Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Veszélyben a Pilisi montizás, avagy Ne hagyd magad becsapni!

- - - - -

• Please log in to reply
399 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Én a múltkor lefotóztam 6-7 quadost a Börzsönyben és egyiknek sem volt rendszáma. Annak se volt, aki az UVH-n jött velem szemben. Errõl ennyit. :(

De te nem bringás vagy?? Vagy azon a helyen csak gyalog szoktál járni? Nézd, néha én is megfordulok elég érdekes helyeken bringával és utálnám, ha fel kéne tûzõdnöm valamire.

Egyébként szerintem simán mennek hasonló jellegû dumák gyalogos fórumokon bringásokról is. És ugye már ti is hallottatok olyan sztorikról, hogy ember gyanútlanul tekert a sötétben, majd hirtelen lesöpörte a bringájáról egy keresztbefeszített drót! Zed egyszer az uccsó pillanatban fékezett le 30-ról egy ilyen elõtt. Igaz, ezek a sztorik a városokban történnek, még nem hallottam, hogy hegyen valaki elkövette volna. Ám ami késik, nem múlik...

Továbbá biztos, hogy néhány tönkrement quados vagy cm-es gumi nem fog senkit sem elrettenteni egy bizonyos útvonaltól. Ezzel a módszerrel sajna csak az indulatokat lehet felfokozni. Ráadásul ha látják, hogy a bringások ellenségesen viszonyulnak hozzájuk, akkor õk is hasonlóan fognak cselekedni. És õk az erõsebbek, mivel az õ gépeik erõsebbek.

Elég ha mellettünk elhaladva nagy gázt húznak egy sziklás vagy mocskos helyen.

Lens mondtam hogy nem elrettentés...csak
"és elriasztani se fogom meg megtisztítani se a pilist , de jólesne hogy legalább én is tudok egy kis kárt meg bosszúságot okozni nekik...ennyi..."

mondtam hogy nem hagyom ott õrizetlenül.....valamint névjegykártyát sem hagyok hogy "Köcsögök ezt a bringások üzenik nektek"....

a fotózás jó, csak az a baj ha van is rendszám, ha nem pont a Tájv.körz. táblánál fotózod le akkor nem sokra mész vele, mert akárhol is lehet..3 erdészen meg rajtad kívûl senki nem ismeri fel a helyszínt...
tömegmédiába ha még be is tudnád rakni, kb a lakosság 1%-át érdekli mi történik az erdõben, a többi szarik rá ....illetve az egésszel egy jó reklámot csinálnál a quad, meg cm eladások fellendítése érdekében- mert sok okos ettõl döbbene rá hogy húú de király, fater vegyünk qudot"....

hatóságokról meg : volt egy idõszak mikor az erdõrendészet megpróbált rászállni a témára, 3 "tettenérés" volt ...2 x kijöttek a rendörök, harmadszorra az volt a válasz, hogy ha nem folyik vér, nincs ott ezer lopott cucc akkor nekik erre se emberük, se üzemanyaguk, és játszanak az erdészek hatóságot otthon...a 2 esetbõl meg az egyikbõl lett feljelentés , kaptak max 10 ropi szab.sértési büntetést ha egyáltalán erljutott a papír odáig...másik meg szépen kimagyarázta hogy Õ csak eltévedt, és még jogosan is mondta mert simán van olyan hely ahol sorompó és tábla nélkül be tud menni erdészeti útra, ha meg egyre bement onnan akárhova megy...ez mondjuk az erdészet meg az önkormányzat hibája....

szemétlerakás is jellemzö példa ha már szóba jött...volt itt olyan valahol a hegyen,
q. nagy szeméthalmok "keletkeztek", polgárörõk szerveztek megfigyelõ szolgálat, levideózták az elkövetõket többször, rájuk hívták a yardot, ...következmény.ügy elsimítva, polgárörök megfigyelõcsapata feloszlatva, és kiadták nekik hogy többet ilyennel ne nagyon próbálkozzanak...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

