Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Edzésmódszerek

- - - - -

• Please log in to reply
868 replies to this topic

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Pulzusmérõm nincs, bár nõvéremét lehet, hogy elkérem. Vagyok vagy 55 kg, szóval a túlsúly kiesett :) Dohányozni sem szoktam. Mondjuk eddig a leghosszabb terepes tapasztalatom a duna maraton rövid táv, az ha minden igaz 40 km és ~ 1000 méter szintkülönbség. Ez 55 km és 1600 méter szint. A szintidõ elég barátian van meghúzva, szóval max. majd pihenek valahol egy negyed órát.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,854 posts

Kössz a dokit, nálam ezt a stresszes élet okozza.
Kb két éve kezdõdtek ezek a dolgok..

Azelõtt soha nem volt semmi bajom,
legfeljebb a kicsit magasabb alap pulzus,
de azt nem vettem betegségnek.

Igen a stressz az okozhat efajta dolgokat, azonban ha érdekel a doki elérhetõsége írj egy privit és átküldöm.
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Alapvetõen Balu jól írja, de sztem nem lehet gond az 55-tel semmilyen esetben, ha amúgy nem vagy erõs dohányos/túlsúlyos/stb és eszel/alszol a verseny elõtt eleget, a versenyen meg nem próbálsz végig 90%-os pulzussal hajtani :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Sz'tem lassan emeld a távot edzéseknél.
Azt is észrevettem, hogy legalább három napot kell pihennem ha még nem vagyok jó erõben,
hogy közben megpihenjen épüljön az izom.
Az sem mindegy mit eszel, fehérjét érdemes enni edzések elõtt 1 órával és utána.
Pl csirkehúst, mellet combot v. gombás ételt esetleg fehérje tartalmu étrend kiegészítõt, attól épül az izom.

Persze ha valaki tud jobbat akkor hadd tanuljak én is.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Salzkammergut 55 km-es távon szeretnék (tervben van) elindulni idén. Eddig a diplomamunkának, védésnek, államvizsgának köszönhetõen 3, azaz három alkalommal sikerült terepen tekernem (kb 20-25 km-eket). Amúgy rövid távú maratonokat szoktam tekerni. Ésszerû edzésmódszer, amivel elérhetem, hogy ne haljak meg a távon (tudom, rövid az idõ, de ez van)? Vagy mindenképpen maradjon a huszonx km (nagyon rövidnek tûnik).

Elõre is köszönöm az építõ jellegû hozzászólásokat, egy friss diplomás :D
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Kössz a dokit, nálam ezt a stresszes élet okozza.
Kb két éve kezdõdtek ezek a dolgok..

Azelõtt soha nem volt semmi bajom,
legfeljebb a kicsit magasabb alap pulzus,
de azt nem vettem betegségnek.

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,854 posts
Dr. Altoryai András Kardiológus. Privát rendel, de tud is.
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

A pulzusom attól lehetett ilyen alacsony mert a korábbi magas pulzus miatt kaptam egy gyógyszert.

Ez elég szomorú, hogy pirulával "oldják meg" a helyzetet.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

- a terhelési vérnyomás egyénenként változik, de minden orvos 240-ig(felsõ perszám) engedi el a sprtolót. Itt hatetszik ha nem leveszik a terhelésmérésnél. Egyébként maximális terhelésnél ez 190-210 (felsõperszám) között normális.

