Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Edzésmódszerek

- - - - -

• Please log in to reply
868 replies to this topic

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
hát, köszi a segítséget. nem vagyok valami boldog.
Azt nem értem, hogy hogy ilyen hirtelen jelentkezett 3 napja semmi gond nem volt, tök jól esett az edzés

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Most lebuktam a kokóval :-)

Dante látom te otthon vagy ezekben a dolgokban. Elolvasnád a #638 kérdésemet?
Hátha találkoztál már ilyennel

Találkoztam, átéltem, arra válaszoltam. Túledzettség és/vagy abból fakadó vörösvértestszám csökkenés, esetleg kialvatlanság. Nem irigyellek, ebbõl nem 3 nap kijönni. Pihenj, s szombaton menj egy órát, abba meg 2x5 perc csõgázt, ha akkor se megy fel, nem leszel vasárnap csúcsformában. Bloke abban nincs igazad, hogy túledzettség wattmérõvel igen nehezen mérhetõ - simán mehet ugyanolyan output-ot.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Rémhörcsög már megválaszolta, sok minden lehet az oka. Most már tudhatod, hogy tisztán a pulzusra hagyatkozni nem lehet. Ezt a problémát oldotta meg a wattmérés, mert az tisztán "output" érték, vagyis, hogy konkrétan mennyit teljesít az ember, míg a pulzus csak az "input". A kettõt együtt követve teljesebb képet lehet kapni. Te wattmérés hiányában figyeleheted azt, amit angolul "perceived effort"-nak hívnak, magyarul, hogy milyennek érzed a teljesítményed.

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Valami partidrog van a dologban :)
Lehet egyik napról a másikra formajavulni, engem pár éve az egyik emelkedõn megkergetett egy kutya, száguldottam felfelé, pedig elõzõ nap alig jutottam fel :)
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
hát a pulzusom ma sem ment 140 fölé, félbe is hagytam az edzést. Most már a Szilvásig pihenõ, hátha megoldódik a probléma. Az a különös, hogy a teljesítményem, meg nemhogy csökkenne, hanem alacsonyabb pulzuson is jobb. Szinte úgy érzem, hogy nem fáradok.

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
akkor lehet, hogy a túledzettség esete áll fent!?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Hát én is afelé hajlok, hogy valami probléma inkább, mint a hirtelen formajavulás 1 nap alatt. (persze nem bánnám,....:-))
A túledzettségnek, mik a pontos tünetei?

Nem megy fel a pulzus, esetleg szór, csökken a véred hematokrit értéke.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
Hát én is afelé hajlok, hogy valami probléma inkább, mint a hirtelen formajavulás 1 nap alatt. (persze nem bánnám,....:-))
A túledzettségnek, mik a pontos tünetei?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Túledzettség, fáradtság, kialvatlanság, motiváció hiánya.. Rengeteteg mindentõl függ, de az hogy 1ik napról a másikra edzettebb leszel, nincs benne.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
Simán csak edzettebb vagy?!

Esetleg a hidegebb idõjárás?

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
Helló mindenkinek

Érdekes dolog történt velem minap az edzés közben. Általában pulzuskontrollal edzek 4-5 napot egy héten, munka után 1-1,5 órát. Beállítom a pulzusom egy adott értére és azon nyomom végig a tekerést. Ez nálam 150 pulzus érték körül szokott lenni, ami 50km tekerésnél általában mindig egy adott átlagsebességet eredményez, 1-2 km/h eltéréssel. Tegnap egyszerûen nem akart 140 fölé menni a pulzusom, az edzés vége felé meg már 135 sem volt, akárhogy erõltettem viszont a tempóm az nagyságrenddel gyorsabbra jött, ki mint szokott(egyéni csúcs az idén), ráadásul nem is fáradtam el úgy a végére. Mi lehet ennek az oka? netán valamilyen nyomelem (vas) hiánya? valaki járt már így?

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Elvileg lehet fejleszteni a vitálkapacitást.
De ami neked kell a konkrét helyzetben az több edzés, hogy ugyanennyi levegõvel hatékonnyabban, többet és gyorsabban tudj menni :)
Illetve hogy megtanulj rendesen úszni.