Én a múltkor lefotóztam 6-7 quadost a Börzsönyben és egyiknek sem volt rendszáma. Annak se volt, aki az UVH-n jött velem szemben. Errõl ennyit. :(

Azért sztem,ha nincsen is rajta rendszám,ha sok a fotó,azaz van rá bizonyíték,hogy igen is ott járnak,akkor már van értelme...
Csak az a baj, hogy mindenki síránkozik, meg fórumokat nyit róla, de senki sem érzi annyira magáénak a dolgot,hogy a nyakába vegye...erdészet,gyalogok,bringások,környezetvédõk...

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

... A megszorítások mellett legális alternatívát kell biztosítani nekik, zárt pályát, amit vállakozás üzemeltetne és tagdíjakból, pályahasználati díjakból tartaná fenn magát. Mi pedig hegyeket-erdõket átszelõ bringaúthálózatra szorulnánk. Ezzel meg kell barátkoznunk, elõbb-utóbb úgyis bekövetkezik...

Megsúgom, hogy léteznek ilyen pályák, a Pilis környékén is van 1-2, a "profik" használják is õket.
Viszont mivel a lebukás veszélye minimális, és a büntetés akkor is 10000es nagyságrendû, a cmesek beleszarnak a világba. A másik jelenség a "tizenhatvagyoknemlehetmégszakadtezerketteszsigulimdeaszimszonnalmárszaggathatokésaztökmenõacsajokelõtt"-típusú kisölykök. Ezekbõl is rengeteg van mindenfelé, ha elkezdenél egy ilyennek papolni a környezetvédelemrõl, max kiröhögne.

A rendõrség/önkormányzatok hozzáállása a legszánalmasabb. Majd hülyék lesznek az erdõk szélén lesben állni a cm-esekre/ illegális szemétlerakókra, mert nagy az esély hogy kiszúrják õket, vagy egyszerûen lelécelnek. Ha véletlenül el is kapnak 1et, az 10 ropi...
...ha ugyanez a rendõrt kiküldik trafizni a 10es útra, akkor 10 percenként kaszál 10 rongyot (plusz a "borravaló")

Itsz óll ábót de máníííí...:(
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

És ugye már ti is hallottatok olyan sztorikról, hogy ember gyanútlanul tekert a sötétben, majd hirtelen lesöpörte a bringájáról egy keresztbefeszített drót! Zed egyszer az uccsó pillanatban fékezett le 30-ról egy ilyen elõtt. Igaz, ezek a sztorik a városokban történnek, még nem hallottam, hogy hegyen valaki elkövette volna. Ám ami késik, nem múlik...

Én már futottam ilyenbe, sõt, szögesdrótba is. Az elsõ esetben mezõgazdasági kötözõzsinórt (az a ronda kék üvegszálas) volt kifeszítve a régesrégi BikeZone által szervezett verseny utvonalának vágott szakaszán. (azaz a verseny után lett ösvény az ösvény, jó meredek egyébként) A másik, a szögesdrót, egy bunkó telektulajdonos agyszüleménye, aki szart bele, hogy bár az út kétoldalán fekvõ telek az övé (külön helyrajzi szám), de az út nem...(magyarul simán keresztülhúzott egy drótot 50 centi magasan egy mezõgazdasági úton) Feltekeredõ drótot meg én is szoptam már be, bár nem biztos, hogy direkt volt, lehet, hogy csak szõlõkötözésbõl maradt hátra. Vicces volt, hogy a bringát minden elõjel nélkül kitépte alólam valami (azt se tudtam mi van)...sajna nyergen landolt (mehetett a kukába). Ja és a kedvencem - egy tulaj berágott arra, hogy mindenki az õ földjén megy át 2 út között (H-betû alakban), s ásott egy 1 méter mély árkot. (na ezt vasárnap meg is tudom mutatni...vicces, hogy 2 hét alatt ki lett járva az elkerülõ utvonal...)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts

Ezzel a módszerrel sajna csak az indulatokat lehet felfokozni. Ráadásul ha látják, hogy a bringások ellenségesen viszonyulnak hozzájuk, akkor õk is hasonlóan fognak cselekedni.