A kardiológián leállítottak 170-es felsõ vérnyomásnál, magam sem tudom miért.
Csak bizonyos helyzetekben magas a vérnyomásom.
Itthon mérem akkor sokszor még alacsony is a felsõ érték, 105-130 között szokott lenni.
A házi mérõt is elvittem összehasonlítani.
Fõleg stressz helyzetben megy fel és fizikai erõkifejtéskor max 207 volt a holterrel mérve.
Következõ alkalommal mentem a kardiológushoz, azzal kezdték, hogy mértek egy vérnyomást aminek a
felsõ értéke "nyugalomban" volt 170-es. Azután lement 150-re és akkor kezdtük el a terheléses mérést.
A terhelés folyamatosan növekedett. 150 Wattnál elértem a kezdeti 170-es értéket
de még tudtam volna nyomni. Közben lazán beszélgettünk a dokinõvel.
Kérdezte minek felel meg az a terhelés úton, mondtam kb. Szépvölgyi út eleje felfelé.
Akkor volt 170 a felsõ érték és 150 Watt a teljesítmény.
Mondtam neki, hogy ilyenkor még könnyedén nyomom a bringán de õ leállított.

- az mit jelent, hogy magas volt a pulzusod 240 vagy fölötte :) Ha csak a 170 felett nem bírtad akkor egyszerüen gyenge vagy és edzened kell mérsékelt megterhelés alatt. Akkor van gáz ha magas pulzus után (175 felett) a lefelékben szédülsz, az vérnyomás ... mint mondtam kardiológia, nekem segített.

Lefelénél 146-161 között változott a vérnyomás holterrel mérve.
A pulzus azért alacsony mert kaptam olyan tablettát ami lecsökkenti.
Korábban 190 volt az az érték amikor meg kellett állnom pihenni.
Nálam fõleg az lett a gond, hogy mostanában elég nehezen bírom a stresszt pedig kijutott belõle.

- Ne a házidokihoz menj azok b@lf@szok szakorvos ...

Igen kardiológus, ott voltam már néhányszor.
Egyébként egészen jól edzõdök mert most szombaton könnyedén nyomtam fel a normafához, a korábbiakhoz képest.

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,854 posts

Eddig itt mindíg csak a pulzusról olvastam, ami nyilván sok mindent megmutat és tudom, fontos adat.
Viszont egyéb okból (munkahelyi stressz miatt) most vettem részt egy általános kivizsgáláson
amiben terheléses kerékpáron is tekertem és (holdert) hordozható EKG készüléket és
automata vérnyomásmérõt kaptam egy napra, ami negyedóránként mért.
(a mérés idejére mindíg megálltam, hogy ne zavarja meg a mozgás)
Ezzel feltekertem a HHH-ra.

A lényeg, nagyon kemény emelkedõnél (amit még ki tudtam hajtani)
olyan a szakaszon 207/95 volt a vérnyomás és 124 pulzust mért az ovosi mûszer.
A pulzusom attól lehetett ilyen alacsony mert a korábbi magas pulzus miatt kaptam egy gyógyszert.
Azelõtt 100 körül kezdõdött, már attól amikor felültem a bringára és 150-160 körül volt sík úton.
Akkor átlagos emelkedõn 170-is felment, extrém esetben 180-190-es értéket is elérte.
(az extrém magas pulzust olyankor értem el amikor olyan hegyoldalon másztam
fel hónomalatt a régi 28 kilós géppel ahol már a visszacsúszástól kellett tartani,
nagyon meredek irtásos hegyoldalon, ahol tolni sem lehetett, csak vinni felfelé a jókora súlyt)

Az alap magas pulzust észrevette a körzeti doki egy és ezért kaptam valamit ami csökkenti.
Így jutottam el további vizsgálatokra.

Azt még jó lenne tudni, másnak mekkora lehet a vérnyomása kemény terhelés közben?

