Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
4039 hozzászólás a témában

#3901
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
Egyet elfelejtettem! Ez ugyan az a fék amirõl Hicks mondott? (arch rival) ??? ???

#3902
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
És amiatt, hogy nem teljesen párhuzamosít, emiatt fellép ugyanaz mint a régieknél. (fékpofaállítás?)???

Nem minha zavarna, mert az a fõ, hogy jó legyen.
És a tesztben mit írtak az XTrõl. Lekörözte õt az avid?

#3903
tamaska

tamaska

    Beast of the East

  • globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
Ez lenne az:

Feltöltött kép

A Bikemagban volt egy teszt, amiben asszem az XT, az XTR, meg ez voltak összehasonlítva. Õk is azt vették észre, hogy annak ellenére, hogy "párhuzamosít", egy kicsit mégis íven mozognak a fékpofák, amíg eljutnak a végállásból a felniig. Nem hinném, hogy ez baj, ettõl függetlenül egy remek fék, hiszen Avid... :D

#3904
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
Hogy érted azt, hogy nem teljesen párhuzamosít?
Milyen terepeken használtad eddig és mióta?

Különben láttam már asszem!

#3905
karakoram

karakoram

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.542 hozzászólás
Hali!
Nekem most Avid párhuzamosító v-fékem (Arch Rival) van ami igencsak bejött, bár én csak hobbi CC-re használom. Elõtte használtam egy lx-et kb 3 hétig de az elég is volt. Nagyon nyúlós volt meg határozatlan az egész. Pont ugyanazzal az xt karral az Avid sokkal jobban és határozottabban mükszik. Azt azért tudnod kell, hogy az Avid az nem teljesen párhuzamosít :( (nincs is benne plussz rugó meg ilyen nyikorgó elemek), viszont most alaposan leárazták a Probikeban! :D

#3906
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
Kösz fiúk! Még akkor elgondolkodok rajta+ utánajárok.
Dante: Megfogott amit az xt-rõl mondtál.
De majd meglátjuk.

#3907
KeX

KeX

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.292 hozzászólás
Mag, én épp 9.0át használok hátul. 7.0-t cseréltem le rá...
Konkluzió: ha sram, akkor 7.0, vagy 5.0, mert 98százalékban TÖK ugyanaz a három felépitésében. elvileg 9.0 könnyebb, de lemértem és kb 2 gramm különbség. fékhatás UGYANAZ mint 7.0... szvsz 5.0 is ilyen lehet. tektrot nem ajánlom

sram olcsó, jó, de közel sem kiváló fék. ha jót akarsz magadnak, vegyél egy bika avidot, de nem párhuzamosat, mert amit olvastam róla az nem valami kecsegtetõ.

#3908
Dante

Dante

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
hát, az én xt-m az én 80 kiló + hátizsák (azaz van, amikor 90 kiló), stx-rc fékkarokkal 1 ujjal blokkolja, szóval szerintem elég erõs

de nagyon sok minden múlik a felni-fékpofa párosításon, ezt mindenki hajlamos elhanyagolni, pedig legalább olyan fontos, mint a fékkonstrukció - nekem pl a mavic felnin a fekete (gyári) xt pofa kimondottan rosszul fogott, ellenben egy piros ritchey brutális fékerõ növekedést eredményezett (szóval mielõtt beleugrasz a fékvásárlásba, vedd fontolóra ezt a lehetõséget is)

a 9.0-val az egyetlen bajom, hogy mûanyag a hozzá való fékkar, azt meg é n nem szeretem - izlések és pofonok (meg állandóan utánállítani kell, mint minden hagyományos vféket, az xt-m már 1,5 éve ugyanott van)

nem mondom, hogy rossz választás az lx, de én xt-t vennék, mert egyszerûen erõsebb és merevebb a profilja, komolyabb a peselyezése (meg ha már minden xt, legyen ez is az 8)), s nem is mindenhol drágább (de az lx tutira lógni fog, eddig mindenkinek lógott)

#3909
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
Dante: Igen jól érzed! Nem vagyok már kezdõ(tapasztalatlan). Hátúl egy gagyi alu fékem van aminek nincs (igen kis) fékereje van. Engem nem az zavar igazán, hogy nem blokkol, hanem, hogy bikából be kell húzni a lejtõn, hogy valamit is lassítson.

Olyasmi féket keresnék amit lehet brutál blokkolásra is használni, de lehet finoman adagolni is. Pl csak kis korrigálás. Sram 9.0ás ról jókat hallottam. Tényleg príma fék? Mert hogy baráti ár az bizti.

De ha mégis shimano akkor inkább xt mint lx?


#3910
Dante

Dante

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
az xt védelmében:
nem állnak szét nagyon a fékpillangók, ha a távtartó gyûrû helyzetét felcseréled a kisebb gyûrûvel - [glow=red,2,300]shankee[/glow], ugye tudtad, hogy ezt lehet csinálni vele?

az lx-nek gyengébb a parallell-szeme, attól lógóssá válik egy idõ után - az összes bringás ismerõsöm, aki lx-et használ már minimum egy éve, hagyományos befõttesgumival erõsítette meg a féket, hogy ne lógjon...

