Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
4041 hozzászólás a témában

DetH

DetH

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás

Ok. Értem.

Fékmerevítõt érdemes beszerezni? Sokat javíthat a fékhatáson? (pl az apróban Kingstone fékmerevítõ volt 1000-ért)

Köszi

Csáó! Haverom árulta a fékemrevitõt. azért jó, mert akármien hihetetlen, de a v fék fesziti szét a vázat. felraktam, és atom lett. fékápoláshoz továbbá ajánlom: a bowdent vastagon zsírozzuk vagy viaszozzuk be összearakás elött, bowdenház alatt, bowdenházat nyomassuk át olajjal, fékmerevítõt tegyünk fel, fékpofát ha használt, nitrohigitóval kenjük át és csiszoljuk meg, 1értelmüen keresztbe, centírozzunk egy kereket és kész!

"fékerõ szerintem múlik:
20 % fék
40 % fékpofa (illetve felni kompatibilitása)
40 % bowdenezés"

->szerintem nem.
10% fék
25% fékpofa
45% bowdenezés és kenés
20% fékmerevitõ, és itt már csk
5% fékkar, és
5% a saját kezed ereje, de ha megvan a bowdenezés rendesen, 1 újjas féked van.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
egy külhoni versenyen már nem látni igazán V-féket

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Jó az XT, elhihetitek...;) Én fullyban használom, s Koolstop fékpofával (nyilván a posványos -5 fokot kivéve) tárcsaféket alázó fékerõt ad. Az új generációs ráadásul nem is kotyogósodik ki, mint a régi. Mivel én relatív gyakran elégetek egy fékbetétet (egy külhoni maratonon versenyenként elfogy egy pár), nem is bírnám az állandó állítgatást.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

yola

yola

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
naja!
azért a 155g az nem olyan nagyon sok!
egy avid sd sl fék súlyac durván, de talán a fékmoduláció az XT-nél nagyobb.
...a legrosszabb, ha a hülyeség szorgalommal párosul!!!

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Végülis... Ha a 275gramm plussz neked nem sok...

MOD:Ja.. Ezt elnéztem. E+H van 455gr. Akkor viszont tényleg nincs nagy súlykülönbség.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

yola

yola

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
akkor nem is olyannagy a különbség a két fék súlya között!
thx

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
455 gramm/pár -Ebike szerint. Ez köszönhetõ a párhuzamosításnak.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

yola

yola

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
én is hasonló dilemmában vagyok fék ügyben!
avid sd-7 és xt között vacilálok!
avid sd 7 van másik bringámon és nagyon könnyû (180g) és egész jól fog!
lx v-fékem volt arrol nem tudok jokat mondani annyira. Talán a közel 90kg-os súlyomhoz az xt jobb lenne?
az XT hán g-os?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Szerintem is értelmetlen. Ha már annyira takony a szerkezet, már úgyis mindegy...
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
ha látványossan hajlítgatja a támvillákat a fék, akkor esetleg. egyébként hátul így is úgy is blokkolni fog egy rendes fékkel, szóval annyira nem gáz, ha nincs.

vendég_nhunor_*

vendég_nhunor_*
  • vendég
Ok. Értem.

Fékmerevítõt érdemes beszerezni? Sokat javíthat a fékhatáson? (pl az apróban Kingstone fékmerevítõ volt 1000-ért)

Köszi

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Nem ûberjó, csak hálistennek jól levitte a párhuzamosított xt/xtr fékek árát.

kalaius; igazad van, párhuzamosítottban gondolkodtam...

Fékkarban mondjuk tény, hogy az Avid sokkal merevebb, sok múlik azon is...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Ott a pont. Nyilván nem teszkóban gondolkodom. De a pillangó kábé ugyanannyit ér egy LX, XT vagy SD 7 közül...

A cardridge-es fékpofa meg szerintem ajánlott, ha nem évi 200 km-et mész...beteszed oszt kész, nincs utánállítgatás stb, nem beszélve arról, hogy a betét is olcsóbb hozzá. Ha meg tényleg sokat mész, akkor meg XT. Nagyon sokat jelent, hogy a (nehéz stb) mechanika miatt tényleg nincs állítgatás. (ráadásul tök ócsók lettek az XT v-fékek, most hogy überjó tárcsa is van belõle...)

Persze valsz más távlatokban gondolkodunk, nálam az SD-5 már csak azért is kiesne, mert nem tudok értékelni egy olyan "bitangul fogó" féket, ami bitangul fog 3 napig és csókolom.