Aztán ha már ott vagy hogy pont a top alatt pár lépcsõvel és kell a pódium elsõ hely, akkor majd búvárboltból szerezz be készüléket (inhaláló készülékhez hasonló, és lényegében egy légzési ellenállás) illetve van szer is ami tágítja a hörgõcskéket, fokozza a munkájukat (nem doppinglistás)

AkPi

AkPi

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts
köszi mindkettõtöknek a segítséget akkor utánanézek mindenek : )
"A fájdalom csak ideiglenes. Eltarthat egy percig, egy óráig, egy napig vagy egy évig, de végül elmúlik, és valami más lép a helyébe. De ha az ember feladja, akkor örökké fog tartani. "

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Hi!

Lehet furcsa egy picit a kérdés :)
De azt szeretném kérdezni hogy mivel tudnám edzeni a tüdõmet?
Olyan gondom van hogy hegynek felfelé nagyon hamar elkezdek így zihálni ..izomzatilag biránám csak a tüdõm nem, úszásnál is ez van hogy bírnék még úszni de egyszerûen azt érzem hogy már nem kapok levegött ..

( a kérdés az is lenne ,hogy milyen edzésmódszerél lehetne ezen segíteni?)

Ha zihálsz, az csak annyit jelent, hogy anaerob tartományban vagy. Ezt lehet edzeni, hogy feljebb told a küszöböt, illetve ismerned kell a testedet, hogy tudd mikor érsz a határhoz és ennek megfelelõen kell szabályozni az intenzítást. Kicsit olvass utána dolgoknak:
Aerob - Anaerob | Aerob
http://diosgyorikaja...tartalom=303749
Edz

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,530 posts

kösz a segítséget.
és neked amugy elmúlt vagy javult?

Kaptam rá gyógyszert, és most már jelentõsen jobb! Írtak fel Ventolint, amit akkor kellett használni amikor fulladtam. Most már nincs igazán szükségem rá, de azért viszem ha bringázni megyek.
Az allergiám volt a ludas, és az hogy a gyógyszert csak akkor szedtem amikor allergiás tüneteim voltak. Most meg majd járok sóbarlangba, állítólag az is sokat segít, illetve a só inhalátorok.
Egyébként pont most volt a híradóan hogy egy mobil szûrõállomás járja az országot amiben van tüdõkapacitás mérés is!

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

AkPi

AkPi

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts
kösz a segítséget.
és neked amugy elmúlt vagy javult?
"A fájdalom csak ideiglenes. Eltarthat egy percig, egy óráig, egy napig vagy egy évig, de végül elmúlik, és valami más lép a helyébe. De ha az ember feladja, akkor örökké fog tartani. "

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,530 posts

Hi!

Olyan gondom van hogy hegynek felfelé nagyon hamar elkezdek így zihálni ..izomzatilag biránám csak a tüdõm nem, úszásnál is ez van hogy bírnék még úszni de egyszerûen azt érzem hogy már nem kapok levegött ..

Az úszás eléggé edzi a tüdõt szerintem...
Én nem vagyok se edzõ se orvos csak a saját példámat írom le.
Nekem hasonló gondom volt, hegyre felfelé alig kaptam levegõt meg idõnként hánytam (egyébként 2-3 éve ez még nem volt jellemzõ).
Ezután vérvétel+allergológia. Allergológián csinálnak neked terheléses légzésfunkciót(egy inhalációs szerrel ingerlik a tüdõdet, szimulálva a terhelést), és ott kiderül hogy milyen a tüdõkapacitásod. Súlyod,testmagasságod és életkorod alapján számolnak egy bázisértéket és ehhez viszonyítják. Nekem egy ilyen vizsgálaton derült ki kb egy éve hogy terheléses asztmám van. Allergia illetve a nem kezelt allergia nagyban ronthatja a tüdõkapacitást.

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

AkPi

AkPi

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts
Hi!

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts

Ezt nézd meg: 2006

Több kategóriára bontva van edzésterv.

Tökéletes, köszi szépen!

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_