#3911
eric

eric

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.147 hozzászólás
shankee: melyik régi XT-re gondolsz? Nekem '98-as XT fékeim vannak, és télleg kotyognak egy kicsit. Hol lehet venni hozzá olyan javítókészletet? És az mibõl áll tulajdonképpen?

#3912
shankee

shankee

    vendég

  • fórumtag
  • 49 hozzászólás
Az XT fékkel az a gond, hogy nem lehet széles felnivel használni, mert akkor nagyon szétállnak a pillangók. Az LX, XTR, és az összes Avid-dal nincs ilyen probléma. A régi XT-vel sem, szerintem ez szebb is, mint a mostani, csak kicsit hamar kezd kotyogni (de ez a fékhatást nem befolyásolja, és lehet hozzá javító készletet is kapni). Ha baráti áron szeretnél venni féket, szerintem vagy LX, vagy valahol még lehet kapni Avid SD 20-at, kb. 14-16 ezerért kapsz elsõt+hátsót.

#3913
Dante

Dante

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
szerintem az xt-t egy olcsó boltban megkapod annyiért, amiért az lx-et egy drágábban, szóval itt nincs az a szokásos shimano 2x-es szorzó a generációk között - szóval én xt-t vennék, de már csak azért is, mert strapásabb darab

az avid melyik párhuzamosított fékjére gondolsz? az ún. accu-push rendszerûre? mert azzal sajnos gondok vannak - az avid egyszerûen nincsen olyan régen a párhuzamosítások technológiájában otthon, mint a shimano, szóval én nem vennék avidot...

mellesleg a shimano elsõ szériás párh. fékjei elég gagyik voltak, azóta többszörösen át lett tervezve a forgáspont és a parallelogramma-szem

de ne hidd, hogy a párh. fékek annyival jobban fognak, mint a hagyományosak - sokan, fõleg súly okokból, sima vfékeket használnak, s volt már olyan, hogy egy sima SD rendszerû vfék a MEGFELELÕ fékpofa-felni párosítással brutálisabb fékerõt produkált, mint az én xt-m (a kopás utánállítása már más kérdés! csak ne hidd azt, hogy hû-a-párhuzamosított-tutira-100-szor-jobban-fog)

mellesleg a lejtõkön nem nagyon szokás hátsó féket használni, azzal lehet aztán igazán kicsúszni - zúzós lejtõn a hátsó féket kizárólag iránykorrekcióra (blokkolva csúsztasd a hátsó kereket vmelyik irányba) használd! a blokkolt hátsó kerék a biztos zakózás garanciája ha tapasztalatlan vagy - ha nem így van, bocsi a feltételezésért, de nekem is 3 évembe tellett, mire megtanultam rendesen fékezni (mire megtanultam, már nem is kell fékezni ;))

megjegyzem, hogy sem a shimano, sem az avid nem baráti ár (az a sram, meg a tektro), de kétségkívül, a legjobb vfékek


#3914
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
Van az Avidnak is egy párhuzamosítottja.
Melyik jobb ez vagy az lx inkább? Mert kéne valami a mi a hátsó kerekemet is megállítaná. Pl ma azért zakóztam a hegyen, mert elsõ fogott a hátsó viszont nem nagyon és kicsúsztam. szóval egy jól fogó kéne. Xt az egy kicsit drága nem?

#3915
Dante

Dante

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
nekem is xt-m van, alapjában véve meg vagyok vele elégedve - csak a súlya nem jön be, a ritchey jóval könnyebb

egyébként nem éppen baráti áron kapható

elõtte meg volt stx-rc-m, na ezekkel volt gond, eltömõdés, meg ilyesmi, de máig nem volt vfékem olyan BRUTÁLIS fékerõvel (ejj, azokban a pillangókban van anyag...) ;)

#3916
Jorus

Jorus

    ALFAHÍM

  • globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Párhuzamosítós XT-m volt. Fékerõvel nem volt gond, csak néha a párhuzamosító paralelogrammák eltömõdtek kosszal, és a rugók nem voltak hajlandók visszahúzni a pillangókat.

#3917
XC_Rider

XC_Rider

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Én Ritchey-t használok és tök jól fog. Meg vagyok vele elégedve. Javaslom hozzá a fekete Richárd pofákat.

#3918
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
Van még valakinek nagyobb tapasztalata Vfékek terén, mert ha igen írjatok, hogy melyik a jó-jobb. Baráti árakon kaphatókra lennék kiváncsi. Sram, shimano... stb.


#3919
XC_Rider

XC_Rider

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Fékkarjai nagyon jók, bár az egész "mûanyag" kompozitból van. Sokan szeretik, én egy kicsit rugalmasnak tartom. Féktestet manapság már nehéz szerezni, mivel nem gyártják már. Pofája a legjobb cserélhetõ KoolStopp betéteket használja.

#3920
vendég_mag_*

vendég_mag_*
  • vendég
Ki mit tud a Sram 9.0-ásról? ???

Sürgõs válaszokra lenne szükségem!

Köszi elõre is!