Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

EU - mit várunk és mit kapunk?!

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
151 hozzászólás a témában

#41
yola

yola

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
hát teljesen egyetéretek veled!!!!!

az autós témához még annyit, hogy eddig a regsztrációs díjjal a használt autó vásárklókat akarták beopatni, de ahogy tegnap halgattam a híreket már az új autókra is céloznak amik amúgy sem olcsók. És hozzáteszem, hogy nem sokkal drágábbak külföldön ha az õ fizetéseikhez viszonyítjuk.
Tehát ez regisztrációs díj is egy újabb uzsora amivel az autósokról már a hetik bõrt is leakarják húzni.
Persze az utak tele vannak kátyúval és arra nem telik. Egyre több a haláleset, mert a biztonságra nem figyelnek, és mert a fõbb utak túlzsúfoltak.
És mindez azért mert majdnem olcsóbb még így is a tömegközekedésnél... ( ha csak a benzínt számolom.)

#42
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
bazz..most kezdtem jogsit csinálni, de hogy autó mibõl lesz... ::)

Ami EU-t illeti, hát nem tudom. Identitás terén velem nem lesz gond, szerintem, MAGYAR vagyok slussz, még akkor is ha USA egyik tagállamaként szeretnénk tengetni tovább nyomorúságos életünket. Télleg, hogy ez eddig senkinek se jutott eszébe..Lenne egy európai tagállama annak az országnak, vagy minek. A kibaszott valnetin napot, meeg helóvínt má' igy is rátukmálták az átlagbirkára, lassan már a hálaadás is kötelezõ anyag lesz ;D még mi beszélünk identitásról...annyi önérzet sincs egy átlagemberben lassan, hogy egy kokárdát kitegyen márc.15én, mer' némmá' Fideszes jééé.. dumával sikerül szétgyúrni az agyát. Néztétek a baszkokat, akik a Tourt kisérték a hegyi szakaszokon? Saját országuk sincs..csak a hagyományaik, meg az együvé tartozás gondolata. Nálunk ez hiányzik, fõleg szerintem.Eddig ezerféle njépnek sikerült európa legviharosabb népõéhez csatlakozni-hozzánk- gondoljatok csak a soltészek által letelepített svábokra, tótokra, stb..s idomultak hozzánk többé -kevésbé megtartva saját, gazdagítva mi kultúránkat, s önnön magukat mégis elsõsorban "magyarnak" tartva. De mégis, most több a hülye, mint ezidáig szerintem bármikor, vagy összesen., S ez nagyrészben szeretett, vagy gyûlölt politikusaink hibája. Szal, ha látjuk, hogy ezek képtelenek vajmi kevés értelmeset is cselekedni ez ügyben, akkor legalább nekünk legyen ennyi eszünk, hogy megvédjük a saját értékeinket, népdalainktól kezdve közmondásaikon át szokásainkig, hagyományainkig. Soprontól, Hollókõn át Debrecenig. Ne azon röhögjön az átlagbirka hogy "némá'kokárda gecc, nemmegy a májócsiksz gardigányho', azé, nem teszem fel..hanem magyarázzuk meg neki, segítsünk neki tágitani az utóbbi években célzatosan szûkített tudatát.
Ha meg nem megy, hagyjuk ,hagy dalolássza a diszkóban a "hejtebunkócskatedrága" szovjet népdal /???? -szovjet nép ;D hehhee ilyet... ééérted szovjet néép / dJ kovács kálmika által felturbózott verzióját.

uff énbeszéltem.



#43
yola

yola

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
nem úgy gondoltam ,hogy hatvan hét féle euró legyen csak jobban szeretem nézegetni a nagy magyarkjainkat mint a német seggek fejét. :-X Ennyi.

A kötelezõ biztosításom nekem 5k-vall emelkedett a tavalyihoz képest 3 havonta 20k .... ezt inkább hagyjuk mert nem tudok úgy hozzászólni ,hogy az nyomdafestéket tûrjön.

