egészen klassz idő volt ma.
ma a(z egyik...) motoros ösvényen mentem egy rövidet, kíváncsi voltam, végig lehet-e rajta menni. legnagyobb meglepetésemre végig járható, nincs a legutóbb tapasztalt durva gazos burjánzás. van viszont egy újabb kereszt... friss, áprilisi.
az ösvény viszont meglepett, a klassz járhatósága ellenére elhagyatottnak tűnt. a meleg és a csapadék hiánya miatt elég őszies hangulata van.
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
huh, ma nagyon kidöglöttem... csalóka volt a szél, nem érződött 30 foknak a 30 fok, nagyon be kellett osztani a két 0,75L kulacsot. összesen "csak 30km"* volt, de nagyon szerettem volna már hazaérni a végefelé közeledve. ennyit régen toltam már, kész szerencse, hogy egysebivel mentem, "lényegesen" könnyebb. tolni ha egészen pontos akarok lenni, négy helyen kényszerültem kapcsolni a "tolva" fokozatot. ebből egy, amin mindig le kell ugrani (bár váltóssal szokott menni), szóval nem gáz (annyira), de a többin általában fel tudok menni. talán menti a helyzetet, hogy mikor már láttam, hogy kevés lehet a kráft, nem tántorodtam el és a hosszabb változatot választottam. no chicken way! <----ez persze amolyan tipikus utolsó mondatok sírfelirat, ugyebár...
*mondjuk ez nekem már normálisabb, alsó hangon "nagyobb" körnek számít.
persze azért jó volt, mint majdnem mindig.
ma csak a fenti készült, ez még tegnapról:
Kisherceg módosította - 2022. július 02. - 20:17
ma késő délután belefért egy huszas. jobb lett volna, ha nem felejtek el előtte láncot olajozni... viszont kipróbáltam a hulladékradar appot, sajnos volt rá okom és lehetőségem is... kíváncsi leszek.
Kisherceg módosította - 2022. június 30. - 22:00
hát-hát, ez a rohadt meleg rohadt meleg... tegnap este egy rövid kiskört tekertem, ami meghozta a kölyök kedvét is. így ma egy még rövidebb kör volt, de nem voltam egyedül. gyors nagyon és nem félős.
gyorsan, gyorsan, mielőtt a déli hőség megérkezik!
nem vagyok egy vallásos alkat - valójában jókat szoktam nevetni (néha elborzadni), de ez azért cinkes. le is vettem onnan, a gazdája a szélső pad alatt találja. sosem fogom megérteni, hogy miért nem viszi magával mindenki a szemetét.
nahát, vééégre összeszedtem magam és az imbuszkulcsaimat, megjött egy liter Dzsó féle ekó tej is pár hete, így minden adott volt, hogy beszereljek egy két új pár fékbetétet sokat látott 45650B bicajomba. ezzel ügyesen összekötöttem a dugattyúk pucolását is. meg akkor már kapott új tárcsákat is (SM-RT76 - inflálódunk, ugye...) megdöbbentő, hogy a még csak 4,5 (négyésfél!) éve használt SM-RT81-ek milyen viseltesek csakhát... az új tárcsákat "véletlenül" 6 csavaros kivitelben vettem, mivel a hónapok óta büntiben lévő fenszí új kerekeimre ilyen való... számítottam rá, hogy előbb-utóbb kiduzzogom magam és adok új esélyt a sokak által dicsért gyártó termékeinek**. ha már megvettem hozzá a 36T napkereket, csak ki kellene próbálni. (velem van baj, hogy a ratchet star-ról mindig Rachel Starr jut eszembe? ) így rávettem magam a szerelgetésre. a külsők kaptak egy kevés plusz tejet (elől még volt egészséges mennyiség, hátra meg nem régen töltöttem, de ugye az eléggé szereti nyomni magából kifelé az oldalfalon keresztül), az új kerekekre minimális szentségeléssel, szépen fel is mentek. műhelypumpával, mint egy pro, ugye... alig locsoltam szét a tejet. fékpucolás, pofacsere, a lánckeréksorról is lerobbantottam a többéves dzsuvát, majd pikk-pakk összeraktam. ...és ha már kész, ki is kellett próbálni, ugyebár...
ez az emelkedő alja, ami a múltkor még lejtő volt, amin a Unittal sikerült a komfortzónán kívül kerülni. a teteje tényleg q_rva meredek, alig bírtam feltolni. ha a múltkor előre tudtam volna, mennyire lejt, valszeg nem indulok el lefelé. így viszont tudom, hogy le tudok jönni rajta.
ezzel szépen sikerült összekötni egy-két korábbról már félig-meddig ismert szakaszt, ami a folyton változó, bővülő köreimhez elengedhetetlen. érdekes, ahogy telik az idő, egyre közelebb kerülnek korábban távolinak érzékelt területek is.
nade a technika: jól vizsgázott, érezhetően merevebbek ezek a kerekek, ami elég szokatlan, lehet, engedek még kicsit a gumikból, bár eleve kisebb nyomással indultam el, mint eddig. a gumik (főleg a hátsó) érezhetően kényelmesebben gurul. ...és van egy meghatározhatatlan "minőségi" érzete a dolognak. a shimano XT-nél, ami eddig volt, hangosabb, de még épp nem zavaró a hangja sem. a fékek szerintem kb be is koptak nagyrészt, bár hiányolom, hogy ezekkel a tárcsákkal nem harap (még?) olyan hirtelen, mint a régivel. (betét maradt most is gyantás) mindenesetre a lejtőzés magabiztosabb, mint az előzővel. bár félni azzal se féltem (nagyon...)
hazafelé kicsit még haverkodtam ezzel a vicces küllemű, de bátor kiskrapekkal.