Szóval nhunor, szerintem tökmind1, várhatsz az Avidra, de érfalrepesztõ teljesítmény különbséged nem lesz, ha egyáltalán lesz. Különben sincs semmi alapja annak, amit itt dumálunk... namost komolyan, aki lefikázott egy féket, kipróbálta már neadjisten más felnivel? ;) Nekem pl a Shimano pofák sosem fogtak eléggé, de tudom, hogy ez felnifüggõ, így egy haveromnál kötöttek ki, ahol tökéletes teljesítményt nyújtottak. Veszel egy jó féket (mind1 milyet), rákombinálsz egy jó pofát (ha a gyári nem jönne be), megcsináltatod/megcsinálod a bowdenezést, s hamar eljutsz a v-fékek "csúcsára". A lényeg, hogy minden márkából lehet jó összeállítással szuper rendszert építeni.

nem azért Dante de tényleg deore vs avid volt a kérdés....nekem a deore fékem volt sun rhinoval, mavic 517-el az avid meg a mavic és wtb felnikkel, és magasan jobb az avid..és az én súlyommal már asszem lehet érezni a fékerõ különbséget......(és a deore volt a merevebb támvillás gépen)

(egyébként az xt tárcsa mióta überjó ?) :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Arra gondolt,h nem kell minden alkalommal kivenni az egész pofát, ugyanakkor azt elfelejtette,h kopás közben is kell soxor állítani a pofát a nem párhuzamosított fékeknél,h megfelelõen szögben álljon a gumi a felnihez képest :)
Amúgy nem arról volt szó,h egyenes arányban nõ-e a minõség a fékeknél,csupán a Deore volt összevetve az Aviddal.
De pl. régi Sram-ok iszonyatosan yóóóóóóók,és occsók is,ha még kapni õket.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás

A cardridge-es fékpofa meg szerintem ajánlott, ha nem évi 200 km-et mész...beteszed oszt kész, nincs utánállítgatás stb

hogyhogy nincs utánállítgatás?
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Ott a pont. Nyilván nem teszkóban gondolkodom. De a pillangó kábé ugyanannyit ér egy LX, XT vagy SD 7 közül...

A cardridge-es fékpofa meg szerintem ajánlott, ha nem évi 200 km-et mész...beteszed oszt kész, nincs utánállítgatás stb, nem beszélve arról, hogy a betét is olcsóbb hozzá. Ha meg tényleg sokat mész, akkor meg XT. Nagyon sokat jelent, hogy a (nehéz stb) mechanika miatt tényleg nincs állítgatás. (ráadásul tök ócsók lettek az XT v-fékek, most hogy überjó tárcsa is van belõle...)

Persze valsz más távlatokban gondolkodunk, nálam az SD-5 már csak azért is kiesne, mert nem tudok értékelni egy olyan "bitangul fogó" féket, ami bitangul fog 3 napig és csókolom.

Szóval nhunor, szerintem tökmind1, várhatsz az Avidra, de érfalrepesztõ teljesítmény különbséged nem lesz, ha egyáltalán lesz. Különben sincs semmi alapja annak, amit itt dumálunk... namost komolyan, aki lefikázott egy féket, kipróbálta már neadjisten más felnivel? ;) Nekem pl a Shimano pofák sosem fogtak eléggé, de tudom, hogy ez felnifüggõ, így egy haveromnál kötöttek ki, ahol tökéletes teljesítményt nyújtottak. Veszel egy jó féket (mind1 milyet), rákombinálsz egy jó pofát (ha a gyári nem jönne be), megcsináltatod/megcsinálod a bowdenezést, s hamar eljutsz a v-fékek "csúcsára". A lényeg, hogy minden márkából lehet jó összeállítással szuper rendszert építeni.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.350 hozzászólás

Akkor most vitatkozok: :)
A fékerõ rendesen múlik a fékpillangón. Én egy noname után vettem egy SD 7-est, úgy fog mint állat (pedig a noname hosszabb volt, ja és eredetileg is Avid pofát használtam), összehasonlíthatatlanul más. Még a vázat is "deformálja" fékezés közben.

Azért nyilvánvaló, hogy egy tescobikeon lévõ 60forintos mûanyag fék teljesen más kategória mint egy sd7, amit azért hívhatunk felsõkategóriásnak.De ha egy iciripicirit is hasonó kategóriákban nézelõdsz, nem fog számítani jelentõsen a pillangó a fékerõben. Persze kivételek mindig vannak.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Nekem volt Deore és SD7 is (illetve ez most is van) , és inkább az utóbbi.Más-más gépen voltak és eltérõ bwdenezéssel, szóval nem is lenne nagyon összehasonlítható a kettõ, de a Deore visszahúzó pálcái rövid idõ alatt "Lfáradtak", és fene szereti mindig állítgatni a fékét.Az meg,h az SD7-es mennyivel jobb volt, köszönhetõ annak is,h a fékkaruk milyen és h profi bowdennel használtam...
Pontosabban ahogy PTamás mondja, SD5, mert nem feltétlen kell az embernek a cartridge-os pofa,meg utólag is be lehet szerezni, és persze bitangul fog az avid, de hasonló fékerejû pofa van olcsóbban is.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Akkor tehát SD5 vagy Deore ? :)
Úgy néz ki, hogy deorét veszek (azt találtam), vagy várjak inkább sd5-re, az sokkal jobb?

ha régebbi deore akkor sztem várjál avidra.....van egy fél fényév különbség a 2 között .....ha idei deore akkor nem tudom, állítólag javítottak rajta.....(ja és tapasztalat, bár alpból nem rajongok a vfékekeért)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

vendég_nhunor_*

vendég_nhunor_*
  • vendég
Akkor tehát SD5 vagy Deore ? :)
Úgy néz ki, hogy deorét veszek (azt találtam), vagy várjak inkább sd5-re, az sokkal jobb?