1. Az holter vizsgálat és nem holder ...

2. Az energia és erõszint növeléséhez két módon jut el a szervezet. Az elsõ a pulzusszám és mikor más nem bírja a szervezet az adott terhelési szintet növelni szívveréssel akkor lép be a másodlagos erõfeszítési szint növelése a vérnyomás növeléssel.
3. a terhelési vérnyomás egyénenként változik, de minden orvos 240-ig(felsõ perszám) engedi el a sprtolót. Itt hatetszik ha nem leveszik a terhelésmérésnél. Egyébként maximális terhelésnél ez 190-210 (felsõperszám) között normális.
4. Ha ilyen alacsony pulzusnál ilyen magas a vérnyomásod akkor irány a kardiológia.
5. az mit jelent, hogy magas volt a pulzusod 240 vagy fölötte :) Ha csak a 170 felett nem bírtad akkor egyszerüen gyenge vagy és edzened kell mérsékelt megterhelés alatt. Akkor van gáz ha magas pulzus után (175 felett) a lefelékben szédülsz, az vérnyomás ... mint mondtam kardiológia, nekem segített.
6. Ne a házidokihoz menj azok b@lf@szok szakorvos ...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Utánaszámoltam és valóban kb 6 hét után kezdtek rohamosan javulni a köridõim.
Én +5%kal számolok futásnál, de csak egy bizonyos szintig, mert pl tudok 180-182es pulzussal bringázni 0,5-1 órát, de futni nem tudok 190es pulzuson ugyanennyit.

A sebesség mindent megold.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
A linket oldalt már végignyálaztam régebben. Nyújtással sincs gond. A távot csak tájékoztatás képpen írtam. Azért dombos terepen futok (terep=földút), mert nincs más. :) Rákoscsaba legszélén annak is örülhetek, hogy a 40percbõl 30-at földúton futhatok, sík itt sajnos nincs. Próbálok lassan futni, de kell egy bizonyos sebesség, mégsem "futhatok" lassabban, mint amilyen sebességgel gyalogolok.

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 posts
Igen, az a néhány kb hat hét. Bizonyítottan ennyi idõ alatt észrevehetõ a fejlõdés (izomrostok, mitokondrium, hajszálerezettség javulása etc..).
Szerintem ne a távra koncentrálj, hanem a pulzusra. Tudom, néha fájdalmas (nem fizikailag) lassan, alacsony pulzussal futni , de hidd el, meg fogja hozni a várt eredményt.
Futás közben több izom dolgozik - pl oldalsó combizom, ami bicajozás közben ugye nem kap munkát -, ezenkívül a testhelyzet miatt is futás közben magasabb a pulzusod. Okosak szerint ez kb 10 ütést jelent. Én a futás pulzusát úgy választom meg, hogy a biciklis zónáhatár-értékekhez egyszerûen hozzáadok tizet, és késsz.

Futás elõtt szoktál nyújtani? Mert ha nem, akkor meg van az oka annak, miért akar szétszakadni mindkét vádlid. A másik pedig, hogy szerintem elõször ne terepen fuss, inkább keress valami sík terepet, de az izületeidet kíméld! Eleinte hanyagold az aszfaltot...

Számos edzésmódszer létezik, sokféle megközelítésben olvashatsz a futásról itt: http://www.powerhiker.fw.hu/ Érdemes olvasgatni ezt az oldalt, rengegeteg hasznos dolgot találsz itt.
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Néhány hét edzés és jobb lesz.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Futkossál csak :) . Egyébként mivel nem bírod? A lábad fárad el vagy levegõt nem kapsz?
Én december óta futok, március közepéig heti 3x1 órát, utána heti 1 órát. 2 óra fölött már nehezen futok még 150es pulzuson is, egyszerûen elfárad a lábam, csak a lábam szab határt a tempónak és az idõnek.

Tüdõvel bírom, a magas pulzus zavar, mert alapozás kiegészítéseként akarom majd a futást télen beilleszteni a bringás edzések mellé, de ugye a 170-180as pulzus nem éppen alapozós. :D A másik, hogy egy kör után szét akar szakadni mind2 vádlim.(kb. 6km és jelenleg 40perc körül futom, dombos terepen)
Térdem nem fáj, combom nem fárad, csak térd alatt vannak "gondok".