#44
thez

thez

    maximus

  • fórumtag
  • 26.354 hozzászólás
nem ugy van h minden orszagnak masfajta euroja van? pl miert lenne a mi euronkon a nemet kiralyne? vagy ilyesmi.
amugy telleg szar ez az auro mint valuta. miert nem jo a forint? angolhonban sincs euro.. es megis elnek :-X
na majd meglatjuk mi lesz.
viszont en a legutobbi huzasat szerettem a kormanynak/bankoknak.
mindossze 50%-al emeltek a kotelezo biztositas dijat...
80e-rol 120e-re.
(20eves, uj jogsis, 1500ccm-ig).... no comment, de talalkozzka barmelyik felelossel..... :-X

#45
yola

yola

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
a csatlakoznuk mert elonyomnak dologgal én nem értek eggyet. Mert valamilyen szempontbó akkor fogjuk egy kicsit elveszíteni az identitásunkat ha csatlakozunk és nem lesz magyar pézn amin magyar emberek (nagyjaink vannak) , meg a hagyományaink is csorbát szenvednek egy kicsit...

#46
PR

PR

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Mielõtt elszabadul a pokol a mezõgazdaság miatt:

http://index.hu/gazd...ar/gazdi040225/

;D

#47
era

era

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.531 hozzászólás
Mellon, Country:
:)
Tényleg lelkesen eldiskuráltatok errõl az EU-s dologról. Jó volt elolvasni: magas röptû, gyorstalpalós EU-képzés. :)

Én mindkettõtök álláspontját meg tudom érteni, viszont szerintem az a törvényszerû, hogy csatlakozzunk a többséghez. Egyedül, kívülállóként elnyomnánek. Ilyen kis országként nem tudom mennyire ugrálhatunk, talán csak bízhatunk a demokráciában és kénytelenek vagyunk abból aranyat csinálni, amink van.
Én igyekszem a boltokban a magyar termékeket vásárolni (valahogy közösséget érzek vele, hogy ezt mi csináltuk), de ez elég nehéz, mert alaposan olvasgatni kell a címkéket. Szóval nagy piros-fehér-zöld jelöléssel sokunknak megkönnyítené az ipar a dolgát.
Végülis nem értek hozzá, csak egy átlagos ember szemszögébõl jegyeztem meg a véleményemet.

#48
PR

PR

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente

De mán miért lenne jobb a magyar tej, mint a szlovák?


Nemzetközi vizsgálatnak hihetek?
Valahol olvastam, vagy láttam.

#49
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás

3. "Bezzeg a lengyelek sarkukra álltak, kibulizták" stb.
Na elöszõr is ebbõl talán nem azt a következtetést kéne levonni, hogy nekünk is kéne, hanem azt, hogy a lenygeleknek sem kéne megengedni.



Na igen, csinálhatnánk egy mintaállamot, vagy mintavilágot, de igazán ugy müködni soha nem fog semmi hogy mindenkinek jó legyen. s itt jön akkor a politikailag támogatott kontraszelekció.... :P
Mint a mg. esetében tapasztalhatjuk. De a sokak által istenített USA még most sem írta alá a klímaegyezményt, mint egyik legnagyobb üvegházgáz kibocsájtó.. Szóval, soha nem lehet megállapodásra jutni, mindenki dumál a liberalizációról a piacon, holoatt épp' ezzel kerül egyre messzebb az áhított céltól.
Anno, amikor kezdtem közgázt tanulni, s az irányzatokat monetáris keynesi..blabla... s qrvára vigyorogtam rajta, hogy a világválság után ez.. aztán megint nem müködött valami akkor megint az...szóval, az egész egy mûhumbug azóta úgy olvasom a közgazdasággal foglakozó cikkeket, fõleg amik makrogazdasági témában íródnak, mint anno kölökkoromban a ludas matyit, vagy mint itt a gyp-t.. bár, szerintem ezzel a dumával most rögtön fel is iratkozhatom oda örökös dobogósnak.
pusza mindenkinek.

