Hogyan lehet v-fék fékhatását javítani? pl. speciális bowden, bowdenvezetõ, jó fékkarok, patkó, bowden zsírzás, XT fékpofák, stb. Ezekkel kb milyen hatást lehet elérni?
Van lényeges különbség pl. egy 98-as LX és egy Deore V fék között? És Deore és Alivio fékkarok között? Vagy hasonló árkategóriában inkább ne Shimano között keresgéljek?
Kösz, Tamás
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
V-fékek - általános eszmecsere
Indította
eric
, 2003. április 06. 20:04
Írta 2003. július 01. - 23:51
Írta 2003. július 01. - 15:50
Üdv Mindenkinek!
Mac:
3 hónapig használtam, hibátlanul mûködött, bár a kék betét egy kicsit túl kemény, és eléggé használta a felnimet. Aztán átnyergeltem a Pro verzióra a fekete betéttel,amit lassan egy éve használok és a 90 kg-mat minden ellentmondás nélkül állítja meg a Bakony bármelyik lejtõjén. És emellett könnyebb mint az XTR fék, és fele annyiba került.
Mac:
3 hónapig használtam, hibátlanul mûködött, bár a kék betét egy kicsit túl kemény, és eléggé használta a felnimet. Aztán átnyergeltem a Pro verzióra a fekete betéttel,amit lassan egy éve használok és a 90 kg-mat minden ellentmondás nélkül állítja meg a Bakony bármelyik lejtõjén. És emellett könnyebb mint az XTR fék, és fele annyiba került.
Írta 2003. július 01. - 15:45
Mac:
Könnyû... és igaz, hogy csak hallomásból, de facán is mûxik....
Ember írta:
esetleg ha vmi kérdésed van õt nyaggasd....
Bocsesz, most tûnik csak fel, hogy ez a Pro és nem a Comp
Könnyû... és igaz, hogy csak hallomásból, de facán is mûxik....
Ember írta:
fék Ritchely Pro + féktest + pipa + csavarok + gumiharmonika 368
esetleg ha vmi kérdésed van õt nyaggasd....
Bocsesz, most tûnik csak fel, hogy ez a Pro és nem a Comp
Írta 2003. június 30. - 21:31
Hali!
Lattam akciosan Ritchey Comp feket kek fekpofaval. Azt szeretnem megtudni, hogy van-e rola valakinerk tapasztalata, esetleg tudjatok -e a pontos sulyat. Ubereli-e a Sram9.0-at vagy a deoret?
na koszi
udv
Mac
Lattam akciosan Ritchey Comp feket kek fekpofaval. Azt szeretnem megtudni, hogy van-e rola valakinerk tapasztalata, esetleg tudjatok -e a pontos sulyat. Ubereli-e a Sram9.0-at vagy a deoret?
na koszi
udv
Mac
Írta 2003. június 27. - 10:57
vendég__*
Írta 2003. június 27. - 10:46
Írta 2003. június 27. - 07:47
Már egyszer leírtam de nem gond 8), hogy szerintem a Probikeban (Zöldlomb utca 36) vedd meg a féket ha Avid Arch Rivalt akarsz. Volt ott egy haverom, és még van egy darab ilyen fék 13990-ért ami jelentõs árcsökkenés. Ha találsz is máshol ilyet szerintem drágább lesz....
vendég__*
Írta 2003. június 26. - 23:18
árban nincsenek nagy eltérések? hát nekem mondjuk a bike+ és azt xtr v fék közötti különbség nagy...
ezek között használatban is van különbség, de mondjuk egy xt és egy xtr között nincs akkora különbség, mint ahogy azt az áruk indokolná. sztem a v fék egy olyan dolgo amiben az arany középút a legjobb, ha hatékonyan akarjuk a brinyónkat fejleszteni.
ezek között használatban is van különbség, de mondjuk egy xt és egy xtr között nincs akkora különbség, mint ahogy azt az áruk indokolná. sztem a v fék egy olyan dolgo amiben az arany középút a legjobb, ha hatékonyan akarjuk a brinyónkat fejleszteni.
Írta 2003. június 26. - 22:26
Azt néztem yanee a keródon hogy hátul asszem ott volt a tárcsa frankón, de V-féket használsz. Elromlott vagy mi? (egyébként nagyon pöpec bringa )
Írta 2003. június 26. - 22:22
nekem 1 évig 2ezer ft-s promax fékem volt. (hátul most az van átmenetileg) hát nemcsináltam vele semmit, és síkon 15 métert tudtam elsökerózni egyébként ha nem fog, akkor kátrány ;D
Írta 2003. június 26. - 21:55
Az meglehet hogy nincsenek technikailag olyan nagy eltérések, vagy árban, de lehet hogy használat közben teljesen más. Nem?
