Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Ketten egy bringán - tandemekrõl mindent

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1322 hozzászólás a témában

scarbantia

scarbantia

vendég

• fórumtag
  • 80 hozzászólás
[quote name='Gardner03'][quote name='scarbantia']Sziasztok!

Ez a gép több mint 10 éve áll, senki se használta. Nemrég megnéztem, és arra jutottam, hogy a vázon kívül majdnem minden csere. Bár a váz sincs valami szépen hegesztve, de szódával elmegy...

Lehet csak én aggódom túl, de nekem itt a lényeg. Biztos végid akarod nézni, ahogy kivasalja egy kocsi a barátod/csajod/feleséged/gyereked mert épp ott és akkor tört ketté alattatok egy megbízhatatlan váz...
Azokban még volt anyag, de az idõ nagy úr, ki tudja mi van a festék alatt.
Csomagoknak meg utánfutó.[/QUOTE]

A hegesztéseket mindenképpen átnézem, meg kalapáccsal bátran végigkocogtatom õket. Lefestve állt garázsban, csak nem képes úgy annyira szétrohadni. Nem tudom még hogy lesz, de mindenképp ki akarjuk próbálni a tandemezést, és most egyelõre nem áll módunkban komoly vázat építeni.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
scarbantia: én ezt így nem nagyon tenném. Berheljétek össze, ha szeretnétek, azt lehet minimál pénzbõl, és tegyetek vele pár játék kört, vagy menjetek el CriticalMass-ra jaszkarizni. De egy õsöreg géppel minimál hozzányúlás után többezer km-re nem indulnék útnak.
Béreljetek ki egy bringát valahol, azt már lehet több helyen is, és próbáljátok ki, hogy bejön-e. Aztán...

zsiráf: mi úgy tudtuk, hogy 2004-5 táján az utolsó darabok egyikét vettük meg, már azt is fényezetlenül. Te hogy ismered a sztorit?

--Trifo

zsiráf

zsiráf

vendég

• fórumtag
  • 139 hozzászólás

Hali!

Nem pörög nagyon a topic...

Viszont új infó: megint készít a Csepel tandemeket. Vegyétek és vigyétek! :)

--Trifo

Hogy-hogy megint ? Mikor hagyták abba ?:chin:

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
[quote name='scarbantia']Sziasztok!

Ez a gép több mint 10 éve áll, senki se használta. Nemrég megnéztem, és arra jutottam, hogy a vázon kívül majdnem minden csere. Bár a váz sincs valami szépen hegesztve, de szódával elmegy...

Lehet csak én aggódom túl, de nekem itt a lényeg. Biztos végid akarod nézni, ahogy kivasalja egy kocsi a barátod/csajod/feleséged/gyereked mert épp ott és akkor tört ketté alattatok egy megbízhatatlan váz...
Azokban még volt anyag, de az idõ nagy úr, ki tudja mi van a festék alatt.
Csomagoknak meg utánfutó.

scarbantia

scarbantia

vendég

• fórumtag
  • 80 hozzászólás
Sziasztok!

Új vagyok errefelé, és új vagyok a tandemes világban is. Sokat keresgéltem tandemépítéssel kapcsolatban a neten, de nem nagyon találtam, úgyhogy nagyon örülök hogy ráleltem erre a topikra.

Lenne néhány kérdésem, a helyzet a következõ:

Adott egy 1979(vagy '78?)-ben megépített hármas tandem. Teljesen házi gyártmány, a korabeli alkatrészekkel, gyakorlatilag 3 csepel bicikli szétvágva és összehegesztve, meg + fékekkel.

Na most mivel kellõen hülyék vagyunk és õrültek, kitaláltuk néhányan, hogy jövõ nyárra ezzel a tandemmel szeretnénk menni túrázni, meg szeretnénk csinálni az Országos Kerékpáros Körtúrát, ami kb. 3300, vagy másik variációban 3500km.

Ez a gép több mint 10 éve áll, senki se használta. Nemrég megnéztem, és arra jutottam, hogy a vázon kívül majdnem minden csere. Bár a váz sincs valami szépen hegesztve, de szódával elmegy.