#50
country

country

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 927 hozzászólás
fogalmam sincs az alternatíváról. de. nem hiszem azt hogy most egy olyan közösségbe kerülni ahol megint feltételeket szabnak, megint fejünk fölött döntentek /mert ugye mekkora befizetõk vagyunk illetve hányan élnek itt/ ilyen fejlett gazdasággal mindenkppen olyan elõrevezetõ lenne. Ráadásul elhitetik velünk hogy most vagy soha. Nyílvánvaló mert ha most kimaradunk lemaradunk arról a lehetõségrõl hogy a következõ hullám országait lehúzhassuk ugyanúgy mint most minket. Eleve rossz ötletnek tartom az európai unió ötletét, ez van és nem a politikai nézeteim miatt mert akkor pont a szöges ellenkezõjét kéne mondanom hanem azért mert ez itt nem amerika, nem pár száz éves államokat akarnak közös nevezõre hozni és errõl állandóan hallani hogy még a legapróbb dolgokban sem tudnak néha megeggyezni. Én nem arról beszélek hogy mi lesz az identitásunkkal, mi lesz a kultúrával mert nem ez a szempontom és ezek a dolgok számonkérhetetlenek. Egyszerûen hogy megint egy klisét mondjak nem vagyunk még felkészülve. Miért kell azért elesnie egy magyar gazdának a támogatástól mert még mindig nem készült fel az FVM arra sem hogy a támogatási rendszer alapjait elkészítse, még a szoftverek sem állnak sehol még a határátkelõk sincsenek készen amik fogadhatnák a nem eu-s anyagot. Sajnos azt hiszem ezt nem lehet egyszerûen a pol. vezetésre fogni hanem egyszerûen kevés az idõ. Ami a gazdákat illeti azt hiszem jobb ha hozzászokunk mert ez még a kezdet és azt hiszem nagyon helyes ha ennyi idõ után már megpróbálnak véleményt nyílvánítani. Úgy kapcsolódunk egy olyan rendszerhez amit ha nem szabályozunk agyon hajlamos az olyan túlkapásokra amit a munkaerõpiacon már most is látni /TESCO/ nincsenek szakszervezeteink érdekképviseletünk és ez messze túlmutat azon a pár számon amivel a makro elintézi egy nemzert gazdaságát. szóval menjenek csak ki az utcára. Egyébként a demonstrációt vezetõ egy szóval sem mondta hogy bármire is megoldás lenne az április 30-ig megadot támogatás. Azt pedig ne gondold hogy a szlovák tej azért olcsóbb mert költséghatékonyabbak hanem azért mert egyszerûen több támogatást kapnak mint a magyarok.


#51
Mellon

Mellon

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 697 hozzászólás
Oh persze én naiv vagyok, és cukrászdát szeretnék Bécsben, és azt meg véletlenül sem lehet mondani, hogy mindenhol kiszáll az állam. Meg a vas nem úszik a vizen, szóval abból tuti nem lehet hajót építeni.

És ha már a vasnál tartunk: érdekes, hogy éppen a vas és acélipar (+a hozzá szükséges szén) volt az EU elõdjének alapja. Vagyis a velük való szabadkereskedelem, iletve késõbb az iparág állami támogatásának tilalma.
Ugyanis a kohászatban ugyan úgy minden álam nyomta a saját cégeit, védõvámokat, korlátozásokat vezetett be. Aztán ott rájöttek, hogy ez nem jó, és ha mindenki leépíti a támogatást/korlátozást, akkor olcsóbban kijön az egész. És csodák csodája, nem dölt össze a világ.
(egyébként néha még most itt is van visszaesés, nemrég éppen az USA vezetett be védõintézkedéseket)

1. Senkit nem náciztam.
Ez most nem politika, hanem gazdaság. Legalábbis lenne, ha nem kerülne szóba amagyar termék mindig. De ez még nem nácizmus, legrosszabb esetben is buta protekcionizmus, vagy nacionalizmus minõsítést kapja tõlem.

A félreértések elkerülése véget, az egészséges nacionalimus szerintem is természetes és szükséges (a családom, a barátaim, a nemzetem stb. az összetartozás fontos. Kár hogy európai érzés még nincs felette)
Tehát ha bemegyek a boltba, és látok ugyan abból magyar terméket (én meg szoktam nézni, de hágy lelkes nemzeti érzelmû ember teszi meg?) akkor azt veszem meg, feltéve, hogy nem drágább lényegesen.

2. Ami a magasabb magyar követelményeket illeti, bizonyos területeken valóban magasabbak mint az EU, pl búza (ugye mindig lelkesen mondjuk, hogy nem csak EU 1. oszt, de még azon felül magyar szabvány szerint is tuti) ami a kedvezõbb klíma miatt alaklut ki, nálunk ált. magasabb a minõség. (ha éppen az aszály miatt nem megy el a termés fele, mint történt az most)
Van viszont bõven olyan terület, ahol az EU szbavány szigorúbb (volt, nagyrész már harmonizáltuk ezeket).