Így van! Nem szabad egy kerékpárosnak ilyeneken gondolkodnia, bármennyire is könnyen megvalósítható. Az ellenségeskedés nem old meg semmit és nem is posztunk.
Valahogy "pozitivan" kellene a szürkeállományra hatni erõteljesebb tiltások mellett. Pl. motorboltokban plakátokat kéne hatóságoknak kihelyezni, ami egyértelmû felvilágosítást adna hol lehet és hol nem lehet motorozni. Tudom, ezt mosolyfakasztóan hangzik, de ez csak egy eleme lenne egy sor intézkedéseknek. A megszorítások mellett legális alternatívát kell biztosítani nekik, zárt pályát, amit vállakozás üzemeltetne és tagdíjakból, pályahasználati díjakból tartaná fenn magát. Mi pedig hegyeket-erdõket átszelõ bringaúthálózatra szorulnánk. Ezzel meg kell barátkoznunk, elõbb-utóbb úgyis bekövetkezik...

Pitechus

Pitechus

törzsvendég

• fórumtag
  • 660 posts

Nem is rossz ötlet! A média úgyis mindenre harap! Már annyiféle dologgal foglalkozott a média: állatkínzás, szemetelés stb.

.

Igaz! Amióta a kereskedelmi csatornák foglalkoznak vele, nincs is itthon állatkínzás... ja és persze senki sem szemetel már... mert izé..megjavúltunk.

Iróniát vélek felfedezni a hozzászólásodban,... az enyémben is.
Ha valami elromlik, félvállról kell venni!

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts

arra nem járnak se bringások, se turisták, nem olyan jellegû útvonal...meg nem is hagyom ott õrízetlen...csak némi illegál autó forgalom van, de azok nem véletlen, és azokért se kár...
helyi napilap meg nincs :)

De te nem bringás vagy?? Vagy azon a helyen csak gyalog szoktál járni? Nézd, néha én is megfordulok elég érdekes helyeken bringával és utálnám, ha fel kéne tûzõdnöm valamire.

Egyébként szerintem simán mennek hasonló jellegû dumák gyalogos fórumokon bringásokról is. És ugye már ti is hallottatok olyan sztorikról, hogy ember gyanútlanul tekert a sötétben, majd hirtelen lesöpörte a bringájáról egy keresztbefeszített drót! Zed egyszer az uccsó pillanatban fékezett le 30-ról egy ilyen elõtt. Igaz, ezek a sztorik a városokban történnek, még nem hallottam, hogy hegyen valaki elkövette volna. Ám ami késik, nem múlik...

Továbbá biztos, hogy néhány tönkrement quados vagy cm-es gumi nem fog senkit sem elrettenteni egy bizonyos útvonaltól. Ezzel a módszerrel sajna csak az indulatokat lehet felfokozni. Ráadásul ha látják, hogy a bringások ellenségesen viszonyulnak hozzájuk, akkor õk is hasonlóan fognak cselekedni. És õk az erõsebbek, mivel az õ gépeik erõsebbek.