Problémák:

Kérdésem, hogy milyen fékrendszert ajánlanátok rá? Valami kombinált rendszer kéne, olyan amivel a kerék közepét, és a felnit is lehetne fékezni.
Az egyik probléma, hogy a hátsó villán nincsen a fékeknek csap, csak középen van egy luk fúrva, amire kétoldalt van két patkófék feltéve.
Valószínû hegeszteni kell valamit, mert egy normális felnifék mindenképp kell rá.

Másik dolog a kerék: Az összsúlyunk kb. 300kg lesz(bicikli+több heti cucca 3 embernek+3 ember), így valami olyan felni+agy+küllõ+gumi kellene, ami megbírná ezt a tömeget, és nem menne szét az elsõ úthibán. (megjegyzem, most kontrás lemezagya van, sima krómozott korabeli acélfelnivel, stb)

A hajtás lenne a harmadik fõ probléma, de ahhoz sajnos nem nagyon tudunk nyúlni. Maximum egy agyváltót kaphatna, de mást nem. Az egyik középrész be van hegesztve, így sok esély nincs. A lánc régebbi fajta, kicsit vastagabb mint a mai shimano váltós láncok. Terhelés alatt idõvel megnyúlt, így ledobja, kell hozzá egy láncfeszítõ.

Jelenleg nem ölnénk túl sok pénzt a dologba, eleve mert a túráink eléggé szûk költségvetésbõl szoktak menni(ilyen igazi "hogy jövünk ki a legtöbb ideig a legolcsóbban túrák" :)), a másik meg hogy ki tudja hogy jön be ez a tandem dolog, még soha életünkben nem próbáltuk. Ha sikerül, és jó lesz, akkor lehet hogy valami komolyabb gépnek is nekiállnánk.

Elõre is köszönöm a segítségteket, és bocs hogy ilyen hosszúra sikeredett ez a hsz.

zaqrack

zaqrack

vendég

• fórumtag
  • 226 hozzászólás

Hali!
--Trifo

Ez jó hír! Strapabíró kis váz az a csepel.

2009-ben nálunk konkrétan egyszer se került ki a tandem az erkélyrõl (de egyszer, amikor festettünk akkor át kellett helyezni picit... :))
Persze poclakóval nem is tanácsolt a dolog. Na de majd jövõre reméljük máshogy lesz, Barnabás májustól ülhet bicajon, a babaülés már megvan :)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Hali!

--Trifo

Povi_

Povi_

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Üdv mindenkinek!
Hazatértünk az idei újabb 2000 km-es tandemes túránkról, idén Stockholmig tekertünk el (ami gyakorlatilag csak Tallint jelent, mert onnéttól kompolgattunk Helsinki érintésével), Szlovákián, Lengyelországon és a balti államokon keresztül. Végül még Svédországban kb. 120 km-t tekertünk a reptérig, ugyanis repülõvel jöttünk haza, mert elfogyott a szabink. :-)
Néhány kép ízelítõül:

Feltöltött kép
Átkelés a Kárpátokon (Szlovák-Lengyel határ)

Feltöltött kép
A Fehérorosz határ mellett

Feltöltött kép
A Finn-öböl Tallinban

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
A Bergwerktõl kértem is ajánlatot 5 éve, amikor építettük a gépet, de horror árban volt. Mondjuk mint az összes Bergwerk...

--Trifo

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

azért a tendemek is tudnak még fejlõdni :)

figyu, ezek 2006-os képek:
http://www.sudibe.de...bergwerk01a.jpg
http://www.sudibe.de...tandem_2001.jpg
http://www.sudibe.de...leonfrframe.jpg

(http://www.melivelo....ff695f77986fcdd)

ahogy nézem a középsõ kép címe alapján az 2001-es váz...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

assasinbug

assasinbug

törzsvendég

• fórumtag
  • 893 hozzászólás
azért a tendemek is tudnak még fejlõdni :)

Feltöltött kép

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Összekötõ lánc... Én meg pár napja jöttem rá, hogy nem is 38-as tányérokon megy az összekötõ, hanem 40-eseken. Pedig közben majdnem vettem másik hajtómûhöz való 38-ast. Csúnya beszopás ezennel megúszva :)

Amúgy pedig most már tényleg eladó lesz az egyoldalas hajtáshoz való RSX hajtómûvünk...