És ami fontos, kint van bõven igény a szabályokban megengedettnél jobbra is, és erre van külön kategória és ellenörzés (nem lehet bármire ráírni, hogy ilyen-olyan bio cucc)


3. Igen láttam-ettem kintrõl hozott epret, gyönyörû bazi nagy szemek, vízes íz. De nem kötelezõ megvenni ezt. Ránézésre látod, hogy mi termett földön (koszos, kicsitt asszott némyelyik), és mi termett álványon, tápoldatban.
De ilyen már terem itthon is bõven, és állhat idehaza is napokat, akkor meg nulla különbség.
Minõség iránti igény jogos, de akkor ne az legyen az elv, hogy magyar, hanem az, hogy közeli, friss, stb.

És mint mondtam, a plusz támogatás nem oldja meg ezt a problémát, mert akkor spanyolok is rápakolnak még egy lapáttal a támogatásra, és ugyan úgy jön ide gyümölcs, mint eddig, esetleg még olcsóbban, és még több adót fizetünk (vagy éppen még kevesebb jut más területre), mert nekünk is egyre jobban kell támogatni a magyar termelõt.

4. tajvani gyümölcs: ha ez nem demagógia akkor mi? Józsibácsi cseresznyéje Argentínába...

A szlovák tej meg miért utazna többet BPer, mint a zalai tej? Mégis legfeljebb zalai tejet látok a polcokon és nem szlovákot.

5.

Ja igen és ha minden évben gond van a mezõgazdasággal akkor mi az alternatíva? együnk tajvanit? esetleg egy laza átképzéssel lehetnének közalkalmazottak? vagy helyezzük el õket a versenyszféra valamelyik húzóágazatában?


IGEN IGEN IGEN
Pontosan errõl van szó. (nem a tajvani kajáról) Persze nem megy egyik napról a másikra, de nem is kell annyi idõ, mint gondolnád.
ELÉG a jelenleginél kevesebb ember a mezõgazdaságba. A többi most tök feleslegesen melózik, és ezt mi fizetjük meg. Ezután is megfizethetjük, de akkor legalább csináljon valami értelmeset.

De jobbat mondok: mond meg Te mi az alternatíva, hogy ne legyen minden évben balhé. Ha lehet, úgy számolj, hogy a pl a franciákkal sajnos nem vehetjük fel a versenyt a pénz pumpálásban.... Az meg láthatólag nem megy (még a lengyeleknek sem) hogy a mieinket is õk támogassák, hogy egy szintre kerüljenek a nyugati termelõkkel...

6. Az EU-n van mit jobbítani, de ahhoz nem furni kell, és koloncon torzsalkodni. Nem úgy kéne nézni, hogy mi jó a magyaroknak, hanem mi jó az európaiaknak.
Persze jó lenne az elsõ is, csak hát arra nehéz rávenni a többieket, hogy elsödlegesen nekünk kedvezõen alakítsák a szabályokat.

#52
country

country

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 927 hozzászólás
sajnos azt kell hogy mondjam nagyon naív vagy. gondolom neked szóltak azok az eu reklámok mint az ominózus bécsi cukrászdás. Az hogy az euban nagyobb a bio termékek kultúrája pont azt támasztja alá amit mondtam a mi rendkívül fejlett nagymultú demokratikus berendezkedésünk és még fejlettebb szabadversenyünk gazdasági helyzetünkben az embereket még fontosabb dolgok izgatják mint pl. az hogy mit egyenek. például az, hogy legyen mit enni. Az pedig tény hogy az eu-s szabályozás sokkal megengedõbb mint a magyar az élelmezésügyben. De úgy látom még mindig nem érted pedig már leírtam vagy kétszer. Nem -csak- azért kell szeretni a magyar m.gazd termékeket mert magyarok hanem azért mert egyszerûen nem lehet azt mondani hogy egy több ezer km-t szállított gyümölcs egyenértékû azzal mint amit hajnalban leszedtek te pedig délután megeszed. Mondom láttál te már epret? és láttál már olyan epret amit kintrõl hoztak? és ezt sorolhatnám a végtelenségig és mindegyik szarabb. ember én nem vagyok náci csak reálisan gondolkozom. sajnos úgy néz ki kint sem találtak ki mást a mezõgazdasággal mint hogy bevédik a piacukat.ahogy mondtad az euban sincs semmi másról csak arról szó hogy mindenki megpróbálja lenyúlni a nagy közös kasszát annak pedig tudjuk hogy túrós a háta. Jó nagy brüsszeli vízfej megmondja nekünk hogy mi a tuti? persze. azt pedig hogy mindent a szabad piacra lehet bízni botorságnak tartom és ez azt hiszem be is bizonyosodott már jónéhány nyugati országban is. egyszerûen nem lehet mindenre azt mondani hogy jó az állami mindenhonnét kiszál. Ja igen és ha minden évben gond van a mezõgazdasággal akkor mi az alternatíva? együnk tajvanit? esetleg egy laza átképzéssel lehetnének közalkalmazottak? vagy helyezzük el õket a versenyszféra valamelyik húzóágazatában? Te persze elhiszed azt is hogy itthon bezárják a csokigyárat mert olyan dolgokat termelnek benne ami már nem elég népszerû és amúgy sem elég hatékony a gyár, bezzeg a lila csokit jobban szereti a magyar amit remek német és osztrák kezek készítenek zsírból és cukorból. Meglökjük egy kis marketinggel és zabálni fogják a magyarok, persze közben keltünk egy kis zavart/recept/ a megszokott termékek között és hidd el nem fogják keresni õket. Szabad piac na ja. F.szom, erõseb kutya b.szik de attól még nem kell hogy tetszen.


