Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Ketten egy bringán - tandemekrõl mindent

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1322 hozzászólás a témában

Povi_

Povi_

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Hahó!
"Felavattuk" a tandemet az elsõ hosszabb túránkkal! Szombaton letekertünk Budafokról Szabadszentkirályra (Pécs mellé). 242 km, összesen 16,5 óra, ebbõl csak tekerés 10 óra 50 perc. :-)
22,3-as átlag jött ki. Kicsit kevésnek gondolom, ahhoz képest, hogy valaki már írt itt a fórumon 28-asat is, 100-as távon...
Ti síkon mennyivel szoktatok kényelmesen haladni?
És mi a jó technika emelkedõkön? Nekünk elég hamar elfogy a lendület, és akkor vissza kell kapcsolni, és jó lassan megyünk fel, kicsiben pörgetve.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
üzifalon is kérdezz rá esetleg

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Hali!

Nekünk 2.0-s Schwalbe BigApple van fenn és azzal is jó (volt) a gép. Na de még a nyár vége elõtt Ignác fiam eléri azt az állapotot, hogy legalább 1-2 órára lepasszolható legyen, és akkor uzsgyi!

Valójában azon töröm a fejem, hogy a háromtányéros outi hajtókar helyett mégis inkább montis hajtókart teszek fel negyedih kiegészítõ tányérral, mert asszonykám erõnléte kicsit behatárolja a lehetõségeinket a 30-as kistányérral. Terepen legalábbis mindenképpen.

...van valakinek elfekvõ - eladó - négyszögtengelyes montis hajtókarja?

--Trifo

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás

Megnéztem, nincs benne a szürke biker katalógusban, bocs... a mali féle biker's guide-ban van benne. (a 2006-os-ban is)

Konkrét típus:
Acor ACR 2101 és 3690 Ft

a mali.hu-n látni egy ilyesmit, szerintem ez lesz. tegnap néztem, asszem az "alkatrészek" köszött.

más: tegnap a csajom azt mondta, a tandemmel sokkal jobb menni, mint szimpla bicóval! :bananadan
aszfalton és lájtos terepen (füöldút) mentünk bõ 15-öt, és egész jól ment tényleg! a kormányzás még nem megy annyira, nem mindig ott ment, mint ahol szerettem volna.. :)
a csajszi meglepõen ügyes volt, az elsõ pár kanyarnál még félt, de aztán elmúlt, és nem izgett-mozgott, alig tûnt fel, hogy valaki ül mögöttem. utána enyhe lejtõn egyenesben simán mentünk 45-tel, parajelenség nélkül ;)

a váltóbowden szerintem nyúlik, hogy kapja be, nem volt jagwire, így B+ rozsdamentest vettem, ennek meg már harmadszor kell utánállítani mióta összereaktam. utána egy darabig jó...

gumik: ha veszek újat, nem 1,9-ben, hanem inkább 2,1-ben határozom meg az alsó mérethatárt :)
jót tett, mikor kicsit engedtem a nyomásból, de kéne még ballon. láttam maxxis 2,5-es freeride külsõt, az baró lenne, csak szerintem nem fér el a vázban. meg drága is.

boon

boon

vendég

• fórumtag
  • 46 hozzászólás

Benne is van a biker katalógusban. (csak a nyomtatottban)

Megnéztem, nincs benne a szürke biker katalógusban, bocs... a mali féle biker's guide-ban van benne. (a 2006-os-ban is)

Konkrét típus:
Acor ACR 2101 és 3690 Ft

boon

boon

vendég

• fórumtag
  • 46 hozzászólás

boon: Most azonnal mondd el részletesen, hogy hogyan szereltél csomagtartót a telóra! (légyszilégyszi...) :)

