Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Edzésmódszerek

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
868 hozzászólás a témában

Litespeed

Litespeed

törzsvendég

• fórumtag
  • 343 hozzászólás
  • LocationBudapest

Elérted az aerob kapacitásod maximumát

Hogymicsoda? Ilyen létezik?
One planet, one tribe...

zsola_

zsola_

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
A túledzettség épp ellenkezõleg magasabb nyugalmi pulzussal jár.
Elérted az aerob kapacitásod maximumát, csak úgy tudsz fejlõdni ha átmész anaerobba.
Ha a inkább lábad nem bírja akkor nagy áttéttel csinálj hegymeneteket ha a tüdõd akkor 120-as pedálfordulattal intervallozz síkon 90%-on.
Legalább heti 2 intenzív tekerés ajánlott.

De lehet hogy neked elég a mostani állapot is.

Litespeed

Litespeed

törzsvendég

• fórumtag
  • 343 hozzászólás
  • LocationBudapest
Arti: Az egészség a legfontosabb, tehát csak óvatosan! Az orvos valszeg mivel nem követi pontosan a gyógyulásodat ezért egy biztonságosan hússzú regenerációs idõt mondott, de attól még lehet gyosabban gyógyulni, ez csak rajtad múlik. Edzenni mindenképpen csak akkor kezdj ha már nem érzel különösebb fájdalmat, mert rásérülni ugye nem érdemes. Egy hónap kihagyás után bizony elõször megint lazább edzéssel kell kezdeni, pont a sérülés miatt is és, hogy a szervezeted visszaszokjon a terheléshez.
One planet, one tribe...

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Anaerob edzést nem nagyon végzek (nyilván szakaszokon igen), mert kb 2hetente versenyzem, s azokon viszont annyit megyek küszöbön, hogy 2-3 napig regenerálom. Lehet, hogy tényleg néha erõsebb bringáshoz kellene csatlakoznom, az jól szétcsapna. Kicsit problémás a kaja is - legtöbbször 5kor szabadulok, s 4 körül van egy "beálmosodús-vércukorlezuhanós" szakaszom - lehet, hogy ebédre a menza kalóriabombája helyett kevesebbet (féladagot) kellene kérnem, s fél4 körül uzsonnáznom kellene valamit. A pörgõs körökkel is az a baj, hogy a lefeléken kihûlök, s tök lassan megy vissza az üzemi pulzusom. Dea kkor ezek szerint nincs nagyon nagy baj. (pl nem valami túledzettség tünetegyüttes)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

zsola_

zsola_

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
Ez annak a jele hogy a szívizom megerõsödött ezért kevesebb pulzussal is ugyanannyi vért pumppál.

Menjél pörgõsebben vagy menj nálad erõsebb bringással.
Szerintem túl sok állóképességi és túl kevés anaerob versenytempójú edzést végzel. Intervallozz!
Az is lehet hogy nem eszel edzés elõtt normálisan és nem bírod fokozni a terhelést.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Lenne egy kérdésem. Szóval, észrevettem, hogy mostanság kicsit túl alacsony pulzussal edzek. Ha kipihent is vagyok, s nem is vagyok "túledzve", akkor miért van mindez? Erõsnek érzem magam, nem is megyek annyira gyengén, viszont míg májusban az edzõköröm mondjuk 50%-ban közepes intenzitással zajlott és 25% alatta, 25% felette, addig ma már sokkoló 1% max, 2 % könnyû, 20% közepes, s 77% könnyû és laza zónában tartózkodok. Viszont, sokkkal már nem tudom fokozni a tempót, mert megfájdul a lábam, kiköpöm a tüdõm, stb. Nyilván egy durva emelkedõn 190-es pulzussal megyek fel, de kb 50 méter lejtõ után már 110 a pulzus, s az istenért sem tudom 140 körüli értéken stabilan tartani. Igen szembetünõ az átmenet, ha az ember a Polar software "Time in HR Zones" grafikonját nézegeti. Ez most jó vagy rossz? Vagy egyszerûen csak intenzívebb edzéseket kellene tartanom?
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

boca

boca

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.078 hozzászólás

Remelem jo helyen vGYOK:

A kerdesem az vola. Szerintetek mitöl függ az, hogy valaki egy trening/maraton közbe többet vagy kevesebet iszik? En pl. egy 25 km tura közben megiszok 0,75l. A haverok alig kortyolnak bele, mire nekem üres az üvegem. Meg kell emlitenem, csak vizet iszom, mig a haverok izo cirkuszt zabalnak.