#53
Mellon

Mellon

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 697 hozzászólás
Bakker, azért nyomják a politikusok ezeket az olcsó szlogeneket, mert ezeket mindig könnyebb beadni, mint a komplexebb valóságot elmagyarázni.

1. Alap mentalitás: "ami magyar az tuti jobb" hát ez olcsó tévhit, azért mert magyar még nem lesz jobb. Vagy jobb vagy rosszabb.
Kivülrõl nézve milyennek tûnik a franciák nagy önérzete? Ilyen a milyenk is, és még kisebbek is vagyunk, ami egyébként szerintem nem csak hátrány.
Bizonyos termények az éghajlat miatt elég jó minõségüek, ha éppen nem szárad ki, nem veri el a jég stb. De mán miért lenne jobb a magyar tej, mint a szlovák? Olcsó szart, meg "reggeli italt" itt is gyártanak dögivel, szlovákoknál is, ugyan úgy mint jó tejet is vehetsz itthon is, kint is (tapasztalt!)
Ismerõs mesélte, lement a nagyszüleihez vidékre. Akart szedni paradicsomot, de mondták, hogy abból ne, mert az megy fel pestre a piacra, a másikból egyen, amin nincs permet. Ez a magyar legendás biokutúra. Ha már egészséges cuccokról van szó, az EUban ennek sokkal nagyobb divatja van.
Az USAban divat a génkezelt és egyéb vitatott technológiák alkalmazása, arra lehet fújni ezen az alapon. De hogy idehaza jobbak lennének a viszonyok, kevesebb lenne a vegyszer, mint az EUban?? Kacagtató...
(már az átkosban is élen járt a magyar vegyipar a mezõgazdaság fejlesztésében...)

2. Az, hogy itthon termeljék meg a kaját nézõpont kérdése, de fogadjuk el mint jogos igényt.
Csak éppen ennek semmi köze a támogatáshoz, mert az mindenhol túltermelésre sarkal, és a felesleget csak külföldön lehet eladni, különben még lejebb nyomod az árakat. A külföldiek nyomják ide a felesleget, mi meg hozzájuk. Oszt minden évben balhé van.
LEGALÁBB AZ TÜNJÖN MÁR FEL HOGY MINDEN ÉVBEN, MINDEN ORSZÁGBAN VAN BALHÉ a mezõgazdasággal. Pedig dõl a lé, felvásárlás, támogatás. Mégis mindig balhé van. Talán el kéne gondolkodni már végre, bár kicsit bonyolultabb, mint azt mondani, hogy "Magyar, magyar cuccot, magyar földet..." Ehhez ugye nem kell túl sok ész.
Visszatérve a hazai termeléshez, erre nem a támogatás lenne a megoldás, hanem az importkvóták bevezetése, pl azt mondjuk, hogy eperbõl max a hazai igény 20%-t lehet behozni (árverésen lehet kvótát értékesíteni, ami kvázi extra vám lesz). Így biztosított lenne a hazai termelõk számára a piac 80%. De ha kétszer annyi epret termelnek, mint amennyit itthon akár ingyért az emberek akkor sajnos valakinek ki kell szállni a bizniszbõl.