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mi az oka annak, hogy bringán hosszútávú versenytempó megy 170 körüli pulzussal, futásnál meg kocogva 170 körül van az átlagpulzusom és egy 3/4 órás körön megpusztulok. Lehet, hogy csak simán még sz@r vagyok a futáshoz? :D Futkossak rendszeresen és javul a helyzet?

Az lenne az elérendõ célom a futással, hogy itt a Gödöllõi-dombságban alapozó pulzussal elkocogjak 2órácskát.
"Edzésmúltról annyit, hogy tavaly 360órát tekertem, idén már van 210óra, de a futásból két év alatt jött össze 10óra. :)

Futkossál csak :) . Egyébként mivel nem bírod? A lábad fárad el vagy levegõt nem kapsz?
Én december óta futok, március közepéig heti 3x1 órát, utána heti 1 órát. 2 óra fölött már nehezen futok még 150es pulzuson is, egyszerûen elfárad a lábam, csak a lábam szab határt a tempónak és az idõnek.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Kiszáradással nem lesz gondom, mert vagy reggel, vagy naplemente elõtt futok, ilyenkor már nincs annyira meleg.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Sztem ne aggódj, hozzáedzõdsz.
A futás valahogy mindig magasabb pulzusértékeket produkál, de az edzés értéke is magasabb...
Lehet, h azért, mert csirke voltam, és ennyire lentrõl gyorsan lehet felfelé menni, de úgy érzem, nagyon sokat fejlõdtem fél évnyi futástól; eleinte nekem még fél óra is betett, most meg már megfelelõ terepen és tempóval a limit inkább a rendelkezésre álló idõ, mintsem a test.

Szóval igen, csak kitartás. Bár nem a legjobb most elkezdeni, mert a nyári melegekben nagyon könnyen kiszáradsz futás közben...

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Mi az oka annak, hogy bringán hosszútávú versenytempó megy 170 körüli pulzussal, futásnál meg kocogva 170 körül van az átlagpulzusom és egy 3/4 órás körön megpusztulok. Lehet, hogy csak simán még sz@r vagyok a futáshoz? :D Futkossak rendszeresen és javul a helyzet?

Az lenne az elérendõ célom a futással, hogy itt a Gödöllõi-dombságban alapozó pulzussal elkocogjak 2órácskát.
"Edzésmúltról annyit, hogy tavaly 360órát tekertem, idén már van 210óra, de a futásból két év alatt jött össze 10óra. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Eddig itt mindíg csak a pulzusról olvastam, ami nyilván sok mindent megmutat és tudom, fontos adat.
Viszont egyéb okból (munkahelyi stressz miatt) most vettem részt egy általános kivizsgáláson
amiben terheléses kerékpáron is tekertem és (holdert) hordozható EKG készüléket és
automata vérnyomásmérõt kaptam egy napra, ami negyedóránként mért.
(a mérés idejére mindíg megálltam, hogy ne zavarja meg a mozgás)
Ezzel feltekertem a HHH-ra.

A lényeg, nagyon kemény emelkedõnél (amit még ki tudtam hajtani)
olyan a szakaszon 207/95 volt a vérnyomás és 124 pulzust mért az ovosi mûszer.
Azelõtt 100 körül kezdõdött, már attól amikor felültem a bringára és 150-160 körül volt sík úton.
Akkor átlagos emelkedõn 170-is felment, extrém esetben 180-190-es értéket is elérte.
(az extrém magas pulzust olyankor értem el amikor olyan hegyoldalon másztam
fel hónomalatt a régi 28 kilós géppel ahol már a visszacsúszástól kellett tartani,
nagyon meredek irtásos hegyoldalon, ahol tolni sem lehetett, csak vinni felfelé a jókora súlyt)

Az alap magas pulzust észrevette a körzeti doki egy és ezért kaptam valamit ami csökkenti.
Így jutottam el további vizsgálatokra.

Azt még jó lenne tudni, másnak mekkora lehet a vérnyomása kemény terhelés közben?