Egy közep maratonon (40-50km) 28-30 C nal megiszok 2-2,5l a haverok 0,7-et max.

Szerintetek ez mitöl füg?

szerintem ez egyéntõl függ. én is sokat iszom, de arra figyelek, hogy azért kb 80 km-en ne igyak többet 3 l- nél, a túlivás is lehet "rossz"
" A Cube el van vetve! "

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

A lassú fordulatos (60 körüli)hosszabb (legalább 15min, többször ismételve) hegymenet célja az erõsítés (max. pulzus 80% körül).

Ui: Ha tényleg fejlõdni akarsz, egy idõ után célszerû egy személyre szóló edzésterv íratása. Szerintem megéri, de akkor javasolt be is tartani (sajnos nem mindig idõjárás kompatibilis... :(
Sanci

Ez nálam 10p 85%. Elvétve volt eddig ennél hosszabb hegymenet, de azokon is 85% volt az "elõírás".

Edzésterv annyiban jó, hogy egy jó szakember segítségével sokkal hatékonyabb lesz az edzésed. Azt a terhelést kapod, ami ténylegesen szükséges.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.977 hozzászólás
Remelem jo helyen vGYOK:

A kerdesem az vola. Szerintetek mitöl függ az, hogy valaki egy trening/maraton közbe többet vagy kevesebet iszik? En pl. egy 25 km tura közben megiszok 0,75l. A haverok alig kortyolnak bele, mire nekem üres az üvegem. Meg kell emlitenem, csak vizet iszom, mig a haverok izo cirkuszt zabalnak.

Egy közep maratonon (40-50km) 28-30 C nal megiszok 2-2,5l a haverok 0,7-et max.

Szerintetek ez mitöl füg?

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás
lehet kicsit off
bocs

Kisebb izomrost szakadás esetén mik a teendõk? Doki csak kicsit megtapogatta, felírt bogyót, meg krémet+1 hónap pihenés. Ennyi? Mást nem lehet csinálni?
Valahogy nem lehet gyorsítani a gyógyulást? Egy hónap kiesés nagyon sok. :(

és hogy ON is legyek:
A pihenés után ugyanúgy folytathatom a tekerést, vagy újra alapozzak?
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Ha nem savasodtál be, akkor nem gáz, ha egy nap pihenõ jön, de ideálisabb egy az izmoknak nem megterhelõ (nem túl pörgetõs, nem túl kemény), alacsony pulzusos kört menni.

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.739 hozzászólás
egy szétcsapósabb tekerés (2 nap egymás után) után mi célszerûbb? Rögtön másnap menni egy rövidebb (~1óra) regenerációs jellegût alacsony pulzussal, vagy pihenni 1-2 napot és csak utána folytatni?

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.150 hozzászólás
Ha kicsit akarsz utánnaolvasni akkor ajánlom:

Chris Charmichael és Jim Ruthberg
Csúcsformában címû könyvét

Ez a Chris volt Amstrong edzöje.
Inkább Outis szemszögbõl vannak leirva a dolgok, de azért érdemes elolvasni, mert az ember kicsit képben lesz az edzéselmélettel.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Na. Kezdek okosodni :)
Köszi mindenkinek az infokat!
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Hurka

Hurka

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 hozzászólás
PTamás!
A mestereid nem mondanak rosszat, csak keveset :). Az intenzitás, fordulatszám, idõtartam természetesen összefüggésben van egy rendes edzéstveben, így mindkét módszernek megvan kicsit a létjogosultsága.
A lassú fordulatos (60 körüli)hosszabb (legalább 15min, többször ismételve) hegymenet célja az erõsítés (max. pulzus 80% körül).
A "pörgetõs" (kb 80-100as fordulat) változat inkább a rövid de intenzív (3-6perces) interval edzések során kerül elõtérbe, itt pedig a laktáttoleranciát fejlesztjük, tehát magasabb pulzustartományban.
A kérdésedre válaszolva pedig, szerintem tök mindegy, 3-5 óránál hosszabban folyamatosan ritkán teker az ember egy túra során (magyarul nehezebb áttételeket is kibír az ember szerintem), a verseny meg tök más káposzta :)
Ui: Ha tényleg fejlõdni akarsz, egy idõ után célszerû egy személyre szóló edzésterv íratása. Szerintem megéri, de akkor javasolt be is tartani (sajnos nem mindig idõjárás kompatibilis... :(
Sanci

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Ez kicsit alkatfüggõ. Én pl sohasem fogok igazán pörgetni.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Azon tûnõdtem, hogy melyik a célszerûbb edzésmódszer adott pulzuson (hegyre fel):

Kisebb áttétellel menni és pörgetni
vagy
nagyobb áttétellel nagyobb erõt kifejtve (esetleg emiatt lasabban).