Persze az EUn belül alapesetben nincs kvóta, éppen a szabad kereskedelemrõl szó az egész. Mert addig örülsz, hogy megvédik a magyar termelõt, és nem engedik be a kinti "szemetet", amíg ki nem rugnak az állásodból, mert a másik ország ellenlépésként meg nem engedi meg, hogy pl. magyar csavart exportáljunk hozzájuk, ami miatt éppen a Te cégednek nem lesz elég munkája.
És ennek nincs vége, ellenlépést ellenlépés követ.
Éppen ezért találták jó a szabadkereskedelem, mindenhol azt gyártanak, termelnek, amit a leghatékonyabban tudnak elõállítani.
A rendszer persze messze nem tökéletes, de ezek a kivételek, kiharcolunk egy kis plust magunknak is csak rontanak rajta.

Arról már ne is beszéljünk, hogy ide ugyan ne jöjön kintrõl élelmiszer, de a magyar termékeket vegyék meg kint. Khm.

3. "Bezzeg a lengyelek sarkukra álltak, kibulizták" stb.
Na elöszõr is ebbõl talán nem azt a következtetést kéne levonni, hogy nekünk is kéne, hanem azt, hogy a lenygeleknek sem kéne megengedni.
Másrészt, a lengyelek nagyon makacsok, és sikereket érnek el ott, ahol közös megállapodás KELL. De ez igencsak visszaüt ott, ahol szavazással dönt az EU, és ott bizony nem sok támogatót fognak maguk mögött tudni.

4. "Több lovét nekünk"
Na ez vagy úgy lehetséges, hogy a gazdagok többet fizetnek, vagy úgy másnak kevesebbet adunk.
Na most ha német lennél mit mondanál? Tessék persze adok még pénzt nektek, mert nekem olyan sok van...
Bentlévõ csóróként meg "oh persze mi már annyi pénzt kaptunk"

5. "Magyar termelõnek 25% támogatás jár csak"

Ez igazi kicseszés sajnos, és ellentétes a szabad piac, verseny alapelvével, ami az EU lényege lenne.
De éppen a mezõgazdaság kiváltságos és béna helyzete miatt tudták a kinti termelõk kiharcolni ezt.
És ebbõl megint nem afelé kéne elmozdulni, hogy telenyomjuk lovéval a magyar termelõket, hanem, hogy a kintieket se támogassák. Csak persze ez irányba mi nem sokat tehetünk, de valahogy el kell kezdeni.


#54
PR

PR

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Még ha csak az export-import cégekrõl lenne szó.
De szerintetek hány politikus nyert a forint sáveltolásával?
Megvették 250 Ft-ért az eurót, aztán sáveltolás miatti 270 FT-os áron eladták.
Amíg csak magukkal törõdnek (ez igaz a rendszerváltás óta eltelt 14 évre) addig mit várunk?
Tej:
Persze, hogy átb*szás az egész, a kormánynak nem a tej felvásárlási árát kéne támogatni, hanem a felvásárlókat b*sztatni, hogy gondolkozzanak, csak azok meg akkor inkább felvásárolják az olcsóbb (sz*rabb) szolvák tejet, s mi még rosszabb minõségût ihatunk.
Az államnak meg jó, hogy a nagyobb nyereségbõl több adót szed be.
Ott vagyunk, ahol a part szakad.
Lesz itt valamikor valami változás?

#55
legszebbcsavo

legszebbcsavo

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
de mér lépne közbe a kormány, amikor közvetetten jó ez neki.
amíg olyan politikusaink vannak, akik a vagyonnyilatkozatukban nyíltan vállalják, hogy a képviselõi fizetése mellett, 70.000 netto-ra be van jelentve a saját cégénél?....akkor ez már összeférhetetlenség, ugyanis így korrumpálható.

és az a cég vajon mivel foglakozik?.... milyen meglepõ, hogy van közte jó néhány gazdasági tevékenységet folytató és export-importtal foglakozó is. az import pedig olcsób, mert nincs rádobva védõvám.
és miért nincs rádobva? mert túl sokan mennének tönkre bele közülük.

szóval amíg a a politikusok és az érdekköreik vállalkozók, importõrök, meg autóõályát építenek, stb, addig nincs érdekükben rendbetenni az export import viszonyt.


