Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Edzésmódszerek

- - - - -

• Please log in to reply
868 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Az milyen?

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Farmergyaloglás hasznosabb. :)

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..rehab végefelé elkezdett ilyet használni: http://www.power-ball.hu és pár hét alatt olyat fejlõdött az izomzata, hogy még a dokik is csak néztek.

Ez 500.-Ft-ot megért! Ilyent vettem én is vagy tíz darabot, haveroknak is jusson ennyiért.
Hasonló bütykös átlátszó gumigyûrü van az oldalán, mint a képen a fekete sáv.

. . . Feltöltött kép

Hatlamas erõvel gyûri az alkarom, végülis az egészet, szóval tényleg hatékony sporteszköz.
Igaz, az elsõ 5-10 perces pörgetés után vízhólyagos lett a kezem tõle, na de jól felpörgettem.
Aztán már nem okozott ilyesmit, mert vastag lett a bõr, mint némelyek orcáján szokott.
(..ezt inkább csak ..szólásnak szántam) :)

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
Egy kis kiegészítés bicikliseknek
http://www.tesztoszt..._mozdulatok.php

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,323 posts
Az úszás az tényleg jó, bár nekem kicsit feljebb derék, gerinc problémáim vanak és érzem a javulást már pár alkalom után.

Egyik ismerõsömnek volt nyílt orsó és singcsont törése, rehab végefelé elkezdett ilyet használni: http://www.power-ball.hu és pár hét alatt olyat fejlõdött az izomzata, hogy még a dokik is csak néztek.
Van lábra eszkábálható tartó is, szerintem érdemes utánanézni/érdeklõdni, hogy jót tenne-e.
Ha másnem bringázáshoz is hasznos, én most rendeltem egyet, mert nem bírok végig egy komolyabb pályát az 1éves khagyásom után.
Megaztán játéknak sem utolsó :)
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

kölyök8

kölyök8

maximus

• fórumtag
  • 13,478 posts
Thx! Akkor kezdek úszni. Sajnos a kórházas rehabot már kilõttem. Megvan, hogy mennyit mehet egy évben az ember TB-re. De az jó volt, volt vizi, meg száraztorna, aztán fizikoterápia. Görgõzésre nincs lehetõségem, de minél elõbb fel kell jutnom a hegyre... ;)

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Rém is coming after a very light riding.

Az elsõ 10 perc az teljesen ok, jó ha legalább így bemelegít az ember. Futásnál próbáld meg, hogy aprókat lépsz, kevésbé terheli az izületeket és elvileg a pulzus is alacsonyabb lesz (160fölé nem igazán kell engedni). A futást 30 perccel érdemes kezdeni terepen, majd növelni 50 percig kb. 3 hét alatt, ezután már aszfalton is lehet, elvileg ez megvéd az izületi bajoktól.

Kiváltani? Hát elvileg a futás a bringázást váltja ki, mivel hidegebb idõben is lehet csinálni, kicsit fejleszti a légzéstechnikát is, tehát ha bringázol + úszol, az is elvileg ugyanolyan jó, ha nem jobb.

Kid8: úszással jó elkezdened, meg ha tudsz, járj kórházba, jobb helyeken van ilyen rehab-szerû dolog, gyógytorna stb. Szerintem ne szobabringa, görgõzés sokkal jobb, esetleg spinning.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

kölyök8

kölyök8

maximus

• fórumtag
  • 13,478 posts
Tanács nekem? :)

Június végén nyílt lábszár törés, 9 hét szigorú fekvés, aztán fokozatos rehab. Most egész jól megy már a járás, de ha elfáradok, estére bicegek. Ma voltam kontrollon és minden ok, csinálhatok akármit, kivéve a futás egyenlõre, meg olyanokat sem ajánlanak, ami ráz. Bringa ajánlott, csak ne terepen kezdjem... Szóval, úszás, szobabicikli, ez-az...?! A lényeg, hogy a 2008-as DH szezont már nyomni tudjam! ;) Kössz elõre is!

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
5 perc gyaloglás, tempós: pulzus 90-rõl felmegy 120 körülre, ott stabil
még 5 perc extra tempós gyaloglás, néha pár lépés kocogás: 130-140
lassú kocogás: pulzus felmegy 160-ra
ha elvileg kényelmesen de haladósan kocogok nagyob lépésekkel, akkor 170 fölé is megy, másnap garantált izomláz
(akkor is, ha levezetés 10-15 perc tempós, vagy laza séta, otthon nyújtás és egyéb torna)

Nem túl magas ez a pulzus a futásnál?
Valahogy nem lehet kiváltani a futást? (Elég sánta vagyok, amióta elütöttek és kegyetlenül tud fájni a térdem a terhelésre. Tekerésnél _semmi_ fájdalom.)