Elég ha mellettünk elhaladva nagy gázt húznak egy sziklás vagy mocskos helyen.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts

Én tudnék egy sokkal jobb megoldást.. a frekventált helyekre a gyakori idõben kimenni fényépezõvel...meg egy két "szerszámmal", meg többen, ha gond lenne...Ha vannak fotók,rendszámok, akkor média, meg területi igazgatóságok...
Ez joban hangzik---

Nem is rossz ötlet! A média úgyis mindenre harap! Még mindig vékony az a réteg, akiket zavar a motorozás az erdõkben. A lakosság zöme nem is tudja mi folyik az erdõkben. A tv keresztül szembesítenni lehetne az embereket. Már annyiféle dologgal foglalkozott a média: állatkínzás, szemetelés stb. Itt lenne az idõ ezt is egy kicsit bemutatni. Szerintem akkor fog igazán felfigyelni a közvélemény a dolgokra, amikor valami súlyos, égbekiálltó dolog nem fog történni a cm-esek hibájából. Elõbb utóbb valaki hibázni fog. Ketyeg az óra!
Utána meg majd mi is isszuk a levét...

Rendszám dolog: ha van is, nehezen olvashatóvá teszik, hátizsákban hordják, vagy felhajlítják a végét, hogy ne látszódjon. Ha mégis beazonosítható, akkor ott az elõzõekben kitárgyalt kiskapu. A hatóságok valami új nyilvántartáson gondolkodnak, jól látható azonosító számmal.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Van a cm-eken meg a quadokon rendszám?

elvileg van...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Van a cm-eken meg a quadokon rendszám?

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Én tudnék egy sokkal jobb megoldást.. a frekventált helyekre a gyakori idõben kimenni fényépezõvel...meg egy két "szerszámmal", meg többen, ha gond lenne...Ha vannak fotók,rendszámok, akkor média, meg területi igazgatóságok...
Ez joban hangzik---

regent

regent

vendég

• fórumtag
  • 233 posts

a kopasz csak végszükség :)

és elriasztani se fogom meg megtisztítani se a pilist , de jólesne hogy legalább én is tudok egy kis kárt meg bosszúságot okozni nekik...ennyi...

Csak azt remélem hogy egy gyalogos turista fórumon nincs olyan tag aki ugyanezt mondja (teszi???), csak éppen nem a motorosokat akarja szivatni hanem a bringásokat.

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts
Ok. Az a lényeg, hogy a jó oldalon vagyunk.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts
a kopasz csak végszükség :)

és elriasztani se fogom meg megtisztítani se a pilist , de jólesne hogy legalább én is tudok egy kis kárt meg bosszúságot okozni nekik...ennyi...

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts
ha meg a delikvensek, nagyon ugrálnak akkor jön a kopasz (és barátai) és meggyõzik õket ...annyi félre tett pénzem azért van...és még számlát is ad róla :)[/QUOTE]

Nézd, nem kötözködésképp, de ilyen háttérrel már simán befenyíthetnéd az erdõben motorozókat. Kiállsz az ösvényre egyedül, kopasz és barátai bokor mögött és amikor jönnek a motorosok nem túl barátságosan integetsz feléjük. Tuti meg fognak állni, haverok meg rájukhajlítják a motorjaikat. És amikor megtisztítottátok a Pilist, akkor átjöhetnétek ide is. De komolyra fordítva hidd el, nem csak benned szül ekkora indulatot a dolog! Hiába harcolunk az igaz dolgokért, a hülyeség jobban generálja önmagát! Érezhetõen egyre szélesebb réteget háborít föl a dolog, nõl a nyomás, de hetente alakulnak a különféle off-road klubbok és szervezik mindenféle egedély nélküli háziversenyeiket. Persze védett területen, ahogy illik, a hatóságok meg javarészt utólag értesülnek a dolgokról és szembesülnek a rombolásról. Ha meg elhívják képviselõjüket, akkor meg mentegetõznek, õk nem ilyenek, õk védett területen soha. Minden a törvényen múlik. Ha azt meg lehet csinálni ebben az országban, hogy nem áll meg az intézkedõnek és mondjuk videófelvétel is készül az esetrõl leolvasható rendszámmal, akkor nemes egyszerûséggel azt mondja: ...kölcsönadtam egy rokonomnak, de nem vagyok hajlandó tanúskodni ellene... És ennyi! Igazán nem is csodálkozom, hogy ide jutottunk ilyen törvények mellett...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Nézd, akkor barkácsolj! Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha legalább arról a helyrõl emiatt eltakarodnának. De akkor számolj még a többi veszéllyel! Mi van, hogyha kitudódik?