#56
country

country

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 927 hozzászólás
nem tudom miért de azt gondolom és úgy tûnik ezzel sok más állam is így van a mezõgazdaságot az identitás tudat meghatározó részének tartják. egyszerûen nem érezném jól egy olyan ország állampolgáraként ahol nem lehet hazai m.gazd termékeket kapni. Azért ez itt nem hongkong. egyszerû racionális érvek miatt sem szeretném ha úgy kezelnénk mondjuk egy doboz málnát, tojást mint mondjuk egy féltengelyt. Ha belegondolunk akkor most az látjuk hogy az a szemlélet ami már lassan 15 éve egyre erõsödik itthon "vegyél-vigyél-dobd ki a csomagot" akár hívhatjuk fenntartható növekedésnek is átélhetjük a gyomrunkon keresztül is mindazt amit a tartós használati cikkeken keresztül már láttunk. Viszont én nem szeretnék elgagyisodott kaját enni. Ennyirõl van szó szimplán. Ha a nyugati gazda nem használná a hájtek vegyszereit amit szépen meg is eszünk hanem ehetõ dolgokat termelne sõt ami fontosabb az emberekben meg is lenne az igény arra hogy egy almát ne a külseje határozzon meg hanem az íze akkor nem lenne túltermelés. Felejtsük már el ezt a nacionalistázást. Azért vagyok nacionalista mert megnézem mi a szart eszem? Zacskózott holland krumplit amit nem lehet semmire használni csak sült krumplinak? Abban az országban ahol elméletileg túltermelés van? A gazdák meg azért vannak kint mert a 60 forintos kb.5% tejükért kapnak 60 forintot ami egyébként 70 forintba került neki. Hurrá kérdezem én ki az aki nem menne ki az utcára ha fizetnie kéne azért hogy dolgozhasson? Ja igen és ezt a tejet te úgy kapod meg hogy lesz belõle tejföl, joghurt, és 2,8as tej vagy négy liter 1,5-ös tej amit ugye nem 60 forintért kapsz a boltban. Itt volna szükség a kormány közbelépésére.

#57
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
jah. Azért én be lennék kakálva, pl. az orosz agráriumtól. Nem tudom miért hiszik azt a népek hogy ott minden kaka. A világ egyik legnagyobb ásványkincsekben gazdag vidékén csücsülnek, csak idõre van szükségük. aki meg ránéz a térképre s mondjuk ukrajnát elképzeli gabonatermõ vidékként..hát igen csak belesápadhat egy magyar gazda. Nemhiába látta el anno Sztálin bá' 7-8 millió ukrán parasztocska halála árán remek kis állmát zabával. Egy helikopteres permetezéssel foglalkozó ismerõsöm mondta, hogy övék lenne az "agrárvilág" európában ha kicsit rázizzenénnek.. s ugyan miért ne tennék záros határidõn belül?? Hatalmas területek kárpátalján, alacsony hozam/nagy terület technológiával kb. mint Ámerikában...
Szla szvsz lesz még EUnak gondja az mg..-ben...

#58
legszebbcsavo

legszebbcsavo

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
Mondjuk ha anno, mikor az oroszokat kitoloncolták innen, nem húztuk volna fel az orrunkat, felrúgván az egész orosz piacot, akkor most lenne hová eladni.
De ezek a seggarcok bevágták a durcit (90-94 között) és a politika csak mostanában kezdi kapizsgálni, hogy ekkora felvevõ piacot ostobaság volt felrúgni.
A nyugat most ugyanúgy ide nyomja a cuccait, ahogy mi nyomathatnánk keletre, de nem tesszük.
És igen az import olcsóbb, mint a piacunk rendbetétele.......állat.

#59
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
Nos, igen.
Nem vagyok egy közgazdász alkat, de ezek- Mellon- bennem is élénken élnek. Valahogy dúlõre kell vinni a dolgot, mert így mindenki csak anyázik. ::)
Bár, mostanság, amikor a legutóbbi EU-s közleményekben azt böngészheti a hozzám hasonló laikus ember, hogy a EU költségvetés fele!! agrárcélokra megy el..s most szerettek volna némi reformot amibõl persze úgy sem lesz semmi.
Szóval, ott, ami lassan nálunk is elkerülhetetlenül "itt" lesz, ez a lóvé ún. agrárkörnyezetgazdálkodásra, ~környezetvédelemre tájrehabilitációra /erdõsítés/ megy el. Be kell látnunk télleg, hogy az agrárium eddig csak politikai zényezõ volt, kb. mint a cigányok aztán, most az edigi borogatások, lázmérõzések, tabbletták helyett majd karokat kell vadosni.. ami senkinek sem fog tetszeni..
Ami a csatlakozási tárgyalásokat illeti, akor is dühítõ, hogy tehetetlen seggnyló kommcsi múmiák alkudoztak felettünk, pölö: EU agrártám. 25%át kaphatja egy magyar gazda, s ha állam bá' ugy látja adhat még hozzá eccerennyit.. frankó. A teljes szabadverseny szvsz SOHA nem jöhet létre az agráriumban, mert pl. egy ipari termelés kiszámíthatósága / ami gazdaságilag erõsen kétséges/ NEm állhat egyenes arányban az agráriummal. egy gyár jó esetben nem lesz jégverés, fagy, árvíz/aszály sújtotta.. ezt kompenzálni kell persze jól ellenõrzött körülmények között. Aki képtelen megérteni, hát.. ne egyen. ;D


#60
Mellon

Mellon

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 697 hozzászólás

igen, baj, ha esik, baj, ha fúj... mert akkor sz.r lesz a termés.