(((Rém véleményére mindenképpen kív. vagyok.)))

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 posts
Köszönöm a segítséget!!
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
alapozáskor az a lényeg, hogy állóképességed legyen majd a szezonra.
elég lazán kell nyomni.
tavaly olyan 140-145ös átlagpulzussal tekertem alkalmanként egy óra hosszát.

futáskor úgy kell, hogy közben akár beszélgetni is kényelmesen tudj.

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Szóval 2:0 az Eisi-féle számolás javára.

3:0. Ez a Karvonen-képlet.
Nekem speciel 52 volt a nyugalmi, mikor elkezdtem komolyabban edzeni. Már többször mértem 42-t is, tehát a nyugalmi pulzus méregetése jó, nyomon követni az edzettségi állapotunkat, vagy hogy aznapra, arra a hétre milyen munkát irányozzunk elõ. Ha fáradtabb, vagy beteg vagy, rögtön megemelkedik, így ez gyorsabb, és pontosabb visszajelzés, mintha a max. pulzust méregetnénk. Meg jobb is, mert csak feküdni kell hozzá. :)

Alapozáskor ugye az alapokat kell lefektetni, amire késõbb építkezni lehet. Hosszú, alacsonyabb intenzitású terhelések vannak ilyenkor, intervall nincs. Maximum, a koordináció fejlesztése miatt van 1-2 olyan gyakorlat, ami hasonló lehet intervall edzéshez, de akkor is a pulzust érdemes ~85%, vagy a tejsavküszöb alatt tartani. Ha már télen intervallozol, tavaszra megunod, és akkor nem lesz hozzá kedved, amikor a legtöbbet érné. Télen szépen gyûjteni kell a kilométereket, a motivációt. Ha nem jó az alapozásod, az egész szezon nem ér majd semmit.
Az, hogy kinek milyen minõségû, és mennyiségû edzés az optimális, az már sztem szakember dolga eldönteni. Ha van rá igény, érdemes személyesen edzõvel konzultálni is a kérdésekrõl. Netrõl, innen-onnan össze lehet szedni edzésterveket, de az nem biztos, hogy képes belõled kihozni a maximumot. Egyéni edzõi kontrollal ez könnyebben oldható meg. A tisztes részvételhez, helytálláshoz azért elég a nem személyre szabott, hanem inkább ökölszabályokon alapuló edzésterv, amit kis utánaolvasás, a saját képességek megismerése, és a reális célok megfogalmazása után sztem akár otthon is bárki összeállíthat magának. Alapállóképességhez pl. a 70+-5% "illik". Egyéntõl függõen 6-10 óra/hét. Ezt emelik késõbb.

Arti, ajánlom figyelmedbe: www.oliworld.hu
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 posts
Milyen tartományban, pulzussal érdemes görgõzni alapozáskor? Csak simán, egyenletesen, oder lehet intervall is? S ha intervall, akkor...? (Résztáv, pihenõ, pulzus, pedálford.)
Köszi!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Köszönet. Szóval 2:0 az Eisi-féle számolás javára. Amúgy is az tûnt a logikusabbnak :)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Én az ébredési (tényleges legalacsonyabb) pulzust veszem 0%-nak, a maxot 100%-nak és így zónázok.

Ergo

ébredési pulzus + [(max pulzus - ébredési) / 100]*80 = a 80%-os értéked

pl. nálam:
38 + ((188-38)/100)*80= 158

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
A %-os pulzuszónákat 1 képlettel kell kiszámolni (nem a max-nak az x %-a), fejbõl nemtom, de régi bikmakkban bennevolt hogy hogyan.
Nyugalmi pulzus amikor fexel 10 percig és ott a legalacsonyabb. 50 az átlag alatti kicsit.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Egy kérdés;
elhatároztam, h ezentúl edzeni is fogok, és beszerzek ehhez egy pöpec Polar pulzusmérõt is, meg ciklikus, fokozatosan növekedõ terhelés regenerálással karöltve, stb stb csak a pulzuszónák kalkulálása nem tiszta.

Az Eisi-féle cikk ugyanis a 0%-ot a pulzusnál a nyugalmi pulzusnak tekinti, ami nálam 50-60 között van, illetve ez az ülve netezés pulzusa - btw. ez milyennek számít kb? tök átlagos? :) - míg egy másik cikk, a powerhiker-féle pedig a 0%-nak a "halott vagy" azaz 0 pulzusszámot lövi be.
És amikor 60-70-80%-ot akarnék majd számolni a max. pulzusomból, szóval nem mind1, hogy mit veszek majd alapul :)

Vki ez ügyben el tudna igazítani?