--Trifo

Povi_

Povi_

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Összekötõ lánc!
Úgy jártam,hogy annyira megnyúlt az összekötõ lánc, hogy az excenterrel se lehetett már tovább feszíteni. Gondoltam, kiveszek két láncszemet, és jó lesz. Hát, úgy a leglazább állásban is brutál feszes lett, úgy kellett felerõszakolni a láncot a lánckerékre. Gondoltam, veszek két félszemes láncot, és akkor megoldódik minden, csak sajnáltam a pénzt rá (kb. 7000 Ft). Szerencsére az egyik bicajboltban volt bontott lánc is, így kaptam 5 láncszemet, amit simán betoldottam a régi összekötõ lánc 4 láncszeme helyére. Szerencsére ugyanolyan széles volt a félszemes lánc is, mint a normál összekötõ. Így most már jó a feszesség.

golax

golax

vendég

• fórumtag
  • 54 hozzászólás
jaaaaaa - azt hittem valami mûszaki dolog :D

a válaszom: de leesett - csak beragadt az excenter és amíg nem találtunk WD40et aranyárba nem tudtam megmozgatni.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
golax: a kis akadály az, hogy a fiam még szopik. Amúgy a képen szerintem eléggé laza az összekötõ lánc. Nem esett le soha?

--Trifo

golax

golax

vendég

• fórumtag
  • 54 hozzászólás
bocs, hogy nem válaszoltam :)

Akkor nem veletek találkoztunk szerdán Balatonlellén?

8-án voltukn ott, de nem emlékszem más tandemesekre :S

12-én viszont találkoztunk valakivel Kenese környékén :)

Trifo:

A képek csalókák, mert egy embertelen szanaszétázás után a vázon szárítottuk a cipõinket, szal nem voltunk ennyire "disztingváltak" :D

egyébként mi az a "kis akadály" , ha kérdezhetem?

nekem az a kis akadály, hogy ne mtudom feltölteni a képet de mingyá meglesz

ez még a legjobb kép a géprõl

http://www.mesteraudio.hu/tandemes.JPG

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
golax: mutatsz fotót a felpakolt géprõl? Alig várom már én is, hogy neki lehessen indulni valami ilyesminek, csak egy apróság állja útját a dolognak.

--Trifo

vauvau

vauvau

vendég

• fórumtag
  • 56 hozzászólás
Akkor nem veletek találkoztunk szerdán Balatonlellén?

golax

golax

vendég

• fórumtag
  • 54 hozzászólás
nasziasztok.

Az asszonnyal túl vagyunk az eddigi leghosszabb, 8 napos, 426 km-es túrán.

Balatonkerülés Velencei-tóval és pár kitérõvel majd fel Pestre.

Tanulságok:
- sose indulj neki WD40 nélkül (elkapott egy egész napos felhõszakadás Keszthelynél. Folytassam?)
- a jó rugós nyereg minden nyeregcsõnél többet ér (kösz Trifo)
- a fáradó kazánfûtõ nyûgösségi szintje a megtett úttal egyenesen arányos. vagy exponenciálisan? - esténként fagyival orvosolandó
- a fáradó vezetõ szintén nyûgösödik - esténként sörrel orvosolandó
- a balatoni kerékpárút zseniális dolog - lenne, ha nem kellett volna megmászni pl a Szigligeti hegyet egy elforgatott tábla miatt... (meg még sok hasonló eset, ami a +40 fokban/ szakadó esõben NEM JÓ...)
- a tandem=lakóautó - a vázon istenien lehet cipõt szárítani.
- de papucsban tekerni nem jó

Élmény: sok és szép. Rossz: belefutottunk a balatoni Triatlon OB-be és a baromoid rendõrök (versenyzõnek hittek???) benavigáltak minket a célegyeneshez. Tudod milyen érzés, mikor 300 futó rohan veled szembe a közönség meg anyázik? :D

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Na, az se lehetett egy kispályás mutatvány, valóban. De akkor hogy vezetik mégis egyesek az ilyeneket, meg a még nagyobbakat? Talán abban lehet a trükk, hogy induléskor egyszerre emelik fel a lábukat és nagyon fegyelmezetten egyenesen ül mindenki. Talán. De most én is megtapasztaltam, hogy simán egyenesen ülni se annyira egyszerû, mint gondoltam.

--Trifo