Jelentkezz be Regisztrálj
Edzésmódszerek
Írta 2010. május 28. - 11:11
Azt nem értem, hogy hogy ilyen hirtelen jelentkezett 3 napja semmi gond nem volt, tök jól esett az edzés
Írta 2010. május 28. - 10:40
Most lebuktam a kokóval :-)
Dante látom te otthon vagy ezekben a dolgokban. Elolvasnád a #638 kérdésemet?
Hátha találkoztál már ilyennel
Találkoztam, átéltem, arra válaszoltam. Túledzettség és/vagy abból fakadó vörösvértestszám csökkenés, esetleg kialvatlanság. Nem irigyellek, ebbõl nem 3 nap kijönni. Pihenj, s szombaton menj egy órát, abba meg 2x5 perc csõgázt, ha akkor se megy fel, nem leszel vasárnap csúcsformában. Bloke abban nincs igazad, hogy túledzettség wattmérõvel igen nehezen mérhetõ - simán mehet ugyanolyan output-ot.
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Írta 2010. május 28. - 10:32
Most lebuktam a kokóval :-)
Rémhörcsög már megválaszolta, sok minden lehet az oka. Most már tudhatod, hogy tisztán a pulzusra hagyatkozni nem lehet. Ezt a problémát oldotta meg a wattmérés, mert az tisztán "output" érték, vagyis, hogy konkrétan mennyit teljesít az ember, míg a pulzus csak az "input". A kettõt együtt követve teljesebb képet lehet kapni. Te wattmérés hiányában figyeleheted azt, amit angolul "perceived effort"-nak hívnak, magyarul, hogy milyennek érzed a teljesítményed.
Írta 2010. május 28. - 09:09
Írta 2010. május 27. - 20:18
Lehet egyik napról a másikra formajavulni, engem pár éve az egyik emelkedõn megkergetett egy kutya, száguldottam felfelé, pedig elõzõ nap alig jutottam fel
Írta 2010. május 27. - 19:18
Írta 2010. május 27. - 16:27
Írta 2010. május 27. - 16:17
Hát én is afelé hajlok, hogy valami probléma inkább, mint a hirtelen formajavulás 1 nap alatt. (persze nem bánnám,....:-))
A túledzettségnek, mik a pontos tünetei?
Nem megy fel a pulzus, esetleg szór, csökken a véred hematokrit értéke.
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Írta 2010. május 27. - 16:09
A túledzettségnek, mik a pontos tünetei?
Írta 2010. május 27. - 15:06
Írta 2010. május 27. - 14:48
Írta 2010. május 27. - 14:40
Érdekes dolog történt velem minap az edzés közben. Általában pulzuskontrollal edzek 4-5 napot egy héten, munka után 1-1,5 órát. Beállítom a pulzusom egy adott értére és azon nyomom végig a tekerést. Ez nálam 150 pulzus érték körül szokott lenni, ami 50km tekerésnél általában mindig egy adott átlagsebességet eredményez, 1-2 km/h eltéréssel. Tegnap egyszerûen nem akart 140 fölé menni a pulzusom, az edzés vége felé meg már 135 sem volt, akárhogy erõltettem viszont a tempóm az nagyságrenddel gyorsabbra jött, ki mint szokott(egyéni csúcs az idén), ráadásul nem is fáradtam el úgy a végére. Mi lehet ennek az oka? netán valamilyen nyomelem (vas) hiánya? valaki járt már így?
Írta 2010. április 20. - 21:06
De ami neked kell a konkrét helyzetben az több edzés, hogy ugyanennyi levegõvel hatékonnyabban, többet és gyorsabban tudj menni
Illetve hogy megtanulj rendesen úszni.
Aztán ha már ott vagy hogy pont a top alatt pár lépcsõvel és kell a pódium elsõ hely, akkor majd búvárboltból szerezz be készüléket (inhaláló készülékhez hasonló, és lényegében egy légzési ellenállás) illetve van szer is ami tágítja a hörgõcskéket, fokozza a munkájukat (nem doppinglistás)
Írta 2010. április 20. - 20:43
Írta 2010. április 20. - 18:55
Hi!
Lehet furcsa egy picit a kérdés
De azt szeretném kérdezni hogy mivel tudnám edzeni a tüdõmet?
Olyan gondom van hogy hegynek felfelé nagyon hamar elkezdek így zihálni ..izomzatilag biránám csak a tüdõm nem, úszásnál is ez van hogy bírnék még úszni de egyszerûen azt érzem hogy már nem kapok levegött ..
( a kérdés az is lenne ,hogy milyen edzésmódszerél lehetne ezen segíteni?)
Ha zihálsz, az csak annyit jelent, hogy anaerob tartományban vagy. Ezt lehet edzeni, hogy feljebb told a küszöböt, illetve ismerned kell a testedet, hogy tudd mikor érsz a határhoz és ennek megfelelõen kell szabályozni az intenzítást. Kicsit olvass utána dolgoknak:
Aerob - Anaerob | Aerob
http://diosgyorikaja...tartalom=303749
Edz
Írta 2010. április 20. - 18:53
kösz a segítséget.
és neked amugy elmúlt vagy javult?
Kaptam rá gyógyszert, és most már jelentõsen jobb! Írtak fel Ventolint, amit akkor kellett használni amikor fulladtam. Most már nincs igazán szükségem rá, de azért viszem ha bringázni megyek.
Az allergiám volt a ludas, és az hogy a gyógyszert csak akkor szedtem amikor allergiás tüneteim voltak. Most meg majd járok sóbarlangba, állítólag az is sokat segít, illetve a só inhalátorok.
Egyébként pont most volt a híradóan hogy egy mobil szûrõállomás járja az országot amiben van tüdõkapacitás mérés is!
Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.
Írta 2010. április 20. - 18:45
és neked amugy elmúlt vagy javult?
Írta 2010. április 20. - 18:32
Hi!
Olyan gondom van hogy hegynek felfelé nagyon hamar elkezdek így zihálni ..izomzatilag biránám csak a tüdõm nem, úszásnál is ez van hogy bírnék még úszni de egyszerûen azt érzem hogy már nem kapok levegött ..
Az úszás eléggé edzi a tüdõt szerintem...
Én nem vagyok se edzõ se orvos csak a saját példámat írom le.
Nekem hasonló gondom volt, hegyre felfelé alig kaptam levegõt meg idõnként hánytam (egyébként 2-3 éve ez még nem volt jellemzõ).
Ezután vérvétel+allergológia. Allergológián csinálnak neked terheléses légzésfunkciót(egy inhalációs szerrel ingerlik a tüdõdet, szimulálva a terhelést), és ott kiderül hogy milyen a tüdõkapacitásod. Súlyod,testmagasságod és életkorod alapján számolnak egy bázisértéket és ehhez viszonyítják. Nekem egy ilyen vizsgálaton derült ki kb egy éve hogy terheléses asztmám van. Allergia illetve a nem kezelt allergia nagyban ronthatja a tüdõkapacitást.
Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.
Írta 2010. április 20. - 17:51
Írta 2010. április 09. - 18:15
Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_