--Trifo

Na jó, elmondom akkor.
Van egy olyan elsõ csomagtartó ami kifejezetten telós villákra való.
Ami a rossz hír: a v-fék rögzítõszeméhez kell csavarozni.... tehát csak azokkal a telókkal mûködik, amelyeken van v-fék szem... és tárcsafékkel használják....
Ezen kívül egy csõbilinccsel is hozzáfogatódik magához a teló csövéhez, ehhez adnak egy kis átlátszó betétet, hogy ne sértse meg a teló fényezését, tehát profi. Sõt, hogy fullmasszív legyen, a két oldalon lévõ tartók egy kerettel egymáshoz is rögzülnek. (szvsz ez már felesleges, de azért feltettem)
Egyébként valami háromezer forint maga a csomagtartó és a maliban lehet kapni. Benne is van a biker katalógusban. (csak a nyomtatottban)
Posted Image

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás
rohamosan fejlõdünk az irányításban, bár megint csak egy rövid körre volt idõnk sötétedés elõtt.

ha egy tárcsafék van kéznél, hová tennétek, hátra?

a V-fékek bekoptak, már fognak is, de nincsenek igazi tartalékok.
a gumik változatlanul sz*rok (Rubena Uni) :) de mostmár elnyûvöm õket.
azt várom -türelmetlenül- hogy a hátul ülõ jobban viselje a lejtõket :D:bananadan
30-nál többel még nem mentünk...

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Elõbb az alatta levõ 17 éves autót kellene lecserélni. :D
(Csak nem tudom mire, és mennyiért. Legyen 10 éves és olyan 1milla, vagy 5 éves és másfél, vagy mittomén. Elég tanácstalan vagyok.)

a 97-98 körüli corollák mennek kb. ennyiért, egész jó felszereltséggel.
az újabbak, drágábbak.
hasznaltauto.hu ;)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás

A tárcsa prímán kettévágja a nagyobb bogarakat, akik beleiket - esztétikailag mindenképpen elítélendõ módon szétkenik a menetiránnyal párhuzamos fékfelületen. :)

a GANAJOK! :)

a csomagtartó engem is érdekel.
tegnap kiegészítettem a szetapot egy acél csomagtartóval hátul, de ez belelóg a majdanai tárcsafékbe. majd akkor fûrészelek...
elöl meg gyanús, hogy a jump villámon nemigen van csomagtartó szem, pedig lehet hogy nekem is kelleni fog.
tegnapi második út este kilenc után, fejlámpával már egy nagyságrenddel könnyebben ment, mint a legelsõ.
a nyamvadék nyeregcsõ csak ma érkezik, pedig jó lett volna..
valódi, remélhetõleg 2 km-nél hosszabb próbaút szerdán várható, már dörzsölöm a tenyerem :D

a váltás még nem az igazi, néha elfelejt ugrani a kanál, és csak két kattanás után van reakció. ez a hosszabb bowdenbõl eredõ nyúlás? majd meglátjuk, még azért nem írom le. a bowdenházak hosszanti szálasak, és elvileg jól megcsináltam :S
lehet hogy jobb lett vón' Sram 1:1 váltó, de ez volt itthon (Altus.... FEKETE :D).

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

charon
vegyél új tandemet! ez undorító!
kacat, vacak, add el! :D

Elõbb az alatta levõ 17 éves autót kellene lecserélni. :D
(Csak nem tudom mire, és mennyiért. Legyen 10 éves és olyan 1milla, vagy 5 éves és másfél, vagy mittomén. Elég tanácstalan vagyok.)

A tárcsa prímán kettévágja a nagyobb bogarakat, akik beleiket - esztétikailag mindenképpen elítélendõ módon szétkenik a menetiránnyal párhuzamos fékfelületen. :)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
boon: Most azonnal mondd el részletesen, hogy hogyan szereltél csomagtartót a telóra! (légyszilégyszi...) :)

--Trifo

boon

boon

vendég

• fórumtag
  • 46 hozzászólás

melyik az a bogár, amelyik eltalálja azt a 3 mm széles, 160 v. 180 mm magas tárcsaélet?

biztosan többféle faj is áldozatul esik...
...matematikailag pont ugyanannyi bogár jut arra a felületre, mint amennyi a rendszámtábla egy tetszõlegesen kiválasztott 3mm magas és 16cm széles csíkjára :)
szélcsendes nyári estén 9-10 körül végigzúzok a 33-ason a Tisza-tó felett, vagy az m7-en a Balaton mellett és hidd el, hogy még a tárcsafékek lyukait is kitömik.... a szinterezett vázamon már most örök nyomuk van.... De amíg csak esztétikailag rontanak a helyzeten, addig 'haverok'.

bugeye.boon

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

A normál bringám csupa bogár a sok tetõs szállítástól, de néha letakarítom, nem gond.... a tandem viszont tárcsafékes... nem gond a sok bogár a tárcsaféknek?

