erõfölény. És ez még csak 4 cm-es bedõlésnél van. Szerintem 1-2 nagyobb sprintnél akár 8-10 cm-es bedõlést is produkálunk. Tehát én a mai fizika állása szerint így látom ;) De javítsatok ki, ha tévedek.

#845
Mellon

Mellon

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 697 hozzászólás
Rás: Ez csak akkor igaz, ha nincs ellenállás. Ha rögzíted a kereket, akkor pl akármennyi erõt fejtesz ki a pedálra, a másikon nem jelentkezik, hanem csak a keréken. Ha csak terheled, akkor oszlik, SZVSZ, de én sem vagyok mechanikus. Ha (az áttételektõl eltekintve) mindkét helyen megjelnne ua. erõ, akkor dupla munkát kapnál, mint amit befektetsz.

Mateqrov teoriájára:
Ha szépen tekersz, és jól van beállítva a bicaj, akkor maga a tekerés elég kíméletes az izületekhez.
Ami inkább megviseli, az ütések, ami jöhet úthibából, ugrásból, hirtelen terhelésváltásból (váltás) stb.
Ezzel szemben spinning gépen egyedül csak akkor jön ilyen extra terhelés, ha abbahagyod a tekerést, elfeljetve, hogy örökhajtós gépen ülsz.

Ami az erõ-ellenerõ-t illeti. Ez igaz mindkét gépen. Sõt nemcsak a bicikliken. Dülöngéléstõl totál függetlenül. Tehát csak és kiárólag az volna a kérdés, mennyivel is nyomod a pedált?
Mitõl is függg ez a bizonyos erõ?
Ugye alapképlet munka = erõ x elmozdulás.
Tehát ha azonos intezitással tekersz, vagyis azonos munkát végez, akkor csak attól függ az erõ, hogy mekkora úton teszed. Kis áttét (pörgetés-nagy út) kis erõ, nagy áttét nagyobb erõ, rövidebb út (alacsonyabb fordulatszám).
Hosszabb hajtókar kisebb erõ, rövidebb akkor nagyobb erõ.
Eddig mind spinningnél (ellenállás), mind a rendes bicajon (váltó) befolyásolni tudod. Azonos munka mellett jobban pörgetsz, akkor kisebb az erõ.

Lássuk a dülöngélésnek hol van hatása:
Elõször is valamennyi veszteség. Vagyis a munka egy része nem a haladásra megy el, hanem a dülöngélés közben kvázi elveszik. Ez minket most nem érdekel, mert ugyanúgy meg kell dolgozni érte.
A másik hatás, hogy a bicikli döntése miatt megváltozik a láb által bejárt út. Na most hirtelen nem látom pontosan , hogy miképpen, de nem hiszem, hogy számottevõ mértékben változna, szerintem max néhány százalékkal nõ az út, és így az erõ, azonos fordulatszámnál és munkánál. Persze ez is csak a sprintekre vonatkozik, különben nem igazán dülöngél.
Ennél jóval többet számít az összetlós gépek bemozdulása...

A labdéba vagy fába rugás jóval drasztikusabb, és összetetteb példa
Itt hogy néz ki a fenti képlet?
Kicsit leegyszerûsítve itt arról van szó, hogy amikor összeérnek, ki kell egyenlíteni a 2 tárgy közötti sebességkülönbséget.
Itt két tényezõ van a lábad szempontjából:
1. mennyit lassul az akció során?
2. mekkora úton teszi ezt?

Ha fába rugsz, akkor a lassulás 100%, tehát amennyi a kezdõ sebessége volt.
Ha labdába rugsz, akkor mondjuk max 50%, hiszen a labda elszáll
És az út? Fa esetén mondjuk 1-3 mm..., labda esetén mittom én, de legyen 5cm, annyi biztos van.
Itt az F=m*a képlet jön, ha végig számolod a különbség nem néhány százalék

Alapvetõ különbség tehát, hogy a fába rugással ellentétben a bicikli dülöngélése csak hozzáadódik a hajtókar útjához, így nem okoz számottevõ különbséget.

Na most kíváncsi vagyok megbukné(á?)k-e fizikából? :chin:
Képeim
Mailt küldj, ne privit! Köszi

#846
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
Szerinted a spinning-kerékpár márványból van? vagy aluból?

az egész vas...

de véleményem szerint az egész csak a helyes pedálozási technikán múlikFeltöltött kép

és a hajtómûnél az erõ-ellenerõ szerintem a pedálban ébred (amilyen erõvel lenyomod az egyiklábaddal a pedált, olyan erõvel nyomja a pedál a másik lábadat felfelé)

de mindjárt hívok egy gépészt, mert nem értek annyira a mechanikához...

Feltöltött kép ON

de már nem vagyok biztos benne, hogy nem "szórakozásból" nem érted.

Mivel nem ismerjük egymást ezért bizonyára könnyen adódhatnak félreértések a stílus nem kellõ cizelláltsága miatt, de alapvetõen észérvekkel megyõzhetõ embernek tartom magam. Ezért kértem hogy konkretizáld az elméletedet. Még mindig nem vagyok meggyõzve, de szeretek kultúráltan elméleti vitákba bocsátkozni, ehhez viszont konkrétumok kellenek ;). Nem tartom magam a téma teljes mértékû szakértõjének, de szerintem hasznos lenne az egészet kivesézni, akár itt akár máshol. Nyilvánosan...
Szóval elõre is elnézést ha úgy tûnik értetlenkedek, vagy kekeckedek, egyszerûen csak szeretném ha végére járnánk a dolognak alaposan. :)

oks?

OFF
'Két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Az elsõben nem vagyok biztos.' A. Einstein

Live long FireFox!

#847
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás
Nem értem, hogy ezen mit nem lehet érteni. Az alapvetõ dolog az erõ-ellenerõ törvénye. Ha erõt fejtesz ki egy dologra, akkor õ ugyanakkora erõvel visszahat rád. Ha én lenyomom a bicikli pedálját NAGY erõvel, akkor arra erõt fejtek ki és a kerékpár azt valahogyan lereagálja. Vagy úgy, hogy a kerékpár és a vízszintes sík eltér 90 foktól(tehát bedõl a bicikli oldalra), vagy úgy, hogy egyszerûen kis nyomásnál már a kerék(mivel nem betonszilárd) kisfokú rugalmassága is elég az erõ elnyeléséhez. Namost ha az a dolog rögzítve van, amire erõt fejtünk ki, akkor az nem tud elmozdulni. Tehát nagyobb erõ hat a térdünkre. Pl. nem mindegy, hogy egy labdába vagy egy fatörzsbe rúgunk bele(tudom, hogy kicsit elvont a példa, de hidd el, hogy ott is ugyanarról van szó). Egyébként szerintem az egész a napnál is világosabb. Nézz meg a Tour de France-on vagy bármilyen versenyen egy sprintet. A biciklikre akkora erõk hatnak, hogy jobbra-ballra ingáznak. Ha az nem lenne(pl. rögzített szobabiciklinél), akkor az erõ nem a bicikli dõlését eredményezné, hanem 100 %-ban visszahatna a térdre. Szerintem ez szörnyen egyszerû, de javíts ki, ha tévedek. Bocs a szájbarágós stílusért, de már nem vagyok biztos benne, hogy nem "szórakozásból" nem érted.

ui: én is edzés után vagyok és tudok gondolkozni...

#848
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás

Szimpla fizikára :)


oks akkor fejtsd ki... képletekkel, számolással... mert én nem látom át (így esdzés után emg lusta vagyok már gondolkodni boccsFeltöltött kép)
'Két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Az elsõben nem vagyok biztos.' A. Einstein

Live long FireFox!

#849
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás
Szimpla fizikára :) Hmm, ez a túlkompenzáció érdekes dolog. És logikus. Bár most épp nem aktuális, de verseny elõtti utolsó héten mit érdemes csinálni? Van, aki azt mondja, hogy már csak pihenjen az ember néhány laza tekeréssel és rövidebb sprintekkel, és van aki azt mondja, hogy nyugodtan lehet még keményen edzeni egészen az utolsó 2-3 napig.

#850
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás

Köszi a segítséget. Én edzõ nélkül csináltam múlt télen. Lehet, hogy az volt a baj, hogy nagyon meghajtottam, mert nem volt ott az edzõ, hogy visszafogjon. Szerencsére idén még nem jelentkezett a térdfájás, pedig ugyanolyan intenzitással edzek(kb. ugyanannyit), mint tavaly(bár most nem kifejezetten spinning gépeken, hanem technogym personal traineren). Eddig kétszer voltam(múlt héten kezdtem). Az is baj lehetett, hogy nem melegítettem be kellõképpen...


csak kibújt a szög a zsákból ;)

ismerek úgy 2-3 spinning edzõt, átlag heti 10-12 edzéssel és egyiknek sem fáj a térde... szóval talán mégiscsak a technikáddal lehet gondFeltöltött kép



Na mindegy, én azért tartom magam ahhoz, hogy nagyobb erõ éri a lábat ha a gép rögzítve van a talajhoz, mint ha szabadon mozoghat:).



de ezt mire alapozod azon kívül, hogy neked megfájdult tõle a térded?
'Két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Az elsõben nem vagyok biztos.' A. Einstein

Live long FireFox!

#851
Shoshi

Shoshi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Jogos, tényleg fontos a fokozatosság! Csak szép óvatosan, mert nemcsak a kerongésnek, hanem az izmoknak és az izületeknek is hozzá kell szokniuk a terheléshez!

Létezik azonban az ún. "túlkompenzáció", amelyet a profik is használnak. Ez azt jelenti, hogy pár nappal (3-4-5) a célesemény elõtt egy brutál edzést végeznek, amely inkább a hosszúságában számít annak, nem intenzitásában!
Szóval egy komolyabb 6-8 órás edzést végeznek, így a szervezet tartalékai kiürülnek, amelyet a terhelsé csökkentése követ. A szervezet a keméy edzés hatására felkészül az újabb komoly terhelésre (amely persze elmarad), és "túltölti" a raktárakat. Ideális esetben a feltöltés ekkor magasabb és minõségében is jobb, mint a megszokott edzésmunka alatt.

#852
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás

A nagyobb távolságokra ti hogyan szoktatok edzeni?
Én kizárólag a bringámmal aktív mozgással edzek. Pl. amikor nyáron 160 km-es egynapi túrára megyek, elõtte csak 80km-t majd 130-at és csak ezután 160-at megyek egy nap alatt! A "elõtúrák" között 1-2nap tellik el. Mi a véleményetek?

Szerintem az jó, bár én kicsit lassabban emelném a távokat(pl 80 km után a 130-at túl nagy emelésnek tartom, a 80-100-120 és így tovább kicsit kímélõbb lehet).

#853
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás

Heti 4-5 óra spinningtõl (egy idõben ennél többet tartottam, és nem volt semmi baj - igaz mostmár nem tartok órát) ilyennek nem lenne szabad megtörténnie - hacsak nem rosszul állítotad be az ülésmagasságot (amit nehezen tudok elképzelni ;) - bár néha még a korszerû gépeken is nehéz eltalálni :?) A spinninget külön ajánlják olyanoknak, akik mondjuk a térdük miatt nem tudnak futni, de intenzív mozgást szeretnének végezni.
Bár attól függ, hogy milyen spinning órán vettél részt. A kevésbé statikus órák (csak tekerni, max ütemváltások), melyek tartalmaznak "aerobikosabb" elemeket (értem ezalatt: fõleg testsúly áthelyezések - fõleg, amikor a térdet behajlítva viszed le a testsúlyt) - ennél a gyakorlatnál a jó edzõ szól, hogy akinek problémája vana térdével, az ne csinálja...
Valamint fontos, hogy az adott ritmusú zenére megfelelõ nehézséget válassz - nem jó, ha egy lassabb zenére könnyebb az ellenállás a kelleténél.
Ahol én dolgoztam, ott két év alatt csak egy gépben kellett hajtómûvet cserélni... Tehát ez szerintem sokkal inkább a gépek hibája, mint a nagy terhelésé.


Köszi a segítséget. Én edzõ nélkül csináltam múlt télen. Lehet, hogy az volt a baj, hogy nagyon meghajtottam, mert nem volt ott az edzõ, hogy visszafogjon. Szerencsére idén még nem jelentkezett a térdfájás, pedig ugyanolyan intenzitással edzek(kb. ugyanannyit), mint tavaly(bár most nem kifejezetten spinning gépeken, hanem technogym personal traineren). Eddig kétszer voltam(múlt héten kezdtem). Az is baj lehetett, hogy nem melegítettem be kellõképpen... Na mindegy, én azért tartom magam ahhoz, hogy nagyobb erõ éri a lábat ha a gép rögzítve van a talajhoz, mint ha szabadon mozoghat:).

#854
Vikvuk

Vikvuk

    vendég

  • fórumtag
  • 50 hozzászólás

Ezt nem hallottam, hanem tapasztaltam. Még a tavalyi felkészüléskor a sok spinningtõl megfájdult a térdizületem. (...) az edzõteremben félévente kell cserélni a hajtómûveket a gépekben, mert kiszakadnak.


Heti 4-5 óra spinningtõl (egy idõben ennél többet tartottam, és nem volt semmi baj - igaz mostmár nem tartok órát) ilyennek nem lenne szabad megtörténnie - hacsak nem rosszul állítotad be az ülésmagasságot (amit nehezen tudok elképzelni ;) - bár néha még a korszerû gépeken is nehéz eltalálni :?) A spinninget külön ajánlják olyanoknak, akik mondjuk a térdük miatt nem tudnak futni, de intenzív mozgást szeretnének végezni.
Bár attól függ, hogy milyen spinning órán vettél részt. A kevésbé statikus órák (csak tekerni, max ütemváltások), melyek tartalmaznak "aerobikosabb" elemeket (értem ezalatt: fõleg testsúly áthelyezések - fõleg, amikor a térdet behajlítva viszed le a testsúlyt) - ennél a gyakorlatnál a jó edzõ szól, hogy akinek problémája vana térdével, az ne csinálja...
Valamint fontos, hogy az adott ritmusú zenére megfelelõ nehézséget válassz - nem jó, ha egy lassabb zenére könnyebb az ellenállás a kelleténél.
Ahol én dolgoztam, ott két év alatt csak egy gépben kellett hajtómûvet cserélni... Tehát ez szerintem sokkal inkább a gépek hibája, mint a nagy terhelésé.
Ha a pokolra jutsz, legmélyére térj - az már menny, hisz minden körbeér.

#855
RGB

RGB

    vendég

  • fórumtag
  • 16 hozzászólás
A nagyobb távolságokra ti hogyan szoktatok edzeni?
Én kizárólag a bringámmal aktív mozgással edzek. Pl. amikor nyáron 160 km-es egynapi túrára megyek, elõtte csak 80km-t majd 130-at és csak ezután 160-at megyek egy nap alatt! A "elõtúrák" között 1-2nap tellik el. Mi a véleményetek?

#856
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás

Ezt kitõl hallottad? A kerékpárnak mit kéne tompítania azzal hogy mozog? (konkrétan szerintem az a jó ha úgy kerózol hogy nem mozog alattad, hanem halad elõre egyenesen billegés nélkül ;))


Ezt nem hallottam, hanem tapasztaltam. Még a tavalyi felkészüléskor a sok spinningtõl megfájdult a térdizületem. Ezt szerintem könnyû belátni. Habár az ember úgy érzékeli, hogy oldalirányban semmi mozgás nem történik, a bicikli általában billeg jobbra-ballra, fõleg ha nagyobb erõt fejt ki az ember. De hogy mennyivel nagyobb erõk hatnak a hajtásrészre és ezáltal a térdre(mivel kapcsolatban vannak vele), azt jól mutatja, hogy az edzõteremben félévente kell cserélni a hajtómûveket a gépekben, mert kiszakadnak. A billegést nem úgy értettem, hogy az úton megy jobbra-balra ;)

#857
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás

Csak a spinningnél annyi a probléma, hogy nem mozog az ember alatt a bicikli, így a mozdulatokra sem reagál(nem "tompítja") és a térdre nagyobb erõ hat. Ugye nem megy tönkre az ember térde heti 4-5 óra spinningtõl?


Ezt kitõl hallottad? A kerékpárnak mit kéne tompítania azzal hogy mozog? (konkrétan szerintem az a jó ha úgy kerózol hogy nem mozog alattad, hanem halad elõre egyenesen billegés nélkül ;))


Csucsu:
30 helyet 25 az annyi mintha -10 helyett -8 fokban lennélFeltöltött kép
'Két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Az elsõben nem vagyok biztos.' A. Einstein

Live long FireFox!

#858
Mateqrov

Mateqrov

    vendég

  • fórumtag
  • 175 hozzászólás
Én sem bírok 0 fok körül már megmaradni a biciklin. Valamim mindig fázik, tekerhetek akárhogyan. Év elején 5 fokban résztávoztam és majdnem lefordultam a biciklirõl, úgy fáztam. Hiába, a menetszél... Ezért aztán marad a konditerem meg egy görgõ(ha veszek). Bár a spinning sem lenne rossz megoldás. Vagy a futás(ott nincs akkora menetszél). Csak a spinningnél annyi a probéléma, hogy nem mozog az ember alatt a bicikli, így a mozdulatokra sem reagál(nem "tompítja") és a térdre nagyobb erõ hat. Ugye nem megy tönkre az ember térde heti 4-5 óra spinningtõl?

#859
kahlesz

kahlesz

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 369 hozzászólás
Szeva Gyerekek! Hû a mindenségit! De megújult ez a fórum, alíg tudok rajta kiigazodni. az elébb is irtram valakinek egy hosszút, és most rájöttem, hogy nem jó helyre küddtem. Na sebáj.:)
Röviden annyi, hogy végre van netem, és itt vagyok veletek.:)
Remélem örültök?

#860
Csucsu

Csucsu

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Én télen nem megyek 30-al, csak 25 körül poroszkálok, ha nagyon zima van (-10 alatt) akkor még annyival sem.