*jó, tudom, nem egy kifejezett filmtörténeti mérföldkő (max rajta egy légypiszok...) a Cool as ice, de kölyökként imádtam, nagyon kúlnak láttam. a zene pedig annyira kilencvenes évek, szinte ott vagyok megint, tizenévesen.
** igen, ezek azok a kerekek és agyak, amiknek szándékosan, babonából nem írom le a nevét és ugyanezért nem tértem ki arra a jelenségre sem.
Kisherceg módosította - 2022. június 18. - 22:25
Kisherceg módosította - 2022. június 14. - 21:46
ma egy rövidebb, klasszik kör fért bele.
kb az első fél óra után az volt a kérdés, megázok-e (amit nagyon nem szerettem volna.)
végül nem áztam meg, hazaérkezés után is csak pár csepp esett.
Kisherceg módosította - 2022. június 13. - 20:26
Ehhez a tölgyhöz egy függőleges panoráma dukált volna.
a tegnapi defekt után kellett egy tesztkör, menni kellett. :-) hagyni kellett kicsit dolgozni a tejet a külsőben este-éjszaka, működött is. reggel kapott kb 100ml tejet (ráfért, meglepően kevés volt benne) és kész is. a tekerés jó volt, de helyenként akadt sár.
ja igen, a vicc, hogy ma az első külsőben volt egy tüske. mikor észrevettem kihúztam. a defektjavítás kb 15 másodperc volt, mehettem is tovább. jó ez a cucc.
a reggeli zivatarnak (viharnak?) bőven maradt nyoma délutánra...
...ez nem lett volna baj, a baj az volt, hogy az ikon kapott egy defektet, de a lötyi úgy döntött, nem fogja meg, inkább beborítja a bicajt.
itt még nem volt annyira gáz, mire hazaértem kb az összes dara a nyeregvázcsövön díszelgett.
Kisherceg módosította - 2022. június 01. - 20:36
.... az egyik szakasz olyan meredek volt, hogy pár pillanatig azt hittem, el fogok csúszni. a maxxis ardent race nagyon jó gumi (szerintem**), de ez a rész (meredek és laza is volt a felső réteg, az a motorgumi által fellazított fajta) kicsit már sok volt neki, meg-megcsusszant.
oké, így visszanézve látom, egy fontos dolgot kifelejtettem: az ardent race az első keréken van.
Nagymaroson megint megdöbbentően sokan voltak, natürlich... nadeviszont ez mi a fene? mobilgát? vagy a parton lakók közül senki sem akarta befizetni a panoráma-adót, ezért elvették tőlük? vagymi? már elnézést, de nagyon ocsmány, mint valami zombiapokalipszises filmben egy első védvonal.... falutáblától falutábláig... van, ahol konkrétan közvetlenül a kertek kerítése elé odatették ezt a borzalmat...
oké, szóval ez bizonyára az árvízvédelmi mobilgát próbaépítése.
Vác felé közeledve pár érdekes dolgot láttunk, pl a mai rally verseny (erről reggel véletlenül értesültem) résztvevőinek egy részét. esetükben a "láttuk" mellett elengedhetetlen a "hallottuk" használata is, nagyon hangosak. mondhatnánk, hogy ma a nyitott versenydoboktól zengett a Dunakanyar, de a "zengett" tévedés lenne, figyelembe véve azt a repedtfazék hangot, amit ezek az autók kiadtak magukból, nem sokkal a fájdalomküszöbb alatti hangerővel. persze azért jó volt ilyeneket élőben is látni/hallani, még ha csak összekötő szakasz is volt, ahol gurulgattak. király járgányok, na!!
Zebegénynél lementünk a partra kis lángos szimatot szívni, itt már kezdett érezhetően növekedni a népsűrűség.
...és egy újabb érdekesség, ami eddig nem tűnt fel, pedig párszor azért jártam már erre: "Bótai Ede Dunába zuhant magyar második világháborús pilota emlékműve Dömösnél."
Nagymaroson megint megdöbbentően sokan voltak, natürlich... nadeviszont ez mi a fene? mobilgát? vagy a parton lakók közül senki sem akarta befizetni a panoráma-adót, ezért elvették tőlük? vagymi? már elnézést, de nagyon ocsmány, mint valami zombiapokalipszises filmben egy első védvonal.... falutáblától falutábláig... van, ahol konkrétan közvetlenül a kertek kerítése elé odatették ezt a borzalmat...
óóó, igen, a mai tekerés egyik "fénypontja" volt, hogy a karácsony előtt behúzott pedálokat felavatta a kedves. meg van velük elégedve, elmondása szerint érezhetően jobbak, mint a filléres vackok amiket eddig használt.
...és igen, akik arra fogadtak, hogy a tekerés végül ugyanott ér véget, ahol (majdnem) mindig, nem tévedtek.
természetesen vigaszágon kedvezek az "úgyis posztol egy képet a bicajról is" tábor képviselőinek is.
nagyon megkedveltem a Ronint, azt kell mondjam. a Maxxis Rambler gumik sokat tettek az élményhez, lényegesen finomabban gurulnak, kényelmesebbek mint a gyári Conti volt. (a Kismaros-Nagymaros közti betonlapos bringaút tavaly szenvedés volt, most vidáman tudtam jönni rajta.) részemről ajánlott és persze köszi annak, akit illet miatta! elgondolkoztam hogy ha belsővel ilyen klassz, milyen lehet tubeless?
bicajút hangulatos, már amennyire egy aszfaltcsík hangulatos tud lenni...
egyébként tényleg klassz, ráadásul visszafelé majdnem végig hátszelünk volt, ami nekem a kedvemet javította, a nejnél és a kölyöknél pedig a morált. utóbbi csak Vác előtt kezdett nyavajogni, egyébként ügyesen végigtekerte.