Nem érted, nem errõl van szó... A baj az, hogy ha szar a termés azért kérnek támogatást mert nincs amit eladhatnának), ha jó a termés akkor azért (mert nem tudják elég pénzért eladni).
A természeti katasztrófák ellen lehet biztosítást kötni. Pénzért, sok pénzért. És ezt érvényesíteni is lehetne az árban. Feltéve hogy piaci alapon mûködne a mezõgazdaság, és nem támogatási alapon.
A túltermelés miatt meg hulljon a férgese, bármilyen szomorú is ez. A rosszabbul termõ területeken nem kell erõltetni a termelést. Lehet erdõsíteni, mere megnõ, a szénhidrogén készletek csökkenése miatt annak is jó értéke lesz.

Persze drágább lene minden kaja. Nem is kevéssel. De jóval kevesebb adót kéne fizetni. Mert a különbözetet most is megfizetjük adóban, és még plusz a fölös termelés költségeit, plusz azt a pénzt amit az ügyeskedõk, az olyan gabona kereskedõk, akik életükben nem láttak gabonát (csak papirokat) raknak zsebre most.

és a mezõgazdaság pedig alapvetõen fontos lenne egy országnak, mert ÕK csinálják a tejet, kenyeret, az alapvetõ kaját, amit te késõbb megeszel... aztán ha nincs mit enni ugye az gáz...

Ez meg olyan dolog, hogy 100 éve idehaza, vagy most Afrika bizonyos részein igaz. Ott alapvetõ, hogy legyen kaja, a többi nélkül megvannak. Mi itt ugyanúgy medöglenénk áram nélkül, mint kaja nélkül. Ipar nélkül ugyanúgy halottak vagyunk, mint mezõgazdaság nélkül. Pont.

de mondjuk manapság már nem azt eszed, amit õk csináltak, jön az osztrák és szlovák csoki, francia tej meg mittomén. pedig nem gondolom, hogy ott annyival olcsóbb lenne elõállítani!


Nem persze hogy nem. De ott is tútermelés van, és ott is fel kell vásárolni az államnak a felesleget, és azt valahova el kell adni. Persze csak áron alul lehet eladni. És ez egy gyilkos spriál, mert hiába építjük mi le a támogatást, amíg máshol megmarad, akkor valóban a magyar mezõgazdaság tönkremegy. De kint meg azt mondják, hogy nem lehet leépíteni, mert akkor a magyar mezõgazdaság teszi tönkre a többit. (konkrétan a nagy vita az USA - EU ellentétben van meg)
Tehát egyszerre kéne mindenhol leépíteni a támogatást, de ehhez nincs meg a politikai akarat.
Az önzõség, és a szûklátokürû nacionalizmus (nálunk: mer gyön a Lengyel gabona; Lenygeleknél: há gyün az olcsó magyar gabona... oszt mindkét oldalon nyomni kell a mieinket és a lenygelekkel még nem is vagyunk rosszban)

meg amúgy ez a 'majd az állam felvásárolja' mentalitás még az elõzõ rendszerbõl maradt

A mezõgazdaságban ez pont nem igaz! Ebbben a franciák, Luxemburgiak és mások is élen járnak, ahol nem volt átkos.

Ami meg a munkanélkülieket illeti: Érdekes, hogy a pl. kohászat leépítésekor ez nem volt szempont...
(csak a mezõgazdaság nem tudta volna eltartani a ipart, fordítva viszont mûködik)
És bár még ma is nagy a munkanélküliség azokon a helyeken, ahol nagy leépítések voltak, ma már a többségük talált új munkát.
A mezõgazdaságból felszabaduló pénzekbõl sokfelé lehetne invesztálni, akár az egészségügybe, ami sok embert is felszívhatna, (a változás nem menne egyik napról a másikra persze) és több értelme lenne, mint felesleges kajatermelést finanszírozni...