vendég__*
Írta 2003. június 26. - 21:54
sztem meg nincs olyan nagy különbség 2 fék között ha egy árban vannak. nekem lxem van és jó. valakinek altus fékje van és jó. egy ismerõsömnek mûanyag kantifékje van és szar
magyarul minden fék jó, de sztem mégis érdemes egy jobbat venni. akár legyen az avid vagy shimano esetleg magura hasonló árban nem hiszem, hogy nagy eltérések lennének. mindenki vegyen azt amit szeret!
magyarul minden fék jó, de sztem mégis érdemes egy jobbat venni. akár legyen az avid vagy shimano esetleg magura hasonló árban nem hiszem, hogy nagy eltérések lennének. mindenki vegyen azt amit szeret!
vendég_mag_*
Írta 2003. június 26. - 21:45
Hicks: Én is így gondolkodom. Csak azt mond meg hogy hol tudok szerezni jó árvan Avid féket??? ??? ???
Köszi a segítséget mindenkinek. Majd írok, hogy milyen lesz végül. Pá!
Köszi a segítséget mindenkinek. Majd írok, hogy milyen lesz végül. Pá!
Írta 2003. június 24. - 08:31
Hali!
Párhuzamosítás: A Shimano egy parallelogramma formával oldja meg a párhuzamosítást. Magyarul a fék mûködési elvét figyelembe véve szükség van a parllelogramma formában lévõ négy forgáspontra ahhoz, hogy a felnivel párhuzamosan mozogjon a fékpofa. Az Avidnál a forgáspontok a féktüske, a fölötte lévõ pont és a potkó ív tetején lévõ pont. Ha ezeknek a pontoknak a forgási ívét lerajzolod akkor ezek nem adhatnak ki párhuzamos mûködést, viszont ahhoz közelit igen. Ennek vannak elõnyei is: Rengeteg Shimano párhuzamosító fék nyekereg pont a párhuzamosság miatt (persze függ a felni+pofa anyagától is). Nekem elõl HS33-as fékem van, amelyek szintén szoktak nyekeregni. Avidot még nem hallottam visítani. Az Avidot nem kell majd befõttesgumizni meg ilyenek, mert egyszerûbb a mûködése. Jobb a pofája (azt hiszem ezt mindenki belátja). És nem utolsó sorban szerintem rohadt jól néz ki.
Az Avidot rendesen hajtottam a Pilisi és egyéb ilyen környéki hegyeken jó pár ezer kilóméteren keresztül minden gond nélkül.
Szóval "mag" én ennyit tudtam segíteni én minden képpen az Avidot venném bár van aki biztosan lebeszélne róla.
Párhuzamosítás: A Shimano egy parallelogramma formával oldja meg a párhuzamosítást. Magyarul a fék mûködési elvét figyelembe véve szükség van a parllelogramma formában lévõ négy forgáspontra ahhoz, hogy a felnivel párhuzamosan mozogjon a fékpofa. Az Avidnál a forgáspontok a féktüske, a fölötte lévõ pont és a potkó ív tetején lévõ pont. Ha ezeknek a pontoknak a forgási ívét lerajzolod akkor ezek nem adhatnak ki párhuzamos mûködést, viszont ahhoz közelit igen. Ennek vannak elõnyei is: Rengeteg Shimano párhuzamosító fék nyekereg pont a párhuzamosság miatt (persze függ a felni+pofa anyagától is). Nekem elõl HS33-as fékem van, amelyek szintén szoktak nyekeregni. Avidot még nem hallottam visítani. Az Avidot nem kell majd befõttesgumizni meg ilyenek, mert egyszerûbb a mûködése. Jobb a pofája (azt hiszem ezt mindenki belátja). És nem utolsó sorban szerintem rohadt jól néz ki.
Az Avidot rendesen hajtottam a Pilisi és egyéb ilyen környéki hegyeken jó pár ezer kilóméteren keresztül minden gond nélkül.
Szóval "mag" én ennyit tudtam segíteni én minden képpen az Avidot venném bár van aki biztosan lebeszélne róla.
Írta 2003. június 23. - 00:40
Az XTR más kategória, eleve csapágyazott, és ha esetleg kotyogni kezd, lehet rajta állítani. A párhuzamosító résznél is van egy rugó, így ha ott kezd kotyogni, a rugó feszítése miatt ez nem érezhetõ. De lehet, hogy az XT-n, és az LX-en is van ilyen rugó, nem emlékszem, de majd megnézem. (A '99 elõtti XT-XTR-eken nincs!)
LX-et nem használtam, de szerintem biztos, hogy jól mûködik.
Az XT-LX közötti árkülömbözet egyik oka szerintem az is, hogy az XT-t fémházas pofákkal árulják, az LX-et nem. Ha külön meg akarod venni az XT fémházas pofákat, tuti, hogy lenne vagy 5000 Ft a 4db. Az LX-é szerintem ennek kevesebb, mint a fele lenne.