ööö, ezt most nem értem. melyik az a bogár, amelyik eltalálja azt a 3 mm széles, 160 v. 180 mm magas tárcsaélet? :o
és ha el is találja, akkor sem gond, hisz a tárcsa oldalát fékezi.
oldalról pedig nem sok bogár fog nekirepülni a tárcsádnak! ;)

charon
vegyél új tandemet! ez undorító!
kacat, vacak, add el! :D

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Kicsit büdös lesz az elsõ nagyobb fékezésnél :D:D

(de nem gond, leég gyorsan, nem kell megpucolni)

boon

boon

vendég

• fórumtag
  • 46 hozzászólás

tetõn: http://pix.bikemag.h...141709&cat=1043

én a tompa citromsárgát a RAL-legyezõ hosszas lapozgatása után választottam. Fekete cuccokkal az néz ki a legjobban szvsz.
Tetõn szállítás:
A normál bringám csupa bogár a sok tetõs szállítástól, de néha letakarítom, nem gond.... a tandem viszont tárcsafékes... nem gond a sok bogár a tárcsaféknek?

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Beac maxin: http://pix.bikemag.h...158355&cat=1070
üléspozíció: http://pix.bikemag.h...158375&cat=1070
a tandem elsõ útja (vigyorgó anyós ;)): http://pix.bikemag.h...ry.php?cat=1067
tetõn: http://pix.bikemag.h...141709&cat=1043

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Ha könnyen mozdul, akkor nem túl feszes. Ha laza, akkor valahogy egy csomó energia elvész miatta. Bár nem teljesen értem, hogy miért.

--Trifo

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás
szerintem nekünk másfeles gumi sosem lesz :)
kellett egy második könnyen hordozható kis pumpa, mert utáltam mindig cserélgetni a fejét a kétféle szelephez. a nyomásmérõje biztos nem valami pontos, de legalább tájékoztatólag ottvan..
elvileg ez is viszi a szükséges nyomásokat.

mit változtatnál a mostani tandemeden? /nem vagyok képbe, hogy melyik a tied.../ vagy csak az állandó építhetnék? :)

az összekötõ láncnak mennyire kell feszesnek lennie? úgy érzem, könnyen mozdul, és egyáltalán nincs holtjátéka a pedáloknak egymáshoz képest, de nem tudom, nem túl feszes-e.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
1.5 alatti külsõbe simán 5 bar feletti nyomás is kellhet
a lapulás anniyra nem gáz, legalább tapad
mûhelypumpát vegyél, két lábbal ráállós, nyomásmérõs, váltószelepes
+ a telópumpákkal prímán lehet nagyobb nyomásra fújni a gumikat
igaz, kicsit sziszifuszi munkának tûnhet, de az országútit azzal fújom

bringaszín: ha lesz következõ, az piros lesz némi fekete és fehér mintával
(tervezzük, egyelõre elméletben)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás
köszi, má' megijedtem, hogy egyáltalán semmiféle rakciót nem váltok ki senkibõl! :)

a két lány egymástól függetlenül vágta rá a kérdésemre, hogy "citromsárga", és még nálam is ez volt az egyik esélyes.
most igazából egész hétvégén nem leszek otthon, de hétfõre megjön talán a nyeregcsõ, amit hátra rendeltem, ez már megfelelõ átmérõjû és elegendõ hossz lesz nekem is..
meg rendeltem kézipumpát, ami nyomásmérõs, és 4-5 bar-ra fel tudom fújni vele a kerekeket. tegnap megpróbáltam autópumpával, 3 fölött valamivel szétcsattant a pumpa tömlõje :S
ezek a vékony külsõk még 4 bar körül is észrevehetõen lapulnak, szóval hosszabb távon biztos más gumi lesz. de egy idõre elegem lett a pénzköltésbõl, mostmár használni akarom! ;)