Valaki szaki mesélne picit? :)

Vajon szombaton mikor tekertünk miért nem tettem le kistányérra?(najó, hárs hegy tetején 20m-en letettem):) Edzésen kell erõlködni, hosszú túrán ahol nem az edzõdés az elsõdleges szempont és versenyen meg inkább pörgetni, mert késõbb fárad el az ember lába ha már hozzászokott a pörgetéshez.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
hosszútávon -most így belegondolva- valóban energiatakarékosabb lehet...

ha izmot akarsz fejleszteni, akkor terhelni kell, tehát nagyobb áttétellel kell menni. persze itt is fõ a fokozatosság, nem kell a keddi 22-32 helyett szerdán rögtön 44-12-ben erõlködni.

persze eleinte az azonos pulzust nem fogod tudni tartani nagyobb áttételen, de igen, ha most X pulzussal és Y állapotban megy egy adott áttételen, és valamennyi idõ múlva (1-2-3 hónap, fél év..) az X pulzust Y állapotban egy nagyobb áttételen ki tudod hajtani (tehát azonos áttétel és állapot -kedv,alkoholmennyiség,fáradtság,stressz- mellett csökken a pulzusszám) akkor fejlõdtél...

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Quote DaveRider

Ez oké. Különben a mesterek :) arra tanítottak, hogy pörgessek taposás helyett. Merthogy hosszútávon az energiatakarékosabb.

De ha edzésen szeretnék fejlõdni, akkor azonos pulzus mellett egyre nagyobb áttétellel tekerjek, még ha így lasabban is haladok? Lényegében ez lenne a fõ kérdésem :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
mi pont a múltkor beszélgettünk errõl páran így fiatalok, és szerintünk ez teljesen alkati kérdés...

-akinek gyengébb lábizmai vannak, és szívvel és tüdõvel bírja, azok általában pörgetnek nálunk -> nem olyan megterhelõ a lábnak, nem kell akkora erõt kifejteni az izmoknak, inkább sokszor kicsit. általában nekik a szívük jobban bírja a dolgot, nagyobb a "teljesítménye" és a tüdejüknek is...ha nem akarsz szép nagy izmos lábakat, akkor általában magasabb fordulatszámon teker, pörget. (szálkás lábai lesznek...)

-akinek erõsebb/nagyobb lábizmai vannak, azoknak általában nehezebb a pörgetés (nagyobb tömeget kell pörgetni, vagy nem is tudom..), és õk valamivel alacsonyabb fordulatszámon, inkább erõbõl szeretnek menni. (kevesebbszer nagy erõ)...és mivel itt az izom ugye nagyobb terhelést kap, mert "erõbõl nyomja" a bringás, ezért az ilyen stílusú bringásoknak általában erõs, izmos lábuk van...

olyasmi lehet ez, mint a súlyemelõknél. ha sokszor, de kevés súlyt emelsz, akkor csak szinten tartod magad, nem fejlõdik az izmod, szintentartod magad. fokoztos terhelést kell adni az izomnak, hogy nõjön, fejlõdjön...

én pl. utálok pörgetni, haverom meg gyakorlatilag képtelen izomból nyomni a dolgot. testsúlyunk, magasságunk és edzettségi szintünk közel megegyezik. neki vékony, szálkás lába van, de nagyobb szíve (általában alacsonyabbak a pulzusértékei, ha együtt edzünk), adott nadrágból az M-es elég bõ rá. nekem erõs lábam van, az Mes nadrág pont jó rám, de magasabbak a pulzusértékeim ugyanolyan százalékok mellett (magasabb a max. pulzusom). télen mentünk sokat síkon ~slick gummával, ha én nagytányér-kómuszon hajtottam, akkor õ általában hátul 2 fokozattal feljebb volt, és ha én mentem hátul, akkor láttam, hogy õ közel 1,5-1,7* akkora csapásszámot diktál, mint én...meg ha jön egy emelkedõ terepen, akkor õ -amint elfogy a lendület- visszavált kettõt-hármat és pörget, én meg inkább váltok egyet, kinyomom izomból, aztán az emelkedõ hosszától függõen kapcsolok fokozatosan vissza, de pörgetni csak legvégsõ esetben szoktam...