Ezt figyelembe véve az árkülömbség már nem is olyan nagy, ezért szerintem az LX-nek mindenképpen jónak kell lennie. Az XT-t a merevség miatt csinálták vastagabb fékpillangókkal, de nekem a régi fajta XT merevségével sem volt gond, és biztos, hogy az LX-ével sincs (végül is az XTR is vékony).
LX-et nem használtam, de szerintem biztos, hogy jól mûködik.
Az XT-LX közötti árkülömbözet egyik oka szerintem az is, hogy az XT-t fémházas pofákkal árulják, az LX-et nem. Ha külön meg akarod venni az XT fémházas pofákat, tuti, hogy lenne vagy 5000 Ft a 4db. Az LX-é szerintem ennek kevesebb, mint a fele lenne.
Ezt figyelembe véve az árkülömbség már nem is olyan nagy, ezért szerintem az LX-nek mindenképpen jónak kell lennie. Az XT-t a merevség miatt csinálták vastagabb fékpillangókkal, de nekem a régi fajta XT merevségével sem volt gond, és biztos, hogy az LX-ével sincs (végül is az XTR is vékony).
Írta 2003. június 22. - 21:36
jajj lx-esek,
senki sem mondja, hogy szar az lx,
csak azt állítom, hogy minimális árkülönbözettel az xt egy több tekintetben jobb féket jelent - persze a vásárlói döntés lehet nagyon sok dolog, pénztárca, vagy egyszerûen csak szín-izlés dolga
lógni egyébként ott "szokott", ha hirtelen belefékezel, s a pofa elcsavarja a párhuzamosításnál a féktestet, s egy idõ után picit kikotyogósodik - de rögtön leszögezem, minden fék ezt csinálja egy idõ után, bár szvsz az lx egy kicsit hamarabb...(nézzetek csak meg egy 3-4 versenyszezont túlélt xtr-t...)
senki sem mondja, hogy szar az lx,
csak azt állítom, hogy minimális árkülönbözettel az xt egy több tekintetben jobb féket jelent - persze a vásárlói döntés lehet nagyon sok dolog, pénztárca, vagy egyszerûen csak szín-izlés dolga
lógni egyébként ott "szokott", ha hirtelen belefékezel, s a pofa elcsavarja a párhuzamosításnál a féktestet, s egy idõ után picit kikotyogósodik - de rögtön leszögezem, minden fék ezt csinálja egy idõ után, bár szvsz az lx egy kicsit hamarabb...(nézzetek csak meg egy 3-4 versenyszezont túlélt xtr-t...)
Írta 2003. június 22. - 18:52
Csatlakozom az elõttem szólóhoz, nekem is LX volt mintegy másfél évig. Semmilyen irányba nem lógott rajta semmi, pedig használtam elég intenzíven!
Findlit kérdezzétek, azóta változott-e valami, most Õ használja!
Findlit kérdezzétek, azóta változott-e valami, most Õ használja!
Írta 2003. június 22. - 17:25
halee
nekem lx vfékem van már van 1,5 éve és marhára joe! nem lóg sehol, pedig nem éppen "pirospárnás" körülmények között van... megy azt azért nem hiszem, hogy az lx ami nem a leggagyibb kategória, miért lenne eleve szar? amugy ha van 10 olyan ismerõsöd, akinek lxe van az semmit nem jelent, mert annál sokkal több embernek van jol mûködõ lxe. vagy nézd meg a testbikeon, annyira nincs lehúzva...
amugy ez a szétállós dolog nekem is így van de én azt mondom minden elméletre, hogy ha másfél év zúzás után csak akkor kellet hozzányúlni amikor új bowdeneket raktam bele, akkor nagyon szerencsés példányt fogtam ki, vgay tényleg nem szar.
uff
nekem lx vfékem van már van 1,5 éve és marhára joe! nem lóg sehol, pedig nem éppen "pirospárnás" körülmények között van... megy azt azért nem hiszem, hogy az lx ami nem a leggagyibb kategória, miért lenne eleve szar? amugy ha van 10 olyan ismerõsöd, akinek lxe van az semmit nem jelent, mert annál sokkal több embernek van jol mûködõ lxe. vagy nézd meg a testbikeon, annyira nincs lehúzva...
amugy ez a szétállós dolog nekem is így van de én azt mondom minden elméletre, hogy ha másfél év zúzás után csak akkor kellet hozzányúlni amikor új bowdeneket raktam bele, akkor nagyon szerencsés példányt fogtam ki, vgay tényleg nem szar.
uff
Írta 2003. június 22. - 17:03
Írta 2003. június 22. - 16:06
mag:Igen, ez az Arch Rival. Nem emlékszem már, hogy melyikrõl mit írtak, csak az maradt meg bennem, hogy az XTR sem tökéletesen, de a három közül a legjobban párhuzamos. Megkereshetem Neked ha gondolod, de csak kb jövõ hétre.