semmi
hatóságnak bízonyítania kell--nem 8 tönkrement tilosban járó motorgumi miatt fognak ezerrel nyomozni...

ha meg a delikvensek, nagyon ugrálnak akkor jön a kopasz (és barátai) és meggyõzik õket ...annyi félre tett pénzem azért van...és még számlát is ad róla :)

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts
Nézd, akkor barkácsolj! Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha legalább arról a helyrõl emiatt eltakarodnának. De akkor számolj még a többi veszéllyel! Mi van, hogyha kitudódik?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Bikertigger: Még mielõtt lemennél a pincébe barkácsolni, szerintem gondold végig alaposan a dolgot mégegyszer és rájössz ez nagyon rossz megoldás! A szemeteknek amilyen szerencséjük van úgysem hajtanának bele és addig egy csomó ártatlan áldozatot szedne. Megsebesülhetnek túrázók, vadállatok, kutyák és nem utolsósorban kerékpárosok, akármilyen "tuti" helyre is raknád. Milyen érzés lenne, ha pl. a helyi napilapból értesülnél, hogy egy kisgyerek megsérült. Mondanád a szüleinek:...Bocs, a motorosoknak szántam...
Felénk úgy tiltakoznak a túrázók a szétmotorozott utakon, hogy amennyi farönk csak van az ösvények mellett, azt mind rápakolják az útra több km-en keresztül. Igaz hallottam olyat is, hogy a vadászok hosszú drótdarabokat szórnak szét az erdõben. A hatását nem részletezném a kerékpáron. Mégegyszer: nem ez a módja, hogy eltakarodjanak a cm-esek!

arra nem járnak se bringások, se turisták, nem olyan jellegû útvonal...meg nem is hagyom ott õrízetlen...csak némi illegál autó forgalom van, de azok nem véletlen, és azokért se kár...
helyi napilap meg nincs :)

farönköket, meg túristútra keresztbe fektetett fákat itt is találok bõven....velünk kib...ás, mert a motorizált cucc lazán átmegy rajta, nekünk meg 2 esélyes...

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts
Bikertigger: Még mielõtt lemennél a pincébe barkácsolni, szerintem gondold végig alaposan a dolgot mégegyszer és rájössz ez nagyon rossz megoldás! A szemeteknek amilyen szerencséjük van úgysem hajtanának bele és addig egy csomó ártatlan áldozatot szedne. Megsebesülhetnek túrázók, vadállatok, kutyák és nem utolsósorban kerékpárosok, akármilyen "tuti" helyre is raknád. Milyen érzés lenne, ha pl. a helyi napilapból értesülnél, hogy egy kisgyerek megsérült. Mondanád a szüleinek:...Bocs, a motorosoknak szántam...
Felénk úgy tiltakoznak a túrázók a szétmotorozott utakon, hogy amennyi farönk csak van az ösvények mellett, azt mind rápakolják az útra több km-en keresztül. Igaz hallottam olyat is, hogy a vadászok hosszú drótdarabokat szórnak szét az erdõben. A hatását nem részletezném a kerékpáron. Mégegyszer: nem ez a módja, hogy eltakarodjanak a cm-esek!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Nekem sem kedvenceim, szívesen vadásznék rájuk "sportból". :snajper:

hát ha nem is vadászat, de egy kreatív gondolatom kezd alakulni...annál a patakátkelésnél ahova csak poénból levittelek benneteket, mostanában rendszeresen elõfordul egy 8 quadból és 1-2 cm bõl álló horda....
én meg asszem szabadidõmben esténként megyek a pincébe, hegesztõtrafó, flex, köszörû használatba lesz véve....