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 posts
HMmmm. Megint én... No nembaj.
Nos, ezúttal görgõs tanácsokat szeretnék kérni. Mikor-mennyit-hogyan...
Persze amíg ruhatáram engedi, edzek kint...
Minoura 850-es görgõ + 1 országúti bicaj + sigma pulzusmérõ óra + jómagam.

Célom: Országúti versenyeken, tt-ken való tisztes részvétel. Fõleg a hosszabb távokra próbálok gyúrni. /TdP, Velence 10szer.../
Alapállóképesség javítása.

Magamról:
Fontosabb számadatok:
Nyugalmi pulzus: 52
Maximális pulzus: ~203
Anaerob küszöb: ~175
Nemtudom számítanak-e:
Életkor: 18
Testsúly: 67-70kg
Testmagasság: 190cm

És akkor a bla-bla...:
A kerékpározást aktívan ~2,5 éve kezdtem el egy alap montival. Országútira tavaly õsszel váltottam. Kb innentõl vettem komolyabban a dolgot. A most végetérõ szezon valahogy nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Kezdve azzal, hogy április elején izomrost-szakadást szenvedtem el. 1 hónap kiesés. Köv. hónapban tudtam tekerni kb 2 hetet. Május közepén ettõl független mûtét. Újabb kiesés. Ezúttal 2 hónap. Ami gyakorlatban 2,5-ra dagadt. Augusztus elején ülhettem bicajra. Ekkor elkezdtem futni. A nyári meló következtében augusztusban alig - s akkor is csak rövid távon - tudtam tekerni. Futni többnyire tudtam - hajnalban. A májusban vásárolt pulzusmérõmet ekkor kezdtem el használni. Edzésnaplót vezettem. A futást egyébként kiváló kiegészító sportágnak találom. Nagyon beleszerettem. Sajnos a szeptember sem bõvelkedett km-ekben, az október pedig szinte km-ek nélkül telt el - eddig. Lassan itt az ideje elkezdeni az alapozást. Idén is vannak terveim. Remélem most sikerül megvalósítani - ha nem is mindet, de jópárat. Ebben szeretnék segítséget kérni Tõletek.

Persze nem késsz edzésterveket várok most, hiszen azt ennyi adatból képtelenség elkészíteni - pláne a világhálón kersztül. Inkább irányadásra, útmutatásra van szükségem, mivel egy edzésterv ugye nem idõjárás-kompatibilis. És akkor még ugye a suli és a többi. Szóval leginkább abban vagyok bizonytalan, hogy milyen zónákkal eddzek.

És akkor a kérdések:
Milyen pulzussal és mennyit görgõzzek?
Heti hány alkalommal?
A görgõ melett gondolom elfér egy-egy alkalmi futás is. De milyen intenzitással? Táv?
Súlyzózás?

Nos, azt hiszem ennyit akartam. Ha valami fontosat kihagytam, sikítsatok.

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 posts
Köszi a választ! Csupán kiváncsiságból kérdeztem, nem azért, hogy havonta, kéthavonta mérjem, s így ellenõrizzem a fejlõdésemet. E szempontból ha jól tudom a nyugalmi pulzus "többet mond". Bár, ez is erõsen genetika-függõ, s nem biztos, hogy valaki jobb, ha alacsonyabb a nyugalmi pulzusa.
A VO2max-ot és a másik két értéket hogyan lehet mérni? Kizárólag teljesítmény-diagnosztika révén ismerhetjük meg ezen adatainkat?
Az anaerob határt - a mérésen kívül - a max- és a nyugalmi pulzusból lehet meghatározni, ugye?

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Genetika, és edzettség sztem. Az, hogy kinek mennyi a maximuma, nagyon egyénfüggõ. Van, kinek 220 feletti, nekem speciel 183-4. Ez ugyanennyi volt, mikor elkezdtem komolyabban edzeni. Gondolom ez összefüggésben van azzal, kinek mekkora a szíve. A nagyobb test nagyobb tehetetlenség, így jobban pörögni sem bír.
Viszont én a max. pulzus helyett a VO2max-ot méricskélném, ha azt bírod fejleszteni, sokkal többet nyersz. De még ennél is többet mond a savküszöbön mérhetõ VO2maxrel, és a Watt/tskg. Ezek az adatok hamarabb korlátoznak, mint az elérhetõ maximális pulzus. Hiába pörög a motor, ha nem tudod kihasználni, mert nem bírsz annyi oxigént felhasználni, ami a nagyobb teljesítményhez kelljen. Ekkor jön az anaerob anyagcsere, és megszalad a tejsavtermelés.

Ha hülyeséget írok